Osztatlan közös tulajdon és a tulajdonosok jogai


Zoltanuss # 2021.02.09. 18:24

Panni4 Panni4 !!

Ügyvéd által felosztott közös tulajdonú telken lakom
Jobban jártatok volna ha ti csináljátok meg a felosztást !!
Látszik , hogy férc munka.
Egy un. működési szabályzatot kell alkotni, abba belevenni a renítens társtulaj büntetési tételét. Plusz hogy mit szabad és mit nem !

Az egyetlen megoldás a kamera lenne ha meg tudnam figyelni a házat napi 24 órában.

Ha a másik kettő is beleegyezik, de a költségviselés még nyitott !
A másik út a tárgyalás. Meg kell hívni a szomszédot egy nagytál sütemény és egy flaska borral körítve egy csevejre és kideríteni miért csinálja mind ezt.
lehet hogy neki is van sérelme... pl. hogy állandóan figyelik !!

Panni4 # 2021.02.10. 08:48

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! Kicsit akkor leszűkíteném a kérdést igy objektívebb és lényegre mutatóbb lehet a válaszlehetőség. Lehet-e osztatlan közös tulajdonú telken lévő házat jogilag bekamerázni olyan feltétellel ,hogy a felvételen a telken lévő többi lakó is látható lesz. Az erre vonatkozó jogszabalyokat tanulmanyozva csak társasházi és magánházak kamerázásáról szóló törvényeket talaltam. Ez a kettő között van, nincs közös képviselet, mindegyik ház magantulajdonú közös szorgalmi járdarésszel.
Megköszönném ha olyasvalakitől kapnék választ aki hivatalosan szakavatott vagy már keresztülment ugyanezen a folyamaton.

Köszönet!

Szomorú örökös # 2021.02.11. 06:01

Panni4

Kicsit akkor leszűkíteném a kérdést igy objektívebb és lényegre mutatóbb lehet a válaszlehetőség. Lehet-e osztatlan közös tulajdonú telken lévő házat jogilag bekamerázni olyan feltétellel ,hogy a felvételen a telken lévő többi lakó is látható lesz.

Akárhogy szűkíted, az eddigi válaszokban is benne volt, hogy csakis a saját területedet figyelheted meg, a többi lakó megfigyelése a telken belül már nem ez a kategória. Simán feljelenthetnek téged az adatvédelmi törvény megsértése miatt, ha kiderül. Arra se nagyon használhatod fel - ahogy drbjozsef is írta - hogy pár tízezer forintos kár elkövetését bizonyítsa.

drbjozsef # 2021.02.11. 10:53

Ne a kérdést szűkítsd, hanem az objektívedet.

(Egyébként miért nem elég neked az, ha a kamerád látja a károkozás helyét - arról nem is beszélve, ha a kamera maga már simán lehet, hogy nagyobb odafigyelésre ösztönzi az illetőt?)

D.Gabriella # 2021.02.21. 06:51

Üdvözlöm!

Osztatlan közös tulajdont örököltünk 2/3 részben. Sajnos a ház ami a telken áll egy családi ház amiből kb. 50 évvel ezelőtt két lakrész lett kialakítva. A kisebb lakrészben most is élnek az akkori tulajdonosok örökösei. Mi szeretnénk megosztást, de a másik tulajdonos irreális elképzeléseket akar kiharcolni, akarja a teljes házat is. Így nekünk maradna egy nadrágszíj parcella egy korlátozott beépíthetőséggel, mivel az ingatlanon már ott lévő ház elviszi a beépíthetőség háromnegyed részét.
Mivel másba nem mennek bele és mi meg ezt a megosztást nem tartjuk igazságosnak valószínű nem lesz megosztás.
Így elkezdtek fenyegetőzni. A kérdésem most arra irányul, ha ők bármilyen felújításba kezdenek az ingatlanon, annak a költségnek a 2/3 részét követelhetik e tőlünk ha a felújítás a beleegyezésünk vagy megkérdezésünk nélkül történik?
A másik kérdésem az, hogy kötelességem e engedélyt kérni tőlük ha az anyukám által örökölt ingatlanba bemegyek, vagy esetleg ingatlanost viszek. 1-2 hetente járunk oda ellenőrizni hogy minden rendben van e a házzal, és kizárólag a most nem lakott ingatlant látogatom.

Válaszát előre is köszönöm,

drbjozsef # 2021.02.21. 10:27

D.Gabriella,

Ptk.
5:75.§A dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg; ilyen arányban terhelik őket a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is.
5:76.§ Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni; az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs köteles viselni. Ilyen kiadások előtt a tulajdonostársakat lehetőség szerint értesíteni kell.

Ha az "anyukám által örökölt"-et úgy érted, hogy ő volt a tulajdonos, ott lakott, ő használta az egyik lakrészt, és ezt örököltétek, akkor természetesen nem kell engedélyt kérnetek.
Nincs semmilyen megosztás a használatról? Szerződés? Ha nincs, akkor kialakult rend az van?

Egyébként a megosztási kísérletnél érdemes felhívni a tulajdonostársak figyelmét arra, hogy ha nincs megegyezés, akkor kérhetitek bíróságon a közös tulajdon megszüntetését. Ha egyikőtök sem tudja vagy akarja megvenni a másik részét, akkor az EGÉSZET fogják elárverezni. Nem tudom, tetszene-e ez nekik, de ha esetleg nem, akkor ez elég jó alap egy kis presszióra, hogy észhez térjenek.

D.Gabriella # 2021.02.21. 10:40

Édesanyám testvére lakott ott. Azt a részt örököltük 2/3 részben, de Édesanyámnak volt ott már anyai és apai része is. Most az ingatlannak az a fele üresen áll.
Sajnos nem azok a típusok akik megijednének bármitől, és pontosan tudják hogy nem tudunk állni egy 2-3 évig tartó pereskedést.
Egy másik házat már elbirtokoltak, és itt is félő hogy idővel beköltöznek a kérdéses ingatlanba is.
Már 2 ügyvédet is feljelentettek a kamaránál a másik ügyüknél, finoman szólva is nem tipikusan ésszel gondolkodnak.
A legszomorúbb az, hogy nekünk 2 különböző ügyvéd is azt tanácsolta hogy esetünkben csak az a megoldás ha nem fehér embernek adjuk el a tulajdonrészt :(
Tényleg 65%.-os tulajdonrésszel tehetetlenek vagyunk?

gerbera317 # 2021.02.21. 12:21

nem azok a típusok akik megijednének bármitől
Az ilyenből rengeteg van, de egy elvesztett per után, amikor ott a végrehajtó rendőrrel, akkor már megértik, hogy kár volt nyakaskodni.
gy másik házat már elbirtokoltak, és itt is félő hogy idővel beköltöznek
Az elbirtoklás és az önkényes lakásfoglalás nem ugyanaz.
nem tudunk állni egy 2-3 évig tartó pereskedést.
Önkényes foglalás esetén nem is kell pereskedni. Egyébként pedig, ha pereskedtek, akkor az inkább a közös tulajdon megszüntetéséről szóljon. Na, attól tudnak aztán pöszén nézni.

drbjozsef # 2021.02.21. 19:51

D.Gabriella,

Mi az, amit akartok? Nem költözne oda tulajdonos? Eladnátok?

Ha eladás, akkor lehet meghirdetném áron alul, ha van vevő, akkor jó (tájékoztatva a kockázatokról, kialakult állapotról, szomszédok hozzáállásáról), ha nincs, akkor közös tulajdon megszüntetése per. Az árverés kockázatos, lehet, áron alul se veszik meg, bár lehet, hogy felverik az árat - nem lehet tudni.

De ha olyan gázosak, akkor meg kell szabadulni tőlük (ha nincs valami különleges körülmény).

Pruny # 2021.02.22. 14:43

Örököltem egy lakás tulajdonrészt melyben 4-et vagyunk tulajdonosok, többi 3-nak VH joggal terhelt a része.

Egyik tulajdonos megengedi hogy beköltözzek, többiek elérhetetlenek.
Többi tulajdonosok kirakhatnak onnan, vagy csak beköltözhetnek mellém? Ha nem akarnak beköltözni akkor piaci lakbért kérhetnek tőlem?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 17:42

Vagy csak. Nem.

D.Gabriella # 2021.02.23. 18:59

drbjozsef

El akarjuk adni nem akarunk oda költözni. Meg akartunk egyezni velük és használati megállapodást kötni de ők csak egyetlen egy dologba mennek bele úgy az nekünk eladhatatlan lenne. Mi is arra jutottunk hogy áron alul is de eladjuk megosztás nélkül. Kérdés lesz e vevő. Pereskedni nem akarok mert hosszadalmas és a ház nincs olyan jó állapotban, ezért előre vetítették hogy bármit kell rajta csinálni azt 65%ban nekünk kell állni.Sajnos ennek érdekében a szándékos károkozás sem áll tőlük távol.Teljesen kétségbe ejtő a helyzet ????

D.Gabriella # 2021.02.23. 19:24

drbjozsef

Különleges körülményen mit kell érteni?
Nem elég abszurd ez már így is?

drbjozsef # 2021.02.24. 05:52

Pereskedni nem akarsz/tudsz, odaköltözni sem, akkor mi a kérdés? Ha az, hogy "mit tudsz kezdeni" a 2/3 tulajdonrészeddel, akkor az, hogy eladod. Esetleg bérbe adod valakinek.

(különleges körülmény : úgy értettem, valami, amiért megéri NEM eladni. Mert pl. egyben sokkal többet ér, és inkább megszerezni érdemes az ő részüket is, vagy ilyesmi. Mindegy, esetedben nem számít.)

D.Gabriella # 2021.02.25. 12:18

drbjozsef

Az első kérdésem még arra irányult, hogy ha az ingatlanba be akarunk menni akkor köteles vagyok e előre jeleznem vagy ha mutatni akarom eladás céljából. A lakrész nem közös, a kert és a bejárat igen.
Hozzáteszem ezt megint fenyegetés formájában közölték úgy hogy ők ezt soha az elmúlt 30 évben nem tartották tiszteletben míg nagybátyám élt.

drbjozsef # 2021.02.25. 12:34

D.Gabriella,

Ha ez egy osztatlan közös tulajdon, és a telekrész közös használatban van, akkor oda természetesen minden további nélkül bemehet a tulajdonos, vagy akit arra ő feljogosít.

Elvégre, feltételezem, eddig is így volt használva az örökhagyó által.

Ne hagyjátok, hogy a ti részetekhez nyúljanak, felnyissák, piszkálják. Rendszeresen ellenőrizzétek, érezzék a törődést.

A fenyegetőzést meg rögzítsd telefonnal. Nehogy elfajuljon bármi, de ha mégis, akár hasznos is lehet.

D.Gabriella # 2021.02.25. 13:05

Igen köszönöm én is így gondoltam.
De ugye itt mi a mi részünk amikor nincs használati megosztás? REndszeresen feljárunk (heti 1) alkalommal. Nem mer személyesen kijönni ha ott vagyok, és még rögzíteni sem kell mert az isten barma levélben fenyeget. :(

drbjozsef # 2021.02.25. 16:03

D.Gabriella,

De ugye itt mi a mi részünk amikor nincs használati megosztás?

A magyar nyelv szabályit nem sikerült alkalmaznom erre a kérdésre. Amikor?

Vagy van használati megosztási szerződés írásban, amely szabályozza a különhasználatú/közöshasználatú részeket.
Ez a jobbik eset.

Ha nincs ilyen írásban, maga a szerződés akkor is létezik, ez az ún. ráutaló magatartással létrejött szerződés : a kialakult használati rend maga a szerződés, ahogy eddig azt használtátok. Ha ezt nem tudjátok pontosan, mert az örökhagyóval nem beszéltetek erről, akkor hátrányban vagytok, de az, hogy mint tulajdonos, jogotok van bemenni a lakórészetekhez, az nem lehet kérdés - ennyit nyilván az örökhagyó is használt.

D.Gabriella # 2021.04.30. 08:08

Az előző kérdéseket folytatva a héten az osztatlan közös tulajdon 3/48 részének tulajdonosa feltörte önkényesen a mi lakórészünket - nem lakunk ott - és lecserélte a zárat.
A mi tulajdonrészünk az egésznek a 31/48 része. Nincs megegyezés, valószínűleg pereskedés előtt állunk.
A kérdésem hogy mit lehet ilyenesetben tenni?

Ők birtokba vettek már egy 50 nm lakórészt, ez a 60 nm lakórész került feltörésre most.
Több lakóingatlan nincs is a telken.
Ügyvédhez már mentünk 3 hétig nem csinált semmit annak ellenére hogy előre fizettünk - persze számla nélkül -.
Ők a feltörés okaként ezt is jelölték meg, hogy a levelükre nem érkezett válasz.

AniMilka # 2021.04.30. 10:50

Tisztelt Fórumozók,
9 lakásos, 2 emelete, tégla osztatlan közös tulajdonú házban lakunk. A házban egy családnak 2 lakása is van, egy lakó ismeretlen helyen tartózkodik évek óta, így elérhetetlen. A két lakással is rendelkező lakó fejébe vette hogy beépíti a lapotetőt, éppíttet oda egy tetőteraszos lakást.
Fizetne a többi tulajdonosnak fejenkénr 3 millió forintot illetve vállalná a ház teljes szigetelését is. Mi a zárószinten lakunk, pontosan azért választottuk anno ezt a lakást mert senki nem lakik felettünk. Így mi nem járulunk hozzá a beépítéshez. Megteheti ez az egy lakó hogy kikerül bennünket és valahogy megszerzi az engedélyt ?
Úgy tudom hogy a falak és a tető is az osztatlan közös tulajdon része, tehát az azt érintő bármilyen változtatáshoz minden tulajdonos beleegyézése szükséges.
Várom a tanácsokat, mit tehet szerintetek ?

drbjozsef # 2021.04.30. 10:56

D.Gabriella,

A kérdésem hogy mit lehet ilyenesetben tenni?

Kicsit általános a kérdés. Mit szeretnél?

Én odamennék, rácsodálkoznék, hogy nem tudok bemenni, és azonnal kihívnám a rendőröket. Rögzítsék a nyomokat, feljelentés betörés miatt. Az ingatlanból természetesen nagy mennyiségű készpénz és arany eltűnt.

Költöztess be valakit.

drbjozsef # 2021.04.30. 11:02

AniMilka,

Jól tudod, a közös tulajdon mértékét és arányát is érintő változtatást kizárólag az alapító okirat módosításával lehet végrehajtani, ahhoz pedig az összes tulajdoni hányad 100% szavazata kell.

Ugyanakkor, ha a körülmények olyanok, akkor bírósági ítélettel minden további nélkül tudja pótoltatni a beleegyezéseteket :

Tht.10.§(6)A közgyűlés határozata alapján - ha az (1)-(3) bekezdésekben meghatározott feltételek egyike sem áll fenn - bármely tulajdonostárs kérheti a bíróságtól, hogy a közös tulajdonban álló olyan épületrészre, amely önálló ingatlanként kialakítható, vagy amellyel a meglevő külön tulajdon tárgya bővíthető, megszüntesse a közös tulajdont, ha az a kisebbség méltányos érdekét nem sérti.

Az, hogy te ezt nem szeretnéd, az valszeg kevés lesz, ha valamilyen komoly, méltánylandó érdekedet nem sérti az új lakás. A többség a pénz és a szigetelési munkák miatt amúgy is benne lesz.

AniMilka # 2021.04.30. 11:08

Az nem lehet érv hogy megzavarják a nyugalmam és a lakásom veszít az értékéből ? Egy tetőtérbeépítés nyilván csak a legfelső lakókat érdekli/zavarhatja - 3 lakás van a 2. szinten, ebből egy a miénk, egy azé aki beépíttetni akar, a 3-nak valószínűleg mindegy mert úgysem lakik ott.

drbjozsef # 2021.04.30. 11:15

AniMilka,

De, ez egy valid érv. De biztosan tudsz róla, hogy százezrek élnek emeletes házakban, és nem mindenki a legfelső emeleten, ergo igen, a nyugalmad sérülHET, de ez nem hiszem hogy eléggé méltánylandó érdek.

A lakásod értéke növekedni fog. Egy leszigetelt, felújított társasházban minden lakás sokkal többet fog érni. Meg, ha jól értem, még milliókat is kapnál.

Rendesen meg kell csinálni azt a padló hangszigetelést.

Mondok egy példát : méltányos érdeked akkor sérülne mondjuk, ha a lakásod megközelítése ellehetetlenülne, vagy egy lépcső menne el az ablakod előtt keresztben. Nyilván ilyet nem lehet.

AniMilka # 2021.04.30. 11:25

Még abban reménykedem, hogy a 2. kerületben van a ház a Vérhalom tér mellett ahol elég szigorúak a bővítésre vonatkozó szabályok - pl van magassáig korlátozás illetve valószínűleg a mögöttünk lévő háznak is lenne véleménye, ahol korlátozná a beépítés a benapozottságot ill a kilátást.