Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


szívességi lakáshasználat (nagyon sürgős)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.10.18. 23:56

Mi azt honnan tudhatnánk, hogy milyen tartalmú megállapodás van köztük?

www.kbs-ugyved.hu

sytike # e-mail 2016.07.12. 19:50

Vasárnap fog választ adni, mik a tervei. Ha úgy dönt, hogy pereskedni akar, akkor tuti, hogy pakolhat is. Attól félek, megint hosszú hónapok elé fogunk nézni. A szüleim jó kis örökséget hagytak ránk :( Az 5 millió Forint is nevetséges összeg, 2 milliót költöttünk a házra. Az anyagok nagy részét is különböző "ügyeskedések " árán szerezte be. Pl a szigetelő anyagot a szennyvíz-csöveket építkezésekről , ahol akkor éppen dolgozott , jóval piaci ár alatt . A tetőcserepeket használtan vettük. Az egyik falat a nővéreméktől kapott falazóblokkokból húztuk fel, stb. A volt férjemnek nem volt bejelentett munkája. Kérdés, hogy a bíróság ezeket mennyire veszi figyelembe? A házat egyébként 6 millióra értékelték most fel, de csak azért mert jó helyen van...Már ez is vicces.. (1 szobás parasztház, java része vert falból, , az úttest szintje alatt legalább 30 cm-rel, a hátsó fal vizesedik,külső pucolás nem volt, a régi kőporos vakolat málladozik...stb. ) Na, vasárnap okosabb leszek valamivel. Köszönöm a hozzászólásokat!

linatiha # e-mail 2016.07.12. 19:04

Sytike, az én életem is detto igy zajlik , én most tartok a két éve huzodo válópernél, irnál nekem privát, szeretnék kérdezni tőled.köszönöm,linatiha

Sammrita # e-mail 2016.07.12. 10:39

Nem vagyok ügyvéd, de... első körben mondjáktok fel a szívességi lakáshasználatát és szólítsátok fel a lakás elhagyására, valamint közöljétek vele, hogy lakáshasználati díjat kell fizetnie piaci alapon, amíg el nem hagyja a lakást és indítsatok lakás kiürítési pert, vagy az itt tanácsolt de általam nem használt módszerekkel tegyétek ki, mint tulajdonosok. A megtérítési igényének kielégítése nem lehet feltétele a lakás elhagyyásának, azt külön neki kell perben igazolni, ha azt vitatjátok.

lajcsó # e-mail 2016.07.12. 08:04

"A kérdés, a per során tudja-e bizonyítani, mennyit fordítottunk a házra?"
Nem lehetetlen, de nem is egyszerű (pl. tanúk, szakértő, stb.)

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

sytike # e-mail 2016.07.12. 06:46

Köszönöm a válaszokat, egy kis biztatás rám fér. Na nem azért, mintha feladnám a harcot. Az elmúlt 5 évben a férjem egy árva petákot sem költött a házra, 7 évvel ezelőtt én festettem ki a lakást, azóta is az a festés van rajta. Még a lecsúszott cserepeket sem tolta fel azóta a tetőn. A kérdés, a per során tudja-e bizonyítani, mennyit fordítottunk a házra? Ugyanis számla semmiről nincs, max. 1-2 építőanyagról. Az ott dolgozók pedig természetesen nem hivatalosan dolgoztak. Egy biztos, mindent el fog követni, de én már fel vagyok vértezve ellene. 2 év 2 hónapig tartott a válóperem és a gyerekelhelyezés. Akkor is elkövetett mindent, még a pszichológusokat is lefizette. Ezt később nem is tagadta le.

mamamacoka #   2016.07.07. 10:10

na és persze hozzátéve azt, hogy az 5 millát közösen költöttétek rá a házra, az sem illeti meg egyedül, csak a felét számolhatja, természetesen a 400ezer általad fizetett rész a költségeivel is legyen kivonva a rá eső részből, - mondom én, hogy még ő tartozik...

mamamacoka #   2016.07.07. 10:06

pontosan én is így gondolom, ha te albérletben laksz, akkor nem nehéz felszorozni az albérlet árával mit jelent a 16 év "szívességi használat" - amit közösen laktatok annak a fele része az ő költsége, az utolsó 5 év teljesen az ő költsége azokkal az árakkal, ahogy te albérletet fizettél külön, ezt levonni akár az 5 millából, a végén kiderül, hogy még ő fog fizetni a 3 örökösnek, - ne hagyd magad!

matthiasi # e-mail 2016.07.07. 10:06

de az én esetem elég egyedi.
írja
sytike.

A fenét, ez egy tipikus eset Mo.-on a legkülönfélébb variációkkal.
Több ezer lehet, sőt ha az időhorizontot nézzük, pl. 30 -40 évre visszamenőleg, akár több 10 ezer is lehet

A családomban is előfordult ilyen. Az egyik testvér 26 évig ingyen használta az édesanyja után több testvér ingatlanát. .
Még csak az un. gondozási szitúáció sem állt fenn.

Tipikus potyázó, ingyen használat !!

matthiasi # e-mail 2016.07.07. 09:56

A volt férjem nem akarja elhagyni a házat, azzal fenyegetőzik, pereskedni fog, követeli az 5 milliót, amit szerinte a házra költöttünk”.
Na ja az ingyen lakhatás praktikus. Tény hogy egy belső felújításnak van értéke, de azt elvileg a házaspár együtt, azaz ketten végezték, így már eleve feleződik És mint voltam bátor írni a lakáshasználatnak is van értéke. Fe kell venni a kesztyűt ! Kiutasítani.... nyilán nem megy elsőre, de addig harcolni, amig a kívánt cél nem következik be.

matthiasi # e-mail 2016.07.07. 09:49

szerintem a férjnek megtérítési igénye lehet
Ja lehet igénye, de a kérdés, hogy kielégíti valaki az igényét.
Viszont egyenlőre ő van a nyeregben !!
A mérleg másik serpenyőjébe kell tenni a 16 évnyi ott lakást. Annak is van valamiféle értéke, ugyi ?

lajcsó # e-mail 2016.07.05. 21:47

Nem mondom biztosra de,szerintem a férjnek megtérítési igénye lehet.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.07.05. 19:05

Válasz: nem tudjuk.

www.kbs-ugyved.hu

sytike # e-mail 2016.07.05. 19:04

Szép jó napot! Olvasgattam itt a fórumot, találok hasonlóságot, de az én esetem elég egyedi. A lényeg : 16 éve a férjemmel és 2 gyerekkel költöztünk édesapám házába, mint szívességi lakáshasználók. Házasságunk alatt a házat belülről felújítottuk, kb 2 millió forintot költöttünk rá. ( A férjem szerint 5 milliót ) 5 éve elváltunk, és az a helyzet állt elő, hogy a válást a szüleim rossz szemmel nézték, és azt mondták, ők nem fogják elküldeni a volt férjemet, éljünk együtt továbbra is. Én albérletbe mentem a 2 gyerekkel, a volt férjem továbbra is ott lakott a házban. Szüleim az elmúlt fél évben meghaltak, a házat 3-an örököltük, testvérek. A volt férjem nem akarja elhagyni a házat, azzal fenyegetőzik, pereskedni fog, követeli az 5 milliót, amit szerinte a házra költöttünk. Kérdésem: Tarthat-e igényt bármilyen pénzre ahhoz, hogy ki tudjuk rakni a házból?? A felújítást közösen végeztük, megjegyzem, a férjem időszakosan dolgozott csak. A felújításhoz 400 ezer forint hitelt vettem fel, amit a válás után természetesen én fizettem vissza bőséges kamattal. A válaszokat előre is köszönöm

ObudaFan # e-mail 2016.04.04. 22:13

Azt írod, hogy fizet használati díjat.
Ha haszonélvező vagy, te perelhetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Attilala72 # e-mail 2016.04.04. 21:18

Tisztelt Segitők!
Azzal a kéréssel fordulok ide hogy promlémámra megoldást adni sziveskedjenek !
2010be vettem egy kis bérházat ekor a barátomnak megengedtem hogy be költözön és be is jelentkezet bérleti dijat nem kértem a rezsit fizette!Én távolabb dolgoztam Majd 2012 ben édesanyám nak ajándékozási szerzödés keretében a nevére került majd én innetöl haszonélvezeti joggal rendelkezem!Majd 2015 ben bekoltöztem az élettársammal a lakásba a "barátom "pedig a másik szobába és nem akar elköltözni külömbözö kifogásokat emleget Bérleti dij 1/3 át fizeti mostmár terhes számomra hogyan tudom és mennyi idő kirakni a lakásból valamint nekem kell perelni vagy a tulajdonosnak aki az édesanyám?kérhetek e viszamenölegesen és mikortol használati dijat?
Segitő szándékukat köszönve Cs A

Dr.Attika # e-mail 2016.03.18. 16:53

Ha tudja, akkor minek kérdez?

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Felhőtlen # e-mail 2016.03.18. 16:40

Köszönöm én is így gondoltam!

Immaculata # e-mail 2016.03.18. 13:12

Akkor csak bíróság dönthet a lakáshasználatban.

Felhőtlen # e-mail 2016.03.18. 12:03

Igen!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.03.18. 11:52

A keresetnek tárgya a lakáshasználat is?

www.kbs-ugyved.hu

Felhőtlen # e-mail 2016.03.18. 11:03

Ha kaptam a volt élettársamtól egy felmondást (kizárólag én az anya, de van két kiskorú közös gyerekünk) szívességi lakáshasználatról, akkor azt mennyire vehetem komolyan? Bíróságra be vannak már adva a papírok a gyerekelhelyezést illetően, mivel megegyezés nem született semmiről.

Dr.Attika # e-mail 2010.02.16. 17:10

Ez is lehet. Amíg ez egy családi "helyre teszem a menyemet", addig a jog nem avatkozhat bele a család dolgaiba. De a kérdező ezen túlmutat.

Kérdezett. Választ kapott. Innentől neki kell továbblépni.

Egyébként ezek a "fiúkat megmenteni" kívánó anyukák még arra is képesek, hogy elérjék a fiúcskáknál, hogy csakis otthon a mama főztjét egyék, és ezért a fiúcskák akár több napig is képesek éhezni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

justizmord #   2010.02.16. 16:29

A jogi dolgokhoz nem szólnék hozzá, mert ahhoz Ti jobban értetek, az emberi és gazdasági oldalához szólnék.

A helyzet egy róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzet. A nagymamának gazdaságilag legalább akkora szüksége van az anyukára, mint anyukának rájuk. Mindkettőnek nélkülözhetetlen a másik fél. Az anyuka, mint a kérdező írta, a rezsi felét kifizeti, az apuka nem száll bele a rezsibe túl sokkal, és a nagymama is belefizet még a rezsibe. Ha innen az anyuka fél rezsije kikerül, akkor mindannyian nehézt helyzetbe3 kerülnek.

Na most ezt vagy átlátja a nagymama is, és akkor az egész csak egy blöff, egy megleckéztetés, egy ijesztés, egy móresre tanítás,

vagy nem látja át, és akkor vagy lehetne neki erről értelmesen magyarázni, vagy döbbenni fog, ha végül véghez viszi, amit tervezett. Mert ha egyszerény körülmények között élő család alól kirántják a fele rezsit, hát az nem lesz egy fáklyás menet.

Szerintem a leglogikusabb, hogy meg akarták mutatni az anyukának, hogy ki az úr a házban, és hogy vegyen visszább, mert akár kint is találhatja magát.

Szerintetek?

Iniuria non excusat iniuriam

Dr.Attika # e-mail 2010.02.16. 14:55

Akkor jó. Nincs köztünk vita.
Egyébként a "férj" szerintem egy Anyuka által"megmentett" fiú. Sok Anyuka szeretné "megmenteni" a fiát magának. Ne kerüljön más nőkhöz. "Én ellátom őt mindennel. Minek ide más nő."
Csakhát a fiúnak is vannak érzései, érzelmei és "kitörni" akar. Csakhogy sokszor a "Kedves Mama" győzedelmeskedik.
Itt is erről van szó szerintem, de ennek kárvallottja ez a 13 éves gyermek lesz.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com