Sikertelen végrehajtás


Majordomus # 2023.10.26. 19:36

Beadvány és időpont egyeztetés.....

gerbera317 # 2023.10.26. 08:23

A végrehajtónak ki kell szállnia az adós lakóhelyére, ott mindet foglalni
Ezt meg is teszi a végrehajtó, ha a végrehajtást kérő méltóztatik vele tartani a helyszínre, és ott aktívan közreműködni, nem pedig csak a háttérből dirigál.

Majordomus # 2023.10.25. 20:04

Mekkora összegről van szó?

osztap # 2023.10.25. 18:39

felsomalom,

Ha áfás (2-es), akkor köteles bankszámláról fizetni a NAV-nak. Az inkasszó 35 napig él, a Te dolgod, hogy mindig újra kiadasd a végrehajtóval, a már hivatkozott § alapján. Az adósnak komoly gondjai lesznek a NAV-val, ha nem fizeti be az adókat, mert a Te folyamatosan újra kiadatott inkasszód elviszi a pénzét.

Amikor a végrehajtó kiment foglalni, aki ott lakott az elküldte, hogy az adós nem ott lakik és nem tudja hol. De hogy nincs neki ott ingósága. Szóval nem tudom ilyenkor mi az eljárás, hogy igy el lehet bújni.
Az, hogy Te nem ismered a Vht. 84-96/B §-ait, nem jó, de hogy a végrehajtó sem ismeri, az már komoly probléma. Ha elég lenne azt mondani valakinek, hogy az adós nem lakik itt, és itt semmi nem az övé, akkor senkinél nem lehetne ingófoglalni semmit... A végrehajtónak ki kell szállnia az adós lakóhelyére, ott mindet foglalni, (i) amit a Vht nem mentesít, vagy (ii) amiről az ott tartozkodó személy nem tudja kétségtelenül igazolni (pl. számlával), hogy az NEM az adósé. Tehát a vélelem az, hogy MINDEN ingóság az adósé, ami a címén van. Ha nem tetszik az ott lakónak, mehet bíróságra végrehajtási igényperrel. Ott majd neki kell bizonyítania, hogy a cucc az övé - nem lesz könnyű. Ha a végrehajtó nem így jár el, előbb helyezd kilátásba a végrehajtási kifogást, ha pedig arra sem jár így el, add is be. (Sok végrehajtó nem szeret ingófoglalni, és megpróbálja lerázni a végrehajtást kérőt. Érdemes ezért felkészülni, és ott lenni a foglalásnál.)

felsomalom # 2023.10.25. 18:06

Igen, megnéztem. -2-s az adószám, tehát ÁFÁs egyéni vállalkozó. De a végrehajtó azt mondta, hogy több izben foganatosított inkasszót, és nem volt a számlán semmi. Meg, hogy kérte az adatot a NAV-tól, és nincs másik bankszámla. Sajnos erre nincs rálátásom. Az egyéni vállalkozása kb. "székhelyszolgáltatóhoz" van bejelentve, és ugyanaz a bejelentett lakcime is. De életvitelszerűen nem tartózkodik ott. Amikor a végrehajtó kiment foglalni, aki ott lakott az elküldte, hogy az adós nem ott lakik és nem tudja hol. De hogy nincs neki ott ingósága. Szóval nem tudom ilyenkor mi az eljárás, hogy igy el lehet bújni.

osztap # 2023.10.25. 17:34

én követelésem kb 5 %-a bevallott bevételének és a befizetett adója kb. majdnem 10-szerese
Ezen el lehet indulni. Ha látod a magánszemély bevételét és adóját, akkor felteszem, hogy a NAV egyéni vállalkozók bevallási adatbázisát nézegeted. Mi az adósod adószámának 9. számjegye? (Lásd az EVNY portálon, ha nem tudod)

Ha nem 1-es, akkor kötelező neki belföldi bankszámlát tartania. A végrehajtónak újra le kell kérdeznie a bankokat, addig, amíg meg nem találja a másik bankszámlát. A Vht-t tavaly módosították, már akárhányszor egymás után lehet inkasszót kiadatni, csak kérned kell a végrehajtót. Vht. 82/A. § (5) a) Kérd!

Ha 1-es, akkor nem kötelező neki bankszámla. De valószínűleg van neki, tehát a végrehajtónak ugyanaz a feladat. Nem hinném, hogy minden adóját sárga csekken fizeti, még akkor sem, ha joga lenne rá. Emellett érdemes lehet kérned ingófoglalást, de úgy, hogy Te is ott légy a foganatosításnál. Ragaszkodj hozzá, vh. kifogás kilátásba helyezése mellett, hogy ami nincs a Vht-ban tételesen mentesítve, azt foglalja mindet a végrehajtó. Aztán legalább 1%-on vedd meg a dolgokat az árverésen. A lényeg nem az ebből befolyó összeg, hanem az, hogy az adós érezze, hogy fizetnie kell. Mert amikor viszik a tévét meg a kanapét, a legtöbb adós észhez tér. Ha nem, akkor három hónap múlva ismét kéred az ingófoglalást.

felsomalom # 2023.10.25. 16:10

Kedves Fórumozók! Tisztelt Jogi szakember!
Nem vagyok gyakorlott ilyen témában. Még nem kértem ilyen tanácsot soha. De most már nem tudok hova fordulni.
Volt egy szerződésünk, amely nem teljesült. A megbízott előre kérte a pénzt, és 6 hónapot igért, hogy lebonyolítja az ügyletet. Az előleg beszámított volna a végső kialkudott árba. A 6 hónap alatt nem tett érdemi dolgot az ügyért. Ennek kb 2 és fél éve.
Azóta kérjük tőle vissza a pénzt. Jogerős fizetési meghagyás, végrehajtási eljárás. Minden elindítottunk, és ment a maga útján kevés sikerrel.
A végrehajtő szerint mindent amire lehetősége volt megtette. Nincs inkaszózható összeg a bankszámlán, nincs ingatlan vagyon. Az egyetlen ami a nevén volt az egy autó, azt ott hagyta az út szélén. Mire a közterület felügyelet rátalált addigra szétlopták. Értéktelen.
Most szünetelne a végrehajtás, mivel nincs behajtható vagyon. Erre a NAV adatbázisában rábukkanok a beadott 2022-s SZJA bevallás adataira, és abban az én követelésem kb 5 %-a bevallott bevételének és a befizetett adója kb. majdnem 10-szerese. És itt 7 számjegyű követelésről beszélek Kérdezem én, mit tehetek, hogy utolérjem az adóst? Nagyon megköszönöm, ha valaki tanácsot tud adni .