Életjáradék megszüntetése.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.17. 16:59

Az életjáradéki szerződés lényege, hogy a jogosult havonta meghatározott pénzösszeget kap. Nem szükségszerű, hogy benne maradhat az átruházott ingatlanban. Ha mégis így egyeznek meg, azt maga a szerződés biztosítja. A telekkönyvbe meg elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Bea1 # 2015.10.17. 17:14

köszönöm.

nem szükségszerű, hogy benne maradjon.

gyula1234 # 2015.10.17. 18:27

Válaszaikat köszönöm!
A szerződést a nővel kötöttem, neki be van jegyezve a holtig tartó haszonélvezete s tekintve, hogy a férfivel akkor nem állt még élettársi kapcsolatban sem, elvileg semmi joga sem lenne semmire...bár kezdem úgy vélni, hogy a "holtig tartó haszonélvezet" fogalmában az én halálomról lehet szó...
Az extrém kövérséget nem a drámai feszültség fokozása okán említettem, pusztán magyarázandó, hogy miért nem hagyja el szinte sohasem az ingatlant a nő.
A szerződés így szól: "...Tulajdonjog szerző az érintett ingatlan tulajdonjogának átruházása fejében vállalja, hogy Jogosultnak életjáradék jogcímen minden hónapban 10000-Ft-ot megfizet, illetve vállalja, hogy a meglévő épületet bontási engedély alapján elbontja és új lakóházat épít, melyben biztosítja Jogosultnak az élete végéig történő ott lakást..."
Én azt szeretném, ha előbb szerződést bonthatnék, majd rendbe hozhatnám az általuk lelakott részt, s ezután eladhatnám a házat. De ha az ő beleegyezésével és hozzájárulásával együtt adjuk el, és utána elégítem ki anyagi értelemben, az is járható út, csak kérdés, hogy hogyan történne az osztozás, és ehhez kell-e esetleg valamiféle előszerződés, vagy írott megállapodás?
Köszönöm!

Bea1 # 2015.10.18. 08:33

szerződés biztosítja?

nos, beszélj azzal a 2300 romával, akiknek élő szerződésük VAN, de mégsem kapnak fizetést, amit a szerződésük biztosított.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.18. 08:48

Megint ez a szokásos demagóg hülyeség...

Bea1 # 2015.10.18. 10:57

de hát érdekel.

ragus # 2017.09.15. 13:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Életjáradék ügyben kérném tanácsát.Édesapám 2017 augusztus 22-én elhunyt.Addig rendszeresen kapott életjáradékot és nyugdíjat,amit együttesen kihozott a postás,ez 28-adika körül szokott lenni.
Most mivel meghalt a postás nem adta oda,de pár nap után kaptam utalványt hogy menjek a postára,ott kifizetik,ha kitöltök postai formanyomtatványt,amiben természetesen belekerült hogy meghalt,és az hogy én vagyok a fia
,akivel egy háztartásban élt évekig.Most telefonáltak a postáról,hogy az életjáradékot jogtalanul vettem fel,és fizessem vissza.Kértem hogy írásban közöljék velem hogy mi alapján kérik a visszafizetést,de ezt nem teszik.
Rendőri eljárással fenyegetnek,ha nem fizetem vissza.
Mi a teendő ez ügyben,ebben kérném sürgős válaszát.

alfateam # 2017.09.15. 14:08

Rendőri eljárással fenyegetnek,ha nem fizetem vissza
Tán kiraboltad a postást?! :-)))

Jelentsd be mindenhova a halálesetet, majd a nyugdíjfolyósító és a járadék folyósító eldönti mennyi jár neked és ha túlfizettek felszólítanak fizesd vissza a jogtalanul felvett összeget.
Majd az vidd a postára, :))

ragus # 2017.09.15. 14:54

Köszönöm a válaszát,megnyugtatott.
Mindenhová bejelentettem hogy meghalt az apám.
Tehát a felvett pénzt amit a Posta kifizetett csak a Járadék folyósítóval történt egyeztetés után adjam vissza.
Azért is zavaros a posta kérése,mivel telefon útján szólított fel a visszafizetésre,írásban nem hajlandók erre.

korrekt54 # 2018.11.07. 09:11

Életjáradéki szerződés szeretnék kötni az ingatlanjaimra! Van egy lakásom Bp-en a XI.kerületben, és egy lakás-nyaralóm Balatonon. Vagy az egyikre, vagy mindkettőre szeretnék havi összeget kapni. Férjemmel mind a ketten elhagytuk már a 65 évet, de még szeretnénk egy kicsit jobban élni, és ehhez hiányzik a pénzünk. Milyen tanácsot tudnának adni, hol kellene keresni egy megbízható valakit, vagy valakiket, aki havi fix összegért, tulajdonjogot kapna az ingatlanjainkra, a holtig tartó haszonélvezeti jogunk fenntartása mellett.

Cogito # 2020.04.16. 10:05

Tisztelt Szakértők!

Van egy 2012.évi életjáradéki szerződést megszüntető jogerős ítélet, azzal, hogy a felperes köteles x millió Ft összeget alperesnek megfizetni, és a teljesítésigazolást követően a bíróság intézkedik a felperes tulajdonjogának visszajegyzése iránt. A felperes nem tudta a pénzt visszafizetni, időközben az alperes meghalt. Kérdésem, hogy ilyen esetben a felperes, ha megfizeti az örökösöknek a megjelölt összeget, vagy bírói letébe helyezi a bíróság ennyi idő után is visszaállítja tulajdonjogot, vagy mit lud felperes csinálni 8 év elteltével?
Segítségüket, javaslataikat köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.16. 18:21

Igen.