egyesület alapítása

fkorei # 2009.05.06. 06:38

Köszönöm! Ez nagy segítség.
Visszatrve az alapító okiratra...az nem egyenlő az alapszabállyal? Illetve azt nem fogadják el?
Mert az az egyesület jellegének, céljának, adatainak elírásával kezdődik.
Csak kérdezem...

ObudaFan # 2009.05.05. 15:53

székhely van. Kell papir hogy használhatjuk is az ingatlant?,

Kell.

tisztség elfogadó nyilatkozatok?…)

Minden tisztségviselőtől. Ebben nyilatkozni kell arról is, hogy a tisztség betöltésének nincs akadálya, és fővárosi gyakorlat szerint a magyar állampolgárságról is.

Igazábol az is érdekelne, mi a pontos menete a dolognak. (Bp-i egyesületről van szó, esetleg meg tudnátok mondani Bp-en hová kell mennem pontosan?)

Markó u. 27.

3 vezető tisztségviselő van: Elnök, titkár, gazdasági felelős. Kinek kell beadnia a kérvényt?

Bárkinek, aki az alapító okirat szerint a képviseletre jogosult.

Alapító okirat is szükséges? (ha igen, azt ki állítja ki?,

Azt kellett volna elfogadni az alakuló közgyűlésen.

milyen papirok szükségesek a közjegyzőtől, kiknek az aláírásaikkal?)

A bíróságnak semmilyenek, nektek fog kelleni a működéshez.

Sz.Márton # 2009.05.05. 10:24

nincs mit, de érdemes gyakorlott jogásszal elkészítettni bizonyos ennyire egyedi, a vadászati tevékenységekhez kapcsolódó okmányokat, mert érdemes megelőzni a problémákat és vannak árban korrekt akár fővárosi ügyvédek is.

Üdv: Sz. Márton

fkorei # 2009.05.05. 09:43

Köszönöm!

Sz.Márton # 2009.05.05. 09:23

Vadásztársaság alapításakor mindenféleképpen úgy is fel kell venni a kapcsolatot az illetékes kamarával, ott minden bizonnyal segíteni fognak ebben is,
http://www.omvk.hu/ gondolom ez is ismerős kell legyen. egyéb kérdésekben a területileg illetékes bíróság szakmai irodája is biztosít egyes alapnyomtatványokat és a munkatársa ad felviágosítást.

fkorei # 2009.05.05. 09:17

Illetve pontosan nem tudom, hogy az Elnöknek, vagy a Titkárnak kell e beadnia a papirokat, és ehhez szükséges e még valami plusz papír, hogy ő a képviselője a társaságnak.

fkorei # 2009.05.05. 09:15

Köszönöm!
Ezt már átolvastam. Csak jobb szeretek rá is kérdezni a dolgokra, hogy minden úgy működik e mondjuk, mint ahogy ott irják.

• elnök és alelnökök tisztség-elfogadó nyilatkozata
  • ingatlan használatát biztosító megállapodás

Ezt a két dokumentumot honnan tudom beszerezni?
Vagy találok egy mintát letöltöm a netről és kész, esetleg közjegyzővel kell hitelesíttetnem?

Sz.Márton # 2009.05.05. 09:10

Akkor egy hasonló, de remélhetően a hivataloson túl nem fizetős:
http://www.egyesuletalapitas.info/

fkorei # 2009.05.05. 08:35

Elnézést kimaradt, hogy terület néluli társaságról van szó. Tehát a terület bérléssel kapcsolatos paparok nem kellenek.

Köszönöm a linket. De gondolom fizetős a szolgáltatásuk, ezért inkább magam oldanám meg. (másrészt nem nagypénzű társaságról lenne szó, a megállapított tagdíj is csak a minimális müködésre lesz elég)

Sz.Márton # 2009.05.05. 08:27
fkorei # 2009.05.05. 07:56

Sziasztok!

Egy kis segitséget szeretnék kérni.
Egy nonprofit egyesület, - konkrétan vadásztársaság - alapításhoz kérnék segítséget.
Rám bízták a "nehezét", csak sajnos én nem igazán értek hozzá. Sok dolgot olvastam már a neten ezzel kapcsolatban, de igazábol nem tudom 100%-osan mi az ami szükséges hozzá, mi az ami nem.
Az alakuló közgy. megvolt, van jegyzőkönyv, alapszabály.
Ezek mellé még mire van szükségem, hogy a bíróság bejegyezze az egyesületet? (székhely van. Kell papir hogy használhatjuk is az ingatlant?, tisztség elfogadó nyilatkozatok?...)

Igazábol az is érdekelne, mi a pontos menete a dolognak. (Bp-i egyesületről van szó, esetleg meg tudnátok mondani Bp-en hová kell mennem pontosan?)

3 vezető tisztségviselő van: Elnök, titkár, gazdasági felelős. Kinek kell beadnia a kérvényt?
Alapító okirat is szükséges? (ha igen, azt ki állítja ki?, milyen papirok szükségesek a közjegyzőtől, kiknek az aláírásaikkal?)

Elnézést a sok kérdését, illetve ha kicsit hosszúra sikeredett. De elég sok minden homályos számomra, és ugy szeretnék neki futni, hogy már mindet tudok az üggyel kapcsolatban.

Köszönöm előre is a segítséget.

Üdv!

tükörkép* # 2008.10.22. 05:27

Köszönöm:-)

ObudaFan # 2008.10.21. 20:34

A bírói gyakorlat nem egyértelmű. Van olyan bíró, amelyik csak a megállapodást kéri, van, amelyik a tul. lapot is. A Fővárosi Bíróságon pl. vagy 4 alapítvány (amely ebből a szempontból hasonlóan van szabályozva) alapításakor csak a használatra vonatkozó ulajdonosi engedélyt csatoltam, és egy hiánypótlásom sem volt.

Láma # 2008.10.21. 18:00

Kell.
Ezzel igazolod, hogy kinek a tulajdonában van az az ingatlan, ahová az egyesület székhelyét bejegyzik.
(Tőlem is kérték alapításkor.)

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

tükörkép* # 2008.10.21. 15:49

Üdvözletem!
Szeretném megkérdezni, hogy egy egyesület bejegyzéséhez valóban szükséges-e csatolni tulajdoni lapot? Ráadásul 30 napnál nem régebbit? Én úgy tudom, hogy kell ugyan ingatlan használatát biztosító megállapodás (telephely, székhely miatt), de a tulajdoni lap számomra nem egyértelmű.
Köszönöm előre is.