Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Totom # 2013.03.07. 16:20

Nekem nem fáj igazat adni másoknak, még ha az esetek 99%-ban igaza is van, de Magyarországon valóban NINCS precedens jog.

Amennyiben érdemi választ szeretnétek, valami ilyesmit tudnék elképzelni.

Természetesen én értem (mert akarom érteni), hogy mire gondolhat Ycal, legfeljebb megcáfol ha tévedek.

Ami Magyarországon létező eljárás, az az ún. Jogegységi eljárás, melyet a Kúria folytat le, a kimenetele pedig az ún. Jogegységi határozat, mely határozat a bíróságokra a Magyar Közlönyben történő közzététel időpontjától kötelező.

Tician

Fenntartom amit írtam, miszerint -egyetértve veled- az árfolyamrés független az árfolyamtól, azonban a forintban kifejezhető számszerű értéke nem.

Példa:
(Nem esküszöm meg rá, hogy így számítják, utána kellene néznem, de ha jól emlékszem igen)

Középárfolyamon 150 Ft/ 1 egység deviza, 1% árfolyamrés esetén a vételi 149,25 Ft, az eladási 150,75 Ft. A kettő közötti különbség 1,5 Ft, százalékban kifejezhető, THM-ben egyértelműen meghatározható %-ban!

Ha középárfolyamon 250 Ft/ 1 egység deviza, 1% árfolyamrés esetén a vételi 248,75 Ft, az eladási 251,25 Ft. A kettő közötti különbség 2,5 Ft, százalékban pontosan annyi, az összege viszont _változik_, tehát függ az árfolyamtól.

Mi történik viszont akkor, ha a bank változtatja a százalékos mértékét, amit meg is tett?

Ha középárfolyamon 250 Ft/ 1 egység deviza, 2% árfolyamrés esetén a vételi 247,5 Ft, az eladási 252,5 Ft. A kettő közötti különbség 5 Ft!
Százalékban és összegben is változik, azonban jól látható, hogy az árfolyamrés kiszélesítése a bank által hozott döntés eredménye, mely újabb extra profitot hozott számára.

Na ez az a bizonyos árfolyamrés, ami az OTP-nél (is) el lett sunnyogva (viszont a THM-be bele lett számolva), a hitelt felvevő figyelmét nem hívták fel rá, hogy a hitelnél ez is egy olyan költségelem (volt 2010-ig) amivel játszik a bank, amit bármikor egyoldalúan megváltoztathat (hoppá, ez sincs benne a szerződésben), ha a kedve úgy tartja.

Totom # 2013.03.07. 16:21

Meg annak se akinek nincs 99%-ban. :)

Sherlock # 2013.03.07. 16:24

Chapel, százszor is beidézheted, több köze nem lesz a precedenshez. Még ha nagyon rá akarnád erőszakolni, akkor sem tudnád kifejteni hogy akkor ez most stare decisis, orbiter dictum vagy egyéb, ha egyik vagy másik akkor advisory vagy compulsory precedent és vertikális vagy horizontális hatályú-e. De ha igen, akkor hajrá.

capisca # 2013.03.07. 17:03

Chapel

Elnéztem, te írtad ezt. Ycaltol bocsánat.

De a link nem az ítélet, hanem a főtanácsnok indítványa. Ez még precedensnek is kevés lenne, hiszen nem bírósági ítélet.

Mr.Chapel # 2013.03.07. 20:58

Sherlock

Gratula….úgy látszik legalább a LATIN megy!!

Még ha nagyon rá akarnád erőszakolni, akkor sem tudnád kifejteni…

Tisztázzunk valamit, csakhogy VILÁGOS legyen a számodra is.

Ezt nem ÉN fejtettem ki, hanem VERICA TRSTENJAK FŐTANÁCSNOK EB

...az általa kifejtettek a 93/13 EGK- n alapszanak..

Kiemeltem a kulcs mondatokat, részeket…

..az eljárásban részt nem vevő fogyasztó részére……….
..valamely feltétel tisztességtelen jellege következtében keletkezett…...
...ha a feltétel tisztességtelen jellegét egy másik, őt nem érintő eljárásban állapították meg....
...Nem ellentétes ugyanakkor az irányelv 8. cikkével…
amely ilyen esetben biztosítja a fogyasztó számára…..

Kérdés!

Te ebből mit szűrsz le, milyen következtetésre jutsz, vagy juthatsz...

Igazából ez SZÖVEGÉRTÉS + NÉMI KOMBINATORIKA

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Sherlock # 2013.03.07. 21:31

A precedens továbbra sem ezt jelenti, de vergődj csak.

Tician # 2013.03.08. 08:29

Na az OTP 123 milliárdot termelt 2012-ben...abból futja az adósok kártérytésére, meg a túlfizetések visszatérítésére kamatokkal együtt.

Ycal # 2013.03.08. 08:41

Szerintem maradjunk annyiban, hogy Sherlocknak vége egy igazán fontos kérdésben igaza van...... :-)

Mr.Chapel # 2013.03.08. 09:02

Ycal # e-mail 2013.03.08. 09:41
Szerintem maradjunk annyiban, hogy Sherlocknak vége egy igazán fontos kérdésben igaza van...... :-)

YCAL!

Teljes mértékben osztom az álláspontod….:):)

Annyi kiegészítéssel, hogy..

..Vakokkal színekről nem érdemes vitakozni....mert… PARTTALAN:)

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

apocalypto # 2013.03.08. 09:08

A magyarnak nevezett izraeli bábkormányok nem, hogy nem állnak ki a törvényellenesen becsapott és megtévesztett emberek mellett, de ismerve a várható retorziót, még jogszabályokat, törvénymódosításokat és kormányrendeleteket is hoztak/hoznak a devizacsalás legalizálására...

A bankok nem létező költségelemeket számoltak fel árfolyam növekedésként, amit nyereségként be sem vallottak, ami adócsalás is mellesleg.

Ez már bizonyíthatóan is előre megfontolt szándékból, nyereségvágyból, aljas indokból, előre kitervelt módon, és tekintve az egyre növekvő áldozatok számát, különös kegyetlenséggel, a bankirányítás és a politikai irányítás bűnszövetkezetében elkövetett népellenes, és hazaárulásnak minősülő bűncselekmény!

apocalypto # 2013.03.08. 09:12

"MEGA GYÜLEKEZŐ – VÉGKÉPP ELTÖRÖLNI!"

Ez a felvilágosult, méltóságukért kiálló emberek forradalma lesz!

A helyszín Budapest 2013. március 9-én 11:00 órakor, a József nádor téren a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt.

Link : http://kaslerarpad.hu/?…

A MEGA megmozdulást, MEGA demonstrációt támogatja a Koppány Csoport autósfelvonulással, autósblokáddal!

Sherlock # 2013.03.08. 09:19

Iustitia is vak, s veletek szemben ő ért a joghoz, úgyhogy ezt bóknak vettem.

Mr.Chapel # 2013.03.08. 09:37

Sherlock # e-mail 2013.03.08. 10:19
Iustitia is vak, s veletek szemben ő ért a joghoz, úgyhogy ezt bóknak vettem.

Először is

Iustitia nem vak, csak be van kötve a szeme….( szimbulikusan talán hasonló, de nem ugyanaz)

Másodszor
Nem bíró, vagy jogász volt, hanem egy RÓMAI isten

ERGÓ

KÉPVISELTE, szimbolizálta a jogot…. És nem alkalmazta..

Megint csak fogalmi kérdésekről és/vagy azokból eredő csúsztatásokról beszélünk, de végül is mindegy..:)

Maradjunk annyiban, hogy változatlanul Ycal és Totom álláspontjait tudom maximálisan elfogadni!!

Sherlock # 2013.03.08. 09:47

Arare bove et asino. És én be is fejeztem.

wers # 2013.03.08. 10:02

Sherlok, elég sokáig bírtad :)

Mr.Chapel # 2013.03.08. 10:06

qui veritatem quaerunt, invenire semitam que ducit ad opus primum

Az lenne az üdvözítő szerintem, ha ezen a fórumon IS megoldásokat keresnénk, és nem érdekellentéteket!

Talán ezért tart itt a világ, mert az utóbbi mentém halad...:(

Részemről tehát a hasznos és előrevivő dialektus a preferált!!!

Ma Donna (törölt felhasználó) # 2013.03.08. 10:58

Mr.Chapel#e-mail 2013.03.08. 11:06
Részemről tehát a hasznos és előrevivő dialektus a preferált!!!

Kérem szépen, magam is vallom, a dolgot őt magát nézzük. Nem baj, ha nemi közgazdász, pénzügyér és civil-politikus attitűdöket is szívesen veszünk a polémiákban fűszerezés gyanánt.

Nos.
Elsősorban az AXA-s devizásoknak szóló direkt, valóban dokumentum értékű hír hangzik el az alábbi beszélgetés végén, de nyilvánvaló, hogy sokkal szélesebb körű a hatása mind a vertikum, mind a horizont vonatkozásában lévén, hogy magát a "szisztémát" fedi fel és ismeri el.
(Önleleplezés egy bank részéről. Nem is értem, hogyan szánta el magát erre a lépésre.)

Tegnap este (21.45 körül) felolvasnak egy, az AXA által a minap megírt levelet, amelyet egy jól felkészült ügyfele panaszlevelére válaszolva fogalmazott meg, és amelyben közli, hogy "..."

http://www2.echotv.hu/index.php?…

Mivel pontosan beidézni nem tudom, mert minden szava, vesszője, ékezete jogi szempontból kifejezetten értékes, ezért küldöm át az anyagot megtekintésre mindazoknak, akiket a téma érint, vagy érdekelhet.

Ha "ezt a levelet" - lényegét tekintve - a Bankszövetség írja majd meg (mert vélhetően nem tehet mást), nos akkor indulhat meg a nyerési eséllyel bíró perek tömege, amelyekre az elsőfokú bíróság sem mondja majd azt, hogy "passz..." és már küldi is "fölfelé".

(Itt olvastam, most még ez az egyébként "érthető" gyakorlat.)

Tiszteletben tartva mindenki ízlését, senkinek sem mondom, hogy nézze meg a riportot. Ám ha nem idézem be pontosan az inkriminált szakaszt ebből a kordokumentumból, akkor "nem mondtam semmit".

Ma Donna (törölt felhasználó) # 2013.03.08. 11:35

ARTUR vagyok, Ma Donna bátyja.
(Engedelmetekkel, pár szót..

Köszöntöm a Fórum minden kedves Hölgytagját, legyen bár állandó vendég, vagy éppen csak véletlenül betoppant Olvasó "fehérnép".

- Nőnapi köszöntőm -

A férfi gondja, s öröme a nő,
Mindkettő egyre csak nő.

“A nő átmeneti lény az ember és az angyal között.”

Van egy olyan tévhit,
hogy miután Isten megteremtette a férfit,
a vállát mérgesen megrántotta,
mert rájött, hogy elrontotta.
E hibája után a fejébe vette,
és a gondolatot tett követte,
Ádámnak a bordáját kivette,
és hogy emelje a férfi körül a hőt,
megalkotta a nőt.
Évával beindult a legújabb széria,
ahol jóval domborúbb a karosszéria,
és mivel Isten nem volt hanyag,
az anyag,
mit belegyúrt, mint utóbb kiderült,
jóval tartósabbra sikerült.

A férfi gondja, s öröme a nő,
Mindkettő egyre csak nő.
Míg rá nem jön,
A kettő egyre megy,
Férfi és nő, ugyanis egy.

Szépséges Nők, kedves jó Asszonyok, kívánunk nektek Mesés Nőnapot!

Mr.Chapel # 2013.03.08. 12:09

ARTUR

EHHEZ teljes mellszéllességgel csatlakozom

( na nem ugyanolyannal mint a tiszteletet érdemlő hölgyek rendelkeznek)

bocs! ócska szó poén de idevág...:)

Franciska69 # 2013.03.08. 12:21

Köszönjük KicsiRózsa, vagy Ma Donna, vagy ARTUR, stb... !:)))

Mr.Chapel # 2013.03.08. 12:25

Ma Donna

BOLDOG NŐNAPOT!!

Másokat is nevesítenék, de a nick nevek alapján nem azonosítható, mindenki nemi hovatartozása így tartózkodom mások név szerinti köszöntésétől ..)

Mivel látom, annak szellemében kívánsz "beszállni" a fórumba, amit magam is vallok, kérlek jelezd hol van az a fontos infó az AXA kapcsán amire hivatkozol!!

Mivel ismerek érintetteket a nevezett Bankocska részéről, RENDKIVÜL hasznos lenne az infó!

Megköszönöm, ha bármit tudsz ezzel kapcsolatban valamennyi fórumozó részére prezentálni!!

Mr.Chapel # 2013.03.08. 12:27

Franciska69

Mivel Te beazonosítható vagy a nick név alapján...

BOLDOG NÉVNAPOT

Mr.Chapel # 2013.03.08. 12:29

Franciska69

Revideálok!!!

NŐNAPOT!!!!!!

wers # 2013.03.08. 12:31

köszi Artur, kedves tőled, és neked is köszi Mr.Chapel.

(ma Zoltán névnap van, nem Franciska)

Mr.Chapel # 2013.03.08. 12:35

wers

BOLDOG NŐNAPOT!!

észleltem, hogy "félreütöttem" korábban, de aztán korrigáltam:)