Ellenőrök jogköre

Zoltanuss # 2008.02.25. 06:22

Azért nyugaton se kismiskák a tömegközlekedési jegy ellenőrök !

Igaz történet - velem. Anno még a híres Csernobil idején jártam először nyugaton a nejemmel, Skodával 2,5 nap az út Hollandiáig, Utrechtig.
Egy kedves holland pár istápolt bennünket, kísértek ide- oda, mutogatták a tényleg csodás országukat, majd szerveztek egy fakultatív kirándulást a részünkre – kíséret nélkül Rotterdamba. A program : 2,5 órás hajó út a híres hatalmas kikötőbe, a Spacetower megtekintése stb. és városnézés. Ez olyan kombinált bérlettel volt amibe a vonatjegy és a helyi tömegközlekedés is bent foglaltatott. A program végén gondoltuk villamosozunk egy kicsit. Egy megállónál én elől le a hátam mögött az asszony és jön szembe velem egy fiatalember és makogja, hogy tikets – tikets. Én meg szelíden eltolom, hogy NO tikets.
Már lenn vagyunk az ürge meg tovább erősködik, hogy tikets – tikets. Ekkor esett le a ’tantusz , hogy ez az ürge nem holmiszinházi vagy más belépőt kínál - eladásra , hanem a villamos jegyeinket kérné. Jó mondom moments stb. A jegy csak nem akar előkerülni , kotorászok azt egyik, másik zsebben hátizsákban stb. Már közben a veríték is kivert, mondom angolul németül „Wir sind Turisten” . Nem hatotta meg. Közben konstatálom, az a fránya 3 kocsi szerelvény nem indul, sőt minden kocsiból olyan hatóságféle ürgék néznek ki és az akkor nálunk még ritka rádiótelefonfélén intenzíven karatyolnak nyilván hollandosul.
Gondolom örültek a ’ fogásnak ’. Az a fránya szerelvény meg csak nem megy tovább. Végre megvan a jegy ! Akkor fordult a kocka : én voltam fölényben. Mutatom neki előbb az egyiket Rákérdezek OK ? Ordnung : Ok. mondja, majd a másikat ugyan így.

Aztán egy kérdés hozzájuk kárpótlásként Helló ! noch gibt es ein Problem !

Át angolra : You are all idiot (stupid grazi) !! És a nemzetekzik jellel mutatva is. Aztán ök is mi is mentünk a dolgunkra !!
Ennyi. De Hollandia ettől még szép ország !

honpolgár # 2010.01.31. 02:35

Üdv, Sziasztok!

Szeretném kideríteni :D

Egyik éjszaka utaztam a BKV egyik éjszakai jártán jegy és bérlet nélkül.
A buszon lévő BIZTONSÁGI SZOLGÁLAT-osok meg is találtak...mondtam nincs nálam a bérletem, se pénzem sincs annyi. Tud adni csekket, hogy hazajussak, majd befizetem??? - Persze, hogy nem tudott, ahogy egyik kollégája sem!!! ( ki van ez találva )
LE akart szállítani, de nem voltam hajlandó.
Kérdőre vontam, hogy képzeli ezt, hiszen se karszalagja, se igazolványa nem volt és kérésemre sem tudott mutatni semmi ilyesmit.
NAgynehezen előkapart egy rojtos kis összehajtott fecnit amire valami 2008-as rendelet volt felírva XD. MOndta hogy ez alapján XD
Elég komolytalan szerintem.
NO most akkor mi is a hatásköre a jóembernek a Biztonsági Szolgálat feliratú mellénykében??? És hogy lehet az, hogy jegyet tud adni, de csekket nem???
Mindenki beláthatja, hogy ilyen alapon akárki kiállhat a buszra mellénykében és szedheti a 400ft-os jegypénzeket.
Gratulálok BKV...gratulálok Magyarország.

websas # 2010.01.31. 09:03

Tényleg rohadt szemetek.

Legközelebb ne fizess Ukránoknak aztán ha kijöttél a gipszelőből és még tudsz írni akkor ismételd meg a kérdésedet.

websas

végrehajtó1 # 2010.01.31. 13:54

Csak kíváncsiságból kérdezem, régen jártam BKV-vel!

ÁÁÁÁÁ most fel vértezed magad..:)

Nem vagy köteles oda adni , de akkor rendőrt hív.Rendőr kiadja az adatokat.
Hogy sérti-e a jogaidat azt majd a jogászok meg írják

Feri29 # 2010.02.03. 19:33

Hívhat rendőrt, viszont a rendőr érkezését nem vagy köteles megvárni és az ellenőr sem tarthat vissza.

Éppen ma este a munkából hazafelé jövet kapott el az ellenőr egy bliccelő nőt a 4-es villamoson, de nem tudott semmit sem csinálni vele. A nő nem adott semmilyen igazolványt, sőt még le sem akart szállni. Végül az ellenőr szállt le a következő megállónál és a "rák egyen meg Te rohadt ku..." szófordulattal zárta le az "intézkedést". :D

végrehajtó1 # 2010.02.06. 10:17

Persze hogy kiadhatja és ki is adja.

guba # 2010.02.07. 07:36

Nem arról van szó, hogy ne lennél köteles megadni az adataidat az ellenőrnek, hanem csak arról, hogy az ellenőr nem alkalmazhat kényszert veled szemben, ha ezt nem teszed meg önként.

evicica # 2010.02.07. 08:02

Kedves Dinka!

Vegyél jegyet, ha meg nem akarsz, vagy nem tetszik, ne járj BKV-val! Ennyi.

websas # 2010.02.07. 08:30

Kedves Dinka!

"Hi!Tudtommal nem vagyok köteles kiadni az adataimat a BKV ellenőrnek"

Én meg úgy tudom, hogy köteles vagy fizetni az utazásért. (kivétel:nyugdíjas)

websas

websas # 2010.02.07. 09:46

Kedves Dinka!

Van joga!

Írok egy példát:
Parkolási bírságoknál a Park. cég lekéri a rendszám alapján az adatokat a BM. nyilvántartásból. A BM. nem adná ki ha jogszerűtlen lenne. (gondolom én ,az optimista)

websas

végrehajtó1 # 2010.02.07. 09:55

Dinka # e-mail 2010.02.07. 00:22 Hi!Tudtommal nem vagyok köteles kiadni az adataimat a BKV ellenőrnek. Akkor hogyan tehetné meg ezt egy másik ember (mondjuk rendőr), az én akaratom ellenére?

Dinka

Próbáld ki ,majd megtudod!!

Ne légy ennyire dinka!!

kisszollo # 2010.10.14. 08:42

Sziasztok én úgy tudom hogy a rendőrnek köteles vagy minden iratot odaadni amit kér viszont azt egy harmadik félnek már nem adhatja ki ellenkező esetben te is elkérheted a rendőr adatait és tehetsz egy feljelentést a rendőr ellen. A jegy, arról annyit hogy a törvényben nem szerepel az hogy te köteles vagy jegyet venni bármely tömegközlekedési eszközre tehát még csak szabálysértésnek sem számít. Ja még valami jó ha tudjátok hogy a BKV,MÁV stb. rendőrségen kikérheti az adataidat csak mivel a rendőrség is be lett vonva ezért nem 6000 HUF-ot fizetsz hanem olyan 30000 körül.

Sherlock # 2010.10.14. 09:36

Kedves kisszollo,

A jegy, arról annyit hogy a törvényben nem szerepel az hogy te köteles vagy jegyet venni bármely tömegközlekedési eszközre tehát még csak szabálysértésnek sem számít
”.

biztos ez? :))))

hunfrakk # 2010.10.14. 09:53
  1. a szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár
  2. visszterhesség vélelme
  3. ráutaló magatartással létrejövő szerződés

(üzletszabályzat elfogadása utas által)
4. szerződésszegés
5. szankció

lawcitrom # 2010.10.14. 10:03

kisszolo: Rtv. 24.§ (4)

Remélem majd kinövitek.
lawcitrom # 2010.10.14. 10:24

Budapest Főváros Közgyűlésének 74/2009. (XII. 10.) önkormányzati rendelete:

3.§ (7) Amennyiben az utas a pótdíjat a helyszínen nem rendezi, a jegyellenőr pótdíjfolyamati
eljárást kezdeményez. Ennek során megkéri az utastól a pótdíjazáshoz szükséges természetes
személyazonosító adatokat (név, anyja neve, születési hely és idő), valamint lakcímét,
amelyeket a pótdíjazott személynek a helyszínen hiteles okmánnyal igazolnia kell. Ezek
alapján adatfelvételi lapot állít ki. Az e rendeletben meghatározott pótdíj összegéről csekket ad át, amelynek átvételét, illetve a személyi adatai közlésének elismerését az utas aláírásával
igazolja. Az utas részéről az aláírás megtagadása nem mentesít a pótdíjazás következményei
alól.

(8) Abban az esetben, ha az utas a személyi adatainak közlését megtagadja, illetve a (4)
bekezdésben szabályozott esetekben a bérletigazolványt és/vagy az értékszelvényt, illetve a
jegyet felszólítás ellenére nem adja át, lehetőség van a helyszínen rendőri segítséget kérni.

Most, hogy ezt letárgyaltuk:
Lyukasztani, próbálj meg lyukasztani...

Dr.Attika # 2010.10.14. 10:32

Már csak az a kérdés, hogy ha nincs jelen arendőr, akkor milyen jogszabály alapján tarthatják vissza a bliccelőt. Meg ez a "lehet kérni" megfogalmazás nem sokat ér. Lehet kérni fizetés emelését is , de nem biztos, hogy kap is valaki.