Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

ObudaFan # 2014.01.29. 18:58

Ha elfogadjuk amit mondasz, akkor felvetődik a kérdés, hogy az adós akarata kölcsönszerződés kötésére irányult-e vagy kiterjedt a "gyakorlatilag tőzsdézésre" is?
Megvolt-e a közös akarat vagy ebbe csak a bank kívánta bevonni az adóst?

Ezekben a szerződésekben le van írva, hogy a kockázatot ti viselitek.

ObudaFan # 2014.01.29. 18:59

Ilyenkor vajon be lehet perelni a közjegyzőt jogkörében okozott kár címén?

Persze, ha ő okozta a kárt. De aközött, hogy közjegyzői okiratba foglalt egy olyan szerződést, ahol a THM nem tartalmazta az árfolyamrést és aközött, hogy milyen a forintárfolyam és hogy ennek a kockázatát te viselted, nincs okozati összefüggés.

ObudaFan # 2014.01.29. 19:02

A lakás sajnos vidéken van, gondolom ezért nem kell a banknak, anno 20 M-ra értékelték, akkor miért nem viszik el most 8-ba ha az a jelzálog??

Hidd el, ha találsz rá ennyiért te vevőt, már meg is lesz oldva a probléma.

Joe1 # 2014.01.29. 19:58

ObudaFan

Igen, így lenne jogos és megfelelő a dolog. De addig amég ez nem történik meg miért kell egy ember életét megkeseríteni ( a tényeket nem vázolom fel újra, lentebb megtettem) a havi 40-50 ezer Ft-al semmire nem fognak menni hiszen napi 12EUR-os kamatot számolnak, viszont nekem emiatt fel kell adnom az életem. A szerződés felbontása előtt kértek szüleim fizetéskönnyítést, nem mentek bele, felbontották a szerződést pedig hasonló összeg lett volna amit bírtak volna fizetni, akkor nem érték be kevesebbel most miért teszik? Nem csak arra megy ki az egész, hogy az így is 3 szoros hasznot még megháromszorozzák? Hogy lehet ezt megtenni, hogy engedhet ilyet a törvény?

hitelcsapda? # 2014.01.29. 20:55

Van a bankoknak törvényben, jogszabályban meghatározva hitel kihelyezés folyamatára előírás? Azon felül gondolom hogy tudjuk azt a tényt miszerint a bankoknak csak forint vahy deviza kölcsönök nyújtására volt engedélyük, és nem volt a kettő keveresebol általuk elő állított deviza alapú forinthitel nyújtására! Én arra gondolok hogy mikor jelzi az ügyfél hogy hitelt szeretné milyen folyamatok vannak odáig amíg megkapja valaki a kölcsönt!? Van e erre előírás vahy szabadon csinalhattak amit csak akrtak, akár egy hajlektalanak is megadhatták a kölcsönt!

hitelcsapda? # 2014.01.29. 20:59

Az milyen: közlik az ügyféllel hogy a szerződés kötéskor, szerződésbe bele foglalat legkisebb eladási ár (ha gáz van akkor ennyiért adhatja el a bank) semmit nem jelent!!!! majd most felertekelik és meghatározzák a mai árak szerint! Mi a francnak köt itt valaki szerződést ha a benne foglalatak egy kalap ......... sem érnek!!!

Ycal # 2014.01.29. 21:09

Obudafan:

"Ezekben a szerződésekben le van írva, hogy a kockázatot ti viselitek."

A kérdés, hogy milyen kockázatot is viselünk?
Minek a kockázatát? (A bank profit maximalizálásának?)

KBS is mindig a kockázat feltárásra hivatkozik.....(mert ugye elmondták az adósnak , hogy változhat az árfolyam és a kamat)

De itt egy kis ízelítő, hogy Európa fejlettebb részén mit is jelent a kockázat feltárás :-)
(Bocs, hogy német.....és az se zavarjon meg, hogy gazdasági diplomával rendelkező pénzügyi szakemberek kapták a banktól a tájékoztatást a szerződés kockázatairól...)

http://hitelesmagyar.com/…scheBank.pdf

Ycal # 2014.01.29. 21:15

Obudafan:

"Persze, ha ő okozta a kárt. De aközött, hogy közjegyzői okiratba foglalt egy olyan szerződést, ahol a THM nem tartalmazta az árfolyamrést és aközött, hogy milyen a forintárfolyam és hogy ennek a kockázatát te viselted, nincs okozati összefüggés."

Én arra gondoltam, hogy egy semmis szerződést látott el végrehajtási záradékkal.....a szerződés meg ugye nem attól lesz/lett semmis, hogy a bíróság kimondja/kimondta..... mert nem megtámadásról beszélünk.

ObudaFan # 2014.01.29. 22:19

Én arra gondoltam, hogy egy semmis szerződést látott el végrehajtási záradékkal.....a szerződés meg ugye nem attól lesz/lett semmis, hogy a bíróság kimondja/kimondta..... mert nem megtámadásról beszélünk.

Csakhogy önmagában ebből nem származott károd. Amiről azt gondolod, hogy a károd, aközött, és eközött nincs okozati összefüggés.

De itt egy kis ízelítő, hogy Európa fejlettebb részén mit is jelent a kockázat feltárás :-)

Ez természetesen nagyon helyes. Ettől függetlenül egy átlag fogyasztó is tudhatta már tíz éve is, hogy mi az az árfolyamkockázat véleményem szerint.

Ycal # 2014.01.30. 10:00

Obudafan:

"Ettől függetlenül egy átlag fogyasztó is tudhatta már tíz éve is, hogy mi az az árfolyamkockázat véleményem szerint."

Ha magára a fogalomra gondolsz, akkor igazad van....

Viszont, ha a kamatkülönbözet vagy a hitel kihelyezés visszaesésének árfolyamokra gyakorolt hatására , akkor nem osztom a véleményed. (lásd a német példa is....)

"Csakhogy önmagában ebből nem származott károd. Amiről azt gondolod, hogy a károd, aközött, és eközött nincs okozati összefüggés."

Én ebben az esetben Joe1 fizetés letiltására és a semmis szerződés közjegyző általi vh. záradékolására gondoltam....ott sincs okozati összefüggés szerinted?

FuZo # 2014.01.30. 12:51

Obudafan:
Az árfolyamkockázatot minden további nélkül vállaltam és vállalom.
Az a kérdés, hogy azt a kockázatot vállalnom kell-e, hogy a bank fütyül rám és NEM hajt fel CHF forrást, hanem a HUF hitelezés leállása miatt halomban álló HUF forrását swappelgeti nekem oda, majd ez egésznek a költségét rámveri. Úgy árfolyam, mint kamat oldalon.

Darák Péter szerint a Kúria épp azt mondta ki a legutóbbi jogegységiben, hogy nem tisztességtelen olyan szerzödést kötni, melyben az ügyfél árfolyamkockázatot vállal kamatelönyért. Csakhogy a bank a kamatelönyt eliminálta saját müködési kockázati körében (a CHF forrás megszerzésének elmulasztásával), ellenben ennek következményét nem vállalja.

Szóval akkor?

Joe1 # 2014.01.30. 17:36

ObudaFan

"Hidd el, ha találsz rá ennyiért te vevőt, már meg is lesz oldva a probléma."

Igen, így lenne jogos és megfelelő a dolog. De addig amég ez nem történik meg miért kell egy ember életét megkeseríteni ( a tényeket nem vázolom fel újra, lentebb megtettem) a havi 40-50 ezer Ft-al semmire nem fognak menni hiszen napi 12EUR-os kamatot számolnak, viszont nekem emiatt fel kell adnom az életem. A szerződés felbontása előtt kértek szüleim fizetéskönnyítést, nem mentek bele, felbontották a szerződést pedig hasonló összeg lett volna amit bírtak volna fizetni, akkor nem érték be kevesebbel most miért teszik? Nem csak arra megy ki az egész, hogy az így is 3 szoros hasznot még megháromszorozzák? Hogy lehet ezt megtenni, hogy engedhet ilyet a törvény?"

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.30. 17:39

EM hajt fel CHF forrást, hanem a HUF hitelezés leállása miatt halomban álló HUF forrását swappelgeti nekem oda
Ez önellentmondás.

Ycal # 2014.01.30. 18:05

Joe:

Azt azért leírhatnád, hogy a felmondás után a közjegyző látta el vh. záradékkal a közjegyzői okiratba foglalt szerződést és az emelkedett jogerőre vagy mi alapján indult meg a végrehajtás?

Ycal # 2014.01.30. 18:08

Ezt nemrég olvastam valahol:

Tegnap a Kúria Pfv. I. tanácsa elutasította Carion Ingatlanfinanszírozási Centrum felülvizsgálati kérelmét.

A tanácselnök kifejtette, hogy mivel a szerződés az esedékes törlesztőrészletet nem tartalmazta, ezért az értékállandósági kikötéssel kapcsolatos rendelkezés nem jött létre. A Hpt nem ismeri a létre nem jött szerződés kategóriáját, ezért a szerződés semmis és a felülvizsgálati kérelmet elutasította.

Ugye ez csak valami elírás vagy félre hallás lehet?
Nyugtassatok meg, hogy ilyet nem mond egy Kúriai tanácselnök!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.30. 18:26

Mi a problémád vele?

Ycal # 2014.01.30. 19:15

KBS:

Szerinted?

A Kúria júliusi ítéletében pont a semmisség kapcsán utalt a Pkt-ra....

Nem értem, hogy miért ne lehetne a fogyasztói szerződés létre nem jött?

Ha elfogadjuk ezt a tanácselnöki érvelést, akkor ki kell jelenteni, hogy a Hpt. egyebek mellett a lerovó-kirovó pénznemet sem ismeri.....

Ycal # 2014.01.31. 16:06

Örülök, hogy végre valamiben egyformán látjuk a dolgokat és Ti is értetlenül álltok a tanácselnöki megállapítás előtt :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.31. 16:35

Nincs nekem se elég eszem, se elég jogi tudásom, hogy követni tudjalak.

Ycal # 2014.01.31. 18:49

KBS:
Pedig egyszerű a kérdés:

Lehet-e egy fogyasztói kölcsönszerződés "létre nem jött" annak ellenére, hogy a Hpt. nem ismeri a "létre nem jött" kategóriát?

(A Kúria tanácselnöke szerint nem....)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.31. 19:01

Egyáltalán nem ezt mondta. Persze, akinek csak egy kalapácsa van, az mindent szögnek néz. (Aki rá van gyógyulva a devizás kölcsönökre, annak meg eszébe sem jut, hogy ez a fogyasztói szerződéseknek egy nagyon kicsi részhalmaza.)

ObudaFan # 2014.01.31. 19:05

Én ebben az esetben Joe1 fizetés letiltására és a semmis szerződés közjegyző általi vh. záradékolására gondoltam....ott sincs okozati összefüggés szerinted?

Jogilag nincs.

Ycal # 2014.01.31. 21:48

KBS:

Ha nem ezt mondta, akkor meg vagyok nyugodva......majd meglátjuk, ha meglesz az egész írásban :)

LeMoLeMo # 2014.02.03. 10:27
Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.03. 12:36

Hátravan még az is, hogy a felek elszámoljanak egymással, hiszen egy semmis szerződés esetén adósnak és hitelezőjének közösen meg kell találniuk ennek a módját.

Na ez a lényeg! A sok szöveg előtte csak üres duma.