CASCO felmondás közös megegyezéssel


FDToth # 2020.07.22. 13:47

Lehet közös megegyezéssel, de a biztosító nem ment bele, pedig felajálnottam h náluk kötöm az új autóra, jóval többért. De hát ha hülyek, akkor hülyék, mentem máshova. Számomra érthetetken ez a fajta üzletpolitika, de legyen...

Más kérdés: 2015-ben vettem használt autót, kötöttem rá full Cascot Genealinál, évi 350 Eft-ért.
Történt egy kavicsfelverődés, szélvédőcsere. A markaszerviz kiszedte, és ekkor látták, hogy nem gyári a szélvédő, így biztosító nem téríti meg az összeset (üvegkár 0ft elvileg), hanme 70%-at. Márkaszerviz rendes, elismeri, beszáll. Valahol én is elismerem, talan tudnom kellett volna, bár nem gondoltam volna, hogy nem gyári van.
Viszont biztosító a szerzodés megkötése utan kijött, körbefénsképezte az autót, körbemérte, feljegyezve minden kisebb sérülést, stb. Nem kellett volna nekik is észrevenni, hogy nem gyári a szélvédő? Lehet felelőssége a biztosítónak is?

Köszönöm!

wers # 2020.05.28. 10:08

:)
Én makacskodtam el elején, hogy nincs. Van, csak nehezen elérhető (azaz ilyen állat pedig nincs):D

Szomorú örökös # 2020.05.28. 09:45

wers

Ugyanazt írtuk, csak pepitában. Évfordulón kívül csakis a közös megegyezés vagy a méltányosság játszik. Utóbbit kötelező esetében lehet kérni többnyire.

wers # 2020.05.28. 06:56

Nem, igaza van drbjozsefnek, nem zárja ki a jogalkotó, de kell a biztosító beleegyezése. Csak épp nem szoktak beleegyezni. Egyoldalúan felmondani nem lehet csak évfordulóra.

Szomorú örökös # 2020.05.28. 06:40

drbjozsef

A tutit itt most wers tudja jól és te viszont rosszul, a lakásbiztosításra és a CASCO-ra is vonatkozik az évforduló, nem lehet csak úgy közben felmondani, kizárólagosan közös megegyezéssel vagy méltányosságból. Más kérdés, hogy mivel ezek nem kötelező biztosítások, így a legtöbb esetben díjnemfizetéssel megszűnnek, viszont a lehetősége megvan a biztosítónak, hogy behajtsa rajtad az elmaradt díjat még akkor is. Igaz, többnyire nem élnek ezzel a lehetőséggel, hanem elfogadják az ügyfél távozását.

Nekem ilyen cirkuszom most év elején volt az egyik nagyhírű biztosítóval, akik több hónapig adminisztrációs hiba miatt képtelenek voltak kijönni újabb helyszíni szemlére, hogy módosítsák az ingatlanom biztosítását - konkrétan a megkötéskori állapotra volt egy záradék - és ezért úgy döntöttem, hogy távozom tőlük. Nem egyszerű eset volt, de szerencsére sikerült.

drbjozsef # 2020.05.28. 06:26

Lakásbiztosítás? A Ptk.-ban?

Szerintem is Ptk., mégpedig 6:58.§-6:60.§.

Amit törvény nem ír elő, azt szabad. Ha megállapodnak valamiben (felmondási feltételek), akkor közös akarattal az is módosítható.

De az való igaz, hogy cascónál, lakásbiztosításnál, életbiztosításnál, banki hitelnél, közműszolgáltatónál, vagy úgy általában bármilyen céggel kapcsolatban ez nemigen jellemző. Mármint a módosítás.

wers # 2020.05.27. 14:43

Ptk?
Tudtommal még lakásbiztosírást is csak évfordulóran lehet felmondani.

drbjozsef # 2020.05.27. 12:50

Szerintem nem biztos.

Szerződés. Miért ne lehetne közös megegyezéssel változtatni, ha közös az akarat, és törvény nem tiltja? A KGFB törvény szabályozza. De cascót vagy lakásbiztosítást miért ne?

wers # 2020.05.27. 11:00

szerintem lehet eltérni közös megegyezéssel

Biztos? Szerintem nem. Mintha a biztosítás időszaka egy év lenne. Nincs különbség biztosítás és biztosítás között.

drbjozsef # 2020.05.27. 10:49

FDToth,
Szerintem a CASCO szerződés sokkal kevésbé szabályzott, szerintem lehet eltérni közös megegyezéssel - de miért tenné a biztosító? Hacsak azért nem, mert kötsz vele rögtön egy másikat.

Egyébként ha jól tudom, a CASCO bonus/malus nem kell egybeessen a KGFB-vel, utóbbinál törvény írja elő, csascónál a biztosító olyan feltételt vesz be amit akar. Szóval akár esélyed is lehet. Miért nem kérdezed meg őket?

FDToth # 2020.05.27. 10:45

logikusan ha nincs érdekmúlás (nem adtam el még az autót), és a fordulónap 12.31.
A kérdés, hogy ki van zárva a közös megegyezés, vagy van rá lehetőség?

wers # 2020.05.27. 09:15

tudom, hogy érdekmúlással illetve fordulónapra lehet felmondani. Létezik közös megegyezés, vagy teljesen kizárta a jogalkotó?

Mi oka lenne? Te felmondod ők tudomásul veszik. Miről akarnál közösen egyezkedni?

FDToth # 2020.05.27. 08:50

Tisztelt Fórumozók,

van egy 15 éves autóm, rajta KGFB és CASCO. Idén év elején lecseréltük, nemsokára érkezik az új, de még nem tudtuk eladni a régit. Az újra is kötünk CASCO-t.

Az újra a KGFB biztosítás baromi magas lesz (amíg el nem adjuk a régit), mert A00-ba kezdek (előzőnél B10-be voltam, nem volt sosem károkozás). Ennek mi az oka? Nem vezetőhöz kötik a BM- besorolást? Ha több éve vezetek balesetmentesen és a legmagasabb a búbusz, akkor új autó várásláskor miért nem veszik ezt figyelembe?

Illetve CASCO: tudom, hogy érdekmúlással illetve fordulónapra lehet felmondani. Létezik közös megegyezés, vagy teljesen kizárta a jogalkotó? Nem akarom a régire már a CASCO-t fizetni (CASCO-nál is legmagasabb BM-ben vagyok)

A válaszokat előre is köszönöm!