Szavatosság, jótállás, garancia, fogyasztóvédelem


drbjozsef # 2019.03.04. 12:18

Szerintem a jótállás ugyanúgy megilleti a céges vásárlót is, ha azt az eladó szerződésben vállalja (=jótállási jegy), vagy arra törvény kötelezi (tartós fogy. cikkeknél pl).

A fogyasztói szerződés csak a bizonyítási terhet fordítja meg az első 6 hónapra.

Tehát nem kell "felélednie" a jótállásnak.

Ha törvény kötelezi az eladót, akkor az mindig is van, ha pedig az eladó cég a vevő cég felé nem vállalt jótállást, akkor az utána magánszemély vevőt sem illeti meg.

zsombonzsolygások # 2019.03.04. 13:53

Tisztelt Fórumozók!

Új tag vagyok. Kérdésem: Megszűnik-e a garancia egy hatósági tűzjelző rendszer esetén ha a kötelező karbantartást rögzítő szerződést a befogadó létesítmény más vállalkozóval köti meg? Ilyen felülvizsgálatkor az ellenőrzést végző személy "belenyúl" a rendszerbe, eszközöket kivesz-betesz, átállít, beállít.

Üdv.: Zsombonzsolygások

vadvirág # 2019.03.17. 17:08

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Már feltettem kérdésemet ,de lehet ,hogy nem jó témakörhöz. Weboldalon rendeltem egy mászásagyat ami képen nagyon jól nézett ki. ELŐRE utalással kellett kifizetni. Kibontás után vettem észre hogy a termék hibás egyik lábba rövidebb..rozsdás váz ,kiszakadt bőr. Még aznap szerettem volna telefonon reklamálni,de nem vették fel a telefont így emailon jeleztem a hibákat. Kértem visszaszállítást és az összeg visszautalását. Arra hivatkoztak,hogy CÉGNEK lett vásárolva és arra nem vonatkozik a visszavásárlási garancia. Felhívtam a Fogyasztóvédelmet Ők ügyvédhez küldtek.
Kérdésem a Fogyasztóvédelemnek nem lenne kötelessége kivizsgálni? Valóban nincs visszavásárlási garancia mivel cég vásárolta. Hova fordulhatok?
Köszönőm a válaszokat.

drbjozsef # 2019.03.17. 18:18

vadvirág,

A hibás teljesítés akkor is hibás teljesítés, ha cég volt a vevő. Márpedig ha a termék nem felel meg a szerződéseteknek és/vagy a jogszabálynak, az hibás teljesítés.

A baj az, hogy ha cég nevére vettétek, akkor nem illetnek meg azok a jogok, amik a fogyasztókat (cégtől vásároló természetes személy), mégpedig a legfontosabb ezek közül az, hogy a vásárlástól számító első 6 hónapban vélelmezni kell hiba esetén, hogy a termék már a vásárláskor is hibás volt, és az eladónak kell bizonyítani ennek ellenkezőjét.

Ezért küldött a fogyasztóvédelem ügyvédhez : a cég (!! aki vásárolt) annyit tehet, hogy írásban kéri a termék kicserélését vagy kijavítását, ha erre megfelelő időn (15nap általában, legfeljebb 30) belül nem képes az eladó, akkor állhatsz el a szerződéstől.

De ha írásban elállsz a szerződéstől, és az eladó nem hajlandó visszafizetni a pénzt, nem tehet mást a vásárló cég képviselője, minthogy pert indít a bíróságon. Ezért küldtek ügyvédhez.

A vevő cég képviselője írjon egy ajánlott tértis levelet az eladó cégnek, hogy küldjön futárt, vigye el a terméket, javítsa meg vagy cserélje ki, és ha erre 15 napon belül nem hajlandó vagy nem képes, akkor eláll a szerződéstől, és utalják vissza a vételárat.

Ha ez nem történik meg, akkor mehetsz a bíróságra, de célszerű lenne előtte valóban egy ügyvédet keresni.

Néha jó ötletnek tűnik cégre vásárolni, lehet megspórolod az ÁFÁ-t, de ha gubanc van, sokkal többet bukhatsz. Most ez van.

vadvirág # 2019.03.18. 09:01

drbjozsef !
Köszönőm a kimerítő választ.Ebben a helyzetben nem az ÁFA visszaigénylés miatt vásárolták cég nevére.hanem a tevékenységi körük miatt.Honnét lehet tudni,hogy mennyi a megfelelő idő a termék kicserélésere ill kijavítására? Amennyiben a lejárt időn túl írásban elállok a szerződéstől akkor köteles kicserélni?
Még egyszer köszönöm.

rigoz # 2019.03.18. 09:10

Tisztelt Vadvirág!

Elállás esetén azt a pénzt kapja vissza, amit fizetett a termékért, tehát megszűnik a csereigény jogalapja is.

A kialakult joggyakorlat szerint 15-30 nap a megfelelő idő legfeljebb, efelett el lehet állni, illetve a hiba saját költségre való megjavítását lehet elvégezni és azzal arányban álló térítést, illetve árleszállítást lehet követelni joggal.

drbjozsef # 2019.03.18. 09:15

vadvirág,

Honnét lehet tudni,hogy mennyi a megfelelő idő a termék kicserélésere ill kijavítására?

Nincs ilyen esetetekben. Fogyasztói szerződés esetén "törekedni kell a 15 napon belüli" javításra vagy cserére.
Céges vásárlók esetén csak a Ptk. általános passzusa van :

"6:159.§(4) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni."

Ha ez a termék nem egy nehezen beszerezhető, nehezen javítható/cserélhető dolog, akkor 30 napon túl csak valami különleges körülményre hivatkozhat az eladó a bírósági gyakorlat szerint.

Amennyiben a lejárt időn túl írásban elállok a szerződéstől akkor köteles kicserélni?

Ha elállsz a szerződéstől, akkor miért cserélne bármit is? VAGY cserét/kijavítást kérsz, VAGY elállsz a szerződéstől, utóbbi az, amikor a termék már nem kell így, és kéred vissza a pénzedet.

vadvirág # 2019.03.18. 14:02

drbjozsef

KÖSZÖNŐM:
Elnézést nem jól fogalmaztam : Amennyiben a lejárati időn belül (15-30 nap)nem cseréli ki és elállok a szerződéstől köteles visszafizetni vagy amennyiben nem akkor.bíróság?

drbjozsef # 2019.03.18. 15:37

Hát ez így megy.

Köteles vissza fizetni, de ha nem teszi, a vevőnek kell eljárást indítania.

Első körben kibocsáttatsz ellene egy fizetési meghagyást. Aztán ha vitatja, neked kell peresíteni.

Ha lejárt a csere/javítási idő, akkor küldj még egy levelet (akár a terméket is visszaküldheted, csak tudd igazolni, és jó helyre küldd), állj el benne a szerződéstől, és kérd 8 napon belül a vételár visszafizetését. Aztán ha ez is eltelik, menj a közjegyzőhöz az FMH kibocsátásához.

maxpapa # 2019.03.24. 14:55

Garanciába használt terméket kaptam vissza.Jogszerűen járt el a vég? A csere termékről semmilyen garancia papír nem érkezett,csak egy blokk hogy ki lett cserél a termék.Ilyenkor a garancia időnek nem kellene újra indulnia,vagy rosszul tudom?

drbjozsef # 2019.03.24. 16:27

Ha új terméket vettél eredetileg, nem cserélheti használt termékre.
Újraindul az idő.

Ptk.6:163.§(5) A dolognak a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a kellékszavatossági igény elévülése újból kezdődik. Ezt a szabályt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik.

Atti74 # 2019.03.25. 08:03

Sziasztok!
Egy cipőt vittem vissza garanciális javításra, de félreértés miatt egy másik hibával kezelték. A papíron aláírtam, hogy ezt javítják, mert azt sem tudtam mit jelent pontosan az a kifejezés amit használtak.
Amíg a cipő javításon volt náluk, a szavatossági idő lejárt. Kötelesek javítani azt a hibát amivel eredetileg leadtam, vagy buktam? Köszi!

Fisher007 # 2019.03.25. 17:18

Kedves Fórumozók!

Tudna esetleg valaki ajánlani fogyasztóvédelemmel foglalkozó ügyvédet?
Az ügy amivel kapcsolatban a szolgáltatásait igénybe venném a következő:
Vettem egy 3D képes 4K TV-t, az első kipróbálás után észleltem, hogy 3D módban minden második sor pixel el van csúszva, emiatt a Full HD (1080p) felbontású 3D-s filmek esetében jóval kisebb a valódi érzékelhető pontosság/felbontás. Ezt a vásárlást követő 2 napban jelentettem. Viszont elkövettem azt a hibát, hogy a gyártóhoz fordultam nem a kereskedőhöz, mivel a fizetéskor az eladónál rákérdezve ő ezt javasolta, mert hogy ez gyorsabb (és mert előtte kizárólag külföldi tapasztalatom volt, ahol szintén így működött). Sajnos a gyártó sem segített informálással, szó nélkül elvitték javítani, persze utólag már hárítanak, hogy nem hozzájuk kellett volna fordulni. Na de a lényeg, ők javítás címen vitték el a készüléket. Úgy volt ott heteket, ezalatt a törvény által biztosított elállási jog letelt. Majd visszaküldték, hogy megjavították, ám a hiba változatlan volt. Újra felvettem velük a kapcsolatot, újra elvitték, majd hetek múlva visszaküldték, hogy most már tényleg jó. A hiba változatlan volt ekkor is, az újabb felkeresés után kiküldtek egy szerelőt, hogy hülye vagyok és nem jól adom meg a hibát. Ekkor derült ki, hogy az ő callcenteres kollégájuk jelölt meg valami teljesen más hibát, annak ellenére, hogy én már az első email-emben is pontosan leírtam, a lépésekkel együtt amivel előhozható és még fényképet is mellékeltem a konkrét jelenségről. Ezt követően elvitték megint több hétre, majd visszaküldték, hogy nem javítható, gyárilag ilyen a készülék.

Tehát a kérdéses dolog az ügyben, hogy az adás-vételtől függetlenül van-e felelőssége a gyártónak mint szolgáltatás nyújtónak. Jelen esetben szerintem a szolgáltatás az a szervizelés volt és mivel szakszerűtlenül jártak el, emiatt nekem nem kis károm keletkezett. Nyakamon maradt egy nem éppen olcsó TV ami pont azt a funkcióját nem tölti be amiért választva lett. Vagy ez rendben van, hogy 3 hónapig szórakoznak, ennyi ideig hagyják készülék nélkül a fogyasztót, majd végül lerendezik annyival, hogy "bocsika"?

Popy # 2019.03.28. 11:50

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi a Kika által kiadott szerződési feltételek egyik pontjának értelmezésében.

Ami miatt fontos lenne, hogy még 2019. január 22-én megrendeltünk és előleget is fizettünk egy gardróbszekrényért amit akkor úgy vállaltak és rögzítettek is, hogy 2019. 13. hetében kiszállítanak. Ez ezen a héten lett volna. Kb. 2 hete kaptam egy emailt, hogy még további 2 hetet kell várnunk, mert a gyártó csak így tudja leszállítani a szekrényt.

A lentebb olvasható pont szerint van lehetőségünk azt érvényesíteni, hogy a késés miatt elengedjenek pénzt a még kifizetendő összegből vagy semmi féle engedmény nem illet meg bennünket csak örüljünk ha megérkezik a bútor.

Szószerint kimásoltam a pontokat:

7.Késedelem, elállás
7.1 Az eladó késedelmes teljesítése esetén a vevőrészére a 6.1. pont alapján befizetett vételárelőleg után a késedelembe esés napjától a teljesítés napjáig járó mindenkori törvényes késedelmi kamatot fizeti meg.

7.2Az eladó és a vevő is mentesül a késedelem jogkövetkezményei alól, ha a késedelmet vis major okozza, így különösen, de nem kizárólag, ha az eladó teljesítési-, ill. a vevő fizetési késedelme sztrájkra, elemi csapásra, természeti akadályra, háborúra stb. vezethető vissza, illetőleg, ha a késedelmet külföldi vagy belföldi hatósági intézkedés, a vám eljárás elhúzódása, határvárakozási idő, vagy fuvarozási akadály okozta.

6.1 A vevő a szerződés aláírásával egyidejűleg köteles a teljes vételár min. 30%-át előlegként kifizetni. Az előleg kifizetése után hátralévő vételárhátralékot a vevő az eladó 3.1 pontszerinti értesítésétől számított legkésőbb nyolc (8) napon belül köteles kifizetni.

Remélem érthetően írtam.
Minden választ előre is köszönök.
Judit

drbjozsef # 2019.03.28. 13:14

Popy,

Szerintem a leírt szerződés szerint jár - de nemigen hinném, hogy van értelme ezen rugózni.

A késedelmi kamat feltételezem a banki alapkamat lesz, ami évi 0,9% most. Ennek 365-öd része jár naponta.

Tehát pl. egy 100.000.- forint értékű gardróbnál az durván 47 fillér naponta.

Én nem leveleznék velük. Ha két hetet késnek, abból akár 7 forint is összejöhet.

Tomi86 # 2019.04.17. 08:26

Tisztelt Fórumtársak!

Őszintén szólva fogalmam sincs hogy mit tudok tenni, ezért kérnék itt segítséget. Adott volna egy számítógép alkatrészt amelyet egy magyar webshopban vásároltam 1éve, egy videókártya. A videókártya meghibásodott, 1hónapja elküldtem a boltnak szervízbe, de mivel a szervízzel voltak negatív tapasztalataim beszéltem a gyártóval is hogy mi a helyzet. A gyártó küldött egy levelet amelyet a kereskedőnek kellett továbbítanom amelyben kérik őket, hogy a terméket ne vizsgálgassák küldjék nekik tovább azonnal. A terméket a szervíz megkapta 1hónapja, és azóta semmi információ nincs róla.
Nos mivel a terméket mint magánszemély vásároltam de mivel itthonról távmunkában dolgozom így azért mostmár kezd kényelmetlenné vállni a helyzet, mit tudok tenni? A törekedjen a 15napos határidőre már réges régen lejárt és a törvények nem szabnak meg felső korlátot a kereskedőnek. Mégis mi lenne az a pont ahol mondhatnám, hogy köszönöm szépen adok 1hetet hogy visszakapjam a javított terméket vagy cseréljék nekem?
A bolt szerint ehhez nincs jogom és mindenképpen meg kell várni a termék bevizsgálását/javítását és csak akkor van lehetőség a cserére ha a bevizsgálást követően a termék javíthatatlannak bizonyul. Ez ténylegesen így van? Le kell nyelnem, hogy egy tableten kell dolgoznom, vagy saját költségemen vásároljak egy új videókártyát hogy majd 2-3hónap múlva visszakapjam a javított terméket de akkor már minek? Mit tehet ilyenkor a végfelhasználó? Én elhiszem hogy a kereskedő le akarja boxolni a beszállítóval meg a gyártóval a teljes jelenetet, de engem mint vásárlót ez miért érdekel? Én a kereskedővel kötöttem szerződést a termék megvásárlásakor, és számomra az 1hónap kezdi kimeríteni a kereteimet lévén szó én erről kellene dolgozzak.

Előre is köszönöm a tippeket,
Tomi

Palcsii # 2019.04.18. 11:47

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni, hogy hol találom meg leírva, hogy garanciális esetekben milyen pontok, kötelezettségek vonatkoznak a javítás elvégzésére?

Konkréten egy cipőt vittem vissza 6 hónapon belül, ami varrás mentén elszakadt.
A forgalmazó megjavítatta, viszont a javítás minősége eléggé kifogásolható, az eredeti állapottal pedig köszönő viszinyban sincs.
Mire hivatkozva utasíthatom vissza ennek az elfogadását?

Erre nem találtam pontos választ a korábbi hozzászólások közt sem.

A segítséget előre is köszönöm!

Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

Üdv.:
Pali

farrish # 2019.04.25. 20:31

Sziasztok!

Némi problémám akadt bármilyen meglepő cipő 6 hónapos garanciával kapcsolatosan.

A cipőm cseréjét javítását elutasították.
A cipő sarkának gumi belső szerkezete teljesen tönkrement a cipő talpa elvékonyodott több helyen kilyukadt és kb az alig nedves talajon szívja fel a vizet és ázik.

A szekvélemény kb megállapította a tényeket:
folyamatos kopás surlódás hatására elvékonyodott tönkrement... nem rendeltetésszerűen használtam... és az egészet arra építette fel hogy alkalmi cipő mely nem bírja a napi használatot.

Hivatalos honlapon azt írják évszak: téli -> mely meghatározza tudtommal a rendeltetés célját, ergó egész télen folyamatos viselésre alkalmas kell hogy legyen íly módon a véleménye kuka szerintem. (biztosan valamilyen alkalmi cipő sablon nyomott be)

Meg ha alkalmi is lenne nehogy már max 1,5 óra napi mozgás mellet tönkremenjen (ülőmunkát végzek) egy cipő, ez nem normális szerintem, volt cipőm ami ugyanilyen téli bokacipő volt mégis kibírt 2 telet.

Hova mehetek békéltető testület erre igazat adna, vagy elég lenne a panaszkönyvbe beírni?
Továbbá ha jogilag megteheti hogy szívózzon és nem cseréli akkor így jártam (mondjuk jól jönne a kis pénz vissza) de volt már alkalmi cipőm ami szintén tönkrement másik üzletben készségesen visszafizették.

Elnézést ha hosszúra sikerült, remélem valaki tud kicsit segíteni.

drbjozsef # 2019.04.26. 03:25

farrish,

elvileg a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál bevizsgáltathatod a terméket (2017 óta a járási hivatal az első fok, a konkrét vizsgálattal nem tudom hova kellene fordulni elsőre, kérdezd meg tőlük), érdemes annak eredményével együtt fordulni a Békéltető Testülethez.

Panaszkönyvbe nem írnák már, ha kapásból elutasítottak.

Jegyzőkönyved megvan? Azt kötelesek a panaszra felvenni.

Jacket # 2019.04.27. 12:14

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni a következő helyzettel kapcsolatban, mivel tanácstalan vagyok.

2018 januárjában 2 év garanciával vásároltam egy ZOTAC GTX 1070-es videókártyát egy informatikai boltban. 3 héttel ezelőtt a ventillátor elkezdett furán működni, ezért felkerestem a gyártót, és megtudtam, hogy valószínű hardver hiba lesz, illetve, hogy ők nem tudnak a garanciával segíteni, mert nem én voltam a termék első vásárlója (nem tőlük vettem közvetlen). Azt ajánlották, hogy keressem fel a boltot, ahol vásároltam a terméket, hátha ők tudnak segíteni.

Ezt megtettem, és kiderült hogy a bolt valamikor a múltban a vásárlásom óta bezárt, mivel nem ment neki jól az üzlet. A volt bolt tulajdonos mondta ezt nekem amikor felkerestem.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben a még garanciális hibás termékemmel mit tudok csinálni, mivel a bolt már bezárt.

A segítséget előre is köszönöm.

Üdv,
Jacket

Tomi86 # 2019.04.30. 15:14

Sziasztok,

Na történt egy kis előrelépés a kereskedővel, legalábbis válaszoltak a sokadik levelemre miszerint mivel az általam garanciásan visszaküldött termékek a beszállítónak lettek továbbítva így a 15 napos törekedési határidő eleve tarthatatlan és majd értesítenek ha van valami. Itt megkérdeztem hogy az mégis mikor lesz, mire a válasz az volt hogy hát majd egyszer ha 3 hónap múlva akkor 3 hónap múlva akkor sem tehetek semmit mert ennyi idő pont.
Adott itt jelen esetben egy 37eFt -os tápegység amit beküldtem a kereskedőnek március elején, majd visszaküldték hogy semmi baja. Ezt követően videót küldtem nekik a hibáról mire ismét bekérték április.03 -án és lássak csodát közölték hogy az egyedüli oldala a tápegységnek ami nem látszik a videón meg lett ütve. Tanulópénz minden oldalát le kellett volna fotózni/videózni ez van, továbbküldték a beszállítónak április.3 óta semmi hír.
Másik esetben egy 403eFt -ot videókártyáról van szó sokkal absztraktabb hibával, de mivel gyártói garanciával rendeltem gondoltam futok egy kört a gyártóval. Segítettek is de akkoris csak a beszállítón keresztül mehet a dolog tehát március.21 -én megkapta a kereskedő onnan ment beszállító, onnan cseh központja a gyártónak (jó esetben) és ezóta semmi hír.

Na most itt már 1hónapot is meghaladtuk nekem ezek a dolgok meg "munkaeszközök" én távmunkában dolgozok nem tudok csak úgy nélkülözni hardwaret hónapokig. Amikor beküldtem a tápegységet vettem ki szabadságot gondoltam én kis naív gyors lesz. Majd amikor visszajött a hibát táp vásárolnom kellett egy újat és ismét visszaküldeni a hibásat ez nekem 37eFt tanulópénz, bár a hibás tápegységről azóta sincs semmi hír. A videókártyával már eléggé meg vagyok lőve, mert 403eFt -os kártyára várok és nincs kedvem 403eFt -ot bebukni.

Erre a helyzetre a kereskedő a fentebb leírtakat reagálta. 15 munkanap alatt kell rá törekedni de mivel itt a termékek a beszállítón keresztül gyártóhoz kerültek így semmi jogom nincs kvázi semmihez. Ha 3 hónapot várok akkor 3 hónapot várok, de nagyon szellemesen felajánlották hogy vásároljak egy új videókártyát és ha időben visszakapom a régit akkor majd elállok a vásárlástól. Csak ha nem akkor cumika lesz, amire annyit közöltek hogy másban nem tudnak segíteni. A fogyasztóvédelemmel kapcsolatban szintén nem álltak kötélnek, mondván menjek nyugodtan de ők ugyanezt fogják mondani.

Tényleg nem tudok tenni semmit? Vagy kockáztatom tovább a munkámat, vagy benyelek egy 403eFt -os bukást? Oké hogy én kértem hogy küldjék a gyártónak de 1hónap akkor is sok ha kukutyinba küldöm ki.

Jogbancsalódótt # 2019.05.09. 07:19

Mindenki olyan diszkrét, mivel nem írjátok ki a cégek neveit,mások okulására.

wers # 2019.05.09. 07:35

A fogyasztóvédelemmel kapcsolatban szintén nem álltak kötélnek, mondván menjek nyugodtan de ők ugyanezt fogják mondani.

Nos, szerintem az neked nem kerül semmibe, hogy megismerd a fogyasztóvédelem állásfoglalását. Nekik lehet, hogy sokba fog fájni. Én kíváncsi lennék a helyedben.

Írd meg a leveledet a fogyasztóvédelemnek, kb azt, amit ide írtál. Szkenneld be, küld el a kereskedőnek azzal, hogy három nap múlva postázod.
Ha semmi pozitív nem történik, küld el a levelet.

Tomi86 # 2019.05.14. 13:10

Egyelőre szeretném ezt mindkettőnknek elfogadható módon előre lendíteni. Tehát nekem NEM célom a kereskedő lejáratása, és elhiszem azt is hogy a dolog nem tőlük függ nem ők szervizelnek ők csak továbbküldenek és utánna várunk. Maximum ugye ők is kérdeznek a beszállítóiktól.

Na most bújtam én fel alá ezt a Ptk -t és találtam benne kér érdekes pontot amit talán megpróbálhatok.

6:159. § [Kellékszavatossági jogok]
(4) A kijavítást vagy kicserélést – a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Nos nekem itt nincs kímélve az érdekem sőt... A távmunka szerződésem egyértelműen kiköti, hogy saját magamnak kell gondoskodnom az itthoni eszközeimről amikkel dolgozom. Tehát a munkáltatóm hipsz hopsz nem fog nekem beruházni semmire ami tönkremegy.

A másik ami esetleg érdekes lehet:
6:160. § [Áttérés más kellékszavatossági jogra]
A jogosult a választott kellékszavatossági jogáról másikra térhet át. Az áttéréssel okozott költséget köteles a kötelezettnek megfizetni, kivéve, ha az áttérésre a kötelezett adott okot, vagy az áttérés egyébként indokolt volt.

Indokoltnak tudnám nevezni három nagyon egyszerű okból
A termék számomra munkaeszköz, munkám elvégzéséhez szükségem van rá.
A terméket gyártói garanciával vásároltam melyről a vásárlást követő 1év leteltével kiderült, hogy nincs, de ha van is akkor sem tudom én érvényesíteni csak a bolton keresztül. Nekem ezt jelenti a bolti garancia.
A terméket a kereskedő megkapta, majd sokadik érdeklődésemre 1hónappal később kiderült hogy a termékeket a beszállító még BE SEM vizsgálta!

Én úgy látom, hogy ezekkel (amiket email üzenetekkel tudok bizonyítani) kérhetem az üzlettől, a termékek cseréjét. Nem szeretném ha visszafizetnék a vételárat, egyszerűen cseréljék ki és várjanak ők a saját beszállítóikra.

Jól gondolom a dolgot, ez így megállja a helyét vagy félreértelmezem a jogi szövegeket?

Köszönöm,
Tamás

Tomi86 # 2019.05.16. 05:33

Remek, meg is van az eredmény. Valami csoda folytán azonnal elkészült a javítás és már érkezik is vissza a drágább termékem. Mostmár a kérdés csak az, hogy meg is lett-e javítva, vagy küldhetem vissza és kezdődik előről ez a hajtépés. Arra ugyanis nem találtam utalást, hogy korábbi hiba ismételt megjelenésére vonatkozóan kérhetek-e azonnali csereterméket vagy megint ketyeg az idő és majd másfél hónap múlva megint a kapkodás. Meglátjuk!