Nyilvánosság kizárása


péterapó # 2006.03.18. 21:09

Pp.5. § (1) A bíróság .... a felek közötti jogvitát nyilvános tárgyaláson bírálja el.
(2) bek.A bíróság a nyilvánosságot
i n d o k o l t h a t á r o z a t á v a l
az egész tárgyalásról vagy annak egy részéről kizárhatja, ha az államtitok, szolgálati titok, üzleti titok vagy külön törvényben meghatározott más titok megőrzése végett feltétlenül szükséges.
A bíróság a nyilvánosságot a közerkölcs védelmében, valamint az ügyfél kérelmére abban az esetben is kizárhatja, ha az a fél személyiségi jogainak védelme érdekében indokolt.

Amennyiben indokolás nélkül CSAK !!!rendele el zárt tárgyalást a bíró,a Pp.114. § szerint a fél az eljárás szabálytalanságát or kifogásolhatja.
Ha a kifogást szóval adja elő, azt jegyzőkönyvbe kell venni.
Ha a bíróság a kifogást figyelmen kívül hagyja, ezt lehetőleg nyomban, de legkésőbb az eljárást befejező határozatában megindokolni köteles.

Az Alkotmány 57. § (1)bek.szerint a Magyar Köztársaságban a bíróság előtt mindenki egyenlő, és mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat, vagy valamely perben a jogait és kötelességeit a törvény által felállított független és pártatlan bíróság igazságos és n y i l v án o s tárgyaláson bírálja el. Ez a jog Alapvető jog.

Az Alkotmány70/K. § szerint Az alapvető jogok megsértése miatt keletkezett igények, továbbá a kötelességek teljesítésével kapcsolatban hozott állami döntések elleni kifogások bíróság előtt érvényesíthetők....

1993. évi XXXI. törvénnyel khirdetett

  • az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Egyezmény -

6. Cikke szerint - Tisztességes tárgyaláshoz való jog-
Mindenkinek joga van arra, hogy ügyét a törvény által létrehozott független és pártatlan bíróság tisztességesen n y i l v á
n o s a n és ésszerű időn belül tárgyalja, és hozzon határozatot polgári jogi jogai és kötelezettségei tárgyában, illetőleg az ellene felhozott büntetőjogi vádak megalapozottságát illetően..

Ezen Cikk megsértése miatt többbestben elmarasztalta a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság az Egyezményben részes államokat.
(A Magyar Köztársaság megerősítéséről szóló okiratának letétbe helyezése az Európa Tanács főtitkáránál 1992. november 5-én megtörtént.)

Üdv


Polgár légy, ne alattvaló!

kispali2 # 2005.07.15. 10:25

Tárgyaláson - ha a tárgyalóig, és oda be is eljutottam, - van-e joga kiküldeni a bírónak nyilvánosság kizárásas okán 'simán', vagy kell róla hoznia végzést?
Azért kérdem, mert elő-előfordul, hogy szóban, végzés nélkül, mintegy 'presztizs-hárítással' megkérik a hallgatóságot, hogy ... a tárgyalás végét kint, a tárgyalón kívül várják meg.
Van-é ez ellen orvosság?
Ki lehet-é 'követelni' a végzésben való ~felkérést a távozásra, ... és mindannak indokolását, ... ha csak lehet írásban is ?
((Néha nem csak 'úri passzió', henem valóban fontos infóforrás lehet))
'Lécci' válaszoljatok!

lewho # 2005.07.13. 08:22

Hello!

Ez egy jo regi tema, nem art felmelegiteni.

Meg az egyetemen tortent, hogy az alkotmanyjog profunk, aki eleg "lepukkantul" (kb. mint egy jol sikerult efott-os buli utan az egyszeri kollegista:)) nez(ett) ki, probalkozott egy varosi birosagon(megyeszekhely). a portan kedvesen megkerdeztek, h mit akar? prof mondta, hogy megnezne egy targyalast, mert ugy tartja uri kedve, es ugye foszabaly h Mo.-n a targyalasok nyilvanosak:) hat eleg nagyot koppant szegeny! ugy elhajtottak, h csak na.... ha a biztonsagi or szerint nem mehet be akkor kesz:)) pedig hivatkozott az alkotmanyra is:)

Law1 # 2003.10.18. 11:23

Ahogy Leiterjakab egy másik témával kapcsolatban említette ki lehet zárni a nyilvánosságot, ha államtitok, szolgálati titok, üzleti titok vagy más titok, kizárhatja továbbá a közerkölcs védelmében vagy ha vmelyik fél kéri akkor is feltéve, hogy a személyiségi jogok védelme ezt indokolttá teszi. [lsd. Pp. 5.§].

Ez idáig így rendben is van, de biztos vannak köztetek olyanok is, akik már a bíróság bejáratánál buknak egy nagyot. Nem egyszer hallottam már olyan esetről, hogy a portaszolgálat önkényesen elhatározta, hogy nem enged be senkit az épületbe ha nincs ott hivatalos ügye. Van valakinek hasonló tapasztalata?