Elévülés fennálló tartozásnál


Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.05. 10:26

Igen. (Nem azért, nem úgy, de gyakorlatilag igen.)

vigtory # 2022.01.05. 09:06

Sziasztok,

Lenne egy kacifántos ügy, amiben szeretném kérni a segítségeteket.

Édesapámmal 2012-ben kötöttünk egy öröklési szerződést. Az öröklés 2 éve megnyilt és most zárult le a hagyatéki eljárás. Az ingatlantulajdon a nevemre került mint szerződéses örökös, viszon még a hagyatéki eljárás során visszautasítottam a törvényes öröklést. Elméletileg a viszterhes szerződés miatt ilyenkor nem öröklöm a tartozásokat. Most próbálom intézni a közüzemi szerződések nevemre iratását, és a gázszolgáltató 2006 és 2010 közötti díjhátralék miatt nem hajlandó velem szerződni. Van két testvérem akik törvényes örökösök. Kérdésem, hogy a gázszolgáltató nem rajtuk kéne, hogy behajtsa a tartozást ami jó eséllyel már elévült? A szolgáltató megtagadhatja -e a szerződést tőlem, mint tulajdonos, és átháríthatja-e rám a befizetés kötlezetégét a törvényes örökösök helyett, főleg hogy az általuk örökölt aktívák jóval kisebbek mint a tartozás?

Wasabae # 2022.01.04. 09:48

Értem. Köszönöm a felvilágosítást. Így már minden érthető

drbjozsef # 2022.01.04. 09:07

(Egyébként, mint írtam, az, hogy telefonon hívogatnak, és nem eleve egy fizetési meghagyással kínáltak meg, arra utal, hogy elévülhetett már a követelés. De nem biztos.)

drbjozsef # 2022.01.04. 09:06

Wasabae,

Nem. Aki tudja - pont aki követel tőled -, az nem fogja neked megmondani. Nem érdeke.
Ha nem költöztél, a lakcímed nem változott, meg volt adva a szolgáltatónak, akkor 2013 óta van esélyed, hogy elévült.
Ha önhibádból nem vettél át valamilyen levelet (mert pl. változott a lakcímed, és nem jelentetted be a szolgáltatónak, esetleg mert egy rokon szabályosan átvette az ajánlott leveledet, csak elfelejtett szólni róla), akkor elképzelheő, hogy megszakadt ez elévülés, és újra kezdődött.

Ez a te kockázatod : vagy kifizeted nekik a követelt X összeget, vagy elévülésre hivatkozol, és ha megnyered nem kell fizetni, vagy ha mégse évült el, akkor a bírósági eljárás végén mondjuk 2X-3X összeget kell kifizetned annak költségeivel együtt.

Wasabae # 2022.01.04. 09:00

Köszönöm szépen a válaszokat.
Olyan kérdésem lenne még hogy valahol megtudom nézni /kérdezni hogy elévült e már ez a dolog vagy sem?

drbjozsef # 2022.01.04. 05:22

Wasabae,

Feltételezem, valamiért nem találtak meg, és a tartozásod egy követeléskezelőnél landolt.
Ők szoktak első körben telefonon keresni. (Bár jellemzően elévült követelésekkel próbálkoznak).

Vagy egyezkedsz velük (elkéred a tartozás adatait, ha nem évült el kérsz részletfizetést), vagy ha szerinted elévült (2013-as követelés esetén ez valószínű, de sose tudhatod biztosra), akkor megvárod míg kapsz egy fizetési meghagyást. Azt átveszed, és az abban leírtak szerint (!!) ellentmondasz elévülésre hivatkozással.

Egészen bizonyosan nem végrehajtó keresett meg, az nem telefonálgat. Vagyis még (esetleg : már) nincs végrehajtásra adva ez a tartozás.

Szomorú örökös # 2022.01.04. 05:06

Wasabae

a mai nap tájékoztattak telefonon hogy egy 2013ban be nem fizetett telefon számla miatt ki kell fizessek 150.000 ft, 8 napon belül.

Na ez az, amit szerintem nem kell, nem szabad komolyan venni. Ha valóban tartozol és valóban törvényesen, akkor szigorúan írásban, ajánlott tértivevényes levélben KELL, hogy tájékoztassanak, egyébként nem érvényes az egész úgy, ahogy van. Szerintem valaki palira akar venni.

Wasabae # 2022.01.03. 22:03

Üdv.

Azzal a kérdéssel fordulnék ide hogy engem a mai nap tájékoztattak telefonon hogy egy 2013ban be nem fizetett telefon számla miatt ki kell fizessek 150.000 ft, 8 napon belül. Ilyenkor milyen jogi lépéseket tudok tenni hogy nekem ezt ne keljen kifizetnem? Ugyanis én nem kaptam erről értesítést, sem telefonon sem pedig levél/e mail formájában.

Válaszukat előre is köszönöm.