Jogszerű-e így, a megbízási szerződés?


szajbertattila # 2004.07.13. 12:11

ja, és ha van fejlemény, írj! Kíváncsi vagyok a végére - bár szerintem nagyon bele fog szaladni a főnököd

szajbertattila # 2004.07.13. 12:05

Oké Chilly - fogjatok össze, úgy sokkal könnyebb lesz. Többen is választhattok egy ügyvédet (olcsóbban jöhettek ki), vagy külön-külön is.

Nem szeretem, ha hülyének nézik a rendes embereket, ezért tetszik, hogy nem ijedtetek meg:-) de azért csak okosan

sok sikert

Chilly # 2004.07.13. 12:00

Megírtam a volt főnökömnek az említett levelet. Õ felhívott és közölte, hogy akkor ő ki fogja számlázni nekem azokat a tételeket, amelyekről szó volt.
Aztán beszéltem egy másik volt kollegámmal, akinek szintén a cég mondott fel, sőt még vagy másik 3 embernek is.
Mindenkin több százezer forinttól- több millióig követel különböző indokokkal.
Tehát a későbbiekben jó sok pert fog kapni a nyakába a cég...
Megvárom a cégvezető levelét és megyek keresek egy jó ügyvédet.

Chilly # 2004.07.08. 18:21

Kedves Attila!
Köszönöm a válaszod, kissé megnyugodtam!
Egy kérdésem még lenne, hogy teljes legyen az összkép. Elküldhetem-e neked mail-ben a teljes szerződést, hogy arról mondj véleményt?
Főleg azért is, mert szerintem van benne 1-2 vérlázító pont, ami nekem is "csípte a szememet" már az aláíráskor is...
Persze az egészhez hozzátartozik, hogy amikor aláírtam a szerződést, még nem voltam vállalkozó, így az adószámom sem került bele. Továbbá dátum sem szerepel rajta, de ez májusban történt.
Köszönöm a segítségedet előre is!

szajbertattila # 2004.07.06. 06:24

hát az eléggé ésszerútlen logika lenne, hogy először fizessen, majd utána kérje vissza ugyanazt - ezt általában beszámítással szokták kompenzálni, és a különbőzetet fizetik ki vagy kérik vissza.

meggyűződésem, hogy a szerződés jogellenes kikötéseket tartalmaz, akár megbízási, akár munkaszerződésnek nevezzük. A jogellenesség abban áll, hogy összemossa a felmondási okokat, azaz az olyan okokat, amikor azért kerül sor a felmonásra, mert az egyik fél súlyosan hibázott (súlyos szerződésszegést követ el, ez a rendkívüli vagy aznnali hatályú felmondás) és azt, amikor ilyen hiba nélkül is felmondható a szerződés (rendes, vagy indoklás nélküli felmondás) És az se mindegy, hogy ki mond fel kinek, akár rendes, akár rendkívüli felmondással.

Az egésznek azért van jelentsőge a te esetedre levetítve, mert mások a jögkövetkezményei annak, ha nem végzed megfelelő gondossággal a munkát, vagy végzed ugyan nagy igyekezettel, de mégse jön az eredmény (rossz a termék, nem érdekli a vevőt, jó is érdekli is, de nincs pénze, vagy most nincs stb.. - nem tőled függő okok).

Ha rendesen végzed, de nem jön az eredmény - akkor nem követlehető vissza az oktatásra fordított pénz, és a munkát ki kell fizetni az össze költségekkel együtt - ez a megbízó kockázata, ami része minen üzletnek. Ilyenkor felmond, elszémol, keres egy másik embert.

Ha viszont nem végzed megfelelően, vagy esetleg kárt is okozol -akkor meg nyílván hülye lenne bárki is finanszírozni egy ilyen dolgot, tehát ilyenkor felmondhat rendkívüli felmondással, és követelheti az oktatásra fordított kölstget, mint kárt.

Összefoglalva:

  1. a szerződés indokolatlanul egyoldalú kikötéseket tartalmaz a felmondással, a felmondás jogkövetkezményeivel kapcsolatban, emiatt a kikötések megtámadhatók, a sikeres megtámadás folytán semmisek lesznek ...
  2. ne fizess, írd meg nekik, hogy Te igyekezettel, és redesen végezted a munkát - ennyi idő alatt nem jön az eredmény, és nem is eredményfüggő a költségtérítés,
  3. kérd el azt a pénzt, amit felbíztatásukra belefeccoltál az üzletbe (gondolom azért van 110 körüli adósságod, mert számítottál a 120 E költségtérítésre)
  4. Írd meg, hogy ezt a szerződést munkaszerződésnek tekinted, de mivel vannak benne megbízásra utaló elemek, ezért a munkaügyi felügyelettől fogod kérni az értelmezését (azok szinte mindent munkaviszonyak minősítenek), akik az ilyen zavaros helyzetekben elég szép bírságokat szabnak ki,
  5. Kérd, hogy írásban mondjanak fel, indokolják meg, mert szeretnéd a felmondást a munkaügyi bíróság előtt megtámadni - munkaviszony jogellenes megszüntetése címén (legfeljebb kimondáják, hogy nem munkaviszony (nem kell illetéket fizetni a pereskedéshez), attól még a felmondás szabályozása jogszerűtlen lesz , de ha munkaviszonyt állapítanak meg, akkor nagyon pénzt kell fizeni a megbízónak).
  6. És írd meg azt is, hogy a hülyék a szomszéd utcában laknak...

Hát nagyjából ennyi

Chilly # 2004.07.05. 20:36

Köszi a segítséget! A szerződés részletesen taglalja, hogy a területi képviselő (továbbiakban tk.) mit és hogyan csinálhat. Pl. 3., A tk. feladataa termékek forgalmazása a megbízó mindenkor érvényes árlistája és fizetési feltételei alapján. A vevőkkel való folyamatos kapcsolattartás, késedelmes fizetés esetén a pénzbehajtás elősegítése, illetve a megbízó által követelt tartozások (a megbízó bizonylatán történő) átvétele. A tk időről időre tréneri illetve csoportvezetői faladatok végzését is e szerződés keretein belül vállalja.
Szerintem egyszerűbb lenne, ha a szerződést bescannelem és átküldöm neked, mert dög hosszan írja le a részleteket.
Viszont a korábbiakban felsorolt szerz. pontokban írtam, hogy visszafizetési kötelezettségem lenne, DE ha jól értelmeztem a szerződést, akkor nekik először ki kellene fizetniük a második - egész - hónapra járó költségtérítést, hogy UTÁNA visszakövetelhessék a - szerintük - nekik járó pénzt! Szerinted ez helytálló gondolat??

szajbertattila # 2004.07.05. 06:57

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy munkaviszonyról van-e szó vagy megbízási jogviszonyról. Elvileg szerintem mindkét variáció szóba jöhet, de az eredménytől függően mások lesznek a felmondás szabályai. Szóval egy részletesebb elemzés kellene - addig is azt javaslom, hogy ne fizess - főleg, ha úgy is érzed, hogy Te megtettél mindent, és akkor se, ha tényleg alkalmatlan lettél volna, de rendesen dolgozttál... majd este visszatérünk még a témára ... ne feledd: Te vagy pozicióban, mert nekik hiányzik a pénzük, és ők követelnek - azon pedig, hogy mennyire jogos a követelés mindig el lehet vitatkozni ...

addig írd le légyszi, hogy a javadalmazás milyen feltételekkel történt volna, hol kellett a munkát végzeni, kinek az eszközeivel, teljesen szabadon vagy utasítás mellett...

Chilly # 2004.07.04. 22:16
Egy kereskedelmi cég üzletkötőként megbízási szerződéssel alkalmazott és a következő feltételek szerepeltek a szerződésben: (részletek a szerződésből) --------------
  • 7., A költségtérítés météke az első hónapban 120eFt, a második hónapban 90eFt, a harmadik hónapban 70eFt. Amennyiben az első hónap nem teljes hónap, abban az esetben a 120eFt-nak csak az időarányos részét téríti meg a Megbízó. Az első hónapban a Megbízó nem fizet betegszabadságot, és a kiképzés első 3 hónapjában is csak a teljes munkanapokat számolhatja el a Területi képviselő.
11., Nem jár jutalék, ha a Területi képviselő nem látogat meg naponta 10 céget, ahol naponta minimum 3 bemutatót kell, hogy tartson. Továbbá nem jár jutalék, sem költségtérítés, amennyiben a vállalkozó 3 hónapon belül saját szándékából, maga kezdeményezésével vagy a nem megfelelő minőségű munka miatt a Megbízó szerződést bont. 12., Amennyiben a Területi képviselő és a Megbízó a jelen szerződés megkötésétől számított 6 hónapon belül felmondja a szerződést, a felmondás életbelépésétől kezdve a területi képviselőnek nem jár jutalék, továbbá köteles megtéríteni 3 hónapon belül a kiképzésére és az induló felszerelésére, valamint az első 3 hónap költségtérítésére a Megbízó által fodított összeget. 19., c; Abban az esetben, ha a Területi képviselő 6 hónapon belül önnön hibájából, vagy önnön hibáján kívüli okból felmondja a megbízási szerződést, vagy elhagyja a céget, köteles 1 hónapon belül visszatéríteni az x Kft. részére a képzésére - csoportvezetői, és/vagy tréneri képzés saját területen - fordított összeget, melyeket a felek kölcsönösen, napi nettó 20eFt-ban állapítanak meg. ---------
  • A cég trénere, alkalmatlanságomra való hivatkozással javasolta a cégvezetőnek a szerződés felmondását velem. (ennek persze az előzménye, hogy ő ajánlotta fel nekem ezt az indokot azzal, hogy ebben az esetben nem kell visszafizetnem a fenti tételeket).
Ezzel szemben a cégvezető követel tőlem: 4 alkalomra szóló oktatási költséget (20eFt/alkalom), valamint költségtérítés címén kifizették nekem az első - tört - hónapra eső részt, azaz 30eFt-ot. A summázása a munkának, hogy 1 hónapot dolgoztam a cégnek, autóztam 3ekm-t, plusz a vállalkozás egyéb költségei (~120eFt). \"Kerestem\" 30eFt-ot és talán 110eFt-nyi adósságot?! A kérdésem, hogy bár aláírtam ezt a szerződést, de jogszerűen követelheti-e tőlem ezeket az összegeket, illetve a követelései előtt nem kellett volna kifizetnie nekem az első - egész - hónap költségtérítését, hogy azután visszakövetelje, ami szerinte jár neki??