Szavatosság, jótállás, garancia, fogyasztóvédelem


Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.05. 18:39

Honnan tudhatnánk?

H.Robi # 2020.03.05. 17:40

Tisztelt hozzáértők!
Eladtam egy fűnyírót ami nálam még problémamentesen üzemelt.
A vevő szerint átvertem, mert nem működik.
Köteles vagyok-e visszavenni?
Garanciáról nem volt szó.
Köszönöm

FOX MULDER # 2020.03.03. 19:29

Tisztelt Jogi Fórum ! 2020 02 27.én átvettem futártól online forgalmazótól rendelt új Chs fűrészgépet . Összeállítása és a gépkönyv elovasása után beindítottam . Ezeket tapasztaltam a próbaüzem beindulásakor 1,szivató levegőkar fixen van nem nyit sem zár 2,nem működik a fékkar tehát állandóan fut a lánc alapjáraton is , nem állítja le 3, elektromos bekapcsoló/megszakító fixen marad nem kapcsolható le tehat nem áll le a gép sehogy . Úgy sem ha a kábelpipát leveszem a gyertyáról . A gépet ami gyors forgó láncon bőgött aként fullasztottam le hogy a benzintankját egy kannába kiöntöttem ... Életveszélyes . Rögtön küldtem online a termék vissza küldést emellett pontosan megindokoltam egy emailbe mi miatt veszélyes a termék visszajuttatása után kérném az árát utalással . Válaszoltak miszerint a terméknek semmi baja használjam járassam ?! Írtam választ tartsák be a megállapodást és a törvényeket és intézkedjenek . Segítsenek köszönöm .

drbjozsef # 2020.03.03. 06:10

Kinek van ez esetben igaza?

Hát ezt honnan tudhatnánk?

Ha az a kérdés, az ÁSZF szerint feltételezem akkor jár vissza a vételár, ha meg is kapják a csomagot. Nem kapták meg.

Én írnék nekik egy levelet, a csomagkövetés igazolásával, és felszólítanám őket a pénz visszautalására.

Ha nem történik meg, békéltető testülethez, vagy bírósághoz fordulhatsz.

Szomorú örökös # 2020.02.29. 08:35

tavaly vásárolt egy Hansgrohe márkájú zuhanygégecsövet az üzletünkben. Fél év után elszakadt neki és jött vissza blokkal. A gyártó feltűntette a csomagoláson, hogy 1 év garanciát vállal.

A gyártó azt lehet elfelejtette ráírni, hogy a zuhanyfejet nem lehet messzebbre vinni, mint ameddig a cső elér. :-D

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.29. 08:18

Nem érted, barátom, pedig elég jól elmagyaráztuk. És te bonyolítod, nem más. Rajtad kívül senki nem beszélt raktárkészletre vevésről... Mi a logikáról beszéltünk:

  1. Kicserélted a néni hibás csövét szavatosság keretében.
  2. Beütötted egy cső árát a pénztárgépbe (másképp nem tudtál volna adni a néninek blokkot).

Tehát a leltárban a csövek száma kettővel csökkent. De a valóságban csak eggyel - amit odaadtál a néninek.
Hogy a kettő stimmeljen egymással egy csövet ki kell venni.
A pénztárból viszont hiányzik egy csőre ára, hogy stimmeljen, be kell tenni.

Szerinted kinek kell betenni a pénztárba azt a pénzt? És akkor kié az a plusz cső?

(Ha nem adminisztráltad le a szavatossági cserét, az más. De miért ne adminisztráltad volna.)

Aldis zsömle # 2020.02.29. 00:27

Az egyezerű ügyet azért írtam, mert már túlbonyolítottad, hogy mi majd visszarakjuk a raktárra a hibás terméket, majd nem fizetjük ki a kárt, valós teljesítés nélkül állítunk ki blokkot - jelentsen ez bármit is - majd mindezek után a NAV jön és jihadozni fog nálunk.

A hiányos raktárkészletet nem tudom már, minek írtam, szerintem a tisztázás végett, hogy minden úgy zajlott, mintha Juika néninek a cég ajándékozott egy zuhanycsövet, amit mi álltunk. De nem is fogok belemenni tovább, mert nem kell megvédenem az írásom.

Pethical # 2020.02.29. 00:00

Egy kicsit egyszerűbb az ügy ennél.
Mégis jogászoktól kértél hozzá segítséget. :)

Én nem azt írtam, hogy hiányos a raktárkészlet, hanem azt, hogy többlet van a raktárban és a kasszában van hiány. Ez pont az ellenkezője.

Az számomra is értelemszerű volt, hogy a hiányt ki kell fizetni és a szakadt csövet ki lehet dobni, de mivel nem írtad le mit fogsz tenni, vagy mit tettél, ezért akár mást is tehettél volna, ezt nem tudhattam. Az, hogy "Ugye az nekünk aznap hiányos." nekem nem feltétlen azt jelenti, hogy a hiányt pótolta is valaki és azt sem írtad, hogy kidobtad a csövet. :)

Az első hozzászólásom utáni kérdéseim (kizárólag a kíváncsiságom miatt) arra a legrosszabb esetre vonatkoztak, amikor nem teszel be pénzt a kasszába, a leadott hibás terméket nem dobod ki, hanem felveszed (cserélteted a gyártóval, vagy nemtom), továbbá a néni két blokkal és egy termékkel a kezében elsétál, majd közvetlenül a távozása után besétál egy NAV ellenőr, aki hiányos kasszát és plusz egy terméket talál a raktárban.
Ez értelemszerűen egy elég pesszimistán elképzelt helyzet, aminek nincs köze a valósághoz és a rá adott válasz neked nem is hasznos, de számomra érdekes. :)

Aldis zsömle # 2020.02.28. 22:27

Egy kicsit egyszerűbb az ügy ennél.

A raktárkészlet nem hiányos, mivel egy csövet odaadtunk, beütöttük a raktárkezelő programba, amely levonta az aktuális raktárkészletből, majd egy blokkot is adtunk mellé. A hiányzó forintot nap végén kipótoltuk.

Az elszakadt zuhanycsövet, amit a néni ott hagyott nálunk, nem vettük fel raktárkészletre, értelmetlen lenne. Tehát azoknak van igaza, akik aut mondják, hogy ajándékoztunk egy zuhanygégecsövet Julika néninek.

Pethical, kicsit igen, mintha nem értetted volna meg amit írtam.

Pethical # 2020.02.28. 19:00

A négy kérdőjel véletlen volt, a telefonon szórakozik velem, kijelentésnek szántam egy :) jel kíséretében

Pethical # 2020.02.28. 18:57

Azért jutott eszembe a NAV, mert:
A kasszából hiányzik pénz
A raktárban van ismeretlen eredetű termék
A blokk valós teljesítés nélkül lett kiállítva (persze a blokk alapján nem tudja a néni elszámolni az áfát, se költségként leírni)
(Azzal nem foglalkoztam, hogy a termék értéke valószínűleg nem ér el egy ingerküszöböt)

De a kérdés alapján teljesen tévútra tévedtem és hülyeséget kérdeztem ????

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.28. 18:10

Ha a néni esetleg mind a két blokkot elvitte, az változtat valamit a helyzeten?
Hogyne. Akkor az a helyzet, amit elsőre írtál: a néni kapott ajándékba egy csövet az eladótól.

Mi köze lenne ehhez a NAV-nak?

Pethical # 2020.02.28. 15:39

Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy csak papíron adta el a csövet, ezért most az a helyzet állt elő, hogy a kasszából hiányzik egy cső ára, de raktárkészleten meg eggyel több cső van, mint kellene.

Ezt úgy tudja megoldani, ha beteszi a kasszába az árát, majd hazaviszi a csövet (és persze magának már nem ad ki egy újabb blokkot)?
Ha a néni esetleg mind a két blokkot elvitte, az változtat valamit a helyzeten?
Ha egy ilyen helyzettel találkozik egy NAV ellenőr, akkor mit feltételezhet?

Előre is köszönöm a válaszokat, csak kíváncsiságból érdekel, én nem árulok semmit. :)

wers # 2020.02.28. 12:10

Igaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.28. 10:33

Nem, nem.
A néni azt a csövet vitte el, amelyet a szavatossági jog alapján csereként kapott - igazolásul otthagyta az eredeti blokkot.
Az eladó viszont beütött egy másik csövet a pénztárgépbe, aminek az árát ki kell fizetnie - de jár neki a cső is. Különben eggyel több lenne a raktárban, mint a leltár szerint.

wers # 2020.02.28. 07:17

Tehát a kérdező nem a néninek vett egy gégecsövet, hanem magának.

:) Amit aztán elajándékozott a néninek. A blokkal együtt.

Na ez az, amit nem igen ajánlatos.

Jogosan kérte a hölgy az új blokkot.

Dehogy. Nem. (a pénztár, mint a neve is jelzi, elsősorban a pénzmozgás, pénzforgalom rögzítésére szolgál, a nav akár hiány, akár többlet feltárásakor büntet)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.28. 06:52

:) Közel van.

Pénztári hiány valóban keletkezett, viszont az áruleltárban előállt egy plusz gégecső. Tehát a kérdező nem a néninek vett egy gégecsövet, hanem magának. A hibás pedig a bolté.

Pethical # 2020.02.28. 00:51

A te esetedben egy ugyanolyan terméket kapott a rossz helyett, tehát csere történt egy ugyanolyan, de működő termékre. Ebben az esetben nincs mire új blokkot adnod, mert az eredeti teljesítéshez volt rá szükség (a régi termék hibás volt, amit nálad is hagyott). Végeredményben ő majdnem ugyanott van, ahol a vásárláskor, egy terméket fizetett ki és egy működő terméke van, viszont két blokkja.
Ha a régi bizonylatot nem érvénytelenítetted és mellé egy újat is adtál neki, akkor gyakorlatilag az történt, hogy a saját pénzedből vettél neki magadtól egy új zuhanygégecsövet, ő meg neked ajándékozta a rosszat. :-)

(UI: Nem vagyok sem ügyvéd, sem adószakértő)

Aldis zsömle # 2020.02.28. 00:02

Kedves Fórumozók!

A következő történt: egy idős hölgy tavaly vásárolt egy Hansgrohe márkájú zuhanygégecsövet az üzletünkben. Fél év után elszakadt neki és jött vissza blokkal. A gyártó feltűntette a csomagoláson, hogy 1 év garanciát vállal. Adtunk is a hölgynek egy ugyan olyan márkájú, tulajdonságú terméket, de ragaszkodott egy új blokkhoz is, nem akarta elfogadni, hogy a régi blokkra ráírjuk + lepecsételjük, hogy a garancia újra 1 évig ketyeg. Ugye az nekünk aznap hiányos. Végül adtunk neki egy új blokkot, mert már kezdett drágább lenni a leves, mint a hús (nem fér bele az időnkbe mindenkivel 10 percig csacsogni). Jogosan kérte a hölgy az új blokkot. Ha igen, nyugodt vagyok, ha nem, akkor ilyen esetben mi a teendő/törvény, ami erre a szituációra vonatkozik? Válaszukat köszönöm.

U.i.: nem az Aldiban történt, a nicknevem egy paródia.

drbjozsef # 2020.02.14. 17:44

KNB_P,

Ez nincs egzaktul meghatározva.

Ptk.6:159.§
...
a szerződéstől elállhat, ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a (4) bekezdés szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.
...
(4) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Ha csere után másodikra sem működik rendeltetésszerűen, akkor a gyakorlat szerinte ez már megalapozhatja az elállást, a körülményektől függően.

KNB_P # 2020.02.14. 10:50

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy vettem egy műszaki terméket amit 5nap után ladtam szervízbe. 45 nap után cserélték a terméket, mivel felszólítottam öket póthatáridőt kitűzve. Az új terméknek ugyan az a hibája mint az elsőnek. Köteles vagyok szervizeltettni, vagy elállhatok a vásárlástól? Gyanítom, hogy a termék sosem fog úgy működni, ahogy állítja magáról. Hogy kaphatom vissza a pénzem?

Köszönöm a segítséget!

Szomorú örökös # 2020.02.06. 16:11

Amit írtam nem azt jelenti

Pontosan azt írtad:

Én azt csinálok amit akarok

Ez éppen azt jelenti, amit írta, hogy törvényen kívülinek tartod magad. Ha azt csinálsz amit akarsz, akkor egyértelműen tojsz az összes törvényre, eszed ágában sincs betartani őket.
Ezek után újból megkérdem: mit keresel egyáltalán egy jogi fórumon?

Szomorú örökös # 2020.02.06. 10:48

Én azt csinálok amit akarok

Akkor meg mit osztod az észt egy jogi fórumon, amikor gyakorlatilag törvényen kívüli vagy?

Szomorú örökös # 2020.02.06. 09:31

És te sem...
Jobb is így. ;-)

Szomorú örökös # 2020.02.06. 09:15

A köz érdekében sem szegheted meg a törvényt.

Szokd meg ezt a gondolatot.