Használt autóvásárlás / Foglaló

ObudaFan # 2018.09.28. 21:46

Vitatható lenne az elállás póthatáridő nélkül. Én javasolnék 15 napot, abba aligha lehet belekötni.

Dani02 # 2018.09.27. 05:45

Köszönöm a választ!

Mindenképpen szükséges, tehát ez törvényi előírás, hogy póthatáridőt tűzzek ki? - Mert úgy érzem, már eleget vártam szeptember elejétől kezdve, és sajnos csak folyamatos hitegetést/lerázást kapok telefonban.

Ha ez mindenképpen szükséges, a póthatáridő hosszát magam határozom meg, vagy van erre valami hivatalos meghatározás hogy hány napnak kell lennie?

ObudaFan # 2018.09.27. 04:48

Ha nincs külön kikötve a szerződésben, hogy munkanapról van szó, akkor napon naptári napot kell érteni azzal, hogy ha viszont a határidő utolsó napja munkaszüneti nap, akkor a következő munkanapon jár le a határidő.
Ha határidőben nem történik teljesítés, akkor megfelelő póthatáridő tűzésével írásban fel kell szólítanod a másik felet , és ha a póthatáridő is letelik, akkor elállhatsz a szerződéstől és követelheted vissza a foglaló kétszeresét.

Dani02 # 2018.09.26. 16:37

Szeptember 10.-én egy autókereskedésben vásároltam egy autót, melyre 450.000Ft foglalót fizettem, a foglaló papíron ami általam és a kereskedés által is alá lett írva (tanú azonban nem írta alá), 21 nap van feltüntetve a maradék vételár + átírási költség megfizetésére. Na már most, ez szép és jó, a kereskedést többször is felhívtam telefonon, kevésbé volt biztató hogy a hatodik hívásomnál sem tudta a nevemet sem, és állandóan el kellett mondanom ki vagyok, melyik autó, mit foglalóztam stb. 2 hete hívtam először, akkor azt mondta hogy aki a papírokat intézi az PONT kórházban van, és lehet hogy csúszunk, lehet nem. Az autóról azóta semmi hír, tegnap előtt ismét felhívtam, érdeklődtem, mondta hogy semmi infó nincs, majd hív. Oké. A 21 nap azonban letelik számításaim szerint október 1.-én, ami ráadásul amúgy is hétköznapra esik.

Mivel nem MUNKANAP lett megjelölve a foglaló papíron, hanem nap, ezért gondolom értelemszerűen naptári napot kell figyelembe venni.

Ilyen esetben, ha október 1.-én sem kapok semmi infót, mit tehetek? A foglaló visszajár? Alapból már kezd számomra nevetséges lenni, hogy 21 nap alatt semmire nem jutottak az autóval, szeptember 11. óta.