Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Mr.Chapel # 2013.03.14. 11:39

Esztera # e-mail 2013.03.14. 09:45

A deviza alapú hitelekről, kötelező olvasmány:

Pár nap csönd után kicsit feléledt a fórum...:)

A cikk kapcsán, várjuk a Bankszövetség nyilatkozatát!.:)

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.14. 11:45

Homokszem a gépezetben: valaki értelmes cikket linkelt be. Ne reménykedj, hogy a címén kívül mást is elolvasnak belőle. Ha mégis, akkor a szerző promt idióta OTP-bérencnek lesz minősítve.

Ycal # 2013.03.14. 12:37

KBS:

De még mekkora homokszem került a gépezetbe.....

Kíváncsi leszek, hogy hogyan fogják a FX-SWAP ügyletbe megpróbálni belepaszírozni a országkockázati felárat :-)

Az FX-swap egy tőkecserés ügylet.... a forintom "elcserélem" svájci frankra.....

A kérdés, hogy hogy jöhetne ide a "nemfizetési kockázat", mikor az elején már megtörtént a "tőkecsere" :-)

Ycal # 2013.03.14. 12:42

A másik, hogy az, hogy portfólió szinten a bank rendelkezett szintetikus CHF-el , nem jelenti, hogy egyedi ügyben tudná bizonyítani, miszerint összeköthető az adós kölcsönével :-)

Mr.Chapel # 2013.03.14. 12:51

Ycal

Kíváncsi leszek, hogy hogyan fogják a FX-SWAP ügyletbe megpróbálni belepaszírozni a országkockázati felárat :-)

Nem ez a lényeg YCAl, ezen már rég túl kell lépni, hogyha és amennyiben ez volt egy KÖLCSÖN ügylet mögött, akkor hogyan is számolhatták volna pl az ügyleti ( ref) kamatot és a tényleges (fedezett SWAP ügylet hatálya alatti) CHF/HUF árfolyamot ( Ergó annyit számoljon, amennyire Ők kötötték)

A FŐ KÉRDÉS szerintem az?

...egy TŐZSDEI ügylet- amire tuti egyetlen kölcsönfelvevő akarata sem terjedt ki, mert nem is tudott ról
  • miképpen jelenik meg egy FOGYASZTÓI kölcsön ügylet mögött, annak szerves részeként

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.14. 12:57

Mit kell azon bizonyítani? Összekötötték, nem? Önként, dalolva, egyező akarattal. Tudod, a szerződéses szabadság.

Mr.Chapel # 2013.03.14. 13:07

KBS
Önként, dalolva, egyező akarattal

Hogy lehet egyező az akarat, ha az egyik félnek NULLA az infója valamiről? :(

Tudod, a szerződéses szabadság.

Te Béla, kicsit hasonlít a gondolat meneted, a logikád az előző rendszer „időszakos választásaihoz” , ahol a dolgozó nép egyező akarattal és persze szabadon, cselekvőképessége teljes tudatában megválasztotta 90 % os eredményel az MSZMP jelöltjét!! 10 % - ot kapott a hazafias népfront!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.14. 13:09

Épp ellenkezőleg. Ti vagytok azok, akik azt kívánjátok, hogy az állam nagykorú polgárainak gyámja legyen, és ne csak gondoskodjon róluk, hanem gondolkodjon is helyettük.

Én azt mondom, mindenki felelős a saját döntéseiért. Ceterum censeo: pacta sunt servanda.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.14. 13:13

Amúgy csak egy jelölt volt (1985-ig), és az épp a HNF-é volt. Az MSZMP az 1990-es választáson indult először, mikroszkópikus eredménnyel.

Ycal # 2013.03.14. 13:17

KBS:

Persze szerződési szabadság, az egyik oldalon, PTK és Hpt. által szabályzott kölcsön a másikon....

Az adós tudja bizonyítani, hogy ő bizony forintot kapott, ha bank plusz lóvét szeretne, akkor azt kell bizonyítania, hogy ez előtte CHF volt és nem azt , hogy megvolt rá a lehetőség.....

A számviteli törvény , már csak olyan csúnya dolgokat ír elő, hogy valódiság elve, meg hogy miden pénzmozgáshoz kell bizonylatnak lenni........

Ugye a CHF-et a bank forintra váltotta , amit neked kifizetett....vagyis a számviteli törvény betartása miatt ,tudja ezeket bizonyítani...

wers # 2013.03.14. 13:20

Te Béla, kicsit hasonlít a gondolat meneted, a logikád az előző rendszer „időszakos választásaihoz” , ahol a dolgozó nép egyező akarattal és persze szabadon, cselekvőképessége teljes tudatában megválasztotta 90 % os eredményel az MSZMP jelöltjét!! 10 % - ot kapott a hazafias népfront!!

Először is durva a hasonlat, ill. teljesen ferde. Egy szerződésnek min. két fele van, és szerződés kötéskor mindketten azt ítrák alá, és lehessenek nyugodtak, hogy mindkét fél ahhoz tartja magát (nem csak a hitelszerződésre, minden szerződésre értem)

Pl. szeretnék nyugodt lenni, hogy a felvett hitelemet úgy fizethetem vissza, ahogy arra szerződünk. Pl. Ne találja ki a bank, hogy lementek az igatlan árak, ezért az akkor felajánlott fedezet már nem elég, vonjunk be mégegyet, külnben szerződést bont stb.

Már, nem tudom mennyi idős vagy, nekem kétszer volt szerencsém (?) átkosban szavazni (szüleim ki is tagadtak volna, ha nem gyakorlom hazafias jogaimat). Nem volt ott semmi 90%. Hogy is lett volna, ha csak egy párt és egy név szerepelt rajta?

Dr.Attika # 2013.03.14. 13:33

Az 1985-ös választáson már kettő jelölt volt. Onnan emlékezetes, hogy felelősségre akartak vonni választás rendje megsértése miatt. A "vád" szerint befolyásoltam a választói akaratot. Történt, hogy a választás napjára (vasárnapra esett) berendeltek a laktanyába, hogy felügyeljem a választást. (Biztosítani kellett, hogy a katonák minél nagyobb számba vegyenek részt.) Meg volt határozva, hogy melyik század mikor szavazhat. megadott idő előtt tíz perccel sorakoztattam a századot és alakzatban elvonultunk a KISZ-klub elé.Odaérve "oszoljt" vezényeltem és a katonák bementek és szavaztak a két jelölt valamelyikére.
Hétfőn hívatnak a parancsnokságra, hogy a hazafias Népfront képviselője panaszt emelt, hogy a katonáimnak parancsra kellett szavazniuk, mert, hogy alakzatban vonultak a szavazó helységhez. Egy hétig tartott magyarázkodnom, hogy a körlettől a szavazó helységig valóban alakzatban mentünk, mert hogy a laktanya parancsnok parancsa szerint így kellett közlekedni, de mivel "oszoljt" vezényeltem, ezért a szavazó helységbe már szabad akaratukból mentek be és a cédulát is szabad akaratukból dobták be az urnába.

ius latratus # 2013.03.14. 13:40

"de mivel "oszoljt" vezényeltem, ezért a szavazó helységbe már szabad akaratukból mentek be "....

Ja. Gondolom.

:))

ius latratus # 2013.03.14. 13:41

Őrnagy effftárs voltál?

:)

Mr.Chapel # 2013.03.14. 13:46

wers
Először is durva a hasonlat, ill. teljesen ferde.

Igazad van teljesen, minden hasonlat sántit….

ELLENBEN

Definiáljuk már szabadságot mint fogalmat

A példámat csak azért hoztam fel – bár ferde ez igaz- , hogy tudniillik Szabadon lehetett menni választani abból az egy jelöltből!!:) Ez már önmagában paradoxon!

A szabadság értelmezése és alkalmazása a szerződében viszont az Én olvasatomban egybeesik a

4. § (1) A polgári jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a felek a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

200. § (1) A szerződés tartalmát a felek szabadon állapíthatják meg. A szerződésekre vonatkozó rendelkezésektől egyező akarattal eltérhetnek, ha jogszabály az eltérést nem tiltja.

205. § (3) A felek a szerződés megkötésénél együttműködni kötelesek, és figyelemmel kell lenniük egymás jogos érdekeire. A szerződéskötést megelőzően is tájékoztatniuk kell egymást a megkötendő szerződést érintő minden lényeges körülményről.

ŐSZINTÉN Wers

Amikor Te vagy bárki megkötötte ezeket a szerződéseket, volt-e

…„kölcsönösen együttműködve..
....szerződés tartalmát a felek szabadon állapíthatják meg....
...szerződéskötést megelőzően is tájékoztatniuk kell egymást… minden lényeges körülményről..

Tician # 2013.03.14. 14:37

Kedves Ycal!

A számviteli törvény melyik részén keressem ezt az előírást?Melyik paragrafus?

Köszi!

Mr.Chapel # 2013.03.14. 14:51

Tician

Leginkább ez alapján kéne...:)
2000. évi C. törvény a számvitelről

Valós értéken történő értékelés

60. § (1) A valutapénztárba bekerülő valutakészletet, a devizaszámlára kerülő devizát, a külföldi pénzértékre szóló követelést, befektetett pénzügyi eszközt, értékpapírt, illetve kötelezettséget a bekerülés napjára, illetve a szerződés szerinti teljesítés napjára vonatkozó - a (4)-(6) bekezdés szerinti - devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell a könyvviteli nyilvántartásba felvenni, kivéve a forintért vásárolt valutát, devizát, amelyet a fizetett összegben kell felvenni, és amelynél a ténylegesen fizetett forint alapján kell a nyilvántartásba vételi árfolyamot meghatározni.

165. § (1) Minden gazdasági műveletről, eseményről, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani (készíteni). A gazdasági műveletek (események) folyamatát tükröző összes bizonylat adatait a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni kell.

(2) A számviteli (könyvviteli) nyilvántartásokba csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad adatokat bejegyezni. Szabályszerű az a bizonylat, amely az adott gazdasági műveletre (eseményre) vonatkozóan a könyvvitelben rögzítendő és a más jogszabályban előírt adatokat a valóságnak megfelelően, hiánytalanul tartalmazza, megfelel a bizonylat általános alaki és tartalmi követelményeinek, és amelyet - hiba esetén - előírásszerűen javítottak.

(3) A bizonylatok feldolgozási rendjének kialakításakor figyelembe kell venni a következőket is:

a) a pénzeszközöket érintő gazdasági műveletek, események bizonylatainak adatait késedelem nélkül, készpénzforgalom esetén a pénzmozgással egyidejűleg, illetve bankszámla forgalomnál a hitelintézeti értesítés megérkezésekor, az egyéb pénzeszközöket érintő tételeket legkésőbb a tárgyhót követő hó 15-éig a könyvekben rögzíteni kell;

b) az egyéb gazdasági műveletek, események bizonylatainak adatait a gazdasági műveletek, események megtörténte után, legalább negyedévenként, a számviteli politikában meghatározott időpontig (kivéve, ha más jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz), legkésőbb a tárgynegyedévet követő hó végéig kell a könyvekben rögzíteni.

(4) A főkönyvi könyvelés, az analitikus nyilvántartások és a bizonylatok adatai közötti egyeztetés és ellenőrzés lehetőségét, függetlenül az adathordozók fajtájától, a feldolgozás (kézi vagy gépi) technikájától, logikailag zárt rendszerrel biztosítani kell.

Esztera # 2013.03.14. 15:26

Mr. Chapel, Azt nem tudjuk, hogy hogyan jelenik meg a kölcsönök feltételeiben a swap ügylet, de azt igen, hogy mennyivel volt alacsonyabb a kamat mint a Ft hitelnél (lehet, hogy így jelenik meg? Én nem értek a pénzügyekhez).
És rohadtul nem érdekelt volna senkit egy pénzügyi oktatás akkor, mikor kellett a pénz a lakásra minél gyorsabban, gondolom.
És ugye nem hiszed azt, hogy annyi Ft volt az országban amennyit hiteleztek akkoriban? Mert akkor annak a pénznek most is meg kell lennie vhol forintban nemde?
Rossz ügylet volt, sokan buktunk rajta, de nem fizeti ki helyettünk senki. Én legalábbis nem invesztálok még több pénzt egy nagyon kétséges kimenetelű perbe.

Tician # 2013.03.14. 15:53

Mr Chapel

Érdekes, szerintem egyetlen bank sem tudna ilyeneket igazolni...mivel nem volt átváltás, bizonylat sem lehet róla...én kértem a bíróságon, hogy mutassanak valamit , de azóta sem adtak be semmit, semmilyen bizonylatot...ezt újfent leírtam a bírónak is, kár hogy egy buta, flegma stb...

Tician # 2013.03.14. 15:55

JA bocs, köszi az útba igazítást

Mr.Chapel # 2013.03.14. 16:12

Tician

Szívesen!:)

Persze,hogy nem tudnak és ezért áll meg teljesen az amit Ycal fórumtársunk szépen le is vezettet már párszor, néhány "troll" nak itt a fórumon, hogy kérhet a Bank elszámoláskor CHF-et, ha....

Tudja bizonylattal igazolni!!!

De ennél tovább is lehet majd vinni a dolgot, de ez egy másik fejezet...:)

Mr.Chapel # 2013.03.14. 16:19

Esztera

Rossz ügylet volt, sokan buktunk rajta, de nem fizeti ki helyettünk senki. Én legalábbis nem invesztálok még több pénzt egy nagyon kétséges kimenetelű perbe.

Senki nem állítja, hogy nem kétélű fegyver egy PER, ellenben, van már annyi fogás rajtuk, plusz néhány olyan PK és EU- s jogra alapozott döntés, ami igencsak az adósok javára kezdi dönteni a mérleg serpenyőjét!!

Már csak egy kérdés merül fel, de ennek már semmi köze a joghoz, mégpedig az, hogy az egyes eljáró Bírók megfelelően értelmezik-e a jogszabályokat illetve fel merik-e vállalni, hogy egymás után "úttörői" lesznek egy olyan folyamatnak, amivel egy korszak lezárul...

Jelesül a Külföldi Ker Bankok jogtiprása itt az EU perifériáján ( gyarmatán???)

Ycal # 2013.03.14. 19:16

Esztera:

Ez nem arról szól, hogy kit mennyire érdekelt volna egy pénzügyi képzés, hanem arról, hogy a tájékoztatás mennyire fedte a valóságot....

Ha annyira nem érdekelte az embereket, a tájékoztatás, amennyire mondod, akkor a bank miért hallgatott el fontos információkat?

Nyugodtan elmondhatta volna, hogy a kamatot majd saját kénye kedve szerint emeli....

Megmutathatott volna egy 20 éves CHF árfolyamgörbét...melyet további 20 évre előre a hisztorikus adatok alapján megbecsülhetett volna és közölhette volna, hogy a futamidő végére kb. 4-5 szörös lesz a törlesztő kizárólag az árfolyam emelkedésből kifolyólag....

stb,stb

Véleményed szerint úgysem érdekelt volna senkit.... így nyugodtan megtehette volna és most nem lenne akkora szarban...

Totom # 2013.03.14. 22:38

Kábées

"Ha mégis, akkor a szerző promt idióta OTP-bérencnek lesz minősítve."

Mivel az, ezért nem lehet másnak minősíteni. Ha valakit Csányi díjjal tüntetnek ki, akkor mi a fene lenne már ha nem OTP bérenc.

A cikk egyébként felér egy vallomással, leírja hogyan trükköztek a bankok, tényleg érdemes elolvasni.

Totom # 2013.03.14. 22:49

Esztera

"És ugye nem hiszed azt, hogy annyi Ft volt az országban amennyit hiteleztek akkoriban?"

De ugye te sem hiszed, hogy bejött ennyi CHF az országba. Pont ez van leírva a cikkben, hogy swap ügyletekkel trükköztek, akarom mondani biztosították a CHF-et. Tudod mi a swap? Csere. A cserénél meg az ellenértéket biztosítani kell. CHF-ért HUF-ot.

Na akkor most felteszek neked egy találós kérdést. Ha nem volt annyi HUF az országban, de CHF se jött be (Palkó írta, nem én találtam ki, mellesleg ő se kitalálta, ez tény), akkor honnan volt mégis forrás?

Bónusz kérdés, ha nem volt ennyi HUF, de CHF sem, akkor honnan kapott hitelt az adós, mennyi annak a kamata, és melyek azok az oklistában szereplő tényezők melyek befolyásolják az értékét.