SOS - lépni kell


Kago (törölt felhasználó) # 2004.07.13. 12:14

Ptk 339. " Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható."

A jogelmélet szerint: a károsult bizonyítja, hogy

  • őt kár érte
  • a kár összegszerűségét,
  • az összefüggést az általa megjelölt kár ok, és a bekövetkezett kár köztött.
  • valamint azt, hogy az általa megjelölt kár ok, a károkozó jogellenes magatartásában keresendő.

A károkozó ekkor még mindig kimentheti magát, ha igazolja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

Jelenleg a könyvelő ugye jogellenes módon járt el, ( rosszul könyvelt ) emiatt következett be a kár, amelynek összege azonos a kiszabott, és ténylegesen megfizetett bírság összegével.

Ha a könyvelő nem tudja igazolni, hogy az adott helyzetben más könyvelő is hasonlóképpen járt volna el, akkor az ellene indított pert megnyerheted anélkül, hogy a kártérítésről a közöttetek létrejött szerződés bármit szólna.

keperec # 2004.07.10. 09:35

Kicsit több info:

A könyvelői szerződést 2 példányban hozta anno, amit én olvastam, azon rajta volt, hogy a tevékenységét biztosítás mellett végzi - ez az én példányomon már nem így szerepelt. Mit tehetek? Ha én ezt látom, természetesen nem írom alá. Ez szándékos megtévesztés, nem? És jelentős vagyoni kárt okozott (legalábbis ez nekem az) Az óra ketyeg...
Kérem a tanácsotokat! Ha lehet, minél előbb!

A büntetést nem fizettem be - nem is tudnám, a jelenlegi helyzetben. Õ szóban elismerte a felelősségét - azóta viszont nem lehet vele felvenni a kapcsolatot.

keperec # 2004.07.10. 08:29

Az APEH a könyvelő hibája miatt több százezerre büntetett. Mint ekkor kiderült, a könyvelőnek nincs se biztosítása, se gerince - azóta ugyanis nem lehet utólérni. Erre mit lépjek?
Nála vannak a bizonylataim - 12-én járulékfizetés, 20-án Áfa!

Kérem, aki tud, segítsen!