jogi képviselő nélkül keresetlevél benyújtása


Lillangen # 2023.07.10. 15:25

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

Egy általam kibocsátott fizetési meghagyás ellentmondás miatt perré alakul át, így be kell nyújtanom sürgősen a keresetlevelet és a bizonyítékokat. Pontosan meg van adva, hogy melyik Járásbíróságra kell benyújtanom, és a közjegyzői tájékoztatásban az áll, hogy ha a per a járásbíróság hatáskörébe tartozik, és jogi képviselő nélkül járok el, akkor a keresetet az erre rendszeresített formanyomtatványon is benyújthatom.

Több kérdésem is felmerült, melyben segítségüket kérem:

1.) Meg is találtam ezt a nyomtatványt, de azért rákérdeznék, hogy biztosan ez az?
https://birosag.hu/…lyek-reszere

Itt a lap alján a nyomtatványok után perindításnál szerepel egy "Keresetlevél.doc", illetve"Keresetet tartalmazó irat" - az utóbbira is szükségem van, vagy csak a keresetlevélre?

2.) Ezt kitöltve, tértivevényesen, illetékbélyeggel ellátva, 3 példányban, papír alapon, postán elküldöm a Járásbíróságnak, a mellékletekkel együtt?

3.) Ha igen, akkor a feladás dátuma az, ami lényeges, vagy a kézbesítés dátuma? Ugyanis 15 napom van rá, és nem szeretnék kicsúszni a határidőből.

4.) Bizonyítékként rengeteg fotó és videó áll rendelkezésre, videót nyilván nem tudok nyomtatni, elektronikus adathordozón (pendrive-on) mellékelhetem a felvételeket, és a tárgyi bizonyítékoknál hivatkozhatok erre, és az adathordozót mellékletként megjelölhetem? Ha igen, elég 1 db pendrive, vagy 3 db kell?

5.) Papír alapú bizonyítékokból az eredetit kell csatolni, vagy másolat is elegendő? És ha másolat is elegendő, akkor azt is 3 db példányban kell?

6.) Illeték - Ez a közjegyzői levélben ki van pontosan számolva az FMH alapján, viszont a keresetlevélben nagyobb igényt szeretnék megfogalmazni. Olvastam valahol, hogy az illeték alapja az eljárás megindításakor megfogalmazott összeg alapján van számolva, ha most nagyobb összeget követelek, nagyobb illetéket fizessek, vagy az alapja az FMH illeték?

7.) Végezetül, az egyszerűsített nyomtatványban 2.5 pontja "Több kereset esetén". Ha egyéb releváns dolgokat beírok, ez több keresetnek számít? Több kereset esetén mit célszerű választani az alábbiak közül: együttes, vagylagos, eshetőleges? Nyilván szeretném ha a lehető legtöbb kérésemet elbírálná a bíróság.

Előre is köszönöm a segítséget, azt hiszem minden kérdésemet összegyűjtöttem.