szomszéd általi zaklatás - feljelentés lehetőségei


Amelia38 # 2011.05.15. 16:30

Tisztelt Fórumozók!
A problémám ill kérdésem a következő:
3 éve lakunk egy panellakás 10.emeletén. Csendes, dolgozó fiatalok vagyunk, soha senkivel nem volt problémánk, kivéve az alattunk lakó. 3 éve folyamatosan megvádol a legkülönfélébb dolgokkal.
Természetesen a hangoskodás állandó problémája, éjjelente bútorokat tologatunk vagy idézem:koporsót szerelünk össze. Pedig nem vagyunk hangosak, sőt, kifejezetten vigyázunk a csendre és mások nyugalmára. Azt állította, hogy hetek óta minden nap fúrunk, pedig nincs is fúrónk és más sem hallotta. Aztán kitalálta, hogy cementet szórok a növényeire, pedig a szemközti építkezésről hordta át a szél, ami erkélyünk is tele volt vele.
Legutóbb azt állította, hogy látja az erkélyemen a zöld felmosórongyot, amiből víz csöpög a ruháira. Én persze nem tudtam miről beszél, erre voltam hazug és miegymás. Mikor feljöttem a lakáshoz idejött és mikor kinyitottam az ajtót magamnak berontott utánam. Megkértem, hoyg távozzon, de nem tette meg, hanem berontott a szobába, ki az erkélyre. Természetesen még akkor is neki állt feljebb, mikor megmutattam neki, hogy a zöld felmosó egy cserepes művirág,amit tudomásom szerint nem kell locsolni. Egyéb növényem nincs, csak egy tujám, de abból nem folyik víz.
Mindezek mellett ha a liftben találkozik valakivel, aki feltehetően hozzám jön vagy akit többször lát itt, rendszeresen faggatja őket arról, hogy kik ők, milyen kapcsolatban állunk, stb.
Az a kérdésem, hogy ő feljelenthet-e engem bármilyen jogcímen? Alapvetően békés vagyok, nincs szükségem perre. Illetve miképp lehetne végleg leállítani ezt a műsort? Kaptam olyan tanácsot, hogy mutassam meg milyen, ha valóban hangosak vagyunk és másnap közöljük vele, hogy vagy ez vagy békén hagyjuk egymást, de nem szeretnék ilyenhez folyamodni.
Segítségüket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2011.05.15. 18:17

Szerencsétlen eset...

Ami a vélt zajosságotokat illeti, valószínűleg időskori halláskárosodása van, azaz állandó belső fejzúgás okoz nála problémát. (Ő non-stop fúrást, kalapálás stb. "hall" - ez a betegség jellemzője.) Nem fog elmúlni, sőt...

Nem kell vele szóba állni, sem nektek sem a vendégeiteknek, így a "beszélgetési" igény nem elégül ki nála.

Annyiszor tehet panaszt az önkormányzaton ahányszor csak akar, sajnos ehhez "joga" van.

Nem írtad, hogy a szomszédai és a ti szomszédaitok hogyan is viszonyulnak hozzá, de vélem mivel ők már régebbi lakók ott, bizonyára megtalálták a módják "kezelni" a dolgot - a saját nyugalmuk érdekében.

Az ajtót nyugodtan rávághatod, semmi keresnivalója a lakásodban!

Egy alapvetően rossz természetű, összeférhetetlen hárpia.

Külön: mielőtt lakást/házat veszünk nagyon fel kell térképezni a szomszédságot is...

Amelia38 # 2011.05.15. 19:06

Annyira nem öreg, 60 év körüli lehet. Sajnos ez a lakás sokáig üres volt és amint beköltöztünk kezdődtek a problémák vele. A többi lakót gondolom én nem zaklatja, legalábbis nem hallottam ilyenről.
Ha panaszt is tesz az önkormányzatnál annak rám nézve milyen jogi következményei lehetnek?

monalisa1 # 2011.05.15. 19:32

Már egy 60 év körülinek is lehet halláskárosodása, melyet hallásgondozóban műszeres vizsgálattal tudnának kimutatni, aztán indokolt esetben hallásjavító készülék felírása. Onnan pedig az út ideggyógyászhoz kellene hogy vezessen...

Az önkormányzat szabálysértési osztálya (előadója) vizsgál ki minden egyes bejelentést., hivatalból berendelik a bepanaszoltat és meghallgatják az ő álláspontját is, szükség esetén szembesítést végeznek. Aztán vagy ad acta, vagy írásbeli figyelmeztetés, vagy 20-30 ezer forintig szabálysértési pénzbüntetés - részletfizetés kérhető. Visszaesőnél 100 ezer forintig is bírságolhatnak.

Persze a mindennapi szakmai tapasztalat alapján nagyon jól ki tudják szűrni mi a valós, megalapozott panasz, és mi a "dili" miatti bejelentés.

Egyszer, amikor senki nem látja és nem hallja, istenigazából jól megrázni (...), hogy a továbbiakra nézve félelme legyen...

De hát ez jogi fórum, ilyent nem szabad(na) leírni...

zünüke # 2011.05.15. 21:17

Én is a sötét "lépcsőházban levő rázást" javasolnám,tudni illik ilyennel sehol sem fognak foglalkozni komolyan.Ezt sajnos tapasztalatból irom.Mindenesetre ha tűritek a helyzet csak rosszabbodik.Már eleve azt nem lett volna szabad megengedni,hogy bevágtasson a lakásodba.Az volt az első hiba.

Muszika # 2015.06.19. 11:32

Tanácsot kérnék az alábbiak miatt:Szomszéd általi zaklatás, gyanusítás azzal, hogy lelocsoltam a növényeit, azért száradtak el,...stb.
Megfenyegetett, hogy ránkgyújtja a házat. Tegnap vettem észre, hogy elocsolta a házfalat valami maró folyadékkal, ami a szigetelő burkolaton, festéken nagyszerűen végigfolyt. Természetesen lefényképeztem, de sajnos az önk-nál az ügyfélfogadás ma délig volt.
Önkormányzat, vagy rendőrség? Mielőtt tényleg ránkgyújtja a házat?

Immaculata # 2015.06.23. 13:01

Rendőrség.

M Laci # 2016.12.17. 13:07

Üdvözlőm
Abban szeretnék segítségért kérni hogy albérletben lakom a párommal és az alattunk lévő lakó állandóan zaklat és rendőrrel meg nav-val fenyeget hogy mi állandóan fúrunk faragunk szekrényt húzogatunk 10-töl hajnali 2-ig de mi nem csinálunk semmit mi is hajuk a zajt de hiába mondjuk nekik azt mondják mi vagyunk az albérlet egy 10 emeletes panel lakás mi sem tudjuk honnan jön a hang de már semmit nem merünk csinálni mert rettegünk fogy mikor jönnek megint fenyegetődzni ez ellen mit lehetne tenni tud valaki segíteni előre is köszönöm

MajorDomus # 2016.12.17. 16:26

Jelezd a tulajdonosnak, hogy zaklatmak és tegye helyre a lakótársat.

Egyébként ha jogtiszta a helyzeted, vagyis érvényes bérleti szerződésed van a lakásra, rendesen fizetsz, akkor te is elküldheted melegebb éghajlatra. A tulajnak meg magyarázd el, hogy havi 50 ezer Ft-ért élni és lakni szeretnél nem pedig a szomszéd hulyeségét hallgatni. Oldja meg.

M Laci # 2016.12.19. 12:42

köszi már lett jelezve a főbérlőnek és jön és el beszélget velük de azért még egyszer köszi

Zolee03 # 2017.07.26. 15:06

Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni a következő problémámon:
Kertvárosba költöztünk sajnos a kertet 3 éve nem tudjuk használni mivel a szomszéd öreg asszony és a lánya kiülnek a kertbe és engem és a családomat szapulják egyfolytában elmondják hogy hogy kéne élnem nevetgélnek rajtunk 3 év után most egy kerítést is építettünk (olyat amilyet a törvény megenged sajnos nem lehet tömör anyagból) az öreg asszonyt már jó ismerik az építési osztályon is mert eddig minden előző tulajdonost feljelentet heti rendszerességgel.De a kerítés úgy látszik csak olaj volt a tűzre most már az unoka bevonásával szapulnak minket tovább.Egyedül élek a kisfiammal(nincs buli, nincs hangoskodás,élet mód váltás miatt kevés barátom is maradt max 1-2 ember jár át hozzánk ők is elég ritkán)A kérdésem az lenne mit tudok tenni mivel kezdem zaklatás áldozatának érezni maga.
Előre is köszönöm

nonolet # 2017.07.26. 15:16

Ha nem foglalkozol vele... az a legjobb.

Mégtán meg is unja az öregasszony.
Hisz csak addig jó a műsor, amíg van hatása.

A kerítés, átlátszóságát szüntesd meg.
pl. felőled rá rakott sűrű zöld hálóval.

Ilyesmivel
http://koi-farm.hu/index.php?…

Burn Out # 2017.07.26. 15:54

Köszönd meg a jótanácsait, mond neki, hogy hálás vagy, hogy ennyi figyelmet szentel neked. Legyél hozzá nagyon kedves. Integess neki stb.

Ha korábban vmi öregasszony rám szállt, mindig ezt csináltam. Nem fogja tudni kezelni a helyzetet és majd abbahagyja a csesztetésed.

Bea1 # 2017.07.27. 03:32

"egy kerítést is építettünk (olyat amilyet a törvény megenged sajnos nem lehet tömör anyagból) "

De élő sövény lehet!

A csodasövény jövőre már 1, 8- 2 méteres lesz, és olyan vastag, amilyet akar.

drbjozsef # 2017.07.27. 06:42

Biztos rohadt nehéz, de én is azt javasolnám mint Burn Out, még vinnék nekik sütit is, megdícsérném az otthonkáját, meg ilyenek. Barátkozz, magadban azt gondolsz amit akarsz, ha nem változik semmi, akkor se foglalkozz vele. Légy mézesmázos, hangosan köszönj, ha kimész a kertbe, satöbbi.

Téged tényleg érdekel mit gondol rólad olyan valaki, akit le se szarsz? Érdekeljen mit gondolnak a barátaid meg a családod, vagy aki fontos NEKED, mindenki más le van ejtve.

drbjozsef # 2017.07.27. 06:44

Már csak azért is, mert szerintem sajnos jogilag itt nem sokat tehetsz. Amíg becsületsértés nincs, addig a saját kertjében azt pampog amit akar, azzal sokat nem tudsz tenni. Feljelentenéd? Mert nevetgél rajtad?

lajcsó # 2017.07.27. 07:59

"nincs buli, nincs hangoskodás,"
Pedig lehet, hogy ez lenne a megoldás. :D

lalee77 # 2017.09.17. 08:47

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne... Felső szomszédom évente eláztat. Ez az ázás átépítésből adódik mert a konyhából szobát és szobából konyhát csináltatott full színes emberekkel. (Tehát ha én alszom..felettem húst klopfolnak)
Utóbbi elázást már csak akkor akarták elismerni biztosító felé ha megmondom mennyit fizettek,"mert úgyis kiderítjük " választ kaptam.
Úgy néz ki,hogy a hibát nem csináltatják meg illetve gazdát fog cserélni az ingatlan.
Annyi lenne,hogy őszintén kezdem unni ezt a folyamatos ázást,úgy hogy egy bocsánatkérést sem kaptam.
Milyen jogi lehetőségeim lennének?
Arra,hogy megcsinálják a keletkezett hibát,és ha ez így elmérgesedik akkor személy ellen mit lehet tenni?
Előre is köszönöm !!!

nonolet # 2017.09.17. 11:09

lalee77

Mintha lenen az ilyen vizes helyiség áthelyezésre
valami szabály... ami szerint ez így nem lehetséges.

Érdeklődj az építés felügyeletnél.
(a kormányhivatalhoz tartozik újabban asszem)

Kopasz7 # 2017.11.19. 19:58

T. Jogász úr!

Én egy régi típusú ferencvárosi önkormányzati bérházban lakom az első emeleten, ahol nincs se közös képviselő se házmester, van egy kérdésem mivel az önkormányzat nem segít.
Ez év május óta ázik az alattam lakó szomszédom kihívtuk az IKV -t az önkormányzat műszaki osztályát ,nagy nehezen kijöttek ( 2 ember)( semmi kártya nem volt rajtuk csak Ferencvárosi ruházat , nem is igazolták magukat)
megnézték mind két lakást majd mondták nekem hogy szigeteljem le valahogy a fürdőszobámat ahol feljött a padlólap így a fuga is elengedett sok helyen, meg se nézték hogy van e csőtörés esetleg. én gyűjtöttem a pénzt mivel nem olcsó dolog a szigetelés persze otthon is kellett a pénz a családban . A szomszéd mondta hogy feljelent ha nem teszek valamit , Kihívtam egy magán csőszerelőt aki mondta hogy csőtörés van , a nyomó vagy az eternit cső lehet lukas , mondta az árat 120 000 ft .
Mondom az alattam lakónak mi a gond , szóltam az önkormányzatnak a műszaki osztályra ahol mondták hogy mivel nem egy életveszélyes dologról van szó így az eset nem sürgős. Az alattam lakó mondta hogy van egy vízszerelő ismerőse , de az is 120 000 ft ért csinálta volna meg , jó bele egyeztem csak hagyjon békén , feltúrta a fürdőt persze máshol volt a baj nem ott ahol a a magán csőszerelő mondta . Utána közölte az alattam lakó hogy fizessem ki festést mivel én okoztam a kárt . mondtam várjon ezzel mert a fürdő még nincs kész mióta fel lett túrva, azt mondta a szomszéd hogy őt ez nem érdekli csináljam meg minél hamarabb mivel betegek a gyerekek és az ázás folytán salétromos lett a lakás. Időközben kötöttem biztosítást aki ki is lett hívva hogy felmérje a kárt , ez volt október első heteiben , azóta nincs semmi hír a biztosítótól. Az alattam lakó ismét zaklat a festés árával hogy fizessem ki mert a biztosító nem adott ugye választ.

Kérdés: Köteles vagyok e fizetni az alattam lakónak a festés árát?
Hova fordulhatok segítségért hogy hagyjon békén?

A házban roma és magyar lakók vannak vegyesen .

dencs.zs@gmail.com

nonolet # 2017.11.19. 21:48

"Kérdés: Köteles vagyok e fizetni az alattam lakónak a festés árát?"

NYILVÁN köteles vagy.
Hisz te vagy felelős az ő káráért.
Mert a kárt okozó hiba nálad volt.

Ha VALÓBAN érvényes a dologra a biztosításod,
akkor a biztosítod fizet helyetted.
Ez esetben verd ki belőle...

"Hova fordulhatok segítségért hogy hagyjon békén?"

SEHOVÁ! hisz JOGOS az ő igénye!!!!
Kárt okoztál neki, térítsd meg, ennyi.

Nehogy már a szomszéd legyen a fekete seggű a szemedben,
akinek jogos kártérítési igénye van a károkozásod miatt.

nonolet # 2017.11.19. 21:53

"mert a biztosító nem adott ugye választ."

Hát szedd ki belőle a választ!!!

De akár fizet a biztosító akár nem a követelés jogos.
Tehát

  • vagy te fizetsz neki kártérítést
  • vagy a biztosítod a helyetted

Intézd a biztosítót és

  • ha fizet helyetted örülj!
  • ha nem fizet akkor meg fizess te.

Mielőtt elkezdi behajtani a pénzét tőled a szomszéd,
mert akkor jóval többe lesz úgy neked végül.

Lyonee # 2017.11.19. 22:11

Ha a csőtörés után kötötte Kopasz7 a biztosítást, nem hiszem, hogy fizet a kárért a biztosító!

nonolet # 2017.11.19. 22:43

Valóban, ha utána kötötte csak meg, akkor
ehhez az ügyhöz MÉG nincs köze biztosítónak.

Hanem saját zsebből kell fizetnie...

- -

Viszont HA ESETLEG az hibás cső a KÖZÖS tulajdon része!
Akkor a társasház fizeti....

Érdemes volna tisztáznia, hogy az cső

  • közös tulajdon-e

vagy

  • az ö tulajdona-e
Kopasz7 # 2017.11.20. 08:27

Azt hittem normális stílusban fogunk beszélni és nem így tanácsot kértem .
A ház önkormányzati , és csak így hasra üt a szomszéd és mond egy árat ki tudja mennyit azt fizessem ki ?
Ez a hivatalos eljárás ?
Utána olvastam a jogi oldalon , kérhet pénzt a szomszéd peres úton.

Így ennyi erővel bárki követelhet pénzt bárkitől.
Hol a jogszabály erre ?