Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.01. 10:46

Elnézést, nem neked válaszoltam; Ycal megjegyzésére reagáltam.

Dr.Attika # 2015.12.01. 10:35

Tehát megint nem tudtál szakszerűen indokolni, de nem is vagyok rá kíváncsi.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.01. 09:28

A devizakölcsönöktől függetlenül, általában is hibásnak (ha tetszik: szakszerűtlennek) tartottam azt a módszert, amikor előbb azt döntöd el, neked mi lenne jó, és aztán ehhez a célhoz keresel érveket.

Ycal # 2015.12.01. 07:56

Attika:

Tudhatnád, hogy minden szakszerutlen es nevetseges, ami megkerdojelezi a deviza alapu kolcsonszerzodesek jogszeruseget :)

Az indok: Csak :))))))))

Dr.Attika # 2015.11.30. 15:30

Látom Béla, hogy nem tudsz indokolni. Ezek szerint a reflexiód "Malaszt az malaszt." szintű.

Dr.Attika # 2015.11.29. 17:56

"Jogász létedre nem kellene ilyen szakszerűtlen vackokat megosztanod."
Miért is nem kellene? Indokold meg légyszíves. Így lenne teljes.

ius latratus # 2015.11.29. 12:18

off

Emlékszem, hogy Horváth Csaba volt az, akinek a cikkeit (riportjait, publicisztikáit) mindig úgy olvastam, hogy tudtam: alapos, kitartó munka van mögötte.
Amióta megtörtént a csörte (nem kell kifejtenem, mire gondolok, azt hiszem), azóta a Nemzet olvashatatlan. Még decemberben jön, aztán le is mondtam...
Kár érte.

On

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.29. 08:17

Jogász létedre nem kellene ilyen szakszerűtlen vackokat megosztanod.

Dr.Attika # 2015.11.29. 04:36
Ycal # 2015.11.14. 02:00

Nagyon ugy tunik, hogy Gardoson es a Kuria kivul ezt senki nem tudtam, mert sehonnan sem kapok valaszt , erre az egyszeru dologra :)

Ezek szerint egy kulcson folyositasa nem penztartozas cimen tortenik..... mik vannak.

Eleg lehangolo keket fest ez a jogasztarsadalomrol :)

Ujra csak egy orokzoldet tudok idezni:
(KBS-nek a regi szep idokbol biztos ismeros lesz :) )

...vétkesek közt cinkos aki néma....

Ycal # 2015.11.04. 01:37

Hát nem sok válasz jött :(

Pedig jól jönne egy kis segítség.

Sehol nem találok semmilyen anyagot arról, hogy a banknak egy szerződésből adódó kölcsön folyósítási kötelezettsége az a másik fél felé fennálló pénztartozás lenne és a pénztartozás szabályai az irányadóak rá.

Ycal # 2015.10.28. 14:29

Tudna nekem valaki válaszolni arra a kérdésre, hogy deviza alapú "kölcsön" esetében a bank szolgáltatására, a "pénztartozás" vagy a "kölcsönnyújtás" szabályait kell-e alkalmazni?

Egyszerűbben kérdezve a banknak a szerződésből fakadóan pénzszolgáltatási kötelezettsége vagy pénztartozása keletkezik?

Amikor folyósítja a bank a kölcsön összegét, akkor "pénztartozást" teljesít?

Ycal # 2015.10.27. 11:12

Sherlock:

Ha leirod mivel nem ertesz egyet es nem csakaltalanossagban vagdalozol, talan reagalni is lehet majd ra, bar hulyesegezni tenyleg sokkal konnyebb, mint esetleg valamit megprobalni cafolni....

Sherlock # 2015.10.27. 06:28

Te egyre nagyobb hülyeségeket írsz.

Ycal # 2015.10.26. 23:35

Javítás:

" a deviza pontos összege és ne játszunk olyat, hogy folyósításkor határozzuk majd meg. "

Ycal # 2015.10.26. 23:33

Watson:

"A szerződése az eddigiekből nyilvánvalóan létrejött, nem semmis és nem érvénytelen."

Ezt nem tudom mire alapozod, de akkor lássuk :)

Ycal ügye az "árfolyamrés" törvény miatt van felfüggesztve, nem volt tárgyalás ha jól értem. Ahogy olvasom az egyoldalú kamatmódosítás a vita tárgya, de az árfolyamrés is az lehet ha jól sejtem.

Az első rész stimmel.

A második rész nem.....

A vita tárgya, hogy a felek nem egyeztek meg több lényeges feltételben.

Pl: A Kúria , Szladits, de még Gárdos is azt mondja, hogy a Kirovó pénznem a kölcsön tárgya , ezért ebből kifolyólag ennek összegében meg kell állapodni és mivel ez konszenzuál szerződés, ezért magában a kölcsönszerződésben kell, hogy szerepeljen a deviza pontos összege és játszunk olyat, hogy folyósításkor határozzuk majd meg.
(Annál is inkább, mert erre nem használható a Ptk 231. sem. Az forintösszeg meghatározását teszi lehetővé, nem a devizaösszegét)
Ennek hiánya, nem semmisséghez, hanem a szerződés létre nem jöttéhez vezet. Mert a felek között nem volt konszenzus a kölcsön összegét illetően.

Második tévedésed:

„a bank Hirdetménye objektív és a felek által nem befolyásolható érték” hiszen múlt idő, meg van hirdetve.

Nem , a szerződés azt mondja, hogy a 3.99%-os kamatérték tájékoztató jellegű.
A kölcsön valódi kamata, majd a folyósításkor érvényben lévő hirdetményben (jővőbeni, nem múltbéli) szereplő érték.
Mit ad isten, a szerződés aláírása és a folyósítás között eltelt időben pont változott a hirdetmény, így a kölcsön kezdeti kamatértéke , már az új (a szerződés aláírásakor még nem ismert) hirdetményben szereplő összeg volt.

A harmadik tévedésed:

"Szerződéskötéskor 3,99% hirdetményes kamat és 6 havi kamatperiódus, amiben megegyeztetek. Rosszhiszeműség ezt nem megegyezésként aposztrofálni."

Az adós akarata valóban az igényléskor/szerződés aláíráskor ismert 3.99%-os kamatértékre vonatkozott.

Mint a fent leírtakból és a szerződésből viszont kiderül, hogy a bank viszont a folyósításkori hirdetményben szereplő kamatértéken kívánta nyújtani a kölcsönt (4.99%)

Itt a konkrét szerződési feltétel:
„A kölcsön éves kamatlába a folyósítás időpontjában a Hirdetményben megállapított érték, melyet a Bank a szerződéskötés napjára vonatkozóan tájékoztató jelleggel közöl: a kamatláb évi 3,99%, azaz három egész kilencvenkilenc század százalék”.

Hol itt a megegyezés és a közös akarat?????

Negyedik tévedésed:

"Hibás érvelés „a szerződés tényleges kamata, majd csak a folyósítás napján fog ismerté válni” helyett azt kéne mondjad inkább hogy minden 6 hónap megkezdésekor válnak a kamatok ismertté, de ez nem változtat a szerződéses akaratotokon, mégha így utólag nem is tetszik."

A fent idézett feltételből látszik, hogy nem hibás az érvelés.
(bár nagyon kisarkítva igazad van....ha úgy vesszük, hogy a folyósításkor kezdődik az első 6 hónap, akkor valóban az első 6 hónap megkezdésekor vált ismertté a kamat, de akkor a szerződést a -(mínusz) 22. nap írtuk alá, de akkor még nem volt ismert a 22 nap múlva vagyis az első napon érvényes kamatérték.)

Ötödik tévedés:

"A szerződéskötésre szóló akaratot évekig nem vitatták."

A szerződéskötési akaratot most sem vitatja senki, én is csak azt mondom, hogy a felek nem egyeztek meg olyan fonton kérdésekben, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy a jog létrejöttnek ismerje el a szerződést.

Pusztán a szerződéskötési akarat kevés.

Árfolyamrés miatt a szerződés nem semmis, csupán a 2/2014 PJE 3. pont szerint az MNB középárfolyam alkalmazandó.

Valóban?

Akkor arra válaszolj, hogy ha a szerződés körülményeit vizsgálva , arra jutunk, hogy a felek (de minimum a bank) el kívántak térni a Kuria által emlegetett disszpozitív szabálytól, akkor miért pótolja erőszakkal a Kúria a felek akaratát?????

Itt nem az van, hogy a felek azért nem egyeztek meg az árfolyam alkalmazásában, mert a törvény szabályozza az alkalmazandó árfolyamot.
Itt az van, hogy a felek (de minimum a bank) a szerződési szabadság értelmében el kívántak térni a törvényben szabályzott MNB árfolyam alkalmazásától. (igaz akkor még senki nem tudta, hogy a törvény szabályozza az árfolyamot :)))))

Vagyis az MNB árfolyam szerződésre erőltetése, a felek akaratának figyelmen kívül hagyása, megerőszakolása annak érdekében, hogy a szerződések érvényben tarthatóak legyenek.
Mi ez , ha nem bankmentés???????

Továbbá a 2/2014 PJE elég csúnya csúsztatást tartalmaz.
(De ezt már csak bónuszként írom)

"Az Irányelv 6. cikk (1) bekezdésének az Európai Unió Bírósága által a C-26/13. számú ítéletben kifejtett értelmezése szerint, amennyiben a szerződés a tisztességtelen szerződési feltétel elhagyása esetén nem teljesíthető, a tisztességtelen feltételt a nemzeti jog diszpozitív rendelkezése helyettesíti. A magyar jog vonatkozó diszpozitív rendelkezését a Ptk. 231. § (2) bekezdése tartalmazza, amely szerint a más pénznemben meghatározott tartozást a fizetés helyén és idején érvényben levő árfolyam alapulvételével kell átszámítani."

A nagy ló.....szt mondott ilyet az EB, az EB azt mondta, hogy:

"E megfontolásokra tekintettel a harmadik kérdésre azt a választ kell adni, hogy a 93/13 irányelv 6. cikkének (1) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy az alapügyben szereplőhöz hasonló helyzetben, amelyben a szolgáltató és a fogyasztó között létrejött szerződés a tisztességtelen feltétel elhagyása esetén nem teljesíthető, e rendelkezéssel nem ellentétes a nemzeti jog azon szabálya, amely lehetővé teszi a nemzeti bíróság számára a tisztességtelen feltételnek a nemzeti jog valamely diszpozitív rendelkezésével való helyettesítése révén az e feltétel érvénytelenségének orvoslását."

Az EB azt mondja, hogy nem ellentétes az olyan jogszabály, amely lehetővé teszi a bíróság számára a feltétel más disszpozitív jogszabállyal való helyettesítését.

Már csak az a kérdés, hogy melyik jogszabály tette lehetővé a helyettesítést!!!!!!

A Kúria csak a helyettesítő jogszabályt vélte megtalálni a Ptk 231-ben (Igaz az nem is a Kúria volt, hanem Gárdos), de a helyettesítésre lehetőséget adó jegyszabályról nem esik szó!

A Kúria valszeg ezért csúsztatott , mert a 2/2014 PJE alapját képező ügy főtanácsnoki inditványában ez olvasható:

35. Az alperes mindazonáltal észrevételeiben rámutatott arra, hogy a diszpozitív szabályozás esetleges alkalmazásának kérdése hipotetikus jellegű, mivel az alapügyben szereplő kölcsönszerződés létrejöttekor nem létezett ilyen szabályozás. Egyúttal rámutatott arra, hogy a bíróság a diszpozitív jogszabályi rendelkezés kötelező alkalmazásának kimondásával súlyosan korlátozná a szerződési szabadságot.

Vagyis kilyukadtunk újra a felek akaratának semmibevételéhez, csakhogy a szerződéseket életben lehessen tartani.

MrWatson # 2015.10.25. 10:16

Esetemben kizárólag az árfolyamrés volt a kérdés. Családi vállalkozásban vásárolt személyautóra nyújtott deviza alapú forintkölcsönről volt szó ami lejárt 2015 áprilisában. Én kértem az árfolyamrés elszámolását még 2014 augusztusban, de nem tették meg így kiszámoltam, többször felszólítottam a pénzintézetet ősszel és az utolsó 4 hónapi részletet nem fizettem be (csak a kiszámolt különbözetet), mert az már az árfolyamrés elszámolásával nem járt volna. Ezt nem fogadták el, nem pereltek, Fizetési MegHagyásban követeltek 300ezret +150ezer lezárási és mindenféle egyéb díjakat + FMH díj + perköltség.

Az MKB Euroleasing azt vitatta, hogy egy Kft fogyasztó-e (régi Ptk. 685. szerint fogyasztó), valamint hogy a 2/2014 PJE nem általános érvényű jogelvekről, hanem Hpt. magánszemély fogyasztóinak jogáról beszél csak. Ezért nem számolta el az árfolyamrést.

Én a 2/2014 PJE szerint azzal érveltem, hogy az árfolyamrés mögött nem áll közvetlenül nyújtott szolgáltatás, ezért tisztességtelen, és ha nem vonatkozik rám a PJE akkor a bíróság döntsön róla. :)
Iránymutatásként előadtam a 2/2014 PJE mellett az AB IV/1681/2014 [52] árfolyamrés tisztességtelenség-, [55] megengedhetetlen különbségtétel-, és [61] továbbérvényesíthetőség tekintetében tett érvelését is.

Az első tárgyaláson elálltak az FMH-ban támasztott követelésüktől. :)

MrWatson # 2015.10.25. 10:00

YCal ügye az "árfolyamrés" törvény miatt van felfüggesztve, nem volt tárgyalás ha jól értem. Ahogy olvasom az egyoldalú kamatmódosítás a vita tárgya, de az árfolyamrés is az lehet ha jól sejtem. Azt gondolom, hogy a 2/2014 PJE és 6/2013 PJE ezeket rendezi. Akár kérésre folytatható is szerintem egy ilyen per. Esetemben már le is zárult amiről külön post-ban írok a tanulság kedvéért ;)

Ezt az ügyet én is érdeklődéssel olvastam át YCal érdes stílusa ellenére ;) és az alábbiakat gondolom:
A szerződés tartalma a lényeg, nem az elnevezése (kölcsön/hitel/derivatív ügylet).
A szerződése az eddigiekből nyilvánvalóan létrejött, nem semmis és nem érvénytelen.
A kölcsön nyújtás és elfogadás, a kényszermentesség, a kamatfizetési igény és fizetési szándék nem kérdéses.
Maximum a tartalmában van amit a felek másként /vagy sehogysem/ értelmeztek.

Obudafan, B.L. arra kell törekedni, hogy a felek közti szerződés érvényesüljön
Rosszhiszeműség a szerződés semmisségével operálni, vagy akarat hiánnyal.

A kamatérték közvetett meghatározása objektív, 3. fél számára is leellenőrizhető konkrét érték.
Obudafan: az a kérdés, hogy ennek az egyoldalú módosítása jogszerű-e
YCal utalása is az egyoldalú kamatmódosításokra utal azzal hogy „kicsit nekem meredek”.
YCal: „5 EV után derült ki, hogy a bank nem 3.99%-os induló kamaton nyújtotta a kölcsönt.” Ezt kell akkor orvosolni. Az idézet helyénvaló: „Tudtam, csak nem sejtettem” :) még akkor is ha:
B.L.: „látom a havi törlesztésnél, hogy mennyi esedékes, számomra az már értesítés” A 3,99% és a THM is megtévesztő, a törlesztő eltérés mértéke pedig mérlegelendő, hogy szemet szúrhat-e, és persze azt sem felejthetjük el hogy a bank jóhiszeműen is tévedhet!
„a bank Hirdetménye objektív és a felek által nem befolyásolható érték” hiszen múlt idő, meg van hirdetve.
Ugyanolyan objektív egy adott időbeli BUBOR vagy egy hirdetményi kamat, és ugyanúgy nem látható a jövőbeni értékük.

Szerződéskötéskor 3,99% hirdetményes kamat és 6 havi kamatperiódus, amiben megegyeztetek. Rosszhiszeműség ezt nem megegyezésként aposztrofálni. Egy bíró ilyen hozzáállással könnyen elzavar a p’csába! Viszont abban javadra ítélhet hogy számolják át 3,99%-al 4,99% helyett az első 6 hónapot.
Hibás érvelés „a szerződés tényleges kamata, majd csak a folyósítás napján fog ismerté válni” helyett azt kéne mondjad inkább hogy minden 6 hónap megkezdésekor válnak a kamatok ismertté, de ez nem változtat a szerződéses akaratotokon, mégha így utólag nem is tetszik.
B.L.: „Változó kamatnál számitok a kamatváltozásra.

(gazdagodás = ingatlanérték feletti kötelezettség megszűnt-e érdekes mellékszál, bár erre nem Ycal-tól olvasnám a magyarázatokat ;) már bocs)
Szerintem az nem gazdagodás ha valaki kap egy pénzösszeget (eszközt), egy ugyanolyan összegű kötelezettséggel. :)

BoriBori: „ha nem tetszik a szerződés” „fizessék vissza rögvest, amit kölcsön kaptak.
YCal: „Elképzelhetőnek tartod, hogy a létre nem jött szerződés tudatában az adósok évekig kamatfizetési kötelezettséget teljesítettek?” Nem, tehát szerinted is létrejött a szerződés. :)
A szerződéskötésre szóló akaratot évekig nem vitatták.

(ius: a bankokat itthon nem mentették meg, maximum rövid távra kölcsönt kaptak (Magyarországon talán csak az OTP és az FHB akik 1 éven belül vissza is adták), hogy a betéteseknek legyen miből fizetni, mert a hitelek a betétekkel szemben hosszabb távúak)

Árfolyamrés miatt a szerződés nem semmis, csupán a 2/2014 PJE 3. pont szerint az MNB középárfolyam alkalmazandó.
AB. IV/1681/2014. „[52] … a törvényhozó az árfolyamrést eleve – mindenfajta bírósági eljárás nélkültisztességtelennek minősítette, abból az adósnak semmifajta fizetési kötelezettsége nem keletkezik, és nem is keletkezhet.” 2/2014 PJE „ nem áll mögötte közvetlenül nyújtott szolgáltatás
YCal: „megerőszakolt dolognak tűnik, hogy a Kúria megmentse a szerződéseket.” Nem. Ez részedről rosszhiszeműség.
Obudafan, B.L. „ arra kell törekedni, hogy a felek közti szerződés érvényesüljön

Ycal # 2015.10.12. 02:11

ius:

Akinek bejött az élet..... :)

ius latratus # 2015.10.11. 19:06

Jaa, hogy ezért puli!
Istentelen egy boszorkány volt az egyik (szó szerint istentelen, ugyanis a drága nyakán egy megfordított pentagram feketéllik...), a másik meg egy angyal.
Már amikor beszálltak is olyan gondolatok cikáztak a fejemben, amiért Lucifer külön kondért tart fenn nekem.
Nem folytatom tovább.
Az ördög szolgája lettem.
Isten veletek!
:))))

On

Ycal # 2015.10.11. 17:17

B. L. :

Igen, valoban semmi ertelme, hogy mi ketten beszeljuk ezt.
Soha az eletben nem volt a bankhiteled, derivative ugylet.

Én kölcsönről beszéltem, a hitel már megint hogy kerül ide.

Az a baj, hogy te nem tudod megmondani, hogy akkor mi a "deviza alapú kölcsön" konstrukció?

Én megkérdeztem tőled, hogy a kölcsön vagy a derivatív ügylet meghatározását tudod ráhúzni a "deviza alapú kölcsön" konstrukcióra.

Erre nem válaszoltál.

A kodifikáció definiálja a kölcsönt.

"pénzösszeg rendelkezésre bocsátása" , ha szerinted ez, akkor juhéjj , már csak a kölcsön tárgyát kell meghatározni. Ami a rendelkezésre bocsátási kötelezettség értelmében csak a forintösszeg lehetne.

Ha mégsem ez, akkor egy nem nevesített valami.

Erre mondja a kodifikáció, hogy a derivatív (származtatott) ügyletek egyetlen közös jellemzője, hogy a felek szolgáltatása alap termék jövőbeni értékétől függ.

Én nem mondtam, hogy a deviza alapú konstrukció egy nevesített derivatív ügylet, csak azt , hogy míg a kölcsön definitív jellemzőit nem, addig a derivatív termék definitív jellemzőit tartalmazza.

Az a baj, hogy te azt hiszed , hogy csak az derivatív ügylet amit te ismersz , pl fx-swap , CIRS, plain vanilla swap.
Pedig a kodifikáció pont azt mondja, hogy :

A derivatív ügyletek sokszínű jogi megjelenési formáiban – polgári jogi szempontból – közös az, hogy szerződésen alapul (ideértve a kötvényfeltételeket is) és legalább az egyik fél szolgáltatását vagy annak értékét egy jövőbeli bizonytalan esemény vagy folyamat határozza meg.

A kamatláb határidős vagy csere ügyletek tartalmukat tekintve a kölcsönügyletekkel rokoníthatóak.

Én kicsit azt érzem, hogy te nem vagy hajlandó a konstrukció jellemzőit észrevenni.

Kb: azt mondod, hogy azért kölcsön, mert a bank annak nevezte el.

Továbbá nem vagy hajlandó azt figyelembe venni, hogy egy valódi deviza kölcsön azért deviza kölcsön mert ott megtörténik a deviza rendelkezésre bocsátása.

Míg ez a deviza alapú konstrukcióból hiányzik...... ezért nem felel meg a Ptk-ban szereplő kölcsön meghatározásnak.

Ha ezt hajlandó vagy belátni, akkor érteni fogod azt amit írtam, ha homokba dugod a fejed és mantrázod, hogy "de akkor is", akkor csak sajnálni tudlak.

Győzz meg , mondj valami érvet ami téged igazol, de ne azt, hogy .... "CSAK"

Nem az én ügyemről van szó ezesetben....

Ycal # 2015.10.11. 16:52

ius:

A fater a 2 feketére gondolt hátul :)

ius latratus # 2015.10.11. 16:50

groszfater

Ezt most nem értem.

groszfater@gmail.com # 2015.10.11. 15:00

ius !

Pulit szereztél ?

Ycal # 2015.10.11. 13:09

Ius:

4 év sok idő.
De csak neked megsúgom, hogy ezzel az dologgal megkínáljuk a bíróságot 15 napon belül :)
Majd ők mondanak valamit rá.