perfeljegyzés


Detto # 2004.07.16. 18:58

Érdekelne mi történt a vállalkozóval történt utolsó megbeszélés óta, mert esetleg tudnék tanácsot adni.

idioms # 2004.03.27. 23:37

Korábban már jelentkeztem egy lakásfelújítás kapcsán történt vállalkozói túlfizetéssel kapcsolatban. Azóta fejlemény csak annyi, hogy folyik az igazságügyi szakértői \\\"felmérés\\\" /vállalkozó ragaszkodott ahhoz, hogy a szakértőt ő válaszja ki és ő fizeti, mi a mediátort (tudom, mi a vélemény a közvetítői eljárásról)/. A szakértővel vmi nem egészen ok., telefonon győzködött bennünket, hogy fogadjuk el a vállalkozó időközben felajánlott 1 millió Ft-os visszafizetését, mert bár a felmérés még nem készült el, de ha végez és akár több millióra is jön ki az összeg, semmi garanciánk nincs rá, hogy azt valaha viszont is látjuk. Azt meg felettébb csodálom, hogy nem tár fel semmit, való igaz, hogy vannak eltakart munkák és némi rombolással (meg munkával) járna.
A rendőrségi feljelentést egy büntetőperes ügyvéddel összeállítottuk, a polgári per keresetének benyújtásához már csak a szakértő számaira várunk (persze hogy részrehajlás kizárható legyen, szakvéleményét felül kell majd vizsgáltatni). A kérdés azonban még mindig ott van bennünk, látunk-e az egészből pénzt ?
Leírom, milyen aggasztó információkat sikerült eddig begyűjteni, ami miatt végül is nem zárkóztunk el a közvetítői eljárástól:

  1. Polgári perben nem lehet automatikusan perfeljegyzést kérni vállakozó lakásrészére, azt csak a bíró teheti meg (ha jónak látja).
  2. Ha elindítom a feljelentést, rendőrség először automatikusan megpróbál kibújni a feladat alól. Esetleg visszakapjuk az anyagot, hogy polgári perben érvényesítsük akaratunkat. De ha sikerülne is a rendőrségen átbokszolni az anyagot, a büntetőeljárás befejezéséig polgári per felfüggesztve. Megállapítják büntetőeljárásban, hogy vállalkozó évek óta jogosulatlanul üzletszerűen folytatta ezt a tevékenységét, megállapítanak egy büntetést, ha nem fizet kp, ingatlanrészét végrehajtási eljárásban elárverezik. Mivel fele részben testvére nevén van, túl sokat nem adnak érte (ki veszi meg egyáltalán, a vállalkozó strómanja?). Marad esetleg a semmi.

Teljesen bizonytalanok vagyunk abban, milyen garanciákat lehet az eljárás(ok) során beépíteni, hogy a végén ne mi legyünk mégis a vesztesek. Hogy is van akkor ezzel a perfeljegyzéssel?