Fuvarozási és szállítási szerződés


Aballister # 2004.07.14. 14:00

Kedves Hajnalka!

Talán még annyi, hogy az előbb említett szállítmányozó élhet az önszerződés jogával is, ami szerint a fuvarozást is ő maga végzi, ami nem érinti a díjra való igényét, mint szállítmányozó. Ez fogalmilag kizárt pl. a fuvarozási szerzinél.


Ab.
:->

Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.10. 07:16

Kedves Hajnalka!

Van még egy harmadik kategória is, az un. szállítmányozási szerződés, amelyet nem szabad összekeverni az előző kettővel.

Itt ugyanis a vállalkozó az áru elszállításának a teljes megszerzevésére, és kivitelezésére vállalkozik, ami esetleg több országon keresztül, több szállítóeszköz igénybevételével, és több - különböző fuvarozókkal megkötött - fuvarozási szerződés létrehozásával járhat.

f_hajnalka # 2004.06.01. 12:22

Köszönöm!

Kovács Jozsi # 2004.06.01. 10:59

Kedves f_hajnalka!

A szállítási szerződés: tulajdonátruházó szerződés, halasztott adásvételnek is nevezik. Persze előtte valamilyen gazdasági tevékenységet fejt ki a szállító(pl.:beszerzés) majd ennek a létrejött dolognak a tulajdonjogát ruházza át a szerződéskötés időpontjához képest kikötött későbbi időpontban. Vigyázz, megtévesztő az elnevezés, nem árúszállításra irányul.

Fuvarozási szer: egy küldemény egyik helyről a másik helyre juttatására szolgál.

A többit a PTK-ból ki lehet következtetni.

Üdv.:


bausan

f_hajnalka # 2004.06.01. 09:40

Kedves Mindenki!!

Sürgős segítségre lenne szükségem. Holnap vizsgázom... Szeretném megtudni mi az alapvető különbség a szállítási és fuvarozási szerződés között. Mik a fő elhatárolási szempontok?

A válaszokat előre is köszönöm: H