Vállalkozó nem fizet a szolgáltatásért

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.08.02. 12:17

Kedves B. Ancsi!

Először is szólísd fel az új közös képviselőt, hogy a munkád ellenértékét fizesse meg, ha ez nem sikerül és amennyivel még tartoznak anna megfizetésére pereld be a volt közös képviselőt, majd a per során, terjesztd ki a pert a társasházakra is. az eljárás technikai lebonyolításához azonban fordulj ügyvédhez.

Üdvözlettel

B.Ancsi # 2004.07.28. 12:23

Egy társasházkezelő vállalkozóval szóbeli megállapodást kötöttem (én is vállalkozó vagyok). Õ elvállalja a társasház teljes körű kezelését (kezelés és könyvelést), ő számláz (szerződés vagy közgyűlési határozat alapján). A könyvelést én csinálom szóbeli megállapodás alapján.
A társasház kivonatait nem hozta havonta, csak kb negyedévente. A bankkivonatok mögött levő bizonylatokat, számlákat pedig csak tárgyévet követően utólag február – május hónapban. Az előző év elszámolával és elfogadásával kapcsolatos közgyűléseket (amiket 05.31-ig a társasházi törvény alapján köteles megtartani) egy részét késve tartotta meg. A házak nagy része (8 társasházból kb7) felmondta a közös képviseleti szolgáltatást.
A könyvviteli szolgáltatás általam megtörtént. Amit ő eddig kért, azt megkapta (tulajdonosi elszámolás, bevételek – kiadások bontása, adóbevallás.)
Miután teljesítettem a könyvelést, ő kb. 160.000.-Ft-tal tartozott. A pénzügyi teljesítés mindig úgy történt, hogy amikor volt pénze, akkor hozott valamennyit és akkor kapott egy készpénzes számlát.
Az utóbbi időben állítólag nincs pénze, mert csak egyetlen háza van. A munka már teljesen el van végezve (2003.12.31.-i dátumnak megfelelően) de még tartozik 65.000.-Ft-tal.
A mai nap őt felhívtam telefonon. A telefonban azt mondta, hogy azért nem fizet, mert nincs pénze és mert a naplófőkönyveket nem adtam át – Ezeket eddig nem kérte. És hogy a házak a könyvelés miatt mentek el. Ami szintén nem igaz – mert az egyik társasház két számvizsgáló bizottsága ezt nekem szóban megerősítette, hogy nem a könyveléssel van gond, hanem képviseleti munkájával.
A könyvelés rendben van, abban számszaki hiba nincs. Csak az a számla és bizonylat van lekönyelve, amit ő kifizetett illetve amit befizettek, ezek összevethetőek a bankszámla kivonatok tartalmával. Amennyiben ebben hiba van, azt lehetett volna korrigálni. A könyvelést a számvizsgáló bizottságnak kell ellenőriznie a közgyűlést megelőzően. Ez általában nem történt meg, mert a képviselő hanyag módon az elszámolás elkészítését követően összehívta a közgyűlést. Általában ő sem ellenőrizte az elszámolást.

Kérdésem, hogy hogyan hajthatnám be a pénzemet?(Igaz, csak szóbeli megállapodás van köztünk, de az elmúlt év könyveléséről a teljesítésemet én tudom bizonyítani a neki kibocsátott számlák és könyvelésem alapján, kivéve a fent említett összeget amiről még nem készült számla.)
Ha a kamatot is szeretném megkapni, akkor azt csak a számla fizetési határidejétől számíthatom vagy a teljesítéstől?

A fenti összegről még számlát nem bocsátottam ki. Banki anyagok még vannak nálam, mert nem kérte. Sőt, van olyan ház anyaga is nálam, ami már felmondta a szolgáltatást és nem került átadás – átvételre az anyag –erről ügyvédi felszólítót is kapott az ügyfelem.

Köteles vagyok az ügyfelemnek átadni ezen anyagokat addig amíg nem fizeti ki a szolgáltatásom ellenértékét?

Az általam történt szolgáltatás megtörtént, én ezt tudom bizonyítani (a nálam levő anyagokkal, a lekönyvelt tételekkel, a közgyűlésen is ezzel számolt el, ezt adta ki a tulajdonosoknak).
Mondtam az ügyfelemnek, hogy küldöm a számlát postán átutalással. Erre csak azt a választ kaptam, hogy küldjem nyugodtan, mert az utolsó készpénz átadásról nem kapott számlát. Én amit számlát küldenék neki az átutalásos, nem kp-es lenne. Õ betudhatja-e az átadott összeg ellenértékének? ( az összeg nem ugyanaz. Neki nincs semmilyen bizonyítéka, hogy nekem átadott pénzt. Ennyi erővel le is tagadhatnám, hogy én kaptam pénzt.

Gondoltam arra is, hogy a még általa kezelt társasház számvizsgáló bizottságát felkeresném, és megkérdezném, hogy mit tud a könyvelésről – mert ebben az évben egyetlen szám sem lett lekönyvelve, mert nem hozott anyagot. A számviteli törvény előírása szerint pedig a bizonylatokat tárgyhót követő 15-ig le kell könyvelni.

Lehet nekem abból problémám, hogy az ügyfelemet én „bemártom”??