Fizetési meghagyás S.O.S.

justizmord # 2009.11.16. 01:34

Kismaci, ez szerintem sima lopás gyanúja. Rendőrségre, de azonnal, de azért várd meg, hogy mit mondanak a jogászok, mert én nem vagyok jogász.

A szerződéskötéssel a te tulajdonodba ment át az a cucc, ezt neki is tudnia kellett, tehát nincs szó tévedésről.

Ráadásul nem nála maradt, tehát nem csak egyszerűen a birtokában van, és nem adja ki, hanem el is mozdította, annak ellenére, hogy pontosan tudta, hogy az másnak a tulajdona.

Ez szerintem a lopás tankönyvi esete, de várjuk meg a jogászokat is.

Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2009.11.16. 01:19

elírtam, tehát a csalás gyanúsítottjai közé, nem a zsarolás gyanúsítottjai közé. Az előbb egy másik topicba írtam, ott volt zsarolás gyanújáról szó.

justizmord # 2009.11.16. 01:18

Ez ráadásul nekem csalás gyanús történet, és még szerintem az édesanyját is be lehetne cserkészni a zsarolás gyanúsítottjai közé.

Hiszen, ő is tévedésben tartott a gyanúm szerint. Ha nem a tiéd az első története a maminak, hanem már 3. vagy 10. ilyen megkárosított ember vagy, akkor a maminak tudnia kellett hogy merre hány óra, akkor nem hihető, hogy semmiről nem tudott, és akkor a mami is meggyanúsítható. Pláne, hogy ha a számláról a pénzt is ő vette fel.

Ha ráadásul a mami büntetőjogi felelőssége is megállna, akkor már polgári jogilag is felelős lenne később a pénz visszaadásáért is, neki pedig vélhetően vannak vagyontárgyai, amiket árvereztetni lehet, ha nem akar fizetni.

A támadásod elsődleges irányát tehát prómáld a mami felé fordítani, persze hivatalos úton, tehát nézzed, mi lesz a rendőrségi ügyből, de forszírozzad a nyomozóknak, hogy a mami is benne lehet szerinted a csalásban, és alaposan nézzék át a mami ügyeit, ellenőrizzék visszafelé minden bankszámláját, tartsanak házkutatást a maminál.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.15. 23:11

350000 forinra nem a megyei bíróságnak van hatásköre. MAgyar bíróság előtt akkor is megindítható az eljárás, ha az illetőnek nincs belföldi lakó- vagy tartózkodási helye. De az USA-ban gond lesz a végrehajtással. Egyszerűbben: nem fogják végrehajtani a magyar bírság ítéletét.
Esetleg attól, akinek a számlájára utaltál, megpróbálhatod visszakövetelni a pénzt. De csak akkor jársz sikerrel, ha ijedős, jogban tájékozatlan, és nem kérdez meg ügyvédet.

monalisa1 # 2009.11.15. 19:41

Egy fizetési meghagyás illetéke első körben a követelt összeg 3%-a, aztán ha per lesz a dologból akkor további 3%-ot kell fizetni. (Pernyertesség esetén a bírásóg ezt is megfizetteti az alperessel.)

Amennyiben a hölgynek van itthon konkrét levélcíme akkor az illetékes városi/kerületi bírósághoz kell ill. lehet a fizetési meghagyást beadni., a szükséges ürlap letölthető: http://www.birosag.hu honlapról.

Amennyiben csak USA-beli címe ismert akkor a lefordíttatást követően az ottani bírósághoz kell a követelést eljuttatni. (Mit mondjak, ezen utóbbi szerencsétlen esetben mire vége lesz egy pernek lehet hogy több kerül a leves mint a hús...)

Tehát az, hogy a mamának megvan a lakcíme az adott esetben nem jelent semmit, ergo nem biztos, hogy a lánya mindmáig oda be is van jelentkezve.

Külön írom: soha nem vettem semmit látatlanban és nem is fogok - mások esetéből tanul az ember.

"Mona"
laikus hozzászóló

ghosei # 2009.11.15. 18:44

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

A történetem röviden:
Egy Magyar árveréses oldalon vásároltam 2008 októberében egy fényképezőgépet, melynek értéke 350000Ft volt. A hölgy, akitől a gépet vettem, az USA-ban él, és onnan küldte volna a gépet. A pénzt Magyar számlára utaltam az édesanyjához. Azóta eltelt, több mint egy év, és se pénzt nem kaptam vissza, se gépet. A rendőrségen feljelentést tettem ez ügyben.
A kérdésem az lenne, hogy indíthatok-e fizetési meghagyást, a megyei bíróságon? Illetve USA-ba, vagy az édesanyjához is küldhetem a meghagyást?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.11. 09:58

Igen, semmivel. Úgy értem, a fizetési meghagyás benyújtásakor nem kell semmit bizonyítanod. Ha ellentmond, és per lesz belőle, akkor viszont nagyon.

Kismaci # 2009.11.11. 09:16

Üdvözlet Mindenkinek,

az ügyben szeretnék tanácsot kérni, hogy lehetséges-e még ingóságra meghagyást kibocsáttatni.
Az alaphelyzet az lenne,hogy vásároltam egy lakást, a szerződésben abban állapodtunk meg, hogy az ebédlőgarnitura (asztal+6 szék, cseresznyefa)ott marad, belealkudtam a vételárba. De az eladó elvitte és eddig minden próbálkozásom kudarc volt. Szeretném tudni, hogy lehetséges-e még ingóságra beadni, és mivel kell alátámasztani, hogy jogos a követelésem.

Köszönöm a segítséget.

Üdv:

Kismaci

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.05. 20:32

Ó, hogy egyem azt az empatikus lelkedet! Te mit mást tudsz? Adsz neki kölcsön, hogy rendezze a tartozást? Esetlge kifizeted helyette gratis?

Ius Strictum # 2009.11.05. 17:47

Zévi!

Azért ilyen könnyen ne add fel, privátban megkereshetsz -ha gondolod.
Nem tudom hogyan áll az ügy, de itt most elsősorban Rólad van szó, s nem a tételes jogszabályokról, baj, hogy ezt sokan nem veszik figyelembe...

zévi # 2009.10.02. 18:31

Oké! Értem! Ismét köszönöm!
Bár ki tudnánk fizetni egyösszegben...akkor nem is lenne problémám, valóban. Átütemezés lenne a legjobb!
Igyekszem továbbra is olvasni a témában, és megérteni a jog bűvös világát, már amennyire lehet. :)
További minden jót Kovács_Béla_Sándor és végrehajtó1!:)

végrehajtó1 # 2009.10.02. 16:41

Ha az adós tulajdonát csak 50% képezi, akkor miért kérhetik, hogy az egészet árverezzék el?

Mert a törvény meg engedi...

Mi a végrehajtás kogens menete?

Olvasd el a VHT novellát.A fél törvény arról szól nem irom le.Te is el tudod olvasni:)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.02. 16:22

Van egyálltalán olyan lehetőség amivel megvédhető lenne az ingatlan?
Hogyne. Ki kell fizetni a tartozást. Vagy meg kell egyezni a bankkal az átütemezésről. De ezt már mondtuk.

zévi # 2009.10.02. 15:47

Sokat töröm a fejem, így mindíg merülnek fel bennem kérdések.
Az, hogy a 3(kiskorú) gyermekünkre igénybevett félszocpol összege is be van jegyezve a tulajdonilapon, elidegenítési és terhelési tilalommal, semmilyen védelmet nem jelent? Van egyálltalán olyan lehetőség amivel megvédhető lenne az ingatlan?(hogy csak a részletfizetés maradjon mint lehetőség)
Ha az adós tulajdonát csak 50% képezi, akkor miért kérhetik, hogy az egészet árverezzék el?
Mi a végrehajtás kogens menete?

zévi # 2009.10.01. 15:09

Köszönöm hogy szóra méltatták a problémámat! Elgondolkodtatóak a válaszok! Sajnos még nem látom az alagút végét, de nem szeretném elveszíteni a házunkat!:( Bár erre nem tudom mekkora esélyünk van....

mehlaw # 2009.10.01. 08:08

Ellentmondást akkor javaslom, ha van oka rá, ha a követelés nem megalapozott stb. Ellenkező esetben nincs értelme mert a per kimenetele nem kétséges, és természetesen a perköltség is emelkedik.
A részletfizetést az illetékes Bíróságtól kell kérelmeznie, részletesen tárja fel a fizetésképtelenséghez vezető okokat, csatolja a szükséges, és ezt igazoló okiratokat.
Egy megjegyzés: ha nem kezdenek el fizetni -random, vagy akár a részletfizetési kérelem alapján- úgy Vh. eljárást fognak kezdeményezni. Fontos, hogy minél később kezdik el a törlesztést, annál magasabb összeget kell visszafizetniük (nemcsak a kamat miatt, hanem a felmerülő egyéb költségeket is kell telejsíteni, ami nem kevés pénz).

Üdv:

M.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.01. 07:47

Tévednél. A részletfizetést a fizetési meghagyásra (vagy akár a végrehajtássban) is kérheted, anélkül, hogy ellentmondanál. Sőt, ha ellentmondasz, akkor az esetleges részletfizetési kérelmed elbírálásánál - hiszen alapvetően méltányossági döntés - erősen ellened szólna, hogy teljességgel megalapozatlanul, mondhatni, rosszjiszeműen mondtál ellent és generáltál pert.

Megjegyzem: hat havinál több részletben ne nagyon reménykedj; abban pedig semmiképpen, hogy a bíróság azt engedélyezi, hogy az eredeti, szerződés szerinti részletekkel fizethetsz. Ezt is lehet - de erről a bankkal kell megegyezni.

zévi # 2009.10.01. 07:29

Köszönöm a válaszokat!!
Ha viszont nem mondunk ellent, akkor automatikusan végrehajthatóvá válik, és bejegyzik az ingatlanra, nem? Ha pedig ellent mondunk akkor van esélyünk a részletfizetésre (ha kérjük azt a bíróságon). Vagy tévednék?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.30. 20:43

De a leírtak szerint nemigen érdemes. Csak a költségek nőnek vele.

ObudaFan # 2009.09.30. 18:54

Elméletileg csak a majd az illetékes bíróságtól kapott meghagyásra kell ellentmondani.

zévi # 2009.09.30. 18:27

Végrehajto1! Köszönöm a gyors választ!!!!
Az, hogy: "„Akkor konyhanyelven mikortól indul pontosan a 15nap?”
Amikor a tértis fiz.megh. átvetted(átvétel napja nem számít bele)"
Azért nem tiszta számomra, mert nem tudom, hogy amit 16.-án átvettem, az már az-e, vagy az illetékes bíróság is fog küldeni egy fizetési meghagyást, és onnantól indul a 15 nap... ??? Konkrétan ezt ebből a részből gondolom amit már idéztem:
" A bíróság a kötelezett részére a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet azzal csatolja a jelen végzéshez, hogy az ellentmondásra nyitva álló határidő csak a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság által történő kézbesítéssel kezdődik."

Ajánlott levélen kívül arra gondoltam, hogy nem-e kizárólag személyesen terjeszthető elő az ellentmondás. Viszont akkor ezekszerint nem emelnek kifogást az írásos forma ellen sem. :)

Részletfizetésre(reálisra) van esély? A bíróság ált. engedélyezi?

végrehajtó1 # 2009.09.30. 17:27

Lássuk sorba:

Akkor konyhanyelven mikortól indul pontosan a 15nap?

Amikor a tértis fiz.megh. átvetted(átvétel napja nem számít bele)

A bíróságnak az ellentmondást ajánlott levélben küldhetjük?

Má' mibe máshogy?Persze.

Mit tartalmazzon az ellentmondás?

Neked kell tudni de annyi is elég hogy "nem értek egyet".

Ha a 15 napban nem mondunk ellent akkor nem lesz per, és ugrik a részletfizetés is és árvereznek?

No azért olyan gyorsan nem.Végrehajtásnak meg van a kogens menete.

Veszélyben van-e a házunk?

A végén igen .

Mivel házasok vagyunk, az én nevemen lévő ingo-ingatlan(1/2 tulajdonomat) dolgokat is árverezhetik (gondolok itt pl. a 20éves kb.200.000-Ft értékű személyautónkra)?

Csak az van veszélyben ami az adós tulajdonát képezi.
De kérhetik hogy az egész ingatlant árverezzék el(ez kicsit bonyolultabb):)

zévi # 2009.09.30. 15:26

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!

Érdekelne az önök véleménye is a kilátásainkról!
Az eset a következő:
2007-ben vásároltunk egy házat jelzáloghitelre a férjemmel(1/2-1/2 tulajdoni hányad), de előtte volt már egy személyi hitele a férjemnek, amit 2006-tól havi 40.000-FT-os részletben törlesztettünk(megközelítőleg 1milliót). A felvett összeg 2millió Ft volt(CHF-ben), férjemen most forintosítva 1650.000-Ft-ot és + 9,99% ügyleti kamatát + évi 6% késedelmi kamatot + 300CHF lejárt üzleti kamat és ezen összeg után évi 20% késedelmi kamat + 4CHF lejárt késedelmi kamat + 72.000-Ft behajtási költség követelnek.
Sajnos 2008-ban azonban a férjem elveszítette a munkahelyét, több mint fél évig az összes jövedelmünk az én GYES-em, és a Családi pótlék volt, így csak az egyik hitelt ( a jelzálog ) fizettük rendszeresen X banknak, a személyi hitelt Y banknak nem bírtuk(ami nem jelzálog fedezetes). A fenti helyzetre való tekintettel próbáltunk peren kívüli egyességre jutni a bankkal(mivel nem a fizetési hajlandóságunkkal volt baj, hanem a körülmények áldozatai lettünk), de az általuk ajánlott irreálisan magas összegű törlesztést nem fogadtuk el, mivel azt teljesíteni nem tudtuk volna(90.000-Ft/hó+egy összegben 200.000-Ft). A tartozást azonban elismerte a férjem. Jelenleg bíróságra került az ügy. Közokirat nem készült. A férjem ellen a bank fizetési meghagyásos eljárást indított "A" bíróságon. Szeptember 16.-án kaptunk "A" bíróságtól egy végzést mely szerint a lakóhelyünk szerint nem az "A" bíróság illetékes, hanem a "B", ezért az ügy iratait átküldték oda. Ezzel együtt kaptuk a fizetési meghagyást.
Az utolsó bekezdés azonban a következő:
" A bíróság a kötelezett részére a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet azzal csatolja a jelen végzéshez, hogy az ellentmondásra nyitva álló határidő csak a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság által történő kézbesítéssel kezdődik."
Akkor konyhanyelven mikortól indul pontosan a 15nap? A 15 napba beleszámít a hétvége is? A bíróságnak az ellentmondást ajánlott levélben küldhetjük? Ebben az esetben már "B" bírósághoz címezve? Mit tartalmazzon az ellentmondás? Csatoljuk a levelet és a feladóvevényt amelyben a részletfizetést korábban kértük? Három példányban kell ezt benyújtani? Ha a 15 napban nem mondunk ellent akkor nem lesz per, és ugrik a részletfizetés is és árvereznek? Azt olvastam, hogy: „Nem tekinthető a fizetési meghagyás megtámadásának: ha a kötelezett a követelés összegét teljes egészében elismeri, és csak a fizetésre halasztásnak vagy az összeg részletekben való megfizetésének engedélyezését kéri,”
MIRE SZÁMÍTHATUNK? Veszélyben van-e a házunk? Melynek a fele a férjem nevén van, de a 3(kiskorú) gyermekünkre igénybevett félszocpol összege is be van jegyezve a tulajdonilapon, és a lakáshitelt nyújtó bank jelzálogjoga(ez utóbbi kettő elidegenítési és terhelési tilalommal). Milyen lépést tehetünk az ügyben? Ha bíróságon van az ügy, van még esélyünk egy részletfizetési egyezségre? Mivel házasok vagyunk, az én nevemen lévő ingo-ingatlan(1/2 tulajdonomat) dolgokat is árverezhetik (gondolok itt pl. a 20éves kb.200.000-Ft értékű személyautónkra)?
Elnézést a sok kérdésért, de szeretnék tisztán látni, az idő pedig szorít. Remélem sikerült kellőképpen ecsetelnem, hogy átlátható legyen.
A válaszokat előre is köszönöm! zévi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.30. 14:24

Naná. És az se baj, ha jogosítványa nem volt vagy oltási bizonyítványa.

_Petee_ # 2009.09.30. 14:23

Helló Jó napot!
Tanácsot szeretnék kérni.
Édesanyámat rávette a zepter Kft, hogy aláírjon egy szerződést, de a szerződés készítésekor nem volt sem személyi igazolványa sem lakcím kártyája.Így is érvényes a szerződés ha csak aláírta?