KBS:
Ennek mi is lenne az értelme?
KBS:
Ennek mi is lenne az értelme?
Igen. A felmondásig. És az elég is.
Sherlock:
Akkor egy nagyon egyszerű kérdés:
Ha a bank felmondja a szerződést, akkor a Kúria utólag egy per során esetlegesen érvényessé teheti a szerződést, ha mondjuk kiderül róla, hogy semmis?
„Én úgy tudom”
Innentől nem érdemes olvasni. Mikor hülyeséget írsz, többnyire van smile a mondat végén, ez szándékos? Annak meg végképp semmi jelentősége, hogy mikor mire milyen irányelvet dolgoznak ki (azért mert feltételes, jövőbeli, ráadásul irányelv) - legalábbis én nem tudom mi lesz az elfogadottban(ha lesz ilyen); visszamenőleges hatály valószínűleg mondjuk nem.
A negyedrészt nyert. Fordítok: az ítéletnek nem azon része miatt hivatkoznak rá, ami miatt szeretnéd (csak a bh-ból származó (törzsszövegben, a jogszabályhelyek után következő) első kiemelésed releváns). Valójában akkor a 2. és 3. is nyert, csak nem vagyok szőrsálhasogató.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Sherlock:
Én úgy tudom, hogy a fogyasztói szerződésekkel és a fogyasztóvédelemmel külön irányelvek foglalkoznak az EU-ban. Jelenleg pont külön a jelzálogszerződésekre vonatkozót dolgozzák ki :-)
Ha te csak annyit hazudnál mint én, akkor te lehetnél Jim Carrey a Hanta boyban :-)
Hogy ez a rész amiben lényeges-e az ítélet szempontjából, eldöntheted... :-)
"A jelen perbeli kereset benyújtását megelőzően elfogadott, az érvénytelenség jogkövetkezményeiről szóló 1/2010 (VI.28.) PK vélemény 5. pontja tételesen tartalmazza: ha az érvénytelenség oka kiküszöbölhető vagy utóbb megszűnt, a bíróság az érvénytelen szerződést a megkötésének időpontjára visszamenő hatállyal érvényessé nyilváníthatja. A szerződés érvényessé nyilvánítása egyenrangú lehetőség az eredeti állapot helyreállításával. Ha mindkettő alkalmazható lenne, akkor a bíróság mérlegelési jogkörébe tartozik annak eldöntése, hogy az érvénytelenség melyik jogkövetkezményét alkalmazza. A PK vélemény az addigra már kialakult joggyakorlatot rögzíti. Már a BH 1991. 63. szám alatt közzétett eseti döntésében rögzítette a Legfelsőbb Bíróság, hogy az érvénytelenségi ok kiküszöbölésével a szerződés érvényessé nyilvánítása egyenrangú lehetőség az eredeti állapot helyreállításával. Ugyanezt a megállapítást tartalmazzák például a BH 1998. 226. számú, illetve a BH 2001. 473. számú eseti döntésekben kifejtettek. Egyértelműen rögzíthető tehát, hogy az irányadó joggyakorlat már a perbeli szerződés megkötésekor egyenrangú lehetőségnek tekintette a szerződés érvényessé nyilvánítását az eredeti állapot helyreállításával."
Szegény te, akkor itt egy nagyobb rész, de ha ez is kevés, akkor az egészet be tudom csatolni :-))))
BH1998. 226.
Az érvénytelen szerződés érvényessé nyilvánításának mellőzése, ha a felek kinyilvánított akarata is a szerződéses jogviszony felszámolására irányult [Ptk. 237. § (1)-(2) bek., 200. § (2) bek., 234. §, 1974. évi 1. tvr. 6. § (1) bek. b) p.].
A jogszabály azonban nem hagy kétséget afelől, hogy az utólagos érvényessé nyilvánítás csupán a bíróság részére biztosított egyik lehetőség az érvénytelenség jogkövetkezményei közül, amelyet a bíróság mérlegelési jogkörében eljárva az adott ügy körülményeinek körültekintő vizsgálata, a felek érdekeinek méltányos egybevetése, illetve a felek kinyilvánított akaratának alapulvételével alkalmazhat.
A jelen ügyben a felek jogi képviselői által folytatott (3/F/1-4. alatt csatolt) levélváltásból az állapítható meg, hogy 1994. július 12-e után a felek már maguk is az eredeti állapot helyreállítása érdekében folytattak komoly, a részletekre is kiterjedő tárgyalásokat, amelyekben az alperes által visszafizetendő pénzösszeget is megjelölték, csupán az alperes általi teljesítési határidőben nem tudtak megállapodni. Ebből az következtethető, hogy a kapcsolat megromlását követően a felek célja is a jogviszony felszámolása volt, a szerződésszerű együttműködést a jövőre nézve egyik fél sem kívánta. Ilyen körülmények között az érvénytelen szerződésnek a Ptk. 237. §-ának (2) bekezdése szerinti érvényessé nyilvánítására nincs alap. A másodfokú bíróság a jogszabályoknak megfelelően döntött az eredeti állapot helyreállításáról, amelynek során az alperesnek a perben érvényesített ellenkövetelését is elszámolta."
Most már csak azt kell eldönteni, hogy ha a bank felmondja a szerződést, akkor ez lépése a jogviszony felszámolására irányul-e ?
Olyan különbségek nincsenek a fogyasztói szerződéseknél, amiket bele próbálsz magyarázni.
Nekem most nincs jogtáram, te meg szokás szerint kiragadtál 2 sort amivel tudsz hazudni. Harmadrészt: "ilyen körülmények között" - többesszám; és rátenném KBS praxisát hogy nemsok köze van ahhoz az indokolás ezen részének(viszont sok másnak igen), hogy a felek célja a jogviszony felszámolása volt. Negyedrészt, az egy 15 éves BH, aminek jó eséllyel az orbiter dictum részére hivatkozott a Kúria.
KBS:
"El kellene végre hinnie mindenkinek, hogy nem lehet ezeket a pereket érdemben megnyerni."
El kellene már, hogy jusson sok jogász agyáig, hogy itt "fogyasztói szerződésekről" beszélünk....és nem pl. egy adásvételi szerződésről, amivel a Kúria próbálja bizonygatni az érvényessé tétel megalapozottságát...(BH 1991. 63.)
Ellenben arra senki nem reagált, amit az ítéletben szereplő BH 1998.226. számú döntéssel kapcsolatban kérdeztem... :-)
A THM-ben semmi sem szerepel tételesen. És már az is elég, ha azt nyilatkozta a bank, hogy benne van, az adós meg nem vitatta.
Van egy perem, ott a bank állítja, hogy nem számolta bele a THM-be, és nem is kellett beleszámolnia. Kíváncsi leszek, de szerintem ez is csak annyit fog számítani, hogy nem lesz árfolyamrés. Na bumm, 5% mínusz.
El kellene végre hinnie mindenkinek, hogy nem lehet ezeket a pereket érdemben megnyerni.
Az is kérdés, hogy a THM-ben tételesen-e szerepelnie az árfolyamrésnek pl:
Vagy elég ha a szerződésbe beleírták, hogy beleszámolták a THM-be?
Sherlock
„Annak a kérdésnek akkor lenne relevanciája, ha a thm nem tartalmazná az árfolyamrést.
”
Így van!
illetve, mivel a PERBEN a Bank egyoldalú,az ügylet hatály alatt a "pénzpiaci viszonyok megváltozása" című pongyola megfogalmazást is ütköztették a Hpt 213 § d - vel és nyilatkoztatták az alperes jogi képviselőjét, hogy a BANK mit is ért ezalatt, illetve az Üzletszabályzatukba foglalt, ugyancsak NEM VILÁGOS NEM EGYÉRTELMŰ NEM ÁTLÁTHATÓ stb, stb alatt mit is értettek...:
A képviselőjük a következőt válaszolta, idézem....Ő JOGÁSZ és nem közgazdás, neki itt nem tiszte nyilatkozni arról, hogy ezek a "fogalmak" pénzügyi szempontból mit takarnak, és hogy miképpen is hatnak az ügyletre..:)
Magyarán a BÍRÓSÁGON sem lettek a Fogyasztók okosabbak, mikor és Mi miatt emelték a KAMATOKAT..:)
Szerinted...:)
"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)
Dr. Attika:
Bocs hogy belekavarok a nagy nyugalomba, de találtam egy érdekes dolgot a Kúria ítéletében érdekelne a véleményed.
Hivatkozik az ítélet BH 1998.226 számú döntésre az érvényessé nyilvánítás alátámasztására.
Viszont, a BH értelmében, ha a bank kifejezte felmondási szándékát, mert mondjuk az adós elcsúszott a fizetéssel, ne adj isten már fel is mondta a szerződést, mikor az adós pert indít, akkor a bíróság már nem alkalmazhatja a Kúria által preferált érvényessé tételét a szerződésnek
Idézet a BH-ból:
"...a felek célja is a jogviszony felszámolása volt..."
„Ilyen körülmények között az érvénytelen szerződésnek a Ptk. 237. §-ának (2) bekezdése szerinti érvényessé nyilvánítására nincs alap.”
Jól látom, hogy ezesetben marad az eredeti állapot visszaállítás?
Annak a kérdésnek akkor lenne relevanciája, ha a thm nem tartalmazná az árfolyamrést.
YCAL
Nagyon jó a kérdés.
„A bíróság beavatkozási lehetőségének korlátját jelentik az idézett mérlegelési szempontok, valamint a felek akarata, hiszen a fél szerződési akarata az érvényessé nyilvánítás során sem pótolható.”"
Nemrégiben részt vettem az egyik Pertársaság soron következő - a további felpereseket meghallgató – tárgyalásán, ahol az Eljáró Bírónő utolsó kérdése az volt, hogy MEGKÖTNÉK-E MOST a szerződést, tudván hogy…….
Mivel egyöntetű volt a válasz :), innentől kezdve……tényleg lényeges, hogy MIT PÓTOLHAT a Bíróság…
"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)
Mielőtt KBS és Sherlock, lehurrogna, jelezem az én konstrukción neve: "Csak kamat" konstrukció volt....
Egyenesen a bank sajtóközleményei közül :-)
"Csak kamatot kell fizetni az ERSTE BANK HUNGARY NYRT. új hiteltermékénél,...."
http://www.erstebank.hu/…08-januar-22
(bár igaz, hogy nem olvastam el az apróbetűs részt, abban biztos benne volt, hogy a THM nyomokban "rejtett költségeket" tartalmazhat... :-))
Obudafan:
Tudom, hogy ez most megint meredek lesz neked, de mi történik akkor, ha az adós a keresetben azt nyilatkozza, hogy amennyiben tudomása lett volna arról, hogy a bank egyéb költséget is felszámol a kölcsönnél a feltüntetetten kívül,akkor nem köti meg a szerződést?
(A Kúria , azt is megállapította, hogy a nyújtott tájékoztatás nem volt megfelelő....)
" Az érvényessé nyilvánítás a bíróság ex tunc hatályú konstitutív döntése. Az érvénytelenségi ok kiküszöbölése, orvoslása során a bíróság alakítóan nyúl bele a felek szerződésébe, lényegében módosíthatja azt (bár ez nem azonos a Ptk. 241. § szerinti bírói szerződésmódosítással). A bíróság beavatkozási lehetőségének korlátját jelentik az idézett mérlegelési szempontok, valamint a felek akarata, hiszen a fél szerződési akarata az érvényessé nyilvánítás során sem pótolható."
Mennyire elvárható az adóstól , hogy ellenőrizni tudja és ellenőrizze is azt , hogy a feltüntetett költségek mellett a bank a THM-ben nem számít-e fel plusz "rejtett költségeket?"
Hh "lett"? Ha olyasmit takar, hogy megvan .doc-ban vagy .pdf-ben(e-bookban, stb.) akkor nem akarsz üzletelni? :)
nekem megvan az egész:) 1700 oldal lett kb.
A hétvégén ingyenesen hozzáférhető a hvg-oracos új ptk kommentár, 30 másodpercenként 10 bekezdést lehet kimásolni.
Kedves KBS:
Én senkit nem provokálok....az , hogy erre hivatkozva könnyű kibújni a válaszok alól, az nem az én hibám....
Aki nem szeretne rá válaszolni, az nyugodtan vegye költői kérdésnek....de már a fikázást "is gyengén csinálod. Egyszerűen lapos és unalmas."
Tudom, te semmilyen hasonlóságot nem látsz a két dolog között, de ez nem meglepő (lásd: árfolyamrés problémakör)
Tőled nem is várok választ, ezért címeztem Obudafan-nak....amennyiben ő is osztani fogja a véleményed, gondolom jelezni fogja....
Már a provokációt is gyengén csinálod. Egyszerűen lapos és unalmas.
Obudafan:
“ Teljes mértékben alkalmazandó. Hogy egy kicsit leegyszerűsítsük a dolgot: az ügy lényege az volt, hogy a felek megállapodtak a devizahitel-szerződés feltételeiben, megállapodtak a THM mértékében is, ami a felek közös perbeli nyilatkozata szerint tartalmazta az árfolyamrés költségét is, tehát a felek ebben a költségben is megállapodtak.“
Ez amit elmondtál,a szerződés bármely részére ráhúzható...pl: kamatemesi feltételek....
Akkor azokat,hogyan mondhatja a bíróság tisztességtelennek?
Miért nem lehet a szerződést egzakt oklistával kiegészíteni, az eredeti általános feltétel helyett?
Azt miért tiltja az iranyelv?
Azt nem fogadta el a fogyasztó mikor aláírta a szerződést, abban nem volt konszenzus,hogy a bank kénye-kedve szerint emelhet????
sajnos nagyon sok magasan képzett jogász is "paragrafusozik" a "szakasz" helyett [új Ptk. konferencián "paragrafusozott" pl. Sárközy Tamás, Wellmann György, Sáriné Simkó Ágnes is]
nem bűn, csak érdekes és furcsa...
ellenben a másik kúriai bíró, Orosz Árpád szépen "szakaszt" említett többször
nálunk az egyetemen annak idején (PPKE-JÁK] azt mondták (nem tanársegédek, hanem nagy emberek), hogy elegáns jogász "szakaszt" mond...és ügyeljünk a szép beszédre...
Obudafan:
Nem személyeskedésnek szántam, úgy érzem eddig sem tettem...nem gondolom, hogy most kellene elkezdenem...
Elnézésed kérem, ha annak látszott...
(Egyébként a 2 mondatot, én nem kívántam összekapcsolni.... nem úgy értettem, hogy te próbálod menteni a bankot :-) )
„Ősszel lesznek még körök, ebben biztos vagyok. Kettő-három nappal az ítélet előtt a CÖF már kiadott egy közleményt mely szerint várja a civilek jelentkezését, hogy ti. azok milyen megoldás(oka)t javasolnak a helyzet kezelésére.
Persze, tömény politika.
De a CÖF nem a Koppány Csoport, s egyéb jelentéktelen, tényleg agyhalott szervezet.”
Ami a CÖF, mint szervezet komolyságát illeti, nem tudok egyetérteni. De abban egyetértek, hogy ezt a társadalmi problémát jogalkotással lehet megoldani, ha valahogy meg lehet.
„Furcsa,annak idején Obudafan azt,irta ,hogy arra hivatkozna,hogy a bank rosszhiszemű volt,mert nem tüntette fel ezt a költséget.....
Most viszont,már semmi nem számít,csak mentsük valahogy a bankot......”

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02