Eltartási szerződés


gibae # 2004.06.23. 14:30

Köszönöm szépen az eddigi segítségedet és türelmedet! Kissé elkeseredtem a továbbiakat illetően. Üdvözlettel: Éva


gibae

szajbertattila # 2004.06.23. 12:06

kedves gibae,

a véleményem már leírtam az esetről, nem titkolom, hogy a helyzeted -az általad előadottak alapján - meglehetősen ingatag. Ha meg akarod oldani a helyzetet szerintem segítségre lesz szükséged, ezért javaslom, hogy fordulj szakemberhez a koknrét lépések megbeszélése, és végrehajtása iránt.

gibae # 2004.06.23. 08:32

Sajnos az öreg kikötötte, a külön szerződésünkben, hogy csak akkor mehetek fel hozzá a lakásba, ha előtte vele telefonon megbeszélem. De sosincs otthon, mert a barátnőjével a telkén éldegél többnyire. Akkor ha élettársa van az nem gond, csak ha elveszi? A csaj nagyon rá van mozdulva, utólag tudtam meg mástól, hogy az öreg kórházban volt, és ő járt be hozzá. Sajnos ez a buksza még nálam is fiatalabb, és kivárja, míg az öreg meghal. Ezért nem tudok gyakrabban találkozni vele, mert folyton a csajjal van a telkén. Attól félek, hogy a csaj kavar be nekem, ha az öreg meghal. Õt látják folyton az öreggel, mást nem is enged a lakásba az unokáján kívül.


gibae

szajbertattila # 2004.06.23. 05:37

az ügyvéd azért tanácsolta ezt, mert csak így lehet átjátszani a bérleti jogot - de ez a megoldás így nagyon necces, és támadható is ...

ha nem kötnek házasságot, és nem kavar be senki az önkormányzatnál, akkor szerencséd lehet.

szerintem a megvásárlás segítene, vagy esetleg az, ha gyakrabban jársz a bácsihoz és jobban ellátod, és átvészeled vele ezt a szerelmes időszakot. A legrosszabb, ha házasságot kötnek. Az öregek akkor hülyeségeket tudnak csinálni, hogy az elképesztő. Aztán meg ha átverik őket - rendre veszítenek ...

gibae # 2004.06.22. 19:33

Jól láttad a helyzetet, így történt! Most aztán jól elkeserítettél! ( Pedig ezt a variációt ügyvéd tanácsolta!) Szóval minimum jelenkezzek be? Ideiglenesen nem lesz elég? Sajnos a bácsi meg van szédülve, szerelmes! Õ 76 éves, a nő 36, és csak kihasználja, persze az öreg ezt nem veszi észre! Az egész rokonság elfordult tőle már emiatt!


gibae

szajbertattila # 2004.06.22. 17:19

szerintem itt arról van szó,. hogy az önkormányzati lakásra vonatkozó BÉRLETI JOGOT szeretné folytatni gibae az anygbátjya halála utá - azaz bérlője szeretne lenni a lakásnak. Erre a lakástörvény szerint akkor van lehetőság, ha a bérlő eltartási szerződést köt, azt az önkormányzat jóváhagyja, a szerződés jóváhagyása óta legelább egy év eltelik, és a tartást az eltartzó a bérlő lakásában nyújta (meg ugye elvileg vele lakik). Nos ekkor a bérlő halálával az eltartó folytathatja a bérleti jogviszonyt - új szerződést kell kötni az önkormányztattal.

Miután a bérleti jog megszerzésére a lakástörvény szerint esetünkben csak így van lehetőség, ezért kötöttetek egy színlelt tartási szerződést, és azt mutattátok be az önkormányzatnak jóváhagyársa. Határozatot azért kaptál a lakásosztálytól, mert megengedték, hogy beköltözhess oda abból a célból, hogy tartani tudd az embert - ehhez is külön engedélyt kell (mármint más személy befogadásához)

szerintem közöttetek van, az életjáradéki szerződés - erről szól a külön papír, lényegélben életjáradékot fizetsz neki. Életjáradéki szerződéssel pedig nem lehet a bérlketi jogot folytatni - és itt a veszély az ügyben. Ha az önkorményzat tudomására jut, hogy nem vagy eltartó - főleg ha egy esetleges haragos új házastárs, vagy maga a nagybátyád bemutatja ezt a mögöttes papírt - akkor ugrott az egész bérleti jogod. Fennáll a veszélye annak, hogy az önkorményzat elutasítja a bérelti szerződés majdani megkötését veled, mert az életjáradéki szerződés alapján nem vagy jogosult a bérleti jog folytatásáa-tehát nem is kötelesek szerződést kötni veled... ebben az esetben nagybátyád örököseitől csak a neki kifizetett pénzt kérheted vissza - feltáve, ha tudod bizonyítani hitelt érdemlően, mikor mennyit fizettél ...

Ha pedig a bácsi megnősül - szerinetm az önkormáényzat befogadhatja a házastársát a lakásba - az önkorményzat engedélye nélkül is. Sőt arra is jogosult, hogy atartási szerződés vagy érvénytelenségének megállapítását kérje még életében, és akor is csak elszémolás lesz közöttetek, a bérleti jog nem szerzed meg ...

tehát ha fennáll a veszélye az új házasságnak, akkor ez a színlelt szerződéses variáció gyenge pozíciót teremt a szémodra... akkor működhetne, ha tényleg ott laknál, tényleg tartanád, és nem lenne harmadik, aki pályázik rá... így azonban nem állsz valami jól- megítélésem szerint...

a helyzetet úgy lehetne megoldani, hogy megveszitek a lakást az önkormányzattól, ha az megvehető - és a nagybécsoi tulajdonába került lakásra köttök valamilyen szerződést (pl. adásvételit, életjáradékit, öröklésit, tartásit - az igényeknek megfelelően). És azt mondom, hogy ez az egyetéen reális lehetőség - ki kell járni az eladását az önkormányzatnál. Ha a lakás nem eladó - akkor szerintem - sajnos - nagyon bizonytalan a helyzeted most, gibae!

egyébként a bérletijogot örökölni nem lehet - az öröklési jog szabélyait itt nem lehet alaklmazni. Amit lehet, az a lakásbérleti jog folytatása- erre azonban csak a lakástörvényben meghatározott személyek jogoslutka, és csak akkor, ha ott laktak

gibae # 2004.06.22. 15:30

Tulajdonképpen egy eltartási szerződést kötöttünk. ( Ügyvéd előtt, ő az egyik tanú.) Egymás között a nagybátyámmal van egy olyan szerződésünk, ami ezt az eltartási szerződést egészíti ki abban az értelemben, hogy nem kell ápolnom, hanem pénzbeni juttatást kap havonta. Ezt is ügyvéd tanácsolta, szintén ott és akkor kötöttük meg. Az Önkormányzattól kaptam egy olyan papírt, hogy csak én jelentkezhetek be a lakásba. A nagybátyám bérleti szerződésén pedig az szerepel, hogy csak ő egyedül jelentkezik be a lakásba, ezt módosította az Önkormányzat akkor, mikor ezt az eltartási szerződést engedélyezte. Nincs más leszármazottja, csak egy unokája. ( A lány meghalt.) Akkor örökléskor az unokája fogja örökölni a köteles részt?! Érdekes lesz egy 30 nm-es lakásnál!


gibae

Stalker # 2004.06.21. 18:55

A leírtakból úgy tűnik, hogy nem egy szimpla eltartási szerződésről, hanem sokkal inkább egy öröklési szerződésről van szó. A klasszikus eltartási szerződéssel ugyanis az eltartásra kötelezett azonnal megszerzi az ingatlan tulajdonjogát (ez esetben bérleti jogot), de úgy látom, nálatok nem ez történt. Javíts ki, ha rosszul látom.
Nagybátyád házasságkötésével is érvényben marad a szerződésetek. Mivel a magyar öröklési jogban a végintézkedési öröklés megelőzi a törvényes öröklést, ezért (hacsak időközben meg nem változtatjátok a megállapodásotokat) az ingatlant te fogod örökölni. Mivel ez az "örökhagyó" részéről egy olyan intézkedés, amellyel hallgatólagosan ("mellőzéssel") kizárja a többi örököst az ingatlan vonatkozásában, ezért elvileg az esetleges özvegy sem tarthat igényt örökrészre (Ptk. 637. §).
Sajnos a joggyakorlat eléggé bizonytalan abban a kérdésben, hogy vajon ilyen esetben az özvegyet megilleti-e az özvegyi jog (holtigtartó haszonélvezet). A Legfelsőbb Bíróság PK. 82. sz. állásfoglalása szerint ilyenkor a végintézkedési okirat egészének értelmezésével lehet csak eldönteni, hogy jár-e özvegyi jog a túlélő házastársnak vagy sem. Még ha úgy is dönt azonban a bíróság, hogy nem jár özvegyi jog, akkor sem lehetsz 100%-ig biztosítva, mert a mellőzéses kizárás esetében is igényt tarthatnak a kiesett örökösök az őket megillető köteles részükre, amely az egyébként nekik járó törvényes örökrészük fele.

gibae # 2004.06.21. 18:13

Tisztelt Segítő!
Eltartási szerződés kötöttem a nagybátyámmal immár két éve. Egy külön szerződésben megállapodtunk, hogy nem kell ápolnom, gondoznom, csak ha ő kéri, hanem havi támogatásban kell részesítenem. Ezt meg is teszem. Az eltartási szerződés egy önkormányzati bérlakásra szól, természetesen az Önkormányzat engedélyével. Mi történik, ha a nagybátyám megnősül? Elveszítem-e a jogot az öröklésre? Bejelentkezhet-e a felesége a tudtomon (és az Önkormányzat ) tudta nélkül? ( Az Önkormányzattól olyan papíron van, hogy csak én jelenkezhetek be a lakásba.) De mi a helyzet a feleséggel?
Köszönöm a segítséget! gibae


gibae