Azért nyugaton se kismiskák a tömegközlekedési jegy ellenőrök !
Igaz történet - velem. Anno még a híres Csernobil idején jártam először nyugaton a nejemmel, Skodával 2,5 nap az út Hollandiáig, Utrechtig.
Egy kedves holland pár istápolt bennünket, kísértek ide- oda, mutogatták a tényleg csodás országukat, majd szerveztek egy fakultatív kirándulást a részünkre – kíséret nélkül Rotterdamba. A program : 2,5 órás hajó út a híres hatalmas kikötőbe, a Spacetower megtekintése stb. és városnézés. Ez olyan kombinált bérlettel volt amibe a vonatjegy és a helyi tömegközlekedés is bent foglaltatott. A program végén gondoltuk villamosozunk egy kicsit. Egy megállónál én elől le a hátam mögött az asszony és jön szembe velem egy fiatalember és makogja, hogy tikets – tikets. Én meg szelíden eltolom, hogy NO tikets.
Már lenn vagyunk az ürge meg tovább erősködik, hogy tikets – tikets. Ekkor esett le a ’tantusz , hogy ez az ürge nem holmiszinházi vagy más belépőt kínál - eladásra , hanem a villamos jegyeinket kérné. Jó mondom moments stb. A jegy csak nem akar előkerülni , kotorászok azt egyik, másik zsebben hátizsákban stb. Már közben a veríték is kivert, mondom angolul németül „Wir sind Turisten” . Nem hatotta meg. Közben konstatálom, az a fránya 3 kocsi szerelvény nem indul, sőt minden kocsiból olyan hatóságféle ürgék néznek ki és az akkor nálunk még ritka rádiótelefonfélén intenzíven karatyolnak nyilván hollandosul.
Gondolom örültek a ’ fogásnak ’. Az a fránya szerelvény meg csak nem megy tovább. Végre megvan a jegy ! Akkor fordult a kocka : én voltam fölényben. Mutatom neki előbb az egyiket Rákérdezek OK ? Ordnung : Ok. mondja, majd a másikat ugyan így.
Aztán egy kérdés hozzájuk kárpótlásként Helló ! noch gibt es ein Problem !
Át angolra : You are all idiot (stupid grazi) !! És a nemzetekzik jellel mutatva is. Aztán ök is mi is mentünk a dolgunkra !!
Ennyi. De Hollandia ettől még szép ország !