Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?


Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.25. 15:32

Tiltják a bérből.

ncsillag # 2013.02.25. 16:59

sziwer

"Azt hallottam, hogy a bejelentett lakcímen lévők ingóságait is lefoglalhatják az én tartozásom miatt. Ez valóban így van?"

nem

"Ők erre azt válaszolták, hogy költöztem volna olyan helyre, ahol működik a T-home. Véleményem szerint ez nem korrekt. Ilyet nem kérhetnek.
Önök mit mondanak?"

nem kérhetnek.
de hogy fizess, azt igen.
hogy te olyan helyre költöztél, ahol ők nem tudják teljesíteni a szerződést(szolgáltatni), az nem az ő hibájuk.

misi024 # 2013.04.07. 21:23

Jó napot. Van egy személyi hitel tartozásom és egy folyószámla hitel tartozásom amit nem tudok fizetni, így behajtó osztályra került a tartozásom. Én írtam már nekik levelet, hogy nincsen munkám,de szeretném fizetni részletekben a tartozásom, de erre ők mindig olyan részletfizetéssel állnak elő amit nem tudok vállalni. Otp Faktoringról van szó. 1,5 millió Ft tartozásom van. Szüleimhez vagyok bejelentve, innen tudnak elvinni bármit is? Örököltem édesapám után negyed részt a házunkból, hozzá tudnak nyúlni a részemhez? Hogyan tudnám megoldani, hogy elfogadható részleteket fizessek? Küldtek egy megállapodást de szeptembertől ismét megemelnék a részletfizetést és, ha akkor sem lesz még munkám, ugyan úgy kezdhetem előröl, ekkora részletfizetést pedig nem tudok vállalni még. Köszönöm válaszát.

ius latratus # 2013.04.08. 08:57

misi024

"behajtó osztályra került a tartozásom. ....
....
Otp Faktoringról van szó."

Az már nem a "behajtó osztály".

" Szüleimhez vagyok bejelentve, innen tudnak elvinni bármit is?"

Tudnának éppen. Azonban itt már nem az OTP Fakt.-ról beszélünk.

"Örököltem édesapám után negyed részt a házunkból, hozzá tudnak nyúlni a részemhez?"

Tudnának éppen, de képzeld magad a végrehajtást kérő helyébe. Te mit tennél?

"Hogyan tudnám megoldani, hogy elfogadható részleteket fizessek? "

Feltételezem, hogy az "elfogadható" úgy értelmezendő, hogy neked legyen elfogadható. Igaz? Evidens, hogy egy, a Faktoring által kalkulált -példát mondok- havi 30E Ft-os törlesztő helyett az általad(!) elfogadhatónak vélt havi 5E Ft-os teljesítés nem jó a követeléskezelőnek.

"Küldtek egy megállapodást de szeptembertől ismét megemelnék a részletfizetést és, ha akkor sem lesz még munkám, ugyan úgy kezdhetem előröl, ekkora részletfizetést pedig nem tudok vállalni még."

Aha. Gondolom -ismerve a gyakorlatukat-, hogy addig egy átmeneti, csökkentett törlesztő részleteket tartalmazó megállapodást kínáltak fel, s te máris abból indulsz ki, hogy az miért nem (lesz) jó. Előre szólok, a végrehajtó nem lesz ilyen türelmes.

Atis8801 # 2013.12.02. 09:51

Szeretném a segítségeteket kérni egy tatozás ügyében.
Az Otp Bank-nál van A-hitelem vagyis hitelkeretem,amivel mínuszban voltam és a bank végrehajtásra adta.
Az lenne kérdésem hogy a hiteltartozásom meg fog szűnni a banknál ha el kezdem törleszteni a végrehajtónak az összeget vagy majd a végén fog eltűnni?A hitelkeretem még mindig megvan és vonják a kamatokat minden hónapban a fizetésem erre érkezik.

Köszönöm válaszaitokat és segítségeteket!

fekete ló # 2013.12.05. 09:48

T. Jogi Fórum!
Kérdésem: NAV tartozást örökölhet-e felnőtt gyerek, vagy még a tartózó életében behajtható-e tartozás a családtagon, ha a tartozó nem tudja fizetni? Köszönöm a választ!

fekete ló # 2013.12.05. 09:59

T. Jogi Fórum!
Egy ingatlan hirdetési szolgáltató követel hirdetési összeget rajtam, mert, mint kiderült hirdetésem egy hónapon túl fizetőssé vált, - amiről én nem tudtam. Az is kiderült, hogy nem egyedül én nem vetten észre a hirdetés szerződési feltételeiben ezt a kitételt. A váci rendőrség vizsgálta is az ügyet, mert jogtalannak ítélték a követelést, majd egyszer csak megoldás nélkül lezárták az ügyet - erről értesítettek. A követelő cég újabb és újabb behajtó cégen keresztül követelget, különféle összegeket. Ön mit tenne a helyemben? Válaszát előre is köszönöm!

Kenderice # 2013.12.05. 15:04
  1. Családtagon nem hajtható be, viszont vagyontárgyra, bankszámlára kérhető végrehajtás. Az adós halála esetén a tartozás a hagyaték részét fogja képezni, így örökölhető (az örökség erejéig csak).
  2. Gondolom az ingatlanbazáros benkőről van szó. Ne foglalkozz a követelésekkel, dobd ki a leveleket amit kapsz. A "behajtó" cég amúgy egy tüzelőanyagokkal foglalkozó cég, amelyik szintén a benkőé.

Amúgy erről van külön topic:
http://www.jogiforum.hu/forum/32/27782

Szecska81 # 2014.01.02. 15:55

Tisztelt jogi fórum!
2010.Szeptember 16.-án az Eon egy szerződés szegő vételezés miatt kötbért rótt ki rám 360000 ft értékben.Azóta eladták már egy behajtó cégnek,de tőlük semmilyen levelet nem kaptam még.A kérdésem az lenne,hogy egy ilyen tartozás elévül-e valamikor és ha igen akkor mennyi idő múlva?
Illetve mit tudnak tenni ha nincs semmi a nevemen?A fizetésemből tiltják?
Előre is köszönöm a válaszuk!

strobli # 2014.01.14. 00:56

Tisztelt Szecska81

Először is tisztázni kell a fogalmakat, mert két különböző esetről írt!

Más a behajtó és a faktor közötti különbség!

  • Ahogyan nevezi behajtó kizárólag megbízás alapján jár el a megbízó utasításai szerint. Ebben az esetben még nincs jogutód, vagyis nem adták el az ügyét!
  • Faktorizálás esete, amikor értékesítik az ügyet.

Azért fontos különbséget tenni a kettő között, mert a behajtó cégek a teljes összeget követelve járnak el, és nincs hatáskörük a megbízó belegyezése nélkül döntéseket hozni.Míg a faktorálásnál az ügy vásárlója jogutód, így engedményeket adhat. Faktorálás lényege, hogy nyomott áron kerülnek az ügyek értékesítésre, ezért ezekben az esetekben jó eséllyel a követelt összeg lefaragható, így ha faktorról van szó érdemes megkezdeni a tárgyalásokat.

Visszatérve a kérdésére, igen levonhatják a fizetéséből!

kerelmek-beadvanyok.hu


Mérlegképes könyvelö
www.kerelmek-beadvanyok.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.14. 07:05

Hol van még a végrehajtás? Mondjuk, az elévülés sincs a fasorban sem.

Summa summarum: jobb lenne fizetni.

Myaa # 2014.01.14. 14:16

Tisztelt Jogi fórum!

Olyan ügyben lenne szükségem segítésre hogy a lányom édesapjával 2010. jan óta nem élünk együtt. Most viszont követelni akarja rajtam az együttélésünk alatt felvett hitelek felét.( Az én nevem sehol nem szerepel sem mint kezes sem mint adóstárs! 4,5 milliót szeretne) Ezt polgári peres úton szeretné érvényesíteni. Van ennek jogi alapja? Forduljak ügyvédhez?
Köszönettel

Rozsda # 2014.01.15. 08:28

Tisztelt fórumozók!

Az volna a kérdésem, hogy külföldön dolgoztam egy cégnél nyitnom kellett a postbanknál egy számlát, azt mondta a magyar összekötő, hogy kapok bankkártyát és számlaszámot postai úton, de egyiket sem kaptam.2 hét után hazajöttem és nem ment a számlára semmilyen pénz, most bombáznak különféle levelekkel, hogy ennyive-annyival tartozom, de nem tudok számlaszámot hogy kiegyenlítsem és lemondjam, németül sem tudok ezért lemondani sem tudom.

Mit tehetek vagy mit csináljak?

Válaszokat előre is köszönöm!

mammamia30 # 2014.02.20. 11:40

Hozzáértő szakember segítségét kérném!
Problémám röviden: Mikor évül el egy tartozás? 5 év múlva talán?
Kb. már 10 éve, hogy volt élettársam "belevitt az erdőbe". Társkártyás mobiltelefon szerződést kötött egy zalai város t-mobile üzletében és én voltam a társkártyás.
Igaz,az adósságot a t-mobile számára ő okozta, de rajtam ,mint társ- kártyáson is követelik a mobilszolgáltató kárát,a pénz. A tartozás azóta kamatokkal 371 000.-ra nőtt. (Közben pár 10 000.-ot befizetgettem, hogy fizetési szándékot mutassak.)
A bírósági ítélet után, végrehajtó irodához került az ügymenet 5 éve, de mivel egyedülálló anyuka vagyok (lakás a nevelőapám nevén, autóm nincs, feketén dolgozok), behajtani , incassálni nem tudtak semmit rajtam.
Nemrég küldtek egy levelet, hogy valami ügyvédi Artis Jus irodához (behajtó cég talán???) került át az ügy, küldtek sárga csekket a részlet-befizetéshez, felszólítottak a fizetésre.
Kérdéseim: 10 év telt el az adósság keletkezése és 5 év a bírósági tárgyalás óta. Fizetni nem tudok egyedülálló családanyaként, másrészt, az adósságot nem én okoztam, az elkövetőt persze nem érik el. Igazságtalan dolog, hogy társkártyásként csak rajtam akarják elverni a port. Mire számíthatok? Elévül -e egy idő után az adósság? (Gondolom figyelik a vagyonmozgást stb., de mit tehetnek? Ingatlan, ingóság, vagyon nincs a nevemen.) Köszönettel: 30-as anyuka
herbariumhungaricum@gmail.com

christine77 # 2014.03.25. 08:23

Tisztelt Fórumozók!
Hozzáértő segítségét, tanácsát szeretném kérni az alábbi ügyben:
Késedelmes fizetés miatt az ismert aukciós portál, a Vatera átadta követelését egy behajtó cégnek. A befizetést még a behajtó levelének kézhezvétele előtt teljesítettem, amelyről igazolást is kaptam a szolgáltatótól. A behajtó cég most tőlem követeli az adminisztrációs költséget, amelyet 5715,- ft-ban állapítottak meg, míg a tartozásom 303,- (háromszázhárom!:)) forint volt.
A kérdésem, hogy jogosan követeli-e rajtam ezt a költséget és jogosan fenyeget-e perrel a faktorcég?
Mire számíthatok, amennyiben nem teljesítem a követelésüket?
Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 09:06

A Vatera nevében követelheti - a sajátjában nem.

christine77 # 2014.03.25. 11:53

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a válaszát! Tehát, amennyiben a Vatera írásban igazolta felém, hogy velük szemben fennálló tartozásom nincs, akkor a behajtó cég nem követelheti a saját adminisztrációs ktg-ét? Mindkét cégnek írtam levelet, hogy tisztázzuk a helyzetet és a válaszaikban egymásra hivatkoznak. A Vatera szerint a behajtó felé kell megfizetnem ezt a díjat, ebbe nekik nincs beleszólásuk. A behajtó cég pedig a Vaterára, annak ÁFSz-ére hivatkozik, és kilátásba helyezi, hogy nem teljesítés esetén egy esetleges jogi eljárás keretében érvényesíthetik követelésüket...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 14:18

A behajtót a Vatera bízta meg, tőle kérheti a megbízási díját. A Vatera meg tőled, hogy térítsd meg a költségeit.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 14:21

Az ÁSzF-t nem ismerem, de elég nehezen tudom elképzelni, hogy legyen benne olyan feltétel, amely alapján egy harmadik személlyel kerülsz jogviszonyba. Ha van benne valami ilyen, az annyira szokatlan, hogy csak akkor válik a szerződés részévé, ha egyedileg megismertették veled, és külön, kifejezetten elfogadtad. Ezt a vállalkozásnak kell bizonyítania.

csleslie49 # 2014.03.31. 12:46

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérném a segítségét.
2007-ben vásároltam hitellel egy autót az Erste bank segítségével majd úgy alakult, hogy nem tudtam tovább fizetni és a Banki ügyintéző tanácsára hitelátvállalással próbáltam eladni. Ő segített vevőt találni, azonban sajnos csalás áldozata lettem, Birósági tárgyalás lett belőle és felfüggesztett börtönbüntetésre és kártérítés megfizetésére ítélték-kötelezték az elkövetőt. Sajnos a banki alkalmazott bünössége nem került bizonyításra a rendőrségen így csak mint tanú lett beidézve. az autót eladták ők és nem voltak hajlandóak elárulni h hol van.
A jogerős ítélet ellenére a Bank továbbra is tőlem próbálta az autó árát behajtani, arra hivatkozva h elismerik h csalás áldozata lettem de mivel az átírás nem történt meg a hitel továbbra is az én nevemen van, így rajtam behajtható.
A bank által megbizott végrehajtók mindegyike visszaadta a banknak h a tartozás rajtam nem behajtható mert nem az enyém a tartozás. majd 2013.04.20-án 5 év elteltével eladták a tartozást az Argenta zrt-nek. Ők felvették velem a kapcsolatot hivatalos levélben majd telefonon is h fizessek mert tiltani fognak a fizetésemből, majd az ügyvédi megkeresés és a birósági papírok megküldése után nem kerestek többet egészen 2014.03.25.ig amikor is normál postai levélben küldtek egy 14 napos fizetési követelést illetve azt ha nem fizetek megindítják ellenem az eljárást. a telefonos ügyintéző szerint ha nincs annyi pénzem h a tartozást kifizessem akkor fizessek bármennyit akár csak 10ezret is és akkor leállítják az eljárást és nem tiltják a fizetésemből.

KÉRDÉSEM az lenne, hogy tehetek-e vmit ez ügyben? Valóban tilthatják.e a fizetésemből ha igen mikor és igaz-e h ha fizetünk vmit egy normál postai levélre összeget akkor leállítja a behajtást?

Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2014.04.01. 11:05

Részletesen végig kellene nézni az iratokat, de nagy valószínűséggel valóban vissza kell fizetned a hitelt.

Jogkereső # 2014.04.07. 08:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kártérítési összeget szeretnék megállapíttatni.
Kérdésem: van-e ennek értelme, ha a perlendő magánszemély embernek lakás ingatlanra csak haszonélvezeti joga van, ill. van egy KFT-je, ahova 20 000 000 Mft-nyi tagi kölcsönt vitt be céges ingatlan vásárlására, így a KFT-je felé ekkora tartozása van kb. A tagi kölcsönt havi 100 000 Ft-tal kapja vissza.
Tudomásom szerint más vagyona nincs.
Ezek valamelyikén keresztül lehet majd érvényesíttetnem az esetlegesen megítélt összeg behajtására?

Jogkereső

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.07. 09:27

Az üzletrész és a követelés foglalható, a haszonélvezet nem.

De nehogy már ettől függjön, mekkora kártérítési igénnyel lépsz fel!

rady # 2014.04.07. 13:20

Sziasztok!kaptam egy levelet a credit forte-tol,h fizessek 8495 ft ot.valamikor 2009ben volt egy smkp biztositasom a waberers biztositonal. Ez volt a legkedvezőbb.(2500 ft)köv évre le akartak húzni kb 20000 ftal. Erre mondtam hogy akkor elmegyek másik biztositohoz. Erre ők hogy nem ugy van az.ezek meg 5 év után jutnak el oda h be akarják hajtani. kell ezzel foglalkoznom? Sima levelkent jött az értesítés. A motor már 3 éve nincs meg.köszi

katuska52 # 2014.04.16. 08:49

Tisztelt Jogi Fórum!

4évvel ezelőtt a "kedves, jó barátnak" önzetlenül segítettem, felvettem hitelt- hitelügyintéző segítségével- a nevemben.
Papír nem készült róla, ami súlyos hiba volt a Részemről. Hangfelvétel készült a későbbiekben, ahol elismeri tartozását Felém. Hitelfelvétel után egy ideig banki átutalással történtek a befizetései, ahol a neve szerepel-adott hónapokban. Hitelügyintéző is jelen volt,amikor átadtam a hitel összegét a "jó barátnak".
A négy év alatt, addig jutott a "csőd" közeli állapot, hogy a bank átadta végrehajtónak az ügyet.
A "jó barát" letagadja, hogy bármiféle pénzt kapott volna Tőlem.
Polgári per indítványozása előtt állunk.
Milyen lehetőségek állhatnak rendelkezésemre? Milyen esélyek várhatnak Rám?

Várom válaszukat!
Tisztelettel