Fizetési meghagyás S.O.S.

zotya17 # 2011.03.22. 12:20

A mai nap kaptunk egy fizetési meghagyást az elmű-től amiben olyan pénzeket követelnek amiket 1999-2009 ig be nem fizettünk. Pedig mindent befizetünk persze néha volt késés de be van fizetve. A másik dolog azt hogy ezt az elhunyt apámtól követelik. Ilyenkor mi a teendő?

Ziber # 2011.03.22. 07:38

Akkor úgy látom mindenképpen ki kell fizetnem ezt az összeget (is), még akkor is ha nyilvánvalóan nincs az adóson mit végrehajtani, csak azért, hogy a követelésem fennmaradjon. Jól értem? Ebben az esetben soha nem évül el a követelés? Azt tudom, hogy időnként fel kell hívni a végrehajtó figyelmét, hogy kísérelje meg a végrehajtást, így újra indul onnantól az 5 év.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.21. 21:56

Bármikor kap igazolást a végrehajtótól, hogy a végrehajtás megszűnt.

Ziber # 2011.03.21. 17:59

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Akkor ha időközben munkaviszonyt létesítene akkor sem vonnák a fizetéséből? Bocsánat az értetlenkedésért, csak nem értem...a régi munkahelye visszajelzett, hogy a fizetését megterhelték és tudomásom szerint a munkaviszonya megszűntével a kilépő papírjain is feltüntetik a levonásokat.

Ha mondjuk 3 év múlva tudomásomra jut, hogy van végrehajtható vagyona és kifizetem a végrehajtó díját akkor végrehajtja? Szóval a kérdésem az, hogy mindenképpen most kell kifizetnem a végrehajtásért a pénzt? Nem ér rá ha tényleg lesz is mit végrehajtani? Gyeden vagyok, nincs most ennyi pénzem. Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.21. 16:55

Nem. Csak a végrehajtást, de ha jól értem, azért csak illetéket fizettél, díjelőleget nem. Épp ezért akarja egy év elteltével a végrehajtó megszüntetni.
Viszont a végrehajtható követelés elévül, ha 5 éven át nem történik végrehajtási cselekmény. Akkor pedig már nem is lesz mit elölről kezdeni.

Ziber # 2011.03.21. 16:45

„Mivel vagyona nincs, végrehajtást nem kértem. ”
Dehogynem. A fizetés letiltása is végrehajtás.

Akkor ha nem fizetem ki a végrehajtói díjat tényleg az egész fizetési meghagyást indíthatom elölről? :-OOO

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.21. 16:36

Mivel vagyona nincs, végrehajtást nem kértem.

Dehogynem. A fizetés letiltása is végrehajtás.

Ziber # 2011.03.21. 15:16

Tisztelt Szakértők!
Adósom ellen fizetési meghagyást nyújtottam be, a bírósági eljárás lezajlott, a fizetését megterhelték az adott összeggel. Sajnos adósomat kirúgták a munkahelyéről, így még egy fillért nem láttam a tartozásból. A későbbiekben ha munkát vállal ugye ismét ráterhelik a fizetésére a tartozást, ez alól nem tud kibújni?
Mivel vagyona nincs, végrehajtást nem kértem. Most a végrehajtó felhívta a figyelmemet, hogy lejár az egy év a határidőig, ha nem fizetem be a végrehajtási díjat akkor "kezdhetem az egészet elölről". Jogerős bírósági végzésem van, ugye ezt csak a végrehajtásra értette? (Nem én személyesen beszéltem vele.) Igazából mivel nincs mit végrehajtani így most nem dobnék ki újabb 50e Ft-ot az ablakon a meglévő fél millás behajthatatlan tartozás mellé. Ha nem fizetem ki a végrehajtási díjat attól még a fizetésére terhelt levonás érvényben marad, ugye?
válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.20. 21:02

Jó lenni látni, mi került abba a közokiratba. Mert ha maga a szerződés, amin a követelés alapszik, akkor nincs szükség fizetési meghagyásra vagy perre, egyből lehet végrehajtást kérni.

Egyébként a fmh illetéke 3%, a peré 6.

flora_2011 # 2011.03.20. 17:45

Tisztelt Szakértők!
Tanácsot szeretnék abban kérni, hogy több mint másfél éve van egy adósom, aki tartozását közjegyző előtt elismerte, és erről tartozás elismerő nyilatkozat is készült.
A fizetési határidő két hónappal ezelőtt lejárt, sajnos az adós hiteget, húzza az időt, már nem tudok toleráns lenni.
A kérdésem az, hogy mit érdemes ilyenkor tenni, közjegyzőhöz forduljak, vagy ügyvédhez?
Mennyibe kerül majd számomra egy eljárás indítása, és mire számíthatok, mennyi idő egy fizetési meghagyás végrehajtása?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.12. 07:14

Kaptál tanácsot. A többit meg a nyavalygásért kaptad.

eros # 2011.03.11. 20:17
Kedves Kovács Béla Sándor. Idézem amit kérdeztél. ---------------------------------------------
  • Azért érdekelne, hogy te hogyan képzeled a „jogállamot“. Fizessen neked az adós helyett az állam? Vagy adják oda neked rabszolgának, amíg le nem dolgozza? Akasszák fel? Vagy mi?

Azért az furcsa,hogy te a jogi fórumon ezt kérdezed tőlem azok után,hogy ez az"úriember" lelép a pénzemmel és ha , ezt ő tudatosan tette,de nem tudom bebizonyítani,akkor ő átverhet és holnap más néven alakíthat egy új Bt. majd megint csődbe viheti a cégét.
...................................................
De konkrétan a kérdésedre válaszolva. Természetesen nem államtól várom vissza a pénzemet,hanem arra gondoltam,hogy valamit csak ki kellene találni az ilyen és hasonló alakok kiszorítására a vállalkozásból. A többi megjegyzésedet pedig nem minősítem.
Az ember elkeseredésében próbál a fórumon tanácsot,megértést keresni,esetleg valami ötletet arra,hogy kaphatom vissza a pénzem. Legalábbis én ezzel a szándékkal írtam a fórumba. Oda kellett volna írnom ,csak az válaszoljon ,aki megértette a problémámat, és segíteni szeretne.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.11. 18:24

Magánszemély akár szóban is. Ami a társasházat illeti, abban nem vagyok biztos, de valószínűleg abban is igazad van.

nandy # 2011.03.11. 17:03

De magánszemély, ill. jogi képviselővel nem rendelkező szervezet (pl. társasház) még papíralapon is beadhatja.
Nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.11. 16:21

Az a Közjegyzői Kamara oldalán megy, és nem jó hozzá az ügyfélkapus hozzáférés, elektronikus aláírás kell.

Rupicapra # 2011.03.11. 14:15

Arra lettem volna kíváncsi, hogy a fizetési meghagyásos eljárás során működik-e már az ügyfélkapu rendszer...A törvény ugyanis lehetővé teszi a kérelem benyújtását ügyfélkapun keresztül, csak nem tudtam, hogy a gyakorlatban lehet-e már .. gondoltam mivel erre a forumra írtam, ez egyértelmű...
Amúgy lehetnél kicsit kevésbé bunkó..

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.09. 16:23

De ezt a gugli is megmondhatta volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.09. 16:22

magyarország.hu - és milyen meglepő: az Ügyfélkapu menüpont alatt.

Rupicapra # 2011.03.09. 15:27

Tud valaki segíteni abban, hogy az Ügyfélkapu- rendszer működik-e már és hol érhető el? köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.09. 10:45

Ez már a te dolgod. Az ilyesmin akkor kell elgondolkodni, amikor hitelezel egy bt.-nek.

Azért érdekelne, hogy te hogyan képzeled a "jogállamot". Fizessen neked az adós helyett az állam? Vagy adják oda neked rabszolgának, amíg le nem dolgozza? Akasszák fel? Vagy mi?

eros # 2011.03.09. 07:36

Bocsi,de,akkor nem voltam teljesen világod..........
Már vége a felszámolásnak és megállapították,hogy a Bt.-nek nincs egy fillérje sem.
Most jönne az itt leírt javaslat,hogy a beltag ellen kell fizetési meghagyást beadni.
Erre mondtam én,hogy újabb költség és ha nincs pénze,akkor nem értem el semmit.
Tehát,röhög a markában én meg téphetem a hajam.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.09. 06:12

Jut eszembe, tanulság a jövőre nézve: a Bt.-vel szembeni fizetési meghagyás iránti kérelmet mindig a beltaggal (beltagokkal) szemben is be kell nyújtani egyidejűleg. (I. r.; II. r.) Úgy általában a mögöttes felelőssel szemben is mindig kérni kell a kibocsátást. Időt, munkát és pénzt lehet megtakarítani így.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.09. 06:10

Akkor már csak várnod kell, amíg törlik a céget. Utána lehet a beltag ellen fordulni. Hacsak ki nem ad a felszámoló egy igazolást arról, hogy a követelés kielégítésére nem lesz fedezet.
(Szóba jöhet még a Csődtv. 33/A. §-ra alapozott kereset - de hogy annak van-e esélye rá, hogy helyt fogjon, nyilván nem lehet ennyiből megmondani.)

eros # 2011.03.08. 18:40

Igen,ezen túl vagyok.A felszámoló visszaigazolta,hogy jogos a követelésem,de .............a többit már leírtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.08. 16:37

Befizetted az egy százalékot is? Nyilvántartásba vettek, mint hitelezőt?