Át akarnak verni......


szajbertattila # 2004.05.30. 16:15

Szia Gabócza!

Szerintem két lehetőséged van:

  1. Az első lehetőség, hogy elállsz a szerződéstől a vevő fizetési késedelmére hivatkozva, és a lakás kiürítése, valamint a késedelemmel okozott kár megtérítése mellett egyidejűleg visszafizeted a vételárrészletet, amit kaptál. Ne feledd, hogy - a körülményekhez képest - nem vagy olyan rossz helyzetben: nálad van a pénz nagy része, amiből - a foglalón felül is - visszatarthatod azt az összeget, ami a kárigényed fedezi. Ezt a kárigényt érdemes alaposan kimunkálni – keress egy hozzáértő ügyvédet, és pl. annak a díját is beszámíthatod a kár összegébe, de használati díjat is kérhetsz: minél tovább tart a per, annál nagyobb a használati díj összege, ami kb egy bérleti díjjal lesz azonos. Kijöhet itt egy szép kis összeg – kb 5 millió forintig biztosítva vagy készpénzzel.
  2. A másik lehetőség: teljesítésre és kártérítésre pereled a vevőt: fizesse meg a fennmaradó részletet és a késedelemmel okozott kárt. Ha nem fizet – végrehajthatod az összeget – furcsa módon a „saját” lakásod lehet a fedezet a végrehajtásra. Mindkét esetben rá kell tenni az ingatlanra egy perfeljegyzést – hadd lássa minden érdekelt, hogy per vagy folyamatban – ez is segítheti a mihamarabbi rendezést.

Az első megoldást jobbnak tartom, könnyebb a helyzeted. Mégis a másodikat látom valamivel reálisabbnak: mivel mindkét félnek az érdeke, hogy hamar lezáruljon a vita, és az első megoldással nagyon sokat veszít a vevő, ezért neki lesz jobb, ha bankhitelből fizet – természetesen az eredeti szerződésben megállapított vételárat. Ezért valószínűbbnek tartom, hogy az alternatívák vázolása után a második megoldást választja. Az ügyvédnő levelében felhozott érvek (apró hibák), szerintem nem elegek ahhoz, hogy a hibás teljesítés tényét megállapítsák – ez csak pozíció-csinálás a részükről. Nem is beszélve arról, hogy a szakértői véleményben az árral, és nem a lakással volt a baj. Valószínűleg a vevő elkapkodta a vásárlást – és azt hitte, alkudhat azzal, hogy pozícióba került a birtokba lépéssel.

Az ügyvédnőt hagyd szerintem, ha nem írt nyilvánvalóan egyoldalú szerződést a vevő javára (gondolom a vevő ügyvédnője), és ha korrekten próbálja megoldani a dolgot. Azért nem támadhatod, hogy írt egy átlagos szerződést, és azért sem, hogy az ügyfele érdekesen gondolkodik. Most már benne van egy kényszerhelyzetben, amiből – hidd el – ugyanúgy ki akar jönni, mint te is. Persze ez nem jogosítja fel arra, hogy inkorrekt legyen a továbbiakban.

the big cat # 2004.05.25. 18:15

Állj el a szerződéstől, és fogadj egy igazi ügyvédet. ezek röhejes hivatkozások. Senki sem hiszi el, hogy valaki nem néz meg egy lakást, mielőtt megveszi.

Gabócza # 2004.05.25. 18:02

A következő levelet kaptam a vevő ügyvédjétől . Idézek:
A szerződéskötés előtt Ön kizárólag a lakás nappaliját mutatta meg ,a többi szobát és a mellékhelyiségeket nem ( a közvetítő végig vezette az egész lakáson, kiemelve a 2 éve felújított mellékhelyiségeket) így a vevő
a szerződés 2. pontjával ellentétben (megtekintette a lakást) nem tudták a lakást annak összes kellékét, állagát megvizsgálni, megtekinteni. A szerződés szerinti máj. 1-ével történt beköltözés után jutott tudomásukra, mintegy 14 pontbani rejtett hibák sorozata ( állítólagos dugulás, leszereltem a saját fürdőszoba szekrényemet, mely egyben a világítás is volt, 2 szoba ajtajának üvege kitört valamint az erkélyajtó zárja elromlott,
ezekről én tájékoztattam és a javítást vállaltam még az ingatlan közvetítő jelenlétében) amelynek esetleges kijavítása, cseréje rendkívüli mértékű és költségigényű. Emellett a hasonló, de felújított úgyszintén 64m2-es lakás, ezen épületen belül kevesebb vételárért cserélt gazdát. Így ezen szerződésbenivételár, különösen a fenti kellékhibákra tekintettel eltúlzott és így annak hibás teljesítése jodcímen ügyfeleim mintegy 20%-os mértékű árleszállításra szóló szavatossági igényt jelentenek be. Felkérem.............. szíveskedjen nyilatkozni. Ennek elmaradása, eredménytelensége esetén ügyfelek a hibás teljesítésen alapuló igényüket kénytelenek bíróság útján teljesíteni, amely mindkét félnek jelentős többletköltséget eredményez.

No erre mit léptek??
Mit tegyek????

Zoltán György # 2004.05.25. 17:56

Tedd ki, de azonnal!!!

Ismerd el a tartozást, és igérd meg, hogy visszafizeted.

Évi 12% a köteleskamat.

Gabócza # 2004.05.25. 17:37

Kedves Lilla!
Sajnos nem olvastad végig a soraimat. A lakáson hiteltartozás volt, amit az előlegből rendeztem, így azt visszafizetni csak akkor tudom, ha a lakást újra értékesítem.
Azt is leírtam, hogy mit írtam alá az üggyel kapcsolatban.Kizárólag a szerződést és az előlegről szóló átvételi nyilatkozatot.
A leírtak ismeretében is azt javaslod, hogy inkább álljak el az eladástól? De akkor milyen feltételek vonatkoznak rám a visszafizetést illetően??

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.05.24. 15:34

Kedves Gabócza!

A foglalót tarsa meg az előleget adja vissza a vevőjének, mivel a szerződés szerinti vételár 10,3 mill Ft volt és utólagos alkudozásnak nincs helye. A vevő ezen magatartása megvalósítja azt a meghiúsulási okot, amely alapján azonnali hatállyal elállhat a szerződéstől. A szerződét készítő ügyvéd eljárásán pedig fel vagyok háborodva. Ügyvéd nélkül is elállhat a szerződéstől. Ha visszadata a vevőknek az előleget vonja vissza a jogfenntartással történp értékesítés feljegyzése iránti kérelmet a Fölhivatalnál. Bár "ügyvédkényszer" van az ingatlan eljárásban azonban az is eljárási szabály, hogy a földhivatal a hozzá beérkezett iratokat köteles elbírálni és vita esetén az új tulajdonos tulajdonjogát nem jogosult bejegyzeni. Nehogy még a lakásodból is "kitessékeljenek" 5 millióért, ugyanis nem tudom, hogy mit írtál még alá a "kedves" ügyvédnőnél.

the big cat # 2004.05.22. 20:29

Az ügyvédnő nagyszerű műköséséről meg tájékoztadsd az ügyvédi kamarát, és nehogy fizess neki egy fillért is!

Zoltán György # 2004.05.22. 19:40

Kinek az ügyvédnője?

Mivel nem kaptad meg határidőben az esedékes részletet, erről tájékoztasd az OTP-t, és mindenképpen tedd ki a lakásból!!!

MOST!

Zaklatásért, ha bizonyítani tudod, jelentsd fel!
Ha valami károd származik, akkor esetleg a csalás is belefér!
Mivel zaklat? Ha nem fizet, ugrik az üzlet!
Állj a sarkadra!

Gabócza # 2004.05.22. 19:32

Az ügyvédnő tud a dologról és elzárkózik minden tanácsadástól, arra hivatkozva, hogy a szerződést ő készítette és nem foglalhat állást egyik fél mellett sem peres dologban.
A vevő határozottan kijelentette, hogy a hiányzó 5 millát nem kívánja kifizetni, csak amennyi a szerinte megállapított összeghez hiányzik. Vagyis, csak 3,5 m-ót. Aláírni csak az eddig átvett összeget írtam alá. Szerződés szerint ismételve magam: 5,2 milliót megkaptam eddig, 2 milliót 20 napja kellett volna átvennem a tehermentes tulajdoni lap átadásakor, akkor indult volna az OTP hitel folyósítása (3,1 millióról)és annak a kifizetési határideje a júni 30!
A tulajdonjog bejegyzéséről akkor kellene nyilatkoznom, amikor az OTP által utalt pénz a számlámon van. Mindez a szerződésben le van írva. Május 1-óta szivességi lakáshasználó . Tudom elbactam, mert csak 200 ezer lett foglalónak beírva és 5 milla előleg, amit én hitelvisszafizetésre fordítottam. Jelenleg egy felszólítást küldtem ügyvéd által, határidőt szabva a kifizetésre, valamint a szivességi lakáshasználatot május 1-ével utólagosan felmondva kötelezve havi bérletidíj fizetésére amig a lakást nem hagyja el.
Tehát a lakás tulajdonosa még mindig én vagyok és maradok mindaddig, míg a teljes szerződésben foglalt összeget át nem veszem. Csak az a kellemetlen, hogy a vevő telefonon zaklat otthon és a munkahelyen is:-((

Zoltán György # 2004.05.22. 07:28

Kicsit sántít számomra a dolog.
Menj el az ügyvédnőhöz, és közöld vele, hogy a vevő nem kívánja kifizetni a lakást és eláll a szerződéstől.
Ha kell hívd fel onnan, de csak annyít kérdezz: "kifizeti-e a 10.300.000.-Ft-ot.
A igen, B nem. Elég egyszerű!
Semmit ne írj alá, csak a teljes összeg átvételéről szóló iratot és csak akkor, ha valóban kifizeti.

Nézd meg légyszíve, pontosan minek is a határideje a juni 30?
Délben követeli, hogy jegyezzék be a tulajdonjogát, este pedig közli, hogy nincs pénz?!?!?!
Vagy esetleg vállaltad, hogy a tulajdonjoga lesz bejegyezve???

Az 5.000.000.-Ft-ból mennyi a foglaló és mennyi az előleg?

Gabócza # 2004.05.22. 06:48

A határidőt az az ügyvédnő mondta, aki a szerződést készítette. Bár lassan megkérdőjelezem a teljes hozzáértését. Bizonytalanul és kitérően válaszolgatott mindin kérdésemre.

Zoltán György # 2004.05.21. 18:40

Ez a földhivatali határidő honnan ered?

Zoltán György # 2004.05.21. 18:37

Főldhivatal csak akkor jegyzi be a tulajdonjogát, ha TE, -mint eladó, hozzájárulsz-!

Július elsején, amennyiben nincs meg a fennmaradó összeg, autómatikusan állj el a szerződéstől, és küld vissza oda ahol eddig lakott!

Gabócza # 2004.05.21. 18:02

Még egy kérdés:-)
A vevő 5 milliót már kifizetett. 2 millió kp-vel tartozik plusz a többit OTP hitelből tudja rendezni. Tehát a hiányzó 5,3-at nem tudja saját erőből kifizetni. Viszont a szerződés szerint a teljes összeg határideje júni. 30. Ez a határideje a földhivatali tulajdonjogának a bejegyzésére is. Ez ugye valamilyen szinten azért szorítja , vagy nem??

Gabócza # 2004.05.21. 17:52

Köszönöm az információt ! Nem írok alá semmit ! :-)) Valamint köszi, hogy megnyugtattatok !

Sz.Zoltán # 2004.05.21. 14:43

Mi több, én szíveséggből tenném az utcára az ilyet ... fel a fejjel Gabócza!

Zoltán György # 2004.05.19. 16:51

Ha tulajdonjog fenntartással adtad el, akkor vond meg tőle a szívességi lakáshasználatot!
Aztán az utcáról alkudozzon!!!!!!
NE HAGYD MAGAD!!!

Leiterjakab # 2004.05.19. 13:46

A vételár tekintetében nem áll feltűnő értékaránytalanság, de nem kell az ingatlanszakértő véleményét szentírásnak venni, polgári perben te is kérheted szakértő kirendelését. Valószínűleg elfogaj veszíteni a pert. Nem áll fenn a megtámadás lehetősége. Ha beperel az aránytalanság miatt akkor viszontkeresetttel kérheted azt, hogy fizetessék ki vele a hiányzó vételár részletet.

A problémásabb inkább az lehet a te szempontodból, hogy ha kifizet összesn 8,5 milliót - mivel ennyit ismer el reális árnak - és a többit visszatartja. Ekkor neked kell felszólítanod, hogy fizesse meg a tartozását, és aztán bírósághoz fordulni.

De semmi esetre se hagyd magad csőbe húzni és ne írd alá a szerzőésmódosítást. Ha szóban állapodnátok meg az nem érvényes, mivel ingatlan adásvétele esetében a szerződést - és így annak módosítását is, írásba kell foglalni. Tehát ne írd alá.


Leiterjakab

Gabócza # 2004.05.19. 13:22

Segítséget szeretnék kérni Tőletek!
Ez év február 19-én eladtam 64m2 lakásomat 10,3 millió frt-ért. A vevő a felét kifizette és a szerződés szerint ápr.30-ával a tehermentesített tulajdoni lap átvételével szivességi használóként bírtokba vette a lakást. A további kifizetések üteme szerződés szerint beköltözéskor 2 millió a további összeg OTP hitelből. A vevő beköltözést követően szakértővel felértékeltette a lakást, mely szerint az csak 8,5 milliót ér ( Ekkori dátum : május 5-e.)3 nappal ez előtt személyesen felkeresett és alkudozni akart, hivatkozva az általa felkért szakértő véleményére. Pontosabban közölte velem, hogy vagy elfogadom a szakértő szerinti értéket és módosítom a szerződést, vagy polgári peres úton próbál érvényt szerezni a véleményének. Vagyis nem akar fizetni! Itt állok lakás és pénz nélkül, egy szerződéssel a kezemben! Mit csináljak?? Valamint a vevőnek valóban van e lehetősége engem kijátszani és kevesebbet fizetni?? Valóban van esélye a bíróság előtt, hogy a pert megnyerje ? Nekem milyen lehetőségem van, hogy a pénzemet megkaphassam ?