Albérlet / utólag követelés

Ren0901 # 2019.09.01. 15:20

Kedves Fórumozók!

Az alábbi esetben szeretném kikérni a véleményeteket, tanácsotokat előre is megköszönöm.

2013 óta bérlem a jelenlegi albérletem. 2014-ben a szerződés meghosszabbítása érdekében a tulajdonossal közösen felújítottuk a fürdőszobát.
2017-ben a tulajdonos bejelentette, hogy emelné a bérleti díjat. Az emelés összegét sokalltam az albérlet állapotát illetően ugyanakkor hasonlóan egy közös felújításba (a jelenlegi bérleti díj mellett) szívesen benne lettem volna. Ő is gondolkozott rajta én is, végül abban maradtunk, hogy az elképzelésemet küldjem el neki a jövőre vonatkozólag emailben és visszatérünk rá. Másnap így is tettem.. megírtam az emailt és vártam a válaszára.
Nem kaptam választ 2 év alatt. Feledésbe merült, ő nem jelentkezett ezzel kapcsolatban, szerződés módosítás nem történt.
2019-ben bejelentette, hogy visszamenőleg igényt tart az így kialakult különbözetre emellett a bérleti díjat a háromszorosára növeli. Arra hivatkozott, hogy akkor ő szóban megemelte a bérleti díjat. Amint írtam is feljebb.. akkor végül nem állapodtunk meg semmibe. Feledébe merült. 2 év alatt egy szóval sem említette az emelést.
Ezt jeleztem is felé, hogy rosszul emlékszik, az emailemmel alá is támasztottam.
Az emailbe teljesen mást magyarázott bele, annak ellenére hogy egyértelmű. Szerinte jogos a követelése.
Megkérdeztem, hogy a jövőre vonatkozólag mennyi időre tervezhetek még hogy ezt az albérletet béreljem.
Azt mondta: minimum 1-2 év.
Mivel akkor nekem nem volt lehetőségem az albérletek között válogatni, és attól féltem, hogy ha nemleges válasz adok (az utólagos, igazságtalan összeg követelésére) két kutyával utcára kerülök, ezért részletekbe 3 hónap alatt kifizettem neki. Aláírtunk egy "szerződés kiegészítés" papírt, a követelt összegről és az emelésről.
Az összeg kifizetése után másfél hónappal bejelentette hogy eladja az ingatlant.

Rendkívül méltatlannak tartom ezt az eljárást, úgy gondolom erre a hozzáállásra sosem adtam okot neki.

Milyen lehetőségeim vannak? Alá tudom támasztani emailekkel az igazságtalanságot, hogy utólagosan követelt összeget és hogy nem történt szerződés módosítás 2017-ben még csak szóbeli megállapodás sem.

Előre is köszönöm szépen a véleményeket és a tanácsokat!

drbjozsef # 2019.09.04. 11:40

Ren0901,

Szerintem nem nagyon tudsz mit tenni. Ha ez volt a célja, behúzott a csőbe.

Vagy el kellett volna utasítanod a követelését (ami miatt minden bizonnyal rendes felmondással felmondta volna a szerződést), mert az viszont nem volt jogos : lakásbérleti szerződés (és annak módosítása) csak írásban érvényes.

Ha nem foglaltátok akkor írásba az emelést, akkor utólag nem járt volna neki.

Viszont ez a hajó is elment, mert kötöttetek erről egy szerződést. Ez természetesen jogszerű már, hiszen önként már beleegyezhetsz a visszamenőlegességbe is.

Most lett volna még egy lehetőséged, hogy ezért cserébe az új szerződésben minimum 2 évre kizárjátok a rendes felmondás lehetőségét. Ha ezt nem tetted, akkor így jártál sajnos, most rendes felmondással felmondhat. Az, hogy szóban mit mondott, nem számít.

Ren0901 # 2019.09.08. 02:21

Nagyon szepen koszonom a valaszt.
Sajnalom, hogy nem tudok lepeseket tenni .. :(