Ellenőrök jogköre

Trysii # 2008.01.22. 21:35

Üdv mindenkinek!

Összeakasztottam a bajuszomat a Volán ellenőrével.
Ugyanazon megállóban szálltunk fel. Lerítt róluk, hogy ellenőrök, úgyhogy szépen megvettem a szeme láttára a jegyemet, majd leültem kicsit hátrébb. Az egyik a sofőrt ellenőrizte, mint rendszerint, a másik meg az utasokat a busz hátuljáról. Odaért hozzám is, és megkocogtatja a vállamat. Akkor már tudtam, hogy ma nem lesz könnyű dolga, főleg velem nem, de muszáj volt kipróbálnom, hogy miként reagál a tudatos "kötekedő" viselkedésemre. Mutatom neki a jegyet, az meg nyúl érte. Elhúzom a kezem, csak épp annyira, hogy ne tudja kivenni a jegyet. Asszongya adjam oda. Én meg azt mondom, hogy mutatom, megnézheti. De ő neki odaa kell adnom. márpedig én nem fogom odaadni, mert nem veheti el tőlem, ellenben megnézheti, ha kéri. No, erre egy pillanat alatt felment benne a pumpa, és máris azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a buszt, és leszállít. Már hogy szállítana le, ha érvényes jegyem van, és ugyan mondja már meg, hogy hogy hívják, vagy mi a száma, mert panaszt kívánok tenni a Volánnál, mert nem szabályszerűen járnak el az ellenőrök. Erre ő megmutatja az igazolványszámát, és váltig azt bizonygatja, hogy márpedig neki köteles vagyok odaadni a jegyemet, a sorőrnek meg felmutatni a bérletet.
A társalgásunk a részéről kezdett személyeskedővé, s minőségében alacsonyabb szintűvé válni, majd magamra hagyott, mert mi mást tehetett volna. Aztán mégiscsak visszajött valami paksamétával, s kérte, hogy mondjam meg a nevemet. Mondtam, de nem értette elsőre. Ismételjem meg. Kérdem én, minek kell az neki, s közben vizslatom a papírját: Ellenőri jelentés. Ez virít rajta. Megmondom végre a nevem? - böfögi. Nem. - válaszolok tömören. Erre visszatért a megszokott stílushoz, hogy az mit képzel magáról némely utas, és így, meg úgy. Aztán leszálltak a következő megállónál.
Annyit ugyan elfelejtettem mondani neki, hogy jó lenne, ha kissé visszább venne a hangnemből, mert mégiscsak az én pénzemből kapja a fizetését. De majd legközelebb jobban odafigyelek.

Szóval, annyi lenne a kérdésem, hogy konkrétan melyik jogszabály, vagy rendelet foglalkozik azzal, hogy az ellenőr NEM VEHETI ki az utas kezéből a jegyet, bérletet, hanem csak azt kérheti, hogy mutassák meg neki?
Feltett szándékom, hogy írok a Volánnak, hogy ők is tisztában legyenek ezzel, és az ellenőreiket is világosítsák fel erről, ha máshol nem, hát az ellenőrképző egyetemen.

Trysii # 2008.01.23. 10:36

Nem tud valaki segíteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 11:00

Miben, a kötözködésben? Megy az neked segítség nélkül is.

ObudaFan # 2008.01.23. 11:30

Szóval, annyi lenne a kérdésem, hogy konkrétan melyik jogszabály, vagy rendelet foglalkozik azzal, hogy az ellenőr NEM VEHETI ki az utas kezéből a jegyet, bérletet, hanem csak azt kérheti, hogy mutassák meg neki?

Konkrétan egyik sem.

Trysii # 2008.01.23. 17:50

Hmm, úgy fest, nem találok választ a kérdésre, csak a választ olvasom mindenhol, hogy nem veheti el az ellenőr a jegyet, meg a bérletet, ahogy a rendőr sem veheti el a személyi igazolványt, viszont köteles vagyok felmutatni, ha kéri.

Mivel a jegy, amit megvásárolok a köztünk létrejött szerződés egyetlen bizonyítéka, még jó, hogy nem adom oda oda senkinek, hiszen onnantól kezdve mivel bizonyítom, hogy jogosult vagyok az utazásra? Pláne nem azért, hogy eltépje, megrongálja, stb...

ObudaFan # 2008.01.23. 19:01

ahogy a rendőr sem veheti el a személyi igazolványt, viszont köteles vagyok felmutatni, ha kéri.

Ez sem igaz.

3/1995. (III. 1.) BM rendelet a Rendőrség Szolgálati Szabályzatáról 32. § (1) Az igazoltatás során a rendőr elkéri az igazoltatott személyi igazolványát vagy egyéb, személyazonosságot igazoló okmányát.

Trysii # 2008.02.02. 09:20

Megkövetem magamat. Igazad van!

Zoltanuss # 2008.02.02. 10:54

Szia Trysii !

Akkor én melléd állok !
Ezt hívják úgy, hogy passzív ellenállás !

Igaz volánnal ritkán utazom a BKV -val annál többet.
Az ellenőr kérheti a jegyet, Te azt mondod, természetesen megmutatod, odaadod, viszont mivel egyik kezeddel kapaszkodsz, a másikban csomag van, várjon, amíg megáll a jármű vagy állítatsa le. Közben megingatod a lelki nyugalmát, megkérded mennyiért csinálja, mennyi a Botond illetve most már az új főnök fizetése - 10 millió, közben az igazságról papolsz.
Ha ezt minden második utas megteszi, hamar elmegy a kedvük az ellenőrzéstől.
Mint ahogy a járműveken egyre kevesebb. A metrónál van - nem könnyű munka - unják is szegények.
De vissza az ellenőrzésre : kéri a jegyet az ellenőr, mondod nincs- ekkor felcsillan a szeme, van fogás.
Kérné a személyidet, ami elsőre is szabálytalan, előbb kérheti az adataidat, majd ha nem hiszi, akkor esetleg az igazolványt megmutathatod.

És mikor már kitöltötte a papírokat mondod hoppá mégis csak van jegyem.
A rendőrrel viszont más - az hatóság (amivel gyakran visszaélnek ).
És még mielőtt valaki megszidna - nem holmi bliccelőktől lesz szegényebb azh ország - itt a rendszerben marad a pénz - azon elmélkedjenek akik 'elkotyavétyélik' - kifelé az anyagi javakat a privazizáció szent jelszavával !!

Pjotr # 2008.02.02. 11:08

Csak azt nem éretm nektek mi a jó abban, hogy bunkók vagytok?
Élvezitek?
Ha van jegyed nem egyszerűbb szépen megmutatni, odaadni, mint tahó módjára viselkedni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.02. 11:12

Ők az utolsó forradalmárok a városban. És a jegyellenőr az elnyomó hatalom.

Trysii # 2008.02.02. 12:54

Pjotr:

Én nem bunkóztalak le, te se tedd, kérlek!
Tisztelettudóan beszéltem vele, megmutattam a jegyemet, csak nem voltam hajlandó odaadni. Sem azért, hogy megrongálja, sem azért, hogy összefirkálja.
Egy adás-vétel köttetett a Volán, és köztem, amely szerződésnek az egyik példánya náluk van /a gépben, ami a jegyet kiadta/ a másik példánya meg nálam, és ez az egyetlen dolog, amivel igazolni tudom, hogy jogosan veszem igénybe az utazást. Ha ezt elveszi, nem adja vissza, megrongálja, lenyeli, kifújja a kezéből a szél az ablakon, akkor nem tudom bizonyítani, hogy fizettem a szolgáltatásukért.

Mutattam neki, jól láthatóan, első kérésére, de esze ágában sem volt megnézni, mindenáron el akarta venni tőlem.
Lehet, hívjatok forradalmárnak, de nem szeretem, ha valaki vissza akar élni a hatalmával, miközben jogszerűtlen magatartást tanúsít, pláne olyan stílusban , ahogy ellenőrünk tette, aki az utasok pénzéből vesz kenyeret a családjának.

Trysii # 2008.02.02. 12:56

Mellesleg barátomat már akarták megbüntetni azért, mert egyik ellenőr eltépte a jegyét, majd két megállóval később felszállt a következő, és érvénytelennek titulálta a percekkel korábban, kollégája által ellenőrzött jegyek.
Leszállították, és meg is akarták büntetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.02. 13:44

Úgy szeretem, mikor valaki egy hülyeségét egy még nagyobb tódítással kívánja alátámasztani.

Trysii # 2008.02.02. 14:32

Feltételezem, jogi ember létedre lehetnél megfontoltabb a kijelentéseiddel kapcsolatban...
http://www.panaszfal.hu/…,162.45.html

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.02. 16:00

LOL
Most mi van, azzal akarod egy fake hitelét növelni, hogy beírtad más fórumba is?! Isten bizony nagy mókamester vagy! :)

Trysii # 2008.02.02. 18:46

Szó sincs rólam, hanem Captain Crash
« Válasz #91 Dátum: 2008-01-26, 10:59:58 »
hozzászólásáról beszéltem. Mint mondtam, nem az én sztorim volt, amit leírtam korábban.

Pjotr # 2008.02.04. 10:16

Te nagyon el vagy tévedve... vissza akart élni a hatalmáva, jogszerűtlenül cselekedett, szerintem másol keresd a hibákat ne egy ilyen piti ügyben, ahol még igazad sincs.
Továbbra sem értem, elkéri odaadom és kész, pármillió ember meg tudja csinálni és semmi baja nincs vele.
Én továbbra is bunkóságnak tartom, hogy ilyenbe belekössön valaki, no erről a témáról ennyi.

Pjotr # 2008.02.04. 10:18

Megnéztem a fórumot amnit ajánlottál, na ott nem találsz senkit aki értene a joghoz....csupa önjelölt okoska van csak ott.

Zoltanuss # 2008.02.04. 17:28

Felvállalom !
Forradalmak voltak és lesznek.
A hatalom és a hatalom emberei természetesen minden a szokásostól eltérő cselekedetet 'bunkóságnak' vélnek.
Itt van ez a BKV legújabb húzása :

• Vannak az éjszakai járatok.

Nagyon jó kezdeményezés. Még az is jogos, hogy valamivel drágább mint a nappali szolgáltatás. De az, hogy az esetenkénti egykét lógós miatt minden járaton két kigyúrt un. örző-védő legyen ??

Hát nem tudom nem kerül e így többe !!

Zoltanuss # 2008.02.04. 17:40

És a jegyellenőr az elnyomó hatalom
Nem a jegyellenőr egy hálátlan munkát végző, rosszulfizetett valaki, aki néha igyekszik visszaélni a vélt hatalmával.
Saját korábbi szövegemből idézet :

A metrónál van - nem könnyű munka - unják is szegények.
A jegyellenőr esetleg csak az utólsó bakája az igazi hatalomnak.

Ja és az Antal és a Regőci a BKV mostani két ügyeletes 'rendcsinálója'. Majd meglátjuk mire mennek a koncepciójukkal !

Dzsémszbond # 2008.02.24. 03:39

A Btk. 137. §.szerint közfeladatot ellátó személy:
a postai szolgáltató végrehajtó vagy biztonsági szolgálatot ellátó alkalmazottja, a közforgalmú tömegközlekedési eszközt működtető gazdálkodó szervezetnél végrehajtó vagy biztonsági szolgálatot ellátó személy, továbbá a közúti személyszállítási szolgáltatást végző más személy (pl.:MÁV jegykezelő, postai kézbesítő, taxis, MÁV sorompóőr)

Unikornisss # 2008.02.24. 07:24

Hello, Mindenki!

Az esetem a következő:
Ritkán járok BP-n, van, hogy két utazásom között évek is eltelnek. Amikor megyek, nem mindig használok tömegközlekedést, de ezen az ominózus utazáson arra kényszerültem. Ilyenkor előre megveszek egy marék jegyet, egyik zsebemben a jók, másikban a hsználtak. Tudom, a használtakat el kéne dobnom, de kukát nem mindig találok, az utcára meg mégse, ha lehet. Az utolsó alkalommal a metrón rossz zsebembe nyúltam. "Használt" jegy elő, be az automatába, az vágott belőle egy darabot, és mivel minden rendben lévőnek tűnt, mentem tovább. A leszálláskor derült ki, hogy két pecsét van a jegyen. Az ellenőr természetesen megbüntetett.
A problémáim az esettel:

• Amikor a jegyet beraktam az automatába, biztos, hogy semmilyen felületi sérülése sem volt. Állítólag lennie kellett volna, de nem volt. Az ellenőr elismerte, hogy hibás volt az automata, az is, ami először, és az is, ami másodszor kezelte a jegyet (de legalább az egyik biztosan): az elsőnek harapnia kellet volna, a másiknak meg nem volt szabad pecsételnie.
  • Jóhiszeműen és jogkövetően jártam el, de mivel nem vagyok BP-i, nem ismerem, tehát fel sem ismerem, hogy a vágáson-lyukasztáson túl milyen más módon kezelheti még egy automata a jegyet, márpedig nem csak egyféle készülék van üzemben.

Ha a BKV elismeri, hogy az általuk biztosított eszközök hibásan működtek, erre van "tárgyi bizonyíték", és eme hibás működés közvetlenül járult hozzá ahhoz, hogy a jegyem érvénytelen volt, akkor is van joguk büntetni?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.24. 07:48

Még akkor is büntetnek, ha a jegykezelőből kifogy a festék, azt mondják, akkor a másikon kell kezeltetni a jegyet. Tömött buszon!

Unikornisss # 2008.02.24. 09:43

Azt, hogy büntetnek, tudom, mert sajnos, meg kellett tapasztalnom. :( De joguk is volt hozzá?

Hozzáteszem, ha elvárják az utasoktól azt, hogy ők ellenőrizzék az eszközök használhatóságát, akkor legalább táblázzák ki mellé az adott eszköz rendeltetésszerű működését. Vidéki vagyok, összehasonlítás nélkül én nem veszem észre, ha valami elromlik, mert nincs hozzá rutinom, és felháborít, ha azok a következményei, amik.
Egyébként megfogadtam, hogy addig fogok bliccelni, amíg a büntetést vissza nem "szedem".

Dzsémszbond # 2008.02.24. 14:10

Kedves Fórumozó!

A BKV,DKV,MKV.MÁV,stb....ellenőrei is emberek.Dolgoznak, hibáznak és vannak közöttük tisztességesek és tisztességtelenek.Sok barátom melózik a BKV uniformisában.Az övék sem hálás mesterség, de miért is? Mert szerződésszegőket ellenőriznek?
Ugyanis erről van szó!

Tisztességes, jogkövető és határozott magatartást tanúsítani velük szemben.
Tudom aki nem volt jogalkalmazó nehezen veszi fel a stílust, de a megszeppent, nagyon siető, flegma vagy kötözködő,stb... viselkedésnél úgyis te húzod a rövidebbet.Szépen kultúrált hangnemben, mindent meg lehet beszélni!

Ja.. Néhányan elmesélték a Bosnyák téri bisztróban, hogyan rántják le a külföldit és rengeteg trükköt ismernek, tisztelet a kivételnek!!
De ne általánosítsunk, hanem inkább vegyünk jegyet!