Lemondási díj fizetési kötelezettség


Zoltanuss # 2022.04.25. 06:09

Rezeske írta még húsvét előtt, hogy :
nem a vállalkozó gyártotta le a bútort: egy elemes, Möbelix-től rendelt konyhabútor beszerelésről van szó
Az ilyen munkát az un. „szerelő asztalosok” végzik. Ők nem igazi asztalosok, csak segédeknek felelhetnek meg. Mondjuk ezt nem hangoztatják. Viszont a lépre csalásban, a megszívatásban nagy mesterek.
Tehát csak óvatosan !

Rezeske # 2022.04.19. 07:17

Sziasztok!

bocsánat, ünnep volt, nem "jogászkodtam" :-)
Szomorú örökös: a "miért mondtam vissza"-kérdésedre nagyon egyszerű a válasz: amikor anno telefonon még csak egyeztettem a vállalkozással, akkor azt mondta a kolléganőjük, hogyha hívom őket konkrétan azzal, hogy megvan a beépítésre kerülő bútor, akkor 2-3 napon belül tudnak jönni beszerelni, mert ennyire rugalmas a cég. Ehhez képest, amikor hívtam őket időpont miatt, ez 04.05-én, akkor a legközelebbi időpont, amit ajánlani tudtak, az 04.25-e volt, ahogy írtam is. Itt állsz egy szétrobbantott konyhával, gyerekkel, ünnepek előtt, és kapsz a várt 2-3 napos időpont helyett egy közel 3 hetes időpontot? Te mit tennél? Még szép, hogy elkezdtem keresni más megoldást. Találtam. Összegben ugyanannyiért vállalták, kész lettünk ünnepekre, pénteken hívtam őket, kedden jöttek szerelni. Nem voltak olyan szinte földönkívüli feltételeik, mint ennek a vállalkozásnak, amelyik most 20.000 HUF-ot akar lehúzni, amely összeget nevezhetjük szerintem jogtalan haszonszerzésnek, vagy tisztességtelen üzleti magatartásból származó bevételnek. Jogtalan haszonszerzés, mert az égvilágon semmit nem tett az én érdekemben azonkívül, hogy esetleg egy Excel-táblába beírta a nevemet, tisztességtelen üzleti magatartás pedig azért, mert pontosan tudják, hogy amit leírtak a lapjukra, miszerint díjmentesen csak 24 órán belül lehet visszamondani megrendelést, teljesíthetetlen. Erre élő példa az én eseten. Ez nem életszerű, és ezt Ők pontosan tudják-tudták!

Tudom, ezek közül elképzelhető, hogy egyik sem állja meg a helyét a bíróságon jogilag, de az én véleményem ettől nem változik. Arról nem is beszélve, hogy miután elküldte a cég az emailt, ezután kb. félóra múlva még SMS-t is küldött,amelyben felhívta a figyelmemet arra, hogy küldött e-mailt, és legyek kedves elolvasni. Ez már majdnem a zaklatás fogalma szerintem: emailt akkor olvasok, amikor én akarok, erre nem kötelezhet senki: ha nekem ebből hátrányom származik, az az én bajom, de ne utasítson már senki arra, hogy olvassam el, amit küldött. Ennek olyan szaga van, hogy minél előbb szerette volna a 20.000 HUF-ot a számlájukon látni, még azon melegében!

Az, hogy hírem fog menni a szakmában, kicsit sem izgat: nincs szükségem ilyen cégekre, mint pl. Ők. Sokkal kisebb, megbízhatóbb, emberségesebb cégek is léteznek, akik nem fogják a potenciális ügyfeleket azért elküldeni, mert egy hasonszőrű társvállalkozás megpróbálta megszívatni, de adott esetben nem jött neki össze.

Majordomus: nem akarok én szép lenni :-) egy férfi, ha az ördögtől 1 fokkal jobban néz ki, már szép, ezt tartja a hagyomány :-) Egyszerűen hányok az ilyen hiénáktól, akik semmilyen munkával akarnak 10.000-ket keresni!

drbjozsef: így fogok tenni: megírtam nekik a levelet, diszkréten jelezve benne, hogy bizony, a megrendelés általuk történő visszaigazolása elmaradt, pedig erről a 45/2014 (II.26) Korm. rendelet rendelkezik elég alaposan. Meglátjuk, mit lépnek rá.

Szomorú örökös # 2022.04.18. 13:32

Érdekes, azt senki nem kérdezte meg Rezeskétől, hogy vajon miért mondta vissza a megrendelt munkavégzést.
Valószínűleg talált egy jobb ajánlatot - vagy esetleg valaki megcsinálja a családban ingyé, de az lehet olyan is lesz - azonban a legnagyobb tanulsága a történetnek, hogy máskor előbb keresgéni, gondolkodni, utána lecsapni a lehetőségre. Azért Rezeskének valószínűleg híre fog menni a szakmában és nagyon nehezen fog legközelebb ilyen feladatra bárkit találni. Még azt sem tartom kizártnak, hogy erről az itt leírt akcióról az új megbízottja ún „belső kommunikációs vonalakon” hallani fog és akkor most ő fogja inkább visszamondani a munkát, megelőzve az ilyen esetet. Az én szakmámban nem sok kolléga van, de mindenki ismeri jóformán a másikat és az ilyen történetek gyorsan elterjednek, megelőzve ezzel, hogy más is beleszaladjon egy ilyen sztoriba.

Viszont ez jellemző, hogy a magyarok mindig utána és nem előtte gondolkodnak. :-O

Majordomus # 2022.04.18. 10:11

Többe kerülne a leves mint a hús....

drbjozsef # 2022.04.18. 09:43

Rezeske,

Én ezt tenném a helyedben - ahogy írtam is. Egy próbát megér, jó eséllyel pár tízezer forint miatt nem fog pereskedni a cég úgy, ha egy fikarcnyit is úgy látja, hogy tényleg nem 100%-an védhető a tájékoztatása. És szerintem nem az.

Majordomus # 2022.04.17. 18:13

Hát szebb nem leszel,de okosabb feltétlenül egy tanulsággal.

Még akár igazad is lehet a bíróságon.

Rezeske # 2022.04.17. 14:22

Majordomus,

erről szó sincs. Az tény, volt már olyan ügy a családban. amit mi nyertünk meg, függetlenül az akár itt akár másutt olvasott tanácsoktól.
Én nem vagyok jogászember, nem tanultam jogot, de ahogy írtam: józan paraszti eszem az megvan, és valahogy nem életszerű ez a helyzet: egy hivatalosan talán nem is létező szerződés felmondása miatt fizetnem kell?
Mi van akkor, ha én meg azt állítom, hogy megrendeléstől számított 20 órán belül felhívtam őket, visszamondtam a megrendelést, és tanúkat állítok, akik szintén hallották ezt a telefonbeszélgetést?
Mert ugye valaki itt a csoportban azt írta, hogy elég, ha a cég 2 munkatársa hallotta, amikor megrendeltem. Erre sincs bizonyíték, hangfelvétel nem készült, erre a figyelmemet nem hívták fel, innentől kezdve....marad a paraszti eszes gondolkodás.

De tudod mit? Most már dafke végigcsinálom: nem fizetek, leírom az érveimet a cégnek, ha bíróság elé kerül, odakerül, de ezt a joghézagot, ha egyáltalán létezik, nem fogom hagyni, hogy megszívassanak miatta....

Majordomus # 2022.04.17. 13:03

Szerintem Rezeske már okosabb és a jogban kitanultabb mint mi.
.
Nincs már szüksége tanácsra csak olyan hozzászólásra ami neki ad igazat.

Szomorú örökös # 2022.04.17. 11:46

Rezeske

Te írtad le, hogy az árajánlat ám szerepelt a lemondási feltétel. További kérdés? Ha pl. egy zenészt előre lekötnek egy időpontra, vagy lefoglalsz egy szállást, de nem a meghatározott időpont előtt mondod le, akkor ott is bizony fizetsz, mint a katonatiszt.

Megértettem közben, hogy az általad vásárolt bútort kellett volna nekik beszerezni.

Rezeske # 2022.04.17. 09:57

45/2014 (II.26) Korm. rendelet szerint:
"12. § (1) Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés esetén a vállalkozás a 11. § (1) bekezdésében előírt tájékoztatást a fogyasztóval papíron vagy - a fogyasztó beleegyezése esetén - más tartós adathordozón közli. A tartós adathordozón rendelkezésre bocsátott tájékoztatást olvasható módon, világos és közérthető nyelven kell a fogyasztó rendelkezésére bocsátani.

(2) A szerződéskötést követően a vállalkozás átadja a fogyasztónak az aláírt szerződés másolatát, vagy a szerződéskötést papíron vagy - a fogyasztó beleegyezése esetén - más tartós adathordozón visszaigazolja."

18. § A távollévők között kötött szerződés megkötését követően - észszerű időn belül, de a termék adásvételére irányuló szerződés esetén legkésőbb az átadáskor, a szolgáltatásnyújtására irányuló szerződés esetén legkésőbb a szolgáltatás teljesítésének megkezdésekor - a vállalkozás tartós adathordozón visszaigazolást ad a fogyasztónak a megkötött szerződésről.

26. §
bc) a vállalkozás elmulasztotta megadni a 12. § (2) bekezdésében vagy a 18. §-ban előírt visszaigazolást.

Nos, akárhogy is nézem, olvasom: szóbeli megállapodás ide, szóbeli megállapodás oda: kell az írásbeli szerződés ahhoz, hogy bármilyen lemondási díjat követelhessenek tőlem.....szerintem.

Rezeske # 2022.04.17. 09:47

Bocsánat, de itt valaki, és most minden bántás nélkül írom, de Szomorú Örökös az, aki félreért valamit: nem a vállalkozó gyártotta le a bútort: egy elemes, Möbelix-től rendelt konyhabútor beszerelésről van szó. Szó sincs arról, hogy ez a szerelési munka előzetesen egy fillérjébe is került volna a vállalkozónak, gondolok itt arra, hogy pl. Ő megvásárolja a bútor alapanyagokat, és majd legvégén a szerelési díjjal együtt kifizetem! Nem!
Csak elemes bútor összeszerelésről van szó, nem egyébről.
Elnézést, hanem volt egyértelmű a kérdésem!
Boldog Húsvétot mindenkinek.

Szomorú örökös # 2022.04.17. 09:47

Zöldövezeti11

Ja a telefon azért nem üzletkötésre való.

Lehet, hogy nem arra való, de itt jelen esetben árajánlatot, majd annak elolvasása után szóban elfogadta és időpontot kért a megrendelő, ez pedig a jog szerint szerződéskötésnek minősül. Akárhogy csűröd-csavarod, a jog szempontjából nincs igazad, mert a lemondásra szóló feltételeket is tudhatta a megrendelő, azaz a kérdező.

Zöldövezeti11 # 2022.04.17. 07:40

Szomorú vagyok !

árajánlatot kértem egy vállalkozástól egy komplett konyhabútor beszerelésére, jelezve, hogy a bútor kb. április elejére-közepére fog elkészülni.
Nincs itt semmiféle gyártás csak összeszerelés. Ezt végzik az un. szerelő asztalosok. Azok lényegesen egyszerűbb munkát végeznek mint a klasszikus.... igazi asztalosok.
A szállítás miatt divatba jött az un. lapra gyártás. Kisebb térfogat egyszerűbb szállítás. Na erre mentek rá az un. másodosztályú asztalosok. Szakmai hiányosságaikat a rámenőségükkel kompenzálják.

Re.. is ilyenbe futott /futhatott bele. Vannak más kicsinyes trükkjeik is. Pl. sohasem fejezik be a munkát. A MACERÁS RÉSZEKET KIHAGYJÁK. különféle trükkökkel. Pl. hogy nincs a szállított csomagban ilyen olyan alkatrész. Majd másnap, harmadnap. Erre az orvoslási
  • elkerülési lehetőség, hogy soha sem fizetünk arányosan.
Persze ha 50 kg -os hölgy állszemben két rámenős pancser szakival bátornak kell lenni.

Ja a telefon azért nem üzletkötésre való.

Szomorú örökös # 2022.04.17. 05:29

Zöldövezeti11

Eleve az olyan szakitól -iparostól óvakodni kell, aki azt hangsúlyozza , hogy ingyen felmérés, ingyen ajánlattevés. Az evidens hogy ingyenes.

Van, akinek már pénzért se adnék, mert rendre „második” ajánlatnak kérte az enyémet, hogy a saját embere ajánlata mellett legyen egy. Nekik fel is hívom a figyelmét írásban, hogy nem ingyenes az ajánlat. Így ha mégis kérik, akkor jogosan számlázom le nekik és legalább az ajánlatból lenne pénzem. De ha viszont így nem kérik, akkor nem kell feleslegesen dolgoznom. Illetve vannak olyan cégek és személyek is, akiknek már egyáltalán nem vállalok munkát. Ahogy szaporodnak a tapasztalatok, sajna ugyanígy szaporodik a lista is.

Kérte az ajánlatot, amit megkapott, de időpont nem volt benne. Az ajánlat hiányos

Egyáltalán nem hiányos, mivel kivitelezési időpontot nem szoktak az árajánlatba írni, az már majd a megkötött szerződés része kell hogy legyen. Az árajánlatban nálam csak érvényességi határidő van, de az is lassan már nehezen tartható, mivel szinte sok esetben hetente változnak az anyagárak. Ezért szerepel egy olyan sor: Anyagárak tekintetében a változás jogát fenntartom! Ebbe viszont már esély nincs belekötni, mivel csakis a munkadíjat garantálom így. És lám, mégis tele vagyok megrendeléssel.

És akárhogy is kerülgeted körbe-körbe a témát, Rezeske a telefonos megrendeléssel szóbeli szerződést kötött a céggel, holott tudatában kellett legyen a lemondási díjjal, mivel az szerepelt az árajánlatban. Azért is gázos ez, mert nem kizárt, hogy elkezdték legyártani azokat a lapokat, amelyekből a bútort a helyszínen összeszerelték volna - de az alapanyagot tuti, hogy már megrendelték hozzá, amit ki kell valakinek fizetni ugyebár. Ezeket ugyanis nem a helyszínen készítik, az készen kerül már kiszállításra. És ki tudja, hogy mikor tudják ezt valaki másnak eladni... :-O

Zöldövezeti11 # 2022.04.16. 19:18

Amúgy hajlok a felé, hogy Rezeskének van igaza.
Kérte az ajánlatot, amit megkapott, de időpont nem volt benne. Az ajánlat hiányos, mert ennyi erővel lehetne 20 32 és nyilván az a megrendelőnek nem felel meg.
Hiányos ajánlatot ki kell egészíteni és azt el is kell fogadni !
Tipikus csapda szituáció.

Zöldövezeti11 # 2022.04.16. 19:05

Csatlakozva Rezeske ügyhöz azért akadnak buktatók.
Pl. az egyik felnőtt lányom ráakart venni, hogy az amúgy is örökölni fogó ingatlan részét ajándékozzam neki. Egyenlőre függőben van. Ennek ellenére már megkeresett egy ügyvédet, hogy a majdani ajándékozási szerződés késziítésének a feltételeit ismertesse.
Az ügy húzódik és az ügyvéd sürget, sőt zsarolja a lányomat azzal, hogy számláz. Kissé érdekesnek tartom, hogy engem mint ajándékozót eddig nem keresett meg. Az ilyen viselkedést én csapdába csalásként fogom fel.
Még email sem történt csak telefonos kommunikáció.
Szintén hasonló bizonyos iparosoknál az un. ajánlattevési díj.
Kijön a szaki és egy extrém magas árat ad meg. Amit nyilván a leendő megrendelő nem fogadhat el. Erre számlázna a kamú iparos. Ha véletlenül bejön a megrendelés, akkor meg valami ok miatt kihátrál.
Eleve az olyan szakitól -iparostól óvakodni kell, aki azt hangsúlyozza , hogy ingyen felmérés, ingyen ajánlattevés. Az evidens hogy ingyenes.
Mondjuk az érem másik oldala, hogy ingyen senki sem szeret dolgozni.A felmérés és az ajánlat is munkával jár.
De a jó vállalkozó nagyjából az első 5 percben kiszúrja, hogy komoly a megrendelő, vagy álmokat kergető valaki. és a szerint kezeli az ügyet.
Komoly munkához pedig terv kell és annak is van ára.

Majordomus # 2022.04.16. 16:21

Elég egyértelmű a helyzet.

Szomorú örökös # 2022.04.16. 15:57

Rezeske

a szerelési időpontkérés, vagy nevezzük megrendelésnek, pedig telefonon: se e-mail róla, se semmilyen visszaigazolás, hogy elfogadták a megrendelésemet.

Bőven elég, ha van egy hangfelvétel a beszélgetésről.
Vagy esetleg ki voltál hangosítva és a másik kolléga is hallotta.

drbjozsef # 2022.04.16. 15:54

De aztán megrendelted úgy, hogy az árajánlat alapján a lemondási feltételnek tudatában voltál. Mégcsak a cég rosszhiszeműségére sem lehet hivatkozni, hogy nem közölte azt veled, csak a honlapján megtalálható, vagy a székházának alagsorában leláncolt szekrényben amiket tigrisek védenek.
Írd meg nekik emailben, hogy nem kívánod megfizetni, mert szerelési megrendelőt a kollégájuk nem küldött. Majd meglátod, mit válaszolnak. Határeset. Hátha nem akarnak közjegyzővel baszakodni, és akkor megúszod. Ha mégis, akkor kb. duplát fizetsz persze...

Felvesz a rendszerbe meg kamu lemondó? Miről beszélsz? Hiszen te írtad, hogy telefonon megbeszélted velük.

Nemcsak írás nem kell, de van, amikor még szóban sem kell semmi, hogy szerződés jöjjön létre. A klasszikus példa ugye az, amikor felszállsz a bkv buszra.

Rezeske # 2022.04.16. 15:48

Bocsánat, nem vitatkozom: az én józan paraszti eszemmel egy árajánlat az még nem szerződés.
Az árajánlat majdnem 1 hónapos, azon 1 szó sincs arról, hogy én ezt a munkát meg is fogom rendelni, pláne arról, hogy az árajánlat felfogható írásbelinek (e-mailben jött), a szerelési időpontkérés, vagy nevezzük megrendelésnek, pedig telefonon: se e-mail róla, se semmilyen visszaigazolás, hogy elfogadták a megrendelésemet.

Majordomus # 2022.04.16. 15:27

"Az árajánlaton valóban szerepel ilyen kitétel:
"Megrendelést törölni a megrendelést követő 24 órán belül, az xyz Kft.vel
történt egyeztetés alapján írásban (Email) díjmentesen lehetséges. Ezen határidőn túli törlés esetén a megrendelő lemondási díjat köteles fizetni, melynek összege 70000 Ft szerelési munka erejéig 10000 Ft, 70000 Ft szerelési munka felett 20000 Ft"

Akkor most miről vitatkozol?

Rezeske # 2022.04.16. 14:33

Sziasztok.
köszönöm.

Mindez úgy, hogy nincs írásos szerződés, csak egy telefonos megbeszélés, illetve e-mailben küldött árajánlat, ami ugye nem szerződés, pláne nem kétoldalú?
Azért is fura, mert ez így eléggé egyoldalú: Ők valamit felvezetnek a rendszerükbe, amiről a másik fél adott esetben nem is tud, vagy nem azokkal a feltételekkel, amelyekben megállapodnak.

Ez tényleg így működik? ilyen elven akkor bármely cég talál egy "ügyfelet", (vagy esetemben telefonon beszélget vele bármiről), megszerzi a címét, telefonszámát, email címét, felviszi a rendszerükbe, mint megrendelést, majd kreál egy kamu lemondó levelet, és elkezdi az egyébként létező személyen követelni a pénzt?
Félreértés ne essék: nem a 20.000 HUF az, ami bosszant, hanem az eljárás.
Ne már.....

Majordomus # 2022.04.16. 13:21

És ez valószinű....

drbjozsef # 2022.04.16. 11:25

"kértem időpontot a szerelésre. " = szerződést kötöttél velük.

Nem kell kifizesd, legfeljebb behajtják.

Rezeske # 2022.04.16. 08:31

Tisztelt Szakértők!

a tények:

2022.03.20-án árajánlatot kértem egy vállalkozástól egy komplett konyhabútor beszerelésére, jelezve, hogy a bútor kb. április elejére-közepére fog elkészülni.Az árajánlat megérkezett, fel van rajta tüntetve, hogy csak árajánlat!
Írásos dokumentum ezen kívül semmi más nincs köztem és a vállalkozás között.
Kb. 2022.04.05-én telefonon egyeztettem a céggel, akkor kértem időpontot a szerelésre. Ez az általuk ajánlott időpont 2022.04.25-e lett.

Ezt az időpontot tegnapi napon (04.15) emailben lemondtam (10 nappal a vállalt szerelés időpontja előtt).
Mai napon érkezett egy email, miszerint 20.000 HUF lemondási díjat vagyok köteles fizetni, idézem:
"Lemondási feltételeinket diszpécser kollégánk által, email-ben küldött, szerelési megrendelőben olvashatja."
Viszont, ahogy írtam is: ilyen dokumentumot (Szerelési megrendelő) nem küldtek, csak és kizárólag árajánlatot.

Az árajánlaton valóban szerepel ilyen kitétel:
"Megrendelést törölni a megrendelést követő 24 órán belül, az xyz Kft.vel
történt egyeztetés alapján írásban (Email) díjmentesen lehetséges. Ezen határidőn túli törlés esetén a megrendelő lemondási díjat köteles fizetni, melynek összege 70000 Ft szerelési munka erejéig 10000 Ft, 70000 Ft szerelési munka felett 20000 Ft."

Értelmezésem szerint az árajánlat nem egyenlő a szerződéssel, amire a munkatársuk hivatkozik.
Kérdésem az: köteles vagyok kifizetni a 20.000 HUF lemondási díjat?
Köszönöm.