Üdv mindenkinek!
Összeakasztottam a bajuszomat a Volán ellenőrével.
Ugyanazon megállóban szálltunk fel. Lerítt róluk, hogy ellenőrök, úgyhogy szépen megvettem a szeme láttára a jegyemet, majd leültem kicsit hátrébb. Az egyik a sofőrt ellenőrizte, mint rendszerint, a másik meg az utasokat a busz hátuljáról. Odaért hozzám is, és megkocogtatja a vállamat. Akkor már tudtam, hogy ma nem lesz könnyű dolga, főleg velem nem, de muszáj volt kipróbálnom, hogy miként reagál a tudatos "kötekedő" viselkedésemre. Mutatom neki a jegyet, az meg nyúl érte. Elhúzom a kezem, csak épp annyira, hogy ne tudja kivenni a jegyet. Asszongya adjam oda. Én meg azt mondom, hogy mutatom, megnézheti. De ő neki odaa kell adnom. márpedig én nem fogom odaadni, mert nem veheti el tőlem, ellenben megnézheti, ha kéri. No, erre egy pillanat alatt felment benne a pumpa, és máris azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a buszt, és leszállít. Már hogy szállítana le, ha érvényes jegyem van, és ugyan mondja már meg, hogy hogy hívják, vagy mi a száma, mert panaszt kívánok tenni a Volánnál, mert nem szabályszerűen járnak el az ellenőrök. Erre ő megmutatja az igazolványszámát, és váltig azt bizonygatja, hogy márpedig neki köteles vagyok odaadni a jegyemet, a sorőrnek meg felmutatni a bérletet.
A társalgásunk a részéről kezdett személyeskedővé, s minőségében alacsonyabb szintűvé válni, majd magamra hagyott, mert mi mást tehetett volna. Aztán mégiscsak visszajött valami paksamétával, s kérte, hogy mondjam meg a nevemet. Mondtam, de nem értette elsőre. Ismételjem meg. Kérdem én, minek kell az neki, s közben vizslatom a papírját: Ellenőri jelentés. Ez virít rajta. Megmondom végre a nevem? - böfögi. Nem. - válaszolok tömören. Erre visszatért a megszokott stílushoz, hogy az mit képzel magáról némely utas, és így, meg úgy. Aztán leszálltak a következő megállónál.
Annyit ugyan elfelejtettem mondani neki, hogy jó lenne, ha kissé visszább venne a hangnemből, mert mégiscsak az én pénzemből kapja a fizetését. De majd legközelebb jobban odafigyelek.
Szóval, annyi lenne a kérdésem, hogy konkrétan melyik jogszabály, vagy rendelet foglalkozik azzal, hogy az ellenőr NEM VEHETI ki az utas kezéből a jegyet, bérletet, hanem csak azt kérheti, hogy mutassák meg neki?
Feltett szándékom, hogy írok a Volánnak, hogy ők is tisztában legyenek ezzel, és az ellenőreiket is világosítsák fel erről, ha máshol nem, hát az ellenőrképző egyetemen.