Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Ycal # 2013.12.16. 16:48

Sherlock,

Mi lenne , ha hülyeségek írása helyett néha megpróbálnál a kérdés megválaszolásába is ugyanannyi energiát fektetni? :-)

Nem azt kérdeztem, hogy mennyire vagyok hülye az már tudom, hanem hogy nem üti-e a két kérdés egymást....

Mert azt még sosem sikerült tisztázni, hogy mennyire EU konform megoldás egy érvénytelen FOGYASZTÓI szerződést "KIEGÉSZÍTENI" , hogy érvényes legyen...

A Kúria is biztos olvas hitelintézeti szemlét és ezek szerint te is kiművelted magad belőle....

Abban lőttem ezt a kivételes mondatot:

"A felek erre irányuló akarata szükséges és önmagában elegendő feltétele annak , hogy devizatartozás keletkezzen" :))))))))))))))))))))))))

Ycal # 2013.12.16. 16:51

Mutassatok már nekem legalább EGY olyan BH-t, amiben FOGYASZTÓI szerződést egészítettek ki, hogy érvényes legyen...most a június 4.-i OTP-s peren kívül gondoltam...de ha magyar nincs, jó lesz EU-s döntés is :)))))))

Dr.Attika # 2013.12.16. 16:57

Szerintem ne "birkózzunk tovább" ezen kérdésen. Hamarosan törvény fogja rendezni ezt a kérdést. A jogalkotó várt, hogy a Kúria rendezze. Ez nem sikerült. Most jön a jogalkotás. (Megjegyzem: a horvát legfelsőbb bírói fórum nem félt kimondani a megfelelő jogi iránymutatást.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.16. 16:59

A Kúria teljes ülésének döntése után mit mondhatnánk még?
Ti magának az öt remekjogásznak sem hinnétek.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.16. 17:00

Most jön a jogalkotás.
Mióta hiszel ennyire a politikusoknak?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.16. 17:54

(Megjegyzem, ami eddig bizonytalanság és jogi probléma volt, azt éppenséggel az okozta, hogy "jött a jogalkotás". Amíg nem piszkáltak bele ad hoc jelleggel és politikai megfontolásból, átgondolatlanul a Hpt.-be, addig a bíróságoknak semmi gondja nem volt az ilyen szerződések megítélésével.)

Dr.Attika # 2013.12.16. 18:03

Kiben bízzon a ma embere, ha nem a közös ügyeinket "vállukon cipelő" , azokat megoldani akaró politikusokban.

ObudaFan # 2013.12.16. 22:35

Attika, a jogegységi határozat előtt még te intettél arra, hogy aztán a jogegységi határozatot mindenki fogadja ám el.
Hogy idézzelek: „December 16-án a Kúria meghozza jogegységi határozatát. Ahhoz igazodjunk.Nyilván KBS is megteszi, mint "BHfüggő".

Mellesleg, ami ma megjelent, azt véleményem szerint nagyjából bárki előre látta, aki a jogi diplomáját nem valamilyen fatális véletlennek köszönhetően szerezte.

Dr.Attika # 2013.12.17. 06:37

Így van. Igazodunk a jogegységi határozathoz. Ha a jogalkotó pedig másképpen dönt, ahhoz meg a bíróságok igazodjanak.

ObudaFan # 2013.12.17. 11:08

Nyilván fognak. Megjegyzem, a jogalkotónak eddig egy kézzel fogható eredményt sikerült elérnie: stabil 300 forintos euró árfolyamot. Biztos nagy segítség volt.

Dr.Attika # 2013.12.17. 11:36

Várd ki a végét. Már kész van a törvényjavaslat. A Kúria döntésére vártak a benyújtásig.

Sherlock # 2013.12.17. 13:19

Már így is erejükön felül teljesítenek, főleg Tóni.

Ycal # 2013.12.17. 15:27

Nem furcsa nektek, hogy a jogegységi még nincs fenn a honlapon?

Lehet, hogy most próbálnak a válaszokra összeizzadni valami magyarázatot? :P

Sherlock # 2013.12.17. 15:32
Ycal # 2013.12.17. 15:38

Sherlock:

Én itt szeretném látni:

http://kuria-birosag.hu/…-hatarozatok

Tudod, ahol indoklást is lehet olvasni!!!

Nem a sajtóosztály PR munkája érdekel az átérző és már-már bocsánatkérő KÚRIA-ról.....

Sherlock # 2013.12.17. 16:22

Az 5/2013. PJE is a múlt hét elején került fel, ez megint csak felesleges pattogás.

Tician # 2013.12.17. 16:25

Véleményem szerint ezt sem kell jogegységi határozatnak tekinteni. A júl. 4-i Kúria döntés is jogegységi, követendő példa kellene, hogy legyen. Ez egyértelműen kimondta, hogy az árfolyamrés költség, és azt a szerződésben fel kellett tüntetni...a kiegészítés most más kérdés...az nyilvánvalóan marhaság.

De ezután több első- és másodfokú ítélet is született, amiben kijelentette a döntéshozó, hogy az árfolyamrés szerinte nem költség, ezért nem semmis a szerződés.

NA akkor most, ha az nem jogegységi, akkor ezt miért kell annak tekinteni??Vicc az egész!

Sherlock # 2013.12.17. 16:48

NA akkor most, ha az nem jogegységi, akkor ezt miért kell annak tekinteni?

1., A Pitis perben született ítélet miért lenne jogegységi? Azt a Kúria egy tanácsa hozta egy konkrét ügyben.

2., Ez meg azért jogegységi, mert a Bszi. előírásainak megfelelően a Kúria polgári kollégiuma jogegységi tanácsként a tagok legalább 2/3-ának jelenlétében, a jelenlévők legalább 2/3-ának egyetértésével jogegységi határozatot hozott. Leginkább. Bár nem vagyok biztos benne, nem vagyok laikus.

Egyjogász # 2013.12.17. 19:18

"Bírálja a Kúria döntését a devizahitelek ügyében a békemeneteket is szervező CÖF: az ombudsmanhoz fordulnak, hogy semmisítse meg a bíróság döntését."

Csak aztán - az Alkotmánybíróság hatáskörének megnyirbálása mintájára - nehogy jöjjön egy Pp. módosítás is, végül is ezt sem áll semmiből fél óra alatt elfogadni...

De akkor már célszerűbb lenne létrehozni az Orbán Titkárság Népbírósági Felülvizsgálati Tanácsát, amelyben kizárólag jogi végzettség nélküli Fidesz párttagok vehetnek részt bíróként, és amelynek jogában áll bármely bíróság jogerős határozatát megsemmisíteni....

Ycal # 2013.12.17. 19:57

Vagy akár a Bankszövetség is összehozhatna egy jogegységit a deviza alapú hitelekről, a Kúria pedig csak a nevét adná hozzá... :-) (Ha már a Magatartási Kódex-et is olyan jól megírták.)

ártatlan1 # 2013.12.18. 19:22

A devizaalapú hitelek jogilag “ezer sebből” véreznek, amelyből egy-kettő ki lett ideiglenesen húzva, de számtalan további támadási felület maradt:

Maga a döntés is tartalmaz ilyet, a bankot terhelő tájékoztatási kötelezettség megszegése tekintetében:

Ugyanis előzetesen tájékoztatni kellett volna az adósokat a szerződések megkötése előtt többek között arról, hogy a bankok által hivatalból ismert árfolyam a hátrányukra jelentősen meg fog változni. Amennyiben ilyen tájékoztatás nem történt, úgy az ezzel kapcsolatos utólagos törlesztőrészlet emelés érvénytelen.

Ez nem azonos az árfolyamrés kérdésében történt “tájékoztatás” elmaradással, hanem attól lényegesen és jelentősen több, a probléma kb 95%-ának az okozója.

Az alsóbíróságokat a jogegységi döntés egyébként csak akkor köti, ha az nem ellentétes az Alkotmánnyal vagy az EU Jogával.

Tehát a perlés adott esetben nem mérlegelés kérdése, hanem kényszerlépés, és egyetlen lehetőség, amelynek esélyeit az eddigiekhez képest a jogegységi döntés nem csökkenti, mivel végső esetben nemzetközi bírósághoz lehet fordulni, amely teljesen ingyenes és a nemzetközi jog az érintett kérdéseket lényegesen másképpen oldja meg.

ártatlan1 # 2013.12.18. 19:25
Dr.Attika # 2013.12.18. 20:43

"Fent van.
http://kuria-birosag.hu/…kozlemenye-0"

Az csak egy kivonat. A jogegységi határozatokat a Magyar Közlönyben kell nyilvánosságra hozni. Ott pedig még nem jelent meg.

Dr.Attika # 2013.12.20. 17:05

Tisztelt "bankbarát" Kollégák! KBS, ObudaFan!
Ajánlom figyelmetekbe az alábbi beszélgetést.
http://mno.hu/?…

Sherlock # 2013.12.20. 19:07

Jobban örülnél, ha az a tyúkeszű nő hozta volna a jogegységit?