Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

wers # 2013.03.20. 06:12

Ha valódi deviza kereskedelem lett volna a hitelek mögött,
Tudtuk akkor is, de elfogadtuk, és elfogadtuk az alacsony kamatokat is.

ha a szerződések megfeleltek volna a hatályos jogszabályoknak
Miért a feltételes mód?

A tényeket jól látod, a következtetésekkel van gond. Ha részvényeket veszel, tőzsdézel, vállalnod kell a kockázatot. Ha utólag légypiszkot keresel a szerződés szélén, és ezzel indokolod, hogy megtéveszettek, hát tedd, és bizonyíts.
(egyéb iránt épp most dühöngök, azért is, hogy némely ország mentőmellényt kap többmilliárd képében, de az már több a soknál, hogy emiatt a forint zuhan, és nekem többezerrel nőtt a havi törlesztőm)

Ycal # 2013.03.20. 06:36

Wers:

Ha a bank részvény vásárlást,tőzsdézést ajánl, akkor arra mintha eltérő tájékoztatási előírásokat kellene kővetnie nem?

wers # 2013.03.20. 06:52

persze, de ezt csak példaként írtam, nem a devizahitelekkel összefüggésben, hanem azzal, hogy az ember felel cselekedetei kockázatáért. Íhattam volna, hogy: átmész a piroson, vannak kockázatai, eldöntöd vállalod, vagy sem.

wers # 2013.03.20. 07:05

arra mintha eltérő tájékoztatási előírásokat kellene kővetnie nem?
Támadható felületet lehet abban is keresni, pl. nem hívta fel a figyelmemet, hogy ha Soros György kétoldali tüdőgyulladást kap, az negatívan befolyásolhatja a részvénypiac alakulását.

Ycal # 2013.03.20. 07:14

wers:

"átmész a piroson, vannak kockázatai, eldöntöd vállalod, vagy sem.

Esetünkben annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy a lámpában lévő izzó ki volt égve és egy forgalomirányító jelezte, hogy jöhetsz nyugodtan.....persze ettől függetlenül te is hibás vagy mert , nem szálltál ki az autóból és nem ellenőrizted a kereszteződés széléig kisétálva a keresztirányú forgalmat :-)

Tician # 2013.03.20. 07:42

Nem is kellenne semmi "légypiszkot" keresni a szerződésben, az alapvető gond a devizaátváltás...

illetve át NEM váltás!A szerződésekben benne van, hogy az árfolyamváltozás kockázatát az adós vállalja...csak a buta bíróságok azt nem tudják, illetve nem akarják felfogni, hogy árfolyamkockázat csak akkor van, ha a folyósításkor CHF-et átváltottak neked forintra a folyósítás érdekében. HA nem volt átváltás, akkor nincsen kockázat, mert a banknak nem lett kevesebb CHF-je, hiszen nem váltotta át forintra!!!

wers # 2013.03.20. 07:45

nem szálltál ki az autóból és nem ellenőrizted a kereszteződés széléig kisétálva a keresztirányú forgalmat
Szoktál autót vezetni? Lámpától függetlenül te kiszállsz minden kereszteződésben, hogy megnézd jön-e valaki jobbró-balról?

Ycal # 2013.03.20. 08:22

wers:

Szokam autót vezeni és nem szállok ki.....

Talán pont ezen okból , ha kölcsön akarok felvenni , akkor nem feltételezem, hogy tőzsdézésre akarnak rávenni.....

Ycal # 2013.03.20. 08:22

Sziasztok,

Mivel rég fárasztottam a tekintetes jogász urakat, most újfenn lenn 2 kérdésem.

Jelzem, hogy most csak fogyasztói szerződésekről beszélünk, pl: "gépjármű kölcsön"

Az EB a C 618/10. sz. ügyben olyan megállapításokat tesz, mely eléggé átszabhatja a "Fizetési meghagyás" kibocsátásának eddigi gyakorlatát fogyasztói szerződések esetében.

A megállapítás a következő:

A fenti indokok alapján a Bíróság (első tanács) a következőképpen határozott:

43 Következésképpen az uniós jog által az érintett területen ily módon a nemzeti bíróságokra ruházott feladat nem korlátozódik annak puszta lehetőségére, hogy valamely szerződési feltétel esetlegesen tisztességtelen jellegét értékeljék, hanem magában foglalja e kérdés hivatalból, akár saját illetékességük vizsgálata során történő vizsgálatának kötelezettségét is, amennyiben a nemzeti bíróságok rendelkezésére állnak az e tekintetben szükséges ténybeli és jogi elemek (lásd a fent hivatkozott Pannon GSM ügyben hozott ítélet 32. pontját).

46 E tekintetben meg kell állapítani, hogy az elismert követelések behajtására vonatkozó nemzeti mechanizmusok harmonizációjának a hiányában a nemzeti fizetési meghagyásos eljárások alkalmazásának a részletes szabályai a tagállamok eljárási autonómiájának elve alapján a tagállamok belső jogrendjébe tartoznak, azzal a feltétellel azonban, hogy azok nem lehetnek kedvezőtlenebbek a hasonló jellegű belső esetekre vonatkozókhoz képest (az egyenértékűség elve), és nem tehetik gyakorlatilag lehetetlenné vagy rendkívül nehézzé az uniós jog által a fogyasztókra ruházott jogok gyakorlását (a tényleges érvényesülés elve) (lásd ebben az értelemben a fent hivatkozott Mostaza Claro ügyben hozott ítélet 24. pontját és a fent hivatkozott Asturcom Telecomunicaciones ügyben hozott ítélet 38. pontját).

53 Márpedig e kontextusban meg kell állapítani, hogy az ilyen eljárásjogi szabályozás, amely a fogyasztó ellentmondásának hiányában nem teszi lehetővé a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem tárgyában eljáró bíróság számára, hogy hivatalból, in limine litis vagy az eljárás bármely szakaszában értékelje a fogyasztó és az eladó vagy a szolgáltató közötti szerződésben foglalt feltétel tisztességtelen jellegét, jóllehet az ehhez szükséges valamennyi jogi és ténybeli elem e bíróság rendelkezésére áll, csökkenti a 93/13 irányelv által elérni kívánt védelem hatékonyságát (lásd ebben az értelemben a C 473/00. sz. Cofidis ügyben 2002. november 21 én hozott ítélet [EBHT 2002., I 10875. o.] 35. pontját).

55 Így az eladók vagy a szolgáltatók számára elég lenne a rendes polgári eljárás helyett fizetési meghagyásos eljárást indítani ahhoz, hogy a fogyasztókat megfosszák a 93/13 irányelv által elérni kívánt védelemtől, amely szintén ellentétesnek bizonyul a Bíróság ítélkezési gyakorlatával, amely szerint az eladó vagy szolgáltató és a fogyasztó között a nemzeti jogszabályok szerint zajló bírósági eljárás jellegzetességei nem jelenthetnek olyan tényezőt, amely érintheti a 93/13 irányelv rendelkezései alapján a fogyasztókat megillető jogi védelmet (a fent hivatkozott Pannon GSM ügyben hozott ítélet 34. pontja).

56 E körülmények között meg kell állapítani, hogy az alapügy tárgyát képező spanyol szabályozás nem tűnik összeegyeztethetőnek a tényleges érvényesülés elvével, mivel az eladók vagy szolgáltatók és a fogyasztók közötti jogvitákban, amelyekben a fogyasztók alperesek, lehetetlenné vagy túlzottan nehézzé teszi annak a védelemnek az alkalmazását, amelyben a 93/13 irányelv e fogyasztókat részesíteni kívánja.

57 E megfontolások alapján az első kérdésre azt a választ kell adni, hogy a 93/13 irányelvet úgy kell értelmezni, hogy azzal ellentétes az olyan tagállami szabályozás, mint amely az alapügy tárgyát képezi, amely a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem tárgyában eljáró bíróság számára nem teszi lehetővé, hogy akár in limine litis, akár az eljárás bármely szakaszában hivatalból értékelje az eladó vagy szolgáltató és a fogyasztó közötti szerződésben foglalt, késedelmi kamatra vonatkozó kikötés tisztességtelen jellegét abban az esetben, ha a fogyasztó nem élt ellentmondással, jóllehet az ehhez szükséges valamennyi jogi és ténybeli elem e bíróság rendelkezésére áll.

Igaz itt az EB az ügy miatt a késedelmi kamatot emeli ki, de ez vonatkozik ezek szerint , minden tisztességtelen feltételre....

Ezek után elmondhatjuk, hogy amennyiben fogyasztói szerződésről van szó, magyar jogszabályok a "Fizetési meghagyások" tekintetében (a Spanyollal karöltve) ellentétesek a 93/13/EGK irányelvvel?

Mondhatjuk, hogy a 93/13/EGK irányelv értelmében az egyenértékűség és a tényleges érvényesülés elve szerint , a bíróságnak (közjegyzőnek) fogyasztói szerződés esetben a "Fizetési meghagyás" kibocsátásakor is hivatalból köteles vizsgálni, tisztességtelen feltételeket, amennyiben a nemzeti bíróságok rendelkezésére állnak az e tekintetben szükséges ténybeli és jogi elemek?

Ycal # 2013.03.20. 08:30

Bocsánat, lemaradt a link , amelyen az ítélet elérhető:

http://curia.europa.eu/…qMbN4Oah8Qe0?…

Sherlock # 2013.03.20. 08:48

Nem vagyok benne biztos, hogy mérnökék tudják, mikor van az irányelvnek közvetlen hatálya - pedig volt olyan pszáf-füzet amiben benne volt. De hogy 10 év után derüljön ki ez egy irányelvről, arra én nem sokat teszek.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.20. 09:15

Az egy agyrém, hogy a közjegyző fogyasztói szerződés érvénytelenségét hivatalból vizsgálja. Már az sem lenne szerencsés, ha azt vizsgálnia kellene, hogy a követelés, amelyre alapozva a fizetési meghagyás kibocsátását kérik, fogyasztói szerződés-e.

Szánalmas ez a vergődés. Ha nem így, akkor úgy, ha nem ezért, akkor azért... De ha mégsem, akkor amúgy... Ehhh!

Ycal # 2013.03.20. 10:10

Hanyagoljuk a személyeskedést inkább :-)

Felteszem egyszerűbben a kérdést.

Tudnátok értelmezni, hogy mit mond ki ez az EB ítélet?

Sherlock # 2013.03.20. 10:19

Én tudom, igen.

Ycal # 2013.03.20. 10:25

Sherlock:

Megosztanád ezt velünk halandókkal is vagy ilyen istenkárolmást ide a fórumra nem lehet felrakni?

wers # 2013.03.20. 10:38

azt hittem Ycal, azért tetted ide, mert te érted

wers # 2013.03.20. 10:39

Tudnátok értelmezni, hogy mit mond ki ez az EB ítélet?
lehet, az sem érti aki írta

(rosszabb, mint magyarórán a verselemzés)

Ycal # 2013.03.20. 10:42

wers:

Az írásjelekkel remélem nem állsz hadilábon :-)

Látod a két kérdőjelet a két feltett kérdés végén?

Továbbá így kezdem a posztot:

wers # 2013.03.20. 10:48

a kérdőjeles mondatod kb. egy órával későbbi, mit az idézet.
Én meg agyon gyötröm az agyam, mert mondom magamnak, ha Ycal megértette, akkor nekem menni fog (ne féljetek, max. 3 percet szántam rá, és úgy dötöttem, nem is érdekel)

wers # 2013.03.20. 10:49

Drága Ycal, én gyakorlatilag azt sem értettem, mi a kérdés

Péter_ # 2013.03.20. 10:54

Elbuktak a devizahitelesek az AXA Bank ellen

http://www.vg.hu/…ellen-400030

wers # 2013.03.20. 11:01

köszi - megjegyzem elég pancser ügyvéd lehet ennyi hibával

Ycal # 2013.03.20. 11:19

wers:

Végre valamiben egyetértük :-)

wers # 2013.03.20. 11:20

sokmindenben egyet értünk

Mr.Chapel # 2013.03.20. 11:32

wers # 2013.03.20. 12:01
köszi - megjegyzem elég pancser ügyvéd lehet ennyi hibával

Az volt, de a BÍRÓ a még nagyobb Pancser!!

Ajánlott olvasmány a kedves Bírónak!!

A PITE legutóbbi esszéje mellett a KÖLTSÉGEKERŐL-cimű
  • A Magyar Polgári Jog 154 oldal „„..költségen értünk minden kiadást, amelyet akár pénzben, akár egyébként a dologra fordítanak….”

A kamatemelések kapcsán pedig ( AXA- szerződésben szó szerint a következő szerepel .„”..pénzpiaci viszonyok változása okán jogosult..”

Olvassa el a Kedves Bíró
  • LB Gfv.IX.30.221/2011 sz felvizsg anyagát
  • A 2/2012 PK

És értelmezze az C 472/10 Előzetes döntéshozatali kérelmében foglal Luxemburgi állás foglalást!

VII – Végkövetkeztetések

99. A fenti megfontolások alapján azt javasolom a Bíróságnak, hogy a Pest Megyei Bíróság előzetes döntéshozatalra előterjesztett kérdéseire a következő válaszokat adja:

3. Az a szerződési feltétel, amely feljogosítja az eladót vagy szolgáltatót az általános szerződési feltételek egyoldalú, az árváltoztatási módszer egyértelmű leírása vagy a szerződésben feltüntetett és érvényes indok nélküli megváltoztatására, az irányelv 3. cikkének (3) bekezdéséhez kapcsolódó melléklet 1. j) pontja szerinti tényállás körébe tartozik. A nemzeti bíróságnak kell azonban a konkrét esetben az adott feltétel tisztességtelen jellegét megítélnie. Az ilyen feltétel ipso iure semmisségét előíró nemzeti szabályozás az irányelvvel nem ellentétes.

Megjegyzem valamelyik nap a K § H Bank hasalt el, mert nem derült ki egyértelműen a szerződésből, hogy milyen OBJEKTÍV feltételek mellett emelhetett volna a Bank kamatot, mivel bele sem írta!!

Mint azt korábban írtam és YCAL illetve Totom fórumtárs is kiválóan megjegyezte levezette, a MEGFELELŐ jogértelmezés alapján ( Helyesen eljáró Bíró) esélye nincs már a Bankoknak!!!!

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)