Amikor a kárt okoztad, még munkaviszonyban voltál, tehát az elévülési időre a Munka tv szabályai vonatkoznak szerintem, tehát 3 év. A felelősséged mértéke pedig szerintem korlátozott, ugyancsak at Mt. szerint:
167. § (1) Gondatlan károkozás esetén a kártérítés mértéke a munkavállaló egyhavi átlagkeresetének ötven százalékát nem haladhatja meg.
(3) A kártérítés mértékét a munkaszerződés legfeljebb másfél havi, a kollektív szerződés legfeljebb hathavi átlagkeresetig határozhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
168. § Szándékos károkozás esetén a munkavállaló a teljes kárt köteles megtéríteni.
Vétkességére tekintet nélkül a teljes kárt köteles vagy megtéríteni ha visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dolgokban következett be hiány, amelyeket állandóan őrizetedben tartasz, kizárólagosan használsz vagy kezelsz.
beszámítás?!
Ennyire azért nem rózsás a helyzeted.
Ugyanis:
1.) Aki a bíróság előtt állít valamit, annak kell bizonyítania is az állítása valóság tartalmát. Jelenleg az Rt abban a kényelmes helyzetben van, hogy beszámítással rendezte veled szemben a követelését, így Neked kell pert indítanod ellene, ha hozzá akarsz jutni a pénzedhez. Felperesként azonban neked kell igazolnod azt, hogy az Rt kártérítési követelése megalapozatlan.
2.) Akkor egyneműek a követelések , ha mindkettő pl. pénzbeli. Jelenleg alighanem erről van itt szó. Az meg, hogy mindkét követelés lejárt, szintén adott, hiszen a kártérítés a jogellenes károkozás pillanatában már esedékessé válik, (és attól kezdve kamatozik,) az osztalék kifizetése pedig már szintén esedékessé vált.
3.) A felek jogvita esetén fordulnak a bírósághoz, méghozzá mindig az, akinek a háza ég. ( Aki tehát úgy érzi, hogy őt igazságtalanság érte. ) Jelenleg az Rt. a pénzénél van, ( leszámítva persze azt, amennyivel szerinte többel tartozol neki kártérítés címén annál, mint amennyi a neked járó osztalék összege ) így sajnos Neked kell a bírósághoz fordulnod. Olyan szabály nincs, hogy kártérítást csak bíróság előtt lehetne beszámítással érvényesíteni.
4.) Egyedül az elévülés kérdésében lehet igazad, hiszen a Ptk szerint az általános elévülési idő 5 év. Ha tehát korábban nem szólítottak fel a kártérítés megfizetésére, és semmiféle más esemény sem szakította meg az elévülést, ( figyelem! megszakadás után az elévülés újra indul! ) akkor erre sikerrel hivatkozhatsz. Persze más kérdés, hogy honnan számítod az elévülési idő kezdetét, az állítólagos károkozás napjától-e, vagy a károsult tudomására jutásának a napjától, és a károsult nem volt-e olyan helyzetben, hogy kártérítési követelését esetleg menthető okból nem érvényesíthette időben?
Üdvözlet mindenkinek!
Egy zártkörűen működő RT részvényese vagyok. (Korábban ott is dolgoztam, de már 2,5 éve \\\"csak\\\" részvényes vagyok.) Most esedékes a 2003-as osztalék kifizetése. Múlt héten kaptam egy levelet, a tartalma agyrém: állítólag 6,5 éve egy űgylet során kárt okoztam a cégnek, ezért most bejelentik, hogy követelnek tőlem X Ft-ot. Ezt beszámítják az osztalékomba és kérik, hogy a fenn maradó összeget utaljam át.
Természetesen megírtam, hogy kifogásom van a beszámítás ellen és nem ismerem el a követeléseket. Ma fel akartam venni az osztalékot. Nem fizettek. Sőt az osztalékszelvények átvételét is megtagadták.
ad 1) a követelésük teljesen megalapozatlan ; ad 2) beszámításra nem alkalmas hiszen nem egynemű és lejárt a követelés; ad 3) a vélt kártérítési igényüket bíróság előtt kéne érvényesíteniük; ad 4) elévülés.
Kérdésem: amellett, hogy elképesztő a bejelntés mi lehet a teendő, hogy minél előbb megkapjam az osztalékot? El lehet-e kerülni a pereskedést az osztalék kifizetése ügyében? Mit tegyek?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02