A vaterán egy eladó 1 FT-ra feltöltött egy terméket (játék) amit én 8005 FT-os végső áron megnyertem. Az eladónak volt egy másik játéka is, ami 3300 Ft-ért kelt el, de a nyertes licitáló mégse tartott rá igényt én jeleztem, hogy azt is megvenném. Ekkor kaptam egy levelet az eladótól, hogy szerinte túl kevés a végső ár, és 10 ezer ill. 4 ezer FT-ért hajlandó eladni a két játékot darabonként. A másik játékot feltöltötte 4 ezer Ftra, amire végül licitáltam, hogy lássa, komolyan gondolom a tőle való vásárlást, nem akarok száz forintokon alkudozni. Aki ismeri az aukciós oldalak, tudja, hogy az eladónak eladási, a vevőnek vételi kötelessége van. Az eladó számomra meglepő módon kijelentette, hogy nem hajlandó eladni a 8000 Ft-ért megnyert játékot nekem, inkább újra visszarakja a vaterára, hátha több pénzt kap érte. A másik játékot, amiért megadtam az általa kért 4ezer FT-ot, hajlandó elküldeni, utaljam el az árát és +1000 Ft-ot a csomagfeladásra. Egy csomagban el tudna jönni a két játék, és eredetileg arra a játékra tartanék nagyobb igényt, amit elsőnek licitáltam. van valakinek tapasztalata, hogy ki lehet -e kényszeríteni az eladást? Arra gondoltam,hogy elutalom mindkét termék árát és a postát, és megírom neki, hogy igényt tartok a megnyert termékekre. Ez esetben milyen jogi helyzetet teremt, ha mégse küldi el a teméket? Csalásnak minősül, fel lehet jelenteni, a rendőrség foglalkozik az ilyen ügyekkel vagy számítsak arra, hogy elbukom a pénzt?
Elméletileg polgári peres ügyként el lehet menni a bíróságra, de ennél többet én nem tudok (és még sose volt peres ügyem) . Van valakinek tapasztalata erről?
Vaterás csalás, mit tegyek? S.O.S
- 1
- 2
A vaterán van erre megfelelő topic ,ahol szerintem segítenek az adminok,mert bizonyára nem ez az első esetük.
Ha nem utaltál pénzt,akkor csak polgári peres úton tudsz érvényt szerezni.
Szia, kerestem, de sajnos nem találtam ilyen topicot. Az adminnak írtam, 1-2 nap múlva fog jönni a választ, de ők nem jogi szakemberek! Nem lehet készpénznek venni amit írnak. Ráadásul már előfordult, hogy pl újnak hirdetett áru helyett használt, hibásat kaptam, és a panaszomra azt írták, hogy a vatera nem foglakozik a licitálás után a vevő és eladó között történtekkel. És arra se hajlandóak, hogy pl megadják az eladó címét (sőt abban az esetben az eladónak még a telefonszáma se volt már kapcsolható). tehát engem inkább egy jogi szamember, vagy egy konkrét eset végeredménye érdekelne.
És ha utalok, és nem kapom meg a terméket, akkor az már rendőrségi ügy? (de itt is pl hány nap múlva válik azzá)
Alapesetben nem rendőrségi ügy, hanem polgári - írásbeli felszólítás, fizetési meghagyás tárgy kiadására, per.
Alapesetben nem rendőrségi ügy, hanem polgári - írásbeli felszólítás, fizetési meghagyás tárgy kiadására, per.
banoka: Fórum->Aukciok->Érdekes,problémás felhasználók.
Ebben a topicban csak ilyen dolgok vannak,tapasztaltak ebben a témában.
"És ha utalok, és nem kapom meg a terméket, akkor az már rendőrségi ügy?"
Alapesetben biztos polgári peres,de ha többször követi el akkor azt nem úgy hívják,hogy csalás?
Nem attól lesz csalás, hogy többször követi el, hanem ha már eleve tudta, hogy nem fogja elküldeni a terméket (vagy nincs is) és így csalta ki a pénzed.
Tudakozódtam, tényleg polgári peres, (bár azt még nem tudom, hogy pl a lakcímét honnan tudhatom meg? a vatera csak a nevét, email, és telefonszámát küldi el, most emailen megkaptam a számlaszámát is tőle.
A lakcím sehol, gondolom az kell, ha valaki ellen pert indítok. Egy ilyen per mégis hogy néz ki? Mennyi ideig tart, és bp-i vagyok, ő másik megyében lakik, ugye neki kell eljönni BP-re, ha a Markó utcába nyújtom be. A pert ktg-ét rá fogják hárítani?
(ez ugye úgy van, hogy nekem kell kifzetnem 10 ezer(?) FT illetéket, hogy megindítsam az ügyet, de ezt kérhetem a bíróságtól, hogy fizettesse meg az alperessel)
szintén ott tedd fel a kérdést..látom van admin,segíteni fog.
pazs: Köszönöm a választ.
még valami,szerintem küldd el emaliben ezt a paragrafust és közöld vele,hogy komolyan gondolod és pert indítasz..hátha meggondolja magát.
Igen, köszönöm a paragrafust. Még egy kicsit próbálom puhábban megközelíteni a dolgot, ha egy ilyen paragrafust lengetve befenyítem az eladót, hogy találkozunk a bíróságon, akkor az csak ellenszenvet és dacot fog kiváltani belőle, és még engem fog rossz és gonosz embernek titulálni. Ezért is gondoltam, hogy esetleg ha kész tények elé állítom, hogy elutaltam a pénzt, ezzel teljesítettem vásárlási kötelezettségemet, hátha nem meri megtenni, hogy nem küldi az árut és jogtalanul megtartja a pénzt. Tudtommal ezzel előáll az az eset, hogy az áru tulajdonosa már én vagyok, az eladónak kötelessége teljesíteni átadási kötelezettségét. Ha nem küldi el az árut, akkor ezt megszegi.
Persze a jogban minden olyan egyszerűnek tűnik, sajnos semmi tapasztalatom, hogy a gyakorlatban mégis ez milyen gyorsan és hatékonyan zajlik le egy bíróságon.... (ill. hatásos lesz -e ez a cselekedet az eladónál)
Üdvözlet!
Az alábbi storym folytatása a következő volt. Az eladó végül kérte, hogy utaljam a pénzt, postára 1690 Ft-ot (azt nem értettem miért nem 990FT, mint általában minden 20 kg-ig, de mindegy), de mivel a vatera futár 1750 FT, abban maradtunk, hogy azt fizessem.
A pénzt elutaltam, Kértem az eladót, hogy kérjen nekem számlát a fuvardíjról és tegye a csomagba, de mint kiderült, saját nevére kérte, és meg is tartotta.
Most azt történt, hogy a futár nem szállította le a mai napig se a csomagot, ezzel kicsúszott az ÁSZF-ben rögzített kiszállítási határidőből, kártérítésre vagyok jogosult (ha egyáltalán valaha megjön a csomag)
- A fuvardíjat igazolhatóan a termék árával együtt átutaltam, emailen kértem a számla nevemre történő kiállítását
- valahol van rögzítve, hogy kinek jár a számla?
- Ha megreklamálom a futránál a késedelmes szállítást és kártérítést fizetnek (2*1750 FT), akkor azt gondolom ezek után az eladónak fogják kifizetni, mert az ó nevén van a számla, jososult vagyok én az összegre, ha jelzem neki, hogy igényt tartok rá?
Laikus vélemény:
A leírtak alapján már annak is örülhetsz, ha egyáltalán megkapod a terméket. (Végigolvasva az egész esetet, sumák alaknak tűnik az eladó.)
Én a következőket tenném:
0. Megbizonyosodnék róla, hogy az áru valóban elküldésre került. (Elkérném faxon vagy scannelve a feladási bizonylatot.)
1. Ha a bizonylatot az eladó nem hajlandó bemutatni, akkor szinte biztos hogy csaló, és nem lesz könnyű visszaszerezni a pénzedet.
Amit tehetsz: első körben a lehetséges következményekre figyelmezteted (azaz finoman megfenyegeted): negatív értékelés, polgári per.
Második lépésben pedig imádkozhatsz, mert ha az illető zsebre akarja vágni a pénzedet, akkor nehéz lesz azt tőle visszakapnod. (Tapasztalt vaterásként viszont úgy látom, hogy bár sok a sumák eladó, de az ilyen mértékű átverés ritka. Inkább a kisebb léptékű csalás a gyakori - leütési ár feljebb srófolása, megtévesztő termékleírás stb.)
2. Ha van bizonylat a feladásról, akkor meg lehet próbálni érdeklődni a futárszolgálatnál. Vagy adnak felvilágosítást, vagy nem. (A Vatera futárt nem ismerem, de pl. szeretett magyar postánk legtöbbször elhajtja a címzettet a francba, azzal, hogy csak a feladónak hajlandó felvilágosítást adni. De ők sem következetesek, időnként könyörületesen megadják a kért információt.)
3. Alapvetően azonban nem a Te dolgod az utánajárás, hanem az eladóé, miután ő bízta meg a szolgálatot a teljesítéssel, ezért szerintem ő felel a velük való kapcsolattartásért. Próbáld rávenni, hogy érdeklődjön, sürgessen stb. Ha azonban nem iparkodik, sok kényszerítési lehetőséged nincs.
4. A késedelmes szállítás miatti kártérítés szerintem annak jár, aki a szolgáltatást megrendelte, azaz első körben a feladónak, de persze megpróbálhatod "leverni" a pénzt rajta, pl. azzal az indokkal, hogy te fizetted a szolgáltatást. Ha erre nem hajlandó, szerintem sok esélyed nincs vele szemben. (Mint írtam, az előzmények alapján én nem aggódnék a kártérítés miatt, hanem örülnék, ha egyáltalán megkapom az árut.)
Velem egyszer fordult elő, hogy küldemény elveszett, akkor abban maradtunk az eladóval, hogy megfelezzük a "hasznot" - de ő egy korrekt ember volt.
Végül: a számlát annak a nevére kell kiállítani, aki a szolgáltatást megrendeli. Ez esetünkben az eladó, mert ő alkalmazta a futárszolgálatot alvállalkozóként ("teljesítési segéd"), hogy az árut neked eljuttassa. Ha az eladó gazdasági társaság, akkor köteles számlát adni a teljes beszedett díjról (vételár, szállítási ktg + bármi egyéb ktg.). Ha magánszemély, akkor erre nem kötelezhető.
Szia
Már ne is haragudj, de én inkább hagytam volna az ilyen eladót a francba, negativot neki, levelezést beküldeni a vaterának, és személyes tiltólstára tenni, nem hogy ezek után még előre utalni???? Ekkora ökörséget. Már ne is haragudj de csak magadnak köszönheted ami veled történt.
Szia,én is Vateráztam,nagyon körültekintönek kell lenned,p.l. önlicit,és csak olyanoktól vásárolj,akiknek csak pozitiv a visszajelzésük,én p.l. 76ezerért adtam el egy órát,vevö nem jelentkezett,negativ,kizárták,de megint benn van,persze más néven,ha rendszeresen vásárolsz,igyekezz egy-két megbizható eladónál rendszeresen vásárolni.Egyébként szivböl kivánom,hogy ügyed rendezödjön békésen,további szépnapot
Nálam az volt a probléma hogy vaterán eladtam egy terméket 19000Ft értékben, aminek az átutalásáról küldött egy képet a vevő. Természetesen csak pozitív értékelései voltak, és feladtam a terméket(nagy hiba volt). Máskor sosem csináltam ilyesmit, erre pont most belefutok egy csalóba. Mert az összeget nem kaptam meg, először e-mailben felkértem hogy nézzen utána a banknál. Azt mondta átutalta mert neki le is vonta a számláról.(többször is ellenőriztem a megadott számlaszámot, a csatolt képen és stimmelt.) Tehát elméletileg meg is kellett volna kapnom. Facebookon is elértem, de már a 3 hetes várakozás miatt igencsak gyanús volt. Aztán finoman közöltem vele hogy mik lehetnek a lehetséges következmények, és még ő volt felháborodva hogy ő mért lépne le a pénzemmel. Azóta sem kaptam kielégítő választ, sem bizonylatot, se az elküldött terméket nem kaptam vissza. Mit tehetek ilyenkor? A rendőrség nem fog foglalkozni vele szerintem:S
Fizetési meghagyás.
Sajnos én is egy akciós csaló áldozata lettem. Ebben kérem a tisztelt hozzáértők segítségét. "Leütöttem" egy terméket, megbeszéltük a találkozót az adásvétel miatt, de mivel én nem tudtam elmenni, megkértem valakit, hogy hozza el nekem. Kifizette, elhozta, de sajnos nem a termék nem felelt meg az eladó által a terméklapon leírtakkal. Jó állapotúnak hirdette, de valójában egy használhatatlan, hibás, elhasznált terméket kaptam. Jeleztem az eladónak e-mailben, de elzárkózott a visszavásárlástól. Pedig abban az esetben ha a termék nem felel meg a leírásnak vissza kell vásárolnia, az adásvétel pedig semmisnek tekinthető. Azt nem tagadta, hogy hibás, egyszerűen nem vásárolja vissza, mert én "leütöttem" az aukciós oldalon. A hibák jól láthatóak a terméken, több helyen is jelen vannak, így nem állíthatja azt, hogy nem tudott róla, tehát rosszhiszeműen járt el. Csak azért vásároltam meg, mert jó állapotúnak tüntettem fel. Szeretném visszakapni a pénzem. Mit tudok tenni ebben az esetben? A vaterának már írtam. Ők azt válaszolták ,hogy nem kompetensek ilyen ügyekben forduljak a bírósághoz. Az adásvétel pedig semmisnek tekinthető. Menjek a rendőrségre feljelenteni? Vagy a Bírósághoz? Vagy mindkettőhöz? A Bíróságon, hogy tudom ezt elindítani? Köszönöm
Megkérem aki tud segítsen eligazodni abban az ügyben, amit az előző hozzászólásomban leírtam, tegye meg javaslatát.
Köszönöm!
Tudod, mit tehetsz. Milyen eligazítást akarsz még?
Köszönöm a választ "kedves" kbs! Hogy őszinte legyek, egy "picit" intelligensebb válaszra vártam. A hozzászólásom végén szerepelnek a kérdések, amiről szerettem volna részletesebb információt kapni. Nyilván nem írtam volna, ha mindennel tisztában vagyok. Szerintem a kérdéseim érthetőek, magyarul vannak leírva. Ha jól látom jogi fórumon vagyunk. Hol máshol tehetném fel a kérdéseimet ha nem itt?!! Az alapvető intelligenciába beletartozik a köszönés a levél elején-végén, vagy hozzászólásban, ahogy én is tettem. Legalább ennyi tiszteletet adjunk meg egymásnak. Ha valaki ennek nem tud eleget tenni, megkérem tartózkodjék a válaszadástól. Aki pedig érdemben hozzá tud szólni pár szót, hogy hol és miként, milyen formában érdemes kezdenem az ügyet, nagyon megköszönöm.
Tisztelettel:
ec
Üdv edchina !
Jelezd a Vatera felé,kérd meg őket, hogy adják meg az eladó adatait és vagy elmész hozzá az árúval, vagy a BTK 318.§. 1 bek alapján feljelented
Vásároltam egy iphone telefont az aprodon, az eladóval többször is beszéltem telefonon, sms-ben és emailben..Elutaltam a pénzt, a megebszéltek alapján ő aznap elküldte futárszolgálattal. A telefon nem érkezett meg, és azóta az eladó, nem veszi fel a telefont,és a levelekre sem válaszol! Mit lehet tenni? Email,és sms az elutalt pénzről a bizonylat az bizonyíték? Köszönöm
Tisztel hölgyek urak hogy lehet elküldeni igy pénzeket nemértem csak pár dolog ami talán segithet pl telefonszám: lelehet kérdezni a szolgáltatot megtudjuk ki az illető ha titkos a szám tovább megyünk,pontos lakhely megkérdezése az eladótol beirjuk a google térképkeresöbe rögtön kidobja a cimet ha nem talál cimet lehet gyanakodni,átutalásnál ne csak a bankszámla számot kérjük el mindent, nevet pontos cimet bank nevét,ellenőrézzék minden esetben hogy valós -e.
Ha futár vagy posta feladás történt az eladótol kérjük el a regisztrációs számot /sima levélben csomagban ne kérjenek semmit nem lehet lekövetni/ küldje át emailban és rögtön utánna tudunk nézni hogy valóban feladta -e,felhivjuk a postát futárszolgálatot bemondjuk a regisztrácios számot és megmondják valós e a csomag,igazábol,de elég szomorú hogy sok ember semmit nem tesz meg a biztonságért bele a vak világba ebben az országba nem igy megy
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02