társasházi jog


H.Zsuzsa # 2018.10.03. 08:02

Kérem segítségüket:
Mihez van joga egy 80 lakásos társasházban elő lakónak (tulajdonos)? Kérheti-e, hogy megtekítse a társasház könyvelését, utána nézhessen a kinnlevőségek nyilvántartásának, a ház pénzügyeinek? Új képviselőt választott a házunk, gyanús mennyiségű meghatalmazások igénybevételével. Azóta furcsa dolgok történnek. Pl: a jelentős közös házdíjjal tartozó "haver" tartozása eltünt, korábbi téves nyilvántartásra hivatkozva stb. Eddig soha nem tiltakozott az adóság megléte ellen.Új költségvetést fogadtattak el,ami tartalmilag,és számszalilag képtelenség. Közgyüléseken bármit átvernek, szintén a rengeteg meghatalmazással,amiket szintén nem lehet megtekínteni. Vagy valódiak, vagy nem. Milyen szervhez lehet fordulni egyáltalán? Mit lehet tenni?

ObudaFan # 2018.10.03. 13:27

H.Zsuzsa
Hogy a könyvelésbe a tulajdonos benézhessen, az bírói úton kikényszeríthető.

Deltasacc # 2022.01.05. 10:39

Tisztelt Jogász fórumtagok!

Ha egy szolgáltatóval szerződéskötésre az IB elnökét felhatalmazó társasházi közgyűlési határozat perben jogerősen érvénytelené vált, akkor

  1. Mi a már időközben megkötött szerződés sorsa az érvénytelen közgyűlési határozat következtében?
  2. Megtámadhatják-e a pert kezdeményező tulajdonosok az érvénytelen közgyűlési határozat alapján a már megkötött szerződést, vagy a társasház által kötött az IB elnöke által aláírt szerződés megtámadására csak a társasház jogosult?
matthiasi # 2022.01.16. 10:36

Mintha jó helyen járnék !
Tehát 2 társasházban is érdekelt vagyok. Az egyik határozottan jó,

a másik kevésbé.

Azért akadnak anomáliák. pl. a soron következő felújítások reperációk kijelőlése eléggé szubjektiven történik.
Tény hogy a közgyűlések előtt egy héttel - 10 nappal megküldik az elfogandó programot. Ajánlattal, kijelölt kivitelezővel, leírt konkrét árral. De azt előtte valakinek ki kell ötletelni, hogy mi a szükséges. Na itt van az un. korrupció lehetősége.

pl. az egyik vállalkozó aki kb. 10 éve a házban tevékenykedik, néha bizony az egyéni lakásokban is vállal munkát... és bizony olyanoknál akik súgnak a kijelőlendő munkáknál. A kivitelező megkapja a zsiros társasházi munkát, cserébe elvégzi a döntéshozónál bagóért a munkát. Nyilván nem ingyen, de .. hogy mennyiért az titok. vagy pl. pár éve egy 200 nm -es tűzfal rendbehozása során az érdekelt lakás
tűzfalnál lévő falát 100nm -en ingyen leszigetelték. Még pofátlanul meg is jegyezték, hogy nincs többletköltség. Nem mama, lópikula.
1. Fel kellett ragasztanai az anyagot, -hőszigetelő anyag, ragasztó,,
2. dübelezni kellett
3 simára kellett csiszolni,
4. hálózni kellett,
5. vékonyvakolattal ellátni, na ez már azonos a másik 100 nm -el.

4 éve, még nem évült el.
A másik . Valamely rendcsináló kitalálta és a közgyűléssel megszavaztatta, hogy a folyosón lévő tárgyakra un. többlethasználati díjat számítanak fel és a közösköltséggel kiszámlázzák. Ok. de legalább pontosan számolnának. Van egy kis 30 cm x 30 cm szekrényke
, az akárhogy számlom nincs még 0,1 nm se. Pontosan 0,09 nm. Na most mivel az a pár tag aki a közgyűlésre jár ( max harmada az egész brancsnak ) és eléggé türelmetlenek, így nem mindent vesznek bé a közgyűlési jegyzőkönyvbe. gondoltam előre megküldöm a közös képviselőnek, mint javaslatot észrevételt. Természetesen ajánlottan.
Valahogy így .
1.
A közgyűlés előtt legalább három hónappal küldjék meg a javaslatokat a kijelölendő javításokról, kivitelezővel együtt és a javaslattévő
neve i s szerepeljen.

2. a rendszeresen munkákat végző kivitelezők a társasházi lakásokban munkát nem vállalhatnak.... elsősorban a számvizsgálók lakásaikban.

Ha nem jogom van feltételezni az összefonódást.
A megállapított díj 500 ft/nm/hó