gyerektartás nem fizetése


Jolana # 2011.02.13. 18:21

(közben épp most írtam be a rokontartás topicba is..)
Jól gondolom, hogy mostmár - mivel nagykorú - a fiúnak kell eljárni igényérbényesítése során?

ObudaFan # 2011.02.13. 18:17

Elsősorban a bíróságon érdemes végrehajtást kérni. És feljelentést lehet tenni tartás elmulasztása miatt.

Jolana # 2011.02.13. 11:24

Szép napot!
Ismét jól jönne egy kis segítség! Az ismerősöm - akinek a tulajdoni igényéhez az elmúlt hetekben kértem segítséget - volt férje egy buznyákot sem fizet gyerektartásként a nappalin tanuló, első diplomáját szerző fia után. 2008-ban, amikor elváltak, a gyerek még kiskorú volt, azóta másodéves főiskolás. A váláskor megegyeztek egy jelentéktelen havi összegben, azt fizette is egy darabig az ex, de mióta a fiú főiskolás, semmit nem ad. Azt mondja, nem tud, munkanélküli lett, álláskeresési járadékot kap, abból meg nem jár. Közben pedig él a házban, mint Marci Hevesen, az ismerősöm meg fizeti a 40ezres albérletet, meg a gyerek tanulmányainak igen jelentős kiadásait.
Ilyenkor mit lehet csinálni, van-e valami lehetőség a teljesítésre kötelezésre? Tartás elmulasztása miatt fel lehet-e ez esetben jelenteni, annak van-e esetleg értelme?
Segítő hozzászólásukért köszönettel:
joli

sió # 2011.01.24. 12:38

Nyilván kellemetlen helyzetben vagy, ahol minden fillér számít, azonban érvelésnek nem használhatod a gyerektartás fizetési idejét. Azért annyit hozzátennék ObudaFan válaszához, hogy a gyerektartásnak nem a te tartásodat kell szolgálnia! A gyerektartás a gyereké!

süni76 # 2011.01.24. 12:31

Nagyon köszönöm a gyors választ.
Apuka sajnos vállalkozó...

Süni76

ObudaFan # 2011.01.23. 15:45

süni76

Ha munkavállaló az apa, akkor a bíróságtól lehet kérni letiltó végzést. Ha nem, akkor nincs jó megoldás szerintem.

Gandalf80

Ez a megoldás csak egy egyezség keretében lehetséges, de közös tulajdon megszüntetése iránt indíthatsz pert.

süni76 # 2011.01.21. 10:02

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Rossz érzéssel teszem fel a kérdésemet, főként a jellemző kérdéseket olvasva. Ugyanis nálunk nincs gond a teljesítéssel. Elvált férjem minden hónap 5. napjáig kell(ene) tartásdíjat utaljon, de ez még soha nem történt meg határidőre. Arra mindig kínosan ügyel, hogy adott hónapon belül teljesítsen. Csakhogy számunkra ez a csúszás is kellemetlen helyzetet teremt, teljesen a kénye-kedvére vagyunk utalva. A láthatás kapcsán is nagyon odafigyel, nehogy átlépje a 6 hónapos "keretet", amikortól már felelősségre vonható lenne - úgy tudom. Csp-kal együtt nem kapok egy hónapban 70 eFt-ot, és - kényszerből - együtt lakunk a nagymamával és a fogyatékos, nagykorú testvéremmel. Minden hónapban kölcsön kell kérni valakitől, hogy a fizetési határidőkre kipótoljuk valamiből a sárga csekkes összegeket. Aztán várunk, amíg a gyt. beérkezik, abból szépen visszaadogatjuk a kölcsönt. Rendkívül megalázó és kiszolgáltatott helyzet, rendszeresen másokra vagyunk utalva - mintha a volt férjem még mindig így akarna az "uralma" alatt tartani. Nem szeretnék mást , csak hogy minden hónapban - ha nem is 5-éig, de 10-éig - érkezzen be a gyt. összege, hogy a család tudjon vele számolni és ne kényszerüljünk a szomszéd bácsi nyugdíjára.
Köszönöm a választ, tudom, ez sokaknak nem is tűnik problémának.
Süni

Gandalf80 # 2011.01.20. 18:41

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Van egy gyermekem, aki után havonta 12.000 forint gyerektartást fizetek (Bírósági ítélet szerint).
A volt párommal vettünk egy közös ingatlant, amit 6-7 éve csak ő használ. Azaz 2 éve az új férjével és három gyermekkel. Az ingatlan 3,5-4 millió forintot ér. Nem tudnak kifizetni (nem is akarnak), nem tudom eladni és nem hajlandóak az 50% tulajdonrészem után lakbért fizetni.
Mit lehet tenni? Ha elmegyek a bíróságra, akkor megítélhető egy minimális albérleti díj? Vagy csak koppannék?
Számomra a legjobb megoldás az lenne, ha a tulajdonrészért cserébe lemondana a gyerektartásról. Ez a megoldás lehetséges a magyar törvények szerint?

Bosszankodom, mert semmibe vesznek. Havi 80.000 forintot fizetek albérleti díjként, pedig azzal az összeggel már be tudnék fizetni egy saját lakásba.

A választ előre is köszönöm.


pokermitologia.com

ObudaFan # 2011.01.07. 11:46

Kérheti a bíróságtól, hogy erre is kötelezzenek, van alapja. Amíg nem kéri, addig viszont végrehajtani nem tudja, 6 hónap elteltével pedig nem is kérheti.

37attila1@gmail.com # 2011.01.06. 21:33

Kérdésem a következő..2010 májusában a bíróság 2gyerek után fizetendő gyt díjamat 50e ft-ról 40e ft-ra mérsékelte.Ezt az összeget sem tudtam fizetni.Most összegyűlt 7hónap 280e ft tartozásom.Az ex-em keresetet adott be a bír.ra.csak egy autóm volt arra tettek foglalást,forgalomból kivonást.Nem volt mit tennem eladtam a kocsit,hogy tudjak fizetni.És vittem a 280e ft-ot de az ex még kitalált +80e ft tartozást (gyerekek táborozása,szemüveg,fogszabályzó).És ő szerinte jár neki a nagyobb kiadásainak a fele mindig , még a gyt.díjon felül..Az én 40e ft-om + kb 40e ft csal. pótlék és az ő 40e-re = 120e ft állítólag nem fér bele 2 gyerek. Kb 200e ft a keresete..nekem kb 90e. Jár neki a gyt.díj feletti követelése ??? vagy nem?? a gyt.díj felett én járok a gyerekekkel sportolni,vidámpark,mozi,cirkusz,néha pizza,fagyi,kisebb ajándékok (ruha,játék stb..)

Kriszti72 # 2011.01.01. 14:21

Sziasztok!
segítségre lenne szükségem.A fiam apja nem fizeti rendszeresen a gyermektartást.Több hónappal el van maradva én már a rendőrségen is feljelentettem ott szembesítést vállalt és azt hazudta hogy személyesen adta át ami persze nem igaz.Már a rendőrség lezárta az ügyet és továbbadta az ügyészségre vádemelési javaslattal.Időközben a végrehajtást is elindítottam de a munkáltatója se utalta a decemberi gyermektartást.Biztonsági őrként dolgozik és csak 4-órára van bejelentve ez is megnehezíti a behajtást.A kérdésem az lenne hogy az ügyészség mit tehet majd?És mivel a munkáltatónak már vonni kellet volna de nem tette meg ezek után én még hova fordulhatok?

adren # 2010.12.23. 19:27

Igen...
Minden kell az első gyerekeimnek, bár mivel rengeteg pénzt hagytam ott igy nekik gondjuk semmi.(1 ház 1 lakás, sokmillió)Ezeket már eladta és pénzé tette.Az lett volna a legjobb ha a válásnál megegyeztünk volna a lakás=0 tartásdíj-ban. Nem tudom lehet-e ezt még kérelmezni?
De ha rendeződik az életem munkám, akkor boldogan fizetek sokkal többet mint 30e. De így esély sincs hogy felépithessem magam,és az egzisztenciám.
Hát a "csinálj valami mást" az nem megy egyik napról a másikra... Ahhoz sok év kell vagy sok pénz, és sok szabadidő. Vagy a Tecsóban árutpakolni.
Nincs tapasztalatom hogy van-e "türelmi idő" a gyerektartás nemfizetésében. Mig rendbejön az életünk valahogy.
(az akinek semmi munkája sincs az hogy fizet?) Nekem van csak rémesen kevés.

Köszönöm.

monalisa1 # 2010.12.23. 18:12

Az hogy a 2. házasságodban milyen megélhetési gondok vannak az a t.díj fizetés kötelezése szempontjából érdektelen, old meg ahogy tudod...

Ezzel szemben az elsőszülött gyermekednek ennie kell, ruha kell, tanszer kell, fütés kell stb., vagyis az hogy nem(igen) tudod eltartani a jelenlegi családodat, azt őt (= az ex-et) nem érdekli.

Fordulj bírsághoz és kérd a t.díj csökkentését, de egy ilyen per nem egyik napról a másikra való, miközben a nemfizetős hónapok száma növekszik...

Adósok börtöne nincs, az elmaradást + kamatok + végrehajtási díj a ködös messzeségben valahogy behajtják majd rajtad.

Külön: az előző házasságból úgy kellett volna eljönni hogy "a mindent" otthagyok esetében t.díj fizetés kötelezés ne terheljen.

Bocs, de próbálj valami mást csínálni mint a jelenlegi foglalkozásod mert ez mostanság nem termeli a pénz.

monaLuis
laikus hozzászóló

adren # 2010.12.23. 17:49

Üdv mindenkinek, főleg a szakembereknek.

Kérdésem lenne,hátha találok itt választ.
Ha megállapított gyerektartást csak úgy tudnám fizetni
szellemi szabad foglalkozásuként (iparművész)
hogy közben kikapcsolják a gázt,áramot,vizet,és éhezünk
2. feleségemmel és 2 éves gyerekünkkel, mert napi megélhetési gondjaink vannak, sokszázezer ft élelemre
fűtésre kölcsönkért forinttal is tartozunk ide-oda,
akkor ezt a havi 30 ezer forintot amit 6 hónapja nem
tudok fizetni kicsikarják belőlem? Vagy irány a börtön?
Otthagytam a házat 2 gyerekemnek és volt nejemnek,
és többmilliót a bankba, albérletezem, kocsim soksebből
vérzik, (lada 1200 26 éves) a válás óta sem tudtunk
bútort venni, sem ruhát, semmit... Minden ajándék ami az albérletben van, feleségem is művész, neki is csak
alkalomadtán van bevétele, amiből betömnénk a sokhónapos
tartozásokat, ha elég lenne rá... Ja, nincs se otp
se más kölcsöntartozásunk, se tb.t nem tudok magam után fizetni,hogy a nyugdijelötakarékosságról ne is beszéljek.
Mit tegyek? Feljelentett az exem...
Köszönöm!!!

ObudaFan # 2010.12.01. 12:05

Megpróbálhatsz egy viszontkeresetet indítani a mérséklés iránt, de azért a 12e Ft elég minimális gyermektartás.

Richman # 2010.12.01. 11:41

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

2006-ban feljelentett a volt barátnőm gyerek tartás nem fizetése miatt.
Akkor épp munkanélküli voltam. A bíróság 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt + megalapítottak 12ezer forint/hó gyerektartási díjat.
Én fizettem is ez év elejéig 10 ezer forinttal.
De a gond csak most jön. Ez év októberében beperelt megint. Azzal érvelt, hogy nem fizetek neki gyerektartást, még havonta sem + kéri a bíróságot, hogy emeljék meg az összeget 18ezer forintra + fizessem meg a kamatokat.
Nekem viszont minden befizetésről van csekkem (2007-2010). 2009 októbertől munkanélkülin vagyok mai napig. Így nem tudtam neki fizetni. Szívesen fizetném, ha lenne rá módom, de egyenlőre megélni nem tudok + se állásom sem szakmám sincs!
A kis hölgynek viszont van egy élettársa több éve akinek szült egy gyermeket(most kb 2éves).

A kérdésem a következő: Mit tudok tenni???
Én Ukrán állampolgár vagyok.92-óta élek Magyarországon(akkor voltam 8éves).
Se lakásom, sem vagyonom nincs.
Nagymamám lakására szól a lakcímkártyám. Magyar személyim van, de Ukrán állampolgár van ráírva.
Itt is tanultam. De a hölggyel folytatott kapcsolat miatt nem fejeztem be az építőipari középiskolát(Debrecen, Péchy Mihály Műszaki szakközépiskola). Így szakma nélkül, munkára kényszerültem. Aztán terhes lett. Én nem akartam ilyen fiatalon gyermeket(18), de ő igen.
Akkor voltam nagyon hülye, hogy nem írattam vele papírt...

A bíróságon november 26.-án kellett volna megjelennem mint alperes, de nem tudtam elmenni. Ma kaptam megint egy értesítőt a bíróságtól.
Ha nem megyek el ismét, mit tudnak kezdeni velem?
Számít valamit, hogy Ukrán vagyok?
Esetleg kitoloncolnak Magyarországról?
A bírónőnek holnap fogalmazok meg egy levelet, amelyben azt írom, hogy a kis hölgy félre vezeti a bíróságot.
Csatolom a csekkeket és a munkanélküli papírokat.
Szeretném kérni a bíróságot, hogy szüntessék meg a pert. Vagy, hogy a kis hölggyel egyezzünk meg peren kívül.

Nem akarok börtönbe kerülni!

Kérem segítsenek pár tanáccsal.

Előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.08.10. 20:47

nem lehet

niki0703 # 2010.08.10. 19:49

Tisztelt fórum!

Szeretném megtudni, hogy szoc.járadékból és fogyatékossági támogatásból lehet-e gyermektartásdijat vonni? Mivel jelenleg nem tudom, hogy a fentieket kapja-e a volt férjem, vagy rokkantnyugdijat.

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.07.29. 17:01

Nincs mit.

apuka73 # 2010.07.29. 12:21

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2010.07.28. 15:31

Ha az elsőfokú ítéletig kifizeted, akkor megszüntetik.

rendo10 (törölt felhasználó) # 2010.07.28. 15:22

Koszonom a valaszt.
Ha kifizetem az elmaradt tartasdijjat,azt a 6 honapot,ami az eljarasban szerepel,akkor megszuntetik az eljarast?
Hajlando vagyok fizetni,nem vagyok rossz szulo,csak havi 40.000 egy kicsit sok.
Koszonom

ObudaFan # 2010.07.27. 16:50

Leginkább akkor, ha időnként kéred a végrehajtót, hogy keresse meg az adóhatóságot.

apuka73 # 2010.07.27. 12:52

Tisztelt Fórum!

A volt feleségem még egyetlen egy gyerektartásdíjat sem fizetett az elmúlt 2 évben. A rendőrség megszüntette az eljárást ellene, mert közben szült egy gyereket és így nincs jövedelme. Ennek már lassan kettő éve lesz és gondolom hamarosan el kell mennie dolgozni. Én honnan tudhatom meg azt, hogy munkába állt és így vonható tőle a gyerektartásdíj?

ObudaFan # 2010.07.26. 17:32

De még biztosabb lenne kifizetni a hátralékot.