ingatlanközvetítés egy hálózatban


drbjozsef # 2022.04.18. 21:48

Gondoltam, csak volt ott valami oktatási szerződés is.
Én nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen "hálózat" ilyen béna legyen, de nem ismerem ezeket a papírokat, te pedig igen, ha nincs velük megállapodás, ami bármire is kötelezne, akkor nincs gond. Te tudod.

Wazuka # 2022.04.18. 18:14

Akkor tisztázom az ügyet. :)

Nem írtam alá semmit a hálózattal szemben. A szerződés, melyet említettem, az ügyféllel kötött szerződés, mely a jutalékomról szól.
Azt hittem érthetően fogalmaztam, két dologról beszéltem az első bejegyzésemben...

drbjozsef # 2022.04.18. 16:04

a hálózattal nem kötöttem semmilyen megállapodást

A szerződésen is úgy szerepel a jutalék

Valamelyikőtök nagyon nincs képben. És én tartok tőle, hogy nem a "hálózat" lesz az...
De majd meglátod, ha nem fizeted ki neki, ő meg beperel.

Wazuka # 2022.04.18. 14:53

Kedves Zoltanuss,

nem könnyű valóban, ez a hálózat a vevőkkel szerződik egyébként nem az eladókkal, ez tűnhet ellentmondásosnak, teljesen más a rendszer mint a megszokottak. Megtekintés előtt szerződünk, ha valóban adásvétel lesz, akkor jár a jutalék. Mi most itt tartunk, holnap megyünk ügyvédhez.

Én mint egyéni vállalkozó a hálózattal nem kötöttem semmilyen megállapodást arról, hogy mit kell adnom neki az eladásból, ami a hálózat üzemeltetőjétől eléggé naiv dolog. A szerződésen is úgy szerepel a jutalék (teljes összeg), mint az én jutalékom, majd ugye ezek után ő kiszámlázná nekem a maga részét és én átutalom. Ezzel gond sem volna, csak másként látjuk az elosztást. Félreértés ne essék, nem akarom eltenni az egészet, csak nekem eddig nem ezek az arányok lettek lekommunikálva, egyébként az úriember több szemszögből sem megfelelő partner számomra a munka területén, ha vállalkozó vagyok ne legyen főnököm, nem azért vagyok vállalkozó... stb.

Zoltanuss # 2022.04.18. 08:54

Nem könnyű az ingatlan közvetítés, megvannak a maga fortélyai.

Azért ez a Wazuka eset tartalmaz némi ellent mondást.
Ő egy hálózathoz csatlakozott volna mint újabb vállalkozó. Nehezen fér össze. A vállalkozó alkalmazottat tart, aki talpal.
Mi kell egy ingatlan közvetítéshez ?

Egy sokak által elérhető hirdetési felület, egy adattár és sok talpaló bemutató emberke. A bemutatónak kell rendelkeznie némi emberkezelési tulajdonsággal, némi ütésállósággal és sok fizikai állóképességgel, hogy a sok talpalást bírja. Némi ismeret az ingatlanokról sem árt. Ja az ingatlan közvetítőnek kell némi üzletfél szerzési készségének is lenni, mert az eladók nem a semmiből jönnek.

Írja W . hogy :

A vevővel aláírattam egy jutalékfizetési szerződést (a társaságtól letöltött formanyomtatvány), melyben ő elfogadta a díjazásomat.” Hát a vevő nem ír alá semmilyen nyomtatványt, főleg nem a közvetítő díjazásáról. A vevőt az ingatlan érdekli, meg az, hogy a közvetítő igazat mond e. volt vagy 100 -on felüli ingatlan mustrám, mint vevő vagy a vevő képviselőjének. ha azt észleltem, hogy nem mond igazat a közvetítő talpasa akkor jeleztem, megkértem, hogy járjon utána, a nagyon makacsnak pedig, hogy ne hazudjon. Na ezért kell az állóképesség. Fa pofával kell tűrni az érdeklődők reagálását. Volt olyan eset is, hogy nem volt lift (holott a hirdetésben liftes lakást kínáltak ). Ott a helyszínen szembesítettem, hogy miért kamúztak. Örök igazság, hogy a kereskedőnek tűrni kell az eladandó porttéka leszólását az érdeklődő részéről. Tudni kell a határt az igazság és a kegyes hazugság között. Ja a vevő alapvető joga az alku. Itt is tudni kell mennyire érdemes. Nos W... egy nagyon ritka esetet mutat bé. Azt amikor egy ingatlant vevő direktbe megkér egy ingatlanost, hogy keressen neki egy lakást. Pl. nyelvet nem tudó külföldi, egy két kényelmes vagy mafla. De ez az esetek töredéke. Ilyenkor talán fizethet ő is jutalékot. ha bár a többség nem ilyen. A piacon , az áruházakban van kínálat, a vevő a bemutatott árúból választ ingyen. Látom W.. valami tanfolyamot is végzett. A tanfolyamnak vannak költségei. Azt vagy a tanfolyam hallgatója viseli, akkor szabad. Ha hálózat viseli a költségeket, akkor valamit csak kérhet érte. Pl. hogy legyen alkalmazottja, vagy partnere. Ja a vevő előbb utóbb szeretne kapcsolatba kerülni a tulajjal is .... ez neki alapvető joga . Némely -
  • főleg buta ingatlanos titkolja .
Volt ilyen esetem is. Az első mustrán felvetetem, hogy azért az igazi tulaj is beszállhatna valamikor. Volt aki elzárkózott. Na mondom vannak szomszédok és voltak, megmondták a lakás tulajcímét.. végül mégsem vettem meg... mert olyan volt a lakás. Persze volt, hogy lemaradtam. Ez is a pakliban van..

Aztán van az un. lakásbérlet közvetítés. Az teljesen más hozzáállást kíván. Mind a közvetítő mind a kereső részéről.
Mondjuk aki bérbevenne egy lakást, az nem fikázza. Nem lesz szerencséje.
Sőt akkor sem ha titkolódzik, pl. munkahely, jövedelem forrás stb.
Olyan mint az állás keresés. Az álláskeresési interjún is sok mindent kérdeznek... aki önérzeteskedik, az hiába jött.
De nem könnyű a lakástulajnak- közvetítőnek sem. Főleg a komolytalan érdeklődők kezdenek fikázásba. De ilyenkor udvariasan meg kell szakítani a diszkurzust. Mert akadnak olyanok akiknek semmi sem jó.
Ilyenkor mondom /gondolom a búcsúnál..... majd a magadéban haver, habár talán sose lesz neked ilyen.

Wazuka # 2022.04.17. 18:16

Kedves drbjozsef,

én nem adtam elő semmit, de köszönöm a válaszát.

Üdv,
Wazuka

drbjozsef # 2022.04.17. 17:54

Wazuka,

Ha más nincs, akkor nincs miért izgulnod. Közötök nincs egymáshoz, nincs mi alapján követeljen.
Ha igaz az előadásod. De én ezt így valahogy nem tudom elhinni...

Wazuka # 2022.04.17. 16:55

Sziasztok

egyéni vállalkozó vagyok, már egy ideje ki akartam próbálni magam az ingatlanértékesítés területén. "Csatlakoztam" egy hálózathoz, ami merőben más, mint amit eddig megszoktunk, de nem írtam alá semmilyen szerződést vagy megállapodást annak tekintetében, hogy eladás során kinek mennyi a jussa. Oktatóvideók alapján mentem végig egy anyagon, melyben el lett mondva hogy 4 % a jutalék, 2% a hálózatnak 2% pedig nekem, ha pedig többet akarok keresni, akkor feljebb tornázhatom a díjazásomat. Nos így menet közben hátulról mellbe megtudtam, hogy bármennyit is kérjek én, vagy dolgozok én, 50-50% ra gondolt a kedves hálózatvezető... én ezt nem tartom jogosnak az általam bele adott munkát és kiadásaimat illetően.

a kérdésem két oldalt érint.

A vevővel aláírattam egy jutalékfizetési szerződést (a társaságtól letöltött formanyomtatvány), melyben ő elfogadta a díjazásomat. Majd ezt követően az ügyvédhez lefoglalt és leegyeztetett időpont után visszalépett. Majd másnap közölte hogy mégis megveszi, de alkudni akar a munkadíjamból, mondtam, hogy nem engedek, de nagyon nem volt boldog. Ki akart kerülni rendesen. Meg tudja ezt valahogy támadni egyébként?

Másik kérdésem: ha én semmiben nem állapodtam meg írásban a hálózattal, még csak megbízásában sem állok (csak egy oktatásról szóló megállapodásunk van, hogy én elvégzem az ő tanfolyamjukat 2 hónapon belül különben pénzt kell fizetnem nekik. Elvégeztem nyilván, oklevelet is kaptam róla. Más nincs. Akkor most igazából mit kéne neki adnom? Leállhatok vitázni, vagy lenne alapja a perelésre?

Konklúzió egyébként, hogy megszakítom a munkát ezzel az emberrel, mert nem volt őszinte.

Tudnátok segíteni?

Köszönöm szépen!