Bt felszámolása után keletkezett "tartozás"


igen? # 2004.07.08. 08:10

BH-t nem tudok, de nekem így logikus. Elsődlegesen ugyanis a társaság a felelős, és csak ezután a beltag. Tehát meg kell kísérelni először a társaságtól behajtani. Ennek kizárólagos módja felszámolás esetén a szabályos igénybejelentés. Ezt mulasztották el ebben az esetben.
Egyébként a felszámolás alapelve az, hogy mindenki megszűnik hitelezőnek lenni, illetve csak az marad/vagy válik hitelezővé, aki igényét bejelenti a felszámolóhoz + reg. díjat fizet. 1 év után tehát már nincs hitelező.

szajbertattila # 2004.07.08. 07:51

de szerintem ez csak a céggel szemben áll meg, a felelős beltaggal szemben nem ... vagy úgy érted, hogy ha megszűnik a tartozás (a cég megszűnése miatt), megszűnik a felelősség is? nekem ez sántít egy kicsit - tudsz valami Bh-t rá?

igen? # 2004.07.08. 07:00

Amennyiben a hitelező nem érvényesítette igényét a felszámolási eljárás során, később nem hivatkozhat a háttérfelelősségre. A Cstv. 37. § (3) szerint ugyanis az erre nyitva álló határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

pityuka3d # 2004.06.06. 10:14

Most már csak pár kérdésem maradt.
Mi van akkor ha nem én vagy egyáltalán nem veszám át többet a volt cégre küldött leveleket?
Ha nem fizetek mit tudnak velem csinálni.
Mi a menete mondjuk egy 23.000 forintos tartozási ügynek (tegyük fel hogy jogos). Tárgyalja ezt az összeget egyáltalán valamijen szerv. Mert ugye fenyegetőznek mindennel amivel csak lehet de ebbél mit tudnak érvényesíteni?
Egyépként nagyon köszi a segítséget.

Nem tudom eldönteni hogy megér-e ennyi pénzt hogy nugtonhadjanak vagy sem.

szajbertattila # 2004.06.05. 16:07

Szia,

szerintem ne fizess arra az időre, amíg nem használtad... pontosabban amikortól jelezted, hogy ez a helyzet így nincsen rendben, és nem kívánod használni a szolgáltatást - és tényleg nem is használtad

pityuka3d # 2004.06.05. 15:45

Köszi!

A cég felszámolása után majdnem 1 évig használtam de azt ki is fizettem.
Szóval szerinted egyszerűbb ha kifizetem azt annyi?

szajbertattila # 2004.06.05. 07:02

Szia,

a kérdés, hogy ténylegesen meddig vetted igénybe a szolgáltatást - használtad-e a felszámolás után is az előfizetést vagy nem?

A cég tartozásaiért - a felszámolás időpontjáig keletkezett tartozásokért - a cég felel, ha nem tud fizetni a beltag(ok). A felszámolással az előfizetői szerződés megszűnik - a cég nem tartozhat, mert nincs cég. Azonban ha továbbra is igénybe vetted a szolgáltatást, mint magánszemély, akkor az igénybevétel alapján szerintem az igénybe vevő - külön írásbeli szerződés nélkül is - köteles fizetni, ha másért nem, hát jogalap nélküli gazdagodás címén. ha HASZNÁLTAD - és az kimutatható, bizonyítható a részükről.

Elvileg az előfizetőt is terheli tájékoztatási kötelezettség minden, a szerződés szempontjából lényeges körümánnyel kapcsolatban - így azzal kapcs. is, hogy a cég megszűnt (ha egyértelmű számodra, hogy ők erről még nem tudnak, bár elvileg ezt figyelniük kell). Ezért szerintem elég volt erről tájákozatni őket, és nem kellett külön lemondani a szolgáltatást - mert a szerződés nem a felmondással, hanem a cég törlésével szűnt meg.

Attila

pityuka3d # 2004.06.04. 18:45

Még egy megjegyzés az inkasszáló cég 2003-as évben keletkezett számlákat akart behajtani. Az új papír szerint mindegyik számla 1999-ben készűlt.
Ez nem okirathamisítás.

pityuka3d # 2004.06.04. 18:07

Jogi tanácsra lenne szükségem!
A volt Bt-m 2001 ig működött, addig az ideig az elender előfizetője volt. A cég megszünése után 1 évig hagytem az előfizetést. Majd szerintem lemondtam (az ügyfélszolgálat által kér faxban). De a számlák jöttek tovább rá 2 hónapra a szolgáltatást kikapcsolták de a számla még mindíg jött. 2003-ban egy inkasszáló cég keresett meg, akikkel kis levelezés után megértettem hogy a cég már rég nem működött amikor a számlák keletkeztek. (viszont nem tudom miért de szerepel a cégem a mai napig a cégjegyzékben). Az inkasszáló cég visszaadta az ügyet az elendernek (mostmár interdonet) Aki a mult hónapban eladta az állítólagos tartozásom a credtit expres-nek. Mikor elmondtam az álláspontom, közölték hogy vették az üzenetet, leírták és előrre köszönik a pénzt. És ezt elég flegma módon.

  1. szerintem nem lehet olyan szolgáltatást kiszámlázni amit a szolgáltató maga tett elérhetetlenné.
  2. szerintük a Bt volt igazgatója felelős a tartozásokért. De szerintem csak a cég felszámolása elött keletkezett tartozásokért.
  3. eladhat-e az elender vagy megvehet-e a credit expres olyan tartozást ami szerintem nem jogos.
  4. Ha esetleg nem fizetek akkor mit kell csinálnom illetve van e értelme ezekkel hadakozni.

A végére azért megjegyzem hogy csak a modortalan és nemtörődöm eljárás miatt van hogy elvből nem akarok fizetni (23000 forintot)