gerbera317
„A felmart részre történő ráhuppanástól aligha károsodik a futómű. Kijövetelkor tud a 'gödör' széle nagyot ütni.”
Ráadásul egy okos sofőr esetében ez akkor fordulhat elő, ha nagyon rövid a felmart szakasz.
gerbera317
„A felmart részre történő ráhuppanástól aligha károsodik a futómű. Kijövetelkor tud a 'gödör' széle nagyot ütni.”
Ráadásul egy okos sofőr esetében ez akkor fordulhat elő, ha nagyon rövid a felmart szakasz.
A felmart részre történő ráhuppanástól aligha károsodik a futómű. Kijövetelkor tud a 'gödör' széle nagyot ütni. Azt, hogy károsodott az autód, és ettől károsodott, neked kell bizonyítanod. Ennek hiányában, vagy sikertelensége esetén hiába is erőlködsz.
„Ilyemkor azt kellene csinálni hogy elmegyek egy szervízbe és vegyék fel a futómű hibáit?”
Igen.
De szerintem a rendőrök hülyeséget mondtak, ez nyilván nem kátyú, hiszen szándékosan lett felmarva, miért felelne ezért a közút kezelője úgy, mintha ez egy úthiba lenne?
„Ptk.6:519.§ Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól a károkozó, ha bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható.”
Ha az út felmarása olyan mértékű volt, hogy azt jelezni kellett volna, és ez kárt okozott neked, akkor ahhoz kell fordulnod a kártérítésért, aki nem jelezte ki azt. Hogy ez most a közvetlen cég, aki a felmarást csinálta, vagy az út felújításának beruházója (alvállalkozó/fővállalkozó), mármint felelősségileg, abban nem lennék biztos, de én valszeg a fővállalkozóhoz fordulnék egy tértis levélben a kártérítési igényemmel, beleírva, hogy ha szerintük nem ők a felelősek, akkor adják meg neked az alvállalkozó adatait.
Üdvözletem
Két napja este 21 után egy fóútvonalon haladva, a lámpás kereszteződésen áthajtva ~ 40-el ráfutottam egy géppel felmart, (olyan 4-6cm ) , 2x 50cm széles részre. Ráadásul a felmart 1 méteres kupac is csak úgy ott volt. Az útépítők és gépjárműveik szemközt, a másik oldal szélén voltak egy sorban, de ezen az oldalon semmilyen tábla, bólya nem volt kirakva, ami már magában is teljesen szabálytalan, szerintem. Megálltam és kérdeztem, ki a művezető, de egyik se vállata. Közben egy másik kocsi is ráfutott a felmart részre, , nagyon szólt de ő továbbment, neki szakadtabb kocsija volt, Elkezdtem videozni, mi történt, közben kértem egy járőrt,hogy jöjjenek ki. Először nem akartak küldeni, mert se defekt se látható nyoma, de nyáron költöttem 100 ezret a futóműre, csak az anyag, én csináltam, szervízben még 150-200ezer lett volna a munkadíj. Eközben az építők átrendezték a helyszínt, mivel rájöttek, hogy szabálytalanul nem táblázták ki, az egyik kisteherrel beálltak a lámpa elé , sárga villogóval, a másik oldalon táblát tettek ki. A felvételemen látszik, amint a kisteher elindul a másik oldalról, , hogy szembe beállíjon a lámpa elé. Amúgy 1-2 köztéri kamera is van a sarkon. A rendőrök azt mondták, semmi látható nyom nincs, jelentsem be a közútnál kátyúra. Ők írnak egy jelentést, azt ki lehet kérni. A telefont nem veszik fel, amúgy Bp-en, ha BKV is jár ott,, akkor az FKF-hez tartozik.
Ilyemkor azt kellene csinálni hogy elmegyek egy szervízbe és vegyék fel a futómű hibáit?
köszönöm a választ
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02