Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartás nem fizetése

ObudaFan # e-mail 2012.05.31. 22:40

Most még mindenképpen kell. Ha ez a magatartása a különélő szülő pozitív hozzáállása ellenére nem változik, akkor majd a nagykorú gyermek ellen érdemtelenségre hivatkozva megszüntetés iránt pert lehet indítani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Ericsibe # e-mail 2012.05.31. 13:43

Üdv!

Szeretnék érdeklődni, hogy az apának kell e gyermektartásdíjat fizetnie, ha a gyermek nem akar vele sem találkozni, sem semmiféle kapcsolatot létesíteni.Ez már így megy 1 év 8 hónapja. Most még kiskorú, tanulóviszonyt folytat, de ma holnap betölti a 18-at.Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2012.05.31. 12:32

Végrehajtást kérni azon a bíróságon lehet, amelyik első fokon eljárt az ügyben.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Gina02 # e-mail 2012.05.31. 10:33

bihan
A helyileg illetékes rendőrségen tehetsz feljelentést yrásban vagy személyesen.Végrehajtást az adós területileg illetékes bíróságon kérhetsz .Én megtettem már mindent de eredmény nulla ...most jelentem fel 3. szor a rendőrségen ...

bihan # e-mail 2012.05.31. 08:07

Köszönöm a válaszát Obudafan!
Gyerektartás elmulasztása miatt hová kell feljelenteni?
Válaszát előre is ksözönöm!

ObudaFan # e-mail 2012.05.29. 15:52

bihan

Érdemes tartás elmulasztása miatt feljelentést tenni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2012.05.29. 15:51

Megszüntetési pert lehet indítani, és kérni lehet, hogy a bíróság már most függessze fel a végrehajtást.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ferenc-józsef # e-mail 2012.05.29. 14:29

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Ismételten kérésem volna. Van egy 20 éves fiam, aki minden "szinten" megtagadta a velem való kapcsolattartást, nem hajlandó még telefonon sem értekezni velem. Ez mindazért mert 6 év válás után kértem a volt nejemtől a vagyonmegosztást, és három évvel ezelőtt kértem bíróságon a gyermektartás leszállítást( akkor havi 50 ezer forint), mivel munkásszállóra kerültem és jelentősen kevesebb bérért dolgozom mint korábban (jelenleg 23 ezer forint a gyermektartási díj amit fizetek havonta). A gyermekem nem felsőfokú és nem is egyetemen tanul tovább, hanem az édesanyja ugyanabba a gimnáziumba hagyta tovább tanulni ahol érettségizett, gépkocsi szerelőnek vagy ehhez hasonló "semmit mondó" mondva csinált szakmán. Holott jó képességű gyerekről van szó és találhattunk volna olyan szakmát aminek értelme van vagy éppen egy főiskolát. A durva az, hogy nem akar semmilyen szinten semmi kapcsolatot tartani velem, ezt üzente az édesanyja jogi képviselőjén keresztül is.

Muszáj nekem gyerektartást fizetnem ilyen körülmények között is? Csak a pénzem jó? Kezdettől fogva titkolóztak az iskolát illetően, nem engedtek egyáltalán beleszólni sőt nem is közöltek semmit.Közben a fiamnak autója van, és minden finomsága amit édesanyja megvesz neki bármi áron csak ellenem tegyen és a gyermekemet visszafordíthatatlanul ellenem hangolja, amit már meg is tett. Mit tegyek, ha én nem kellek csak a pénzem? Ez így jogszerű és jogos is?
Köszönettel és Üdvözlettel

bihan # e-mail 2012.05.29. 13:14

Meg szeretném kérdezni, hogy a kisfiam 9 éves, az apa 4 éve nem fizet, 1 évig nem tudtak vele csinálni semmit (vállalkozó: ház a Kft nevén, bevétele nincs, csődeljárás indult, foglalni nem tudtak).
Ezután 3 évig kaptam az állam által megelőlegezett gyerektartást, ami tavaly decemberben lejárt. Azóta megint nem nagyon fizet. Az újbóli állam által megelőlegezett gyerektartásra már nem vagyok jogosult, mivel 2.000.-Ft-tal túlléptem a határt. A 4 évvel ezelőtti 200.000.-Ft-ot, illetve az ez évi elmaradt gyerektartásokat, hogy tudnám megkapni? Ha a végrehajtó megint nem tud semmit csinálni?
Előre is köszönöm:

ObudaFan # e-mail 2012.05.25. 19:16

Jelentsd fel megint.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

alfabeta # e-mail 2012.05.24. 20:42

Üdvözletem!

segítséget szeretnék kérni bárkitől.

egy éve nem fizet az apuka gyerektartást, az állam nem előlegezi meg, mert befizetett 1 havi gyerektartás kicsivel több mint a felét.

fellebbezés érdemes???
illetve megint jelentsem fel rendőrségen???
már egyszer megtettem, de nem nagyon halad az ügy.

nincs semmi bejelentett dolga, se ház, se munkahely (szerintem dolgozik feketén, de ezt nem tudom bizonyítani) a végrehajtás szünetel, érdemes a végrehajtóval tartani a kapcsolatot???

mit lehet még tenni???

Ő tényleg nem akar fizetni, nem azért nem fizet, mert nem tud!

Köszönöm a választ.

SriNi2K7 # e-mail 2012.05.19. 15:49

Egykori élettársammal van egy közös gyermekünk. A fiam velem maradt, míg anyja elköltözött és időközben férjhez ment. Ez már évekkel ezelőtt történt.
Szóban megállapodtunk, hogy az gyermek anyja majd fizet gyerektartás, és ez többé-kevésbé így is van. Hol van munkahelye, hol nincs, jelenleg épp közmunkát végez.
Viszont pár éve hatalmas hitelt vett fel, aminek törlesztő részletei most már az ő teljes jövedelmét felemésztik.
Pillanatnyilag nem fizeti a gyerektartást, mondván, hogy arra már nem futja, és különben is a "a gyerektartás fizetése nem veszélyeztetheti a szülő saját tartását..."
Az idézett mondat egy remek "végső érv", de vajon itt nem számít-e, hogy nem egyedül a saját jövedelméből él? (Mert ha így lenne, már éhen halt volna.)

pazs #   2012.04.27. 15:47

Ha most kéred, akkor elég hathavonta rászólni a végrehajtóra, hogy továbbra is kéred.
Ha nincs is mit végrehajtani (se vagyon, se jövedelem), akkor még mindig kérhetsz állam általi megelőlegzést (maximum 3 évre), de ehhez sikertelen végrehajtás kell.

Andrea2 # e-mail 2012.04.27. 15:23

És akkor 6 havonta újra kell kérni?
Nem tudom mit csinál Kanadában, talán nincs is min végrehajtani.

pazs #   2012.04.27. 15:05

Ha van megállapított tartásdíj (amit ezek szerint végzésben hagyott jóvá a bíróság), akkor kérj végrehajtást. Ezt is csak 6 hónapra (mostantól) visszamenőleg kérheted, a többi elévült.

wers #   2012.04.27. 14:56

akkor menj utána

Andrea2 # e-mail 2012.04.27. 14:54

Köszönöm a gyors választ!
Megállapodtunk, bírósági végzés is van stb. Csak eddig nem volt akkora szükség arra a kevésre és nem mentem utána. De most baj van és minden fillér számítana.

pazs #   2012.04.27. 14:43

Miért kellene gyerektartást fizetnie, ha abban (i) nem állapodtatok meg vagy (ii) azt nem írta neki elő bíróság?
Amúgy persze hogy érdemes, 6 hónapra visszamenőleg lehet csak megítélni, a behajtás (ha szükség lesz rá), meg külön nehézkes, de nem lehetetlen. Egyébként az állampolgárságától és a tartózkodási helyétől függetlenül kötelesek a szülők a gyerektartásra.
Beszéltetek már erről? Mert ha még a címét sem tudod, hiába lesz papírod a gyerektartásról, nem fogják tudni végrehajtani.

Andrea2 # e-mail 2012.04.27. 14:35

Kedves Mindenki!
Az a kérdésem, hogy a 10 éve Kanadába távozott és gyerektartás azóta sem fizető elvált férjemmel szemben érdemes-e gyerektartási pert indítanom. Még magyar állampolgár.
A választ előre is köszönöm!

Raszputyin #   2012.04.23. 09:37

Elég baj az. Azért köszönöm. :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.23. 09:33

Nem indokolt szerénykedned. Lényegében mindent jól tudsz.

www.kbs-ugyved.hu

Raszputyin #   2012.04.23. 09:25

Kedves Kollégák,

teljesen más jogterületen dolgozóként szeretném a tanácsotokat kérni.

Exnejemmel három közös kisgyerekünk van. Jelenleg a három gyerkőc után 140.000 Ft gyerektartást fizetek, megegyeztünk egymás közt, papírt is írtunk róla (ez a 140.000 Ft a keresetem egy bizonyos százaléka, de nem éri el a bírói úton a nyakamba akasztható 50%-ot).

Szerintem ez az összeg irreálisan sok. Amikor a papírt aláírtuk, a keresetemnek az ominózus százaléka messze nem érte el ezt az összeget. Arról nem is beszélve, hogy nincs az az Isten, hogy ő ezt a pénzt mind a gyerekekre költi.

Kérdésem, tudok ez ellen tenni valamit? Az egymás közti szerződésben rögzítettük, hogy a szerződést bizonyos idő után felülvizsgáljuk, de nyilván bíróságra nem viszem, mert a három gyerkőc után azonnal kapom az 50%-ot az arcomba.

Másik kérdésem, hogy amennyiben mondjuk valamelyik gyerek egyértelműen inkább velem lenne, mint az anyjával, akkor ennek érdekében lehet tenni valamit? Úgy tudom, nem szoktak szétválasztani testvéreket, pláne, ha ilyen kicsik (5,3,2 évesek).

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.21. 09:46

Csókolom, Kolléganő! :)

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2012.04.21. 09:29

Nem jár börtönnel, csak behajtják adók módjára.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

daiana75 # e-mail 2012.04.20. 21:44

Üdv ÜGYVÉDNŐ

Kerdesem az lenne hogy harom éve kapom az államtol a gyerektartasi dijat ,és harom év utan kibekultem a gyerekem apjaval ,kérdesem az lenne ,hogyan lehet visszafizetni az államnak a gyerektartast ,vagy ez börtönel jar ha nem lesz kifizetve?
Köszönöm válaszat!