Ha az új tulajdonos (jóhiszemű) bejegyeztetné a tulajdonjogot, akkor már csak veled szemben lehetne követelése a neked kifizetett vételár vonatkozásában, de mivel az meg vélhetően elévült már, így bírósági úton nem lenne kikényszeríthető.
Adásvételi előszerződés
Köszönöm szépen. Amúgy az időpont 2005.április amikor meg lett kötve az előszerződés.2006 ban történt meg a hagyatéki.
Kovács Béla Sándor. És ha én is cinikus akarok lenni és újra eladnám? Ezért megüthetem a bokámat ön szerint? Esetlegesen,ha újból értékesíteném,és előkerülne az illető nagy nehezen,akkor valószínűsíthetően szeretné az ingatlant. Viszont nekem ez már magas :) Akkor perelhetne ő is az új tulaj is,én meg két szék közül a pad alá esnék :)
Vagy nem...
És tényleg köszönöm a segítségeteket :)
Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, add el egy újabb vevőnek. Arra elő szokott kerülni a korábbi. Ha jogszerű akarok lenni, akkor szólítsd fel, hogy foglaljátok a szerződést bejegyzésre alkalmas okiratra. Ha nem hajlandó, akkor pereld be.
Ha nem évült el ez az igényed, akkor pert indíthatsz az akár ismeretlen helyen tartózkodó vevővel szemben is. Ha elévült, akkor meg eladhatod az ingatlant újra.
Ja és azt elfelejtettem,hogy van egy 70.000ft-os bírság amit nekem kellett kifizetnem,holott hiába van a nevemen az ingatlan,papíron már nem az enyém,de nekem kell fizetnem,mikor papíron már nem én vagyok a tulajdonos.
Értem. Akkor milyen jogi útja van annak,hogy ne nekem kelljen az esetleges újabb bírságot kifizetnem,illetve kerüljön le végre a nevemről. Ezzel az előszerződéssel elzavartak a földhivatalból,hogy ez nem tekinthető adásvételinek,és a vevő sincsen jelen /leendő tulajdonos/ viszont hogy tudnék neki üzenni vagy felkeresni,ha eddig amúgy sem jártam sikerrel. Mondhatnám azt is a 22 csapdája. Azért köszönöm az eddigieket is nektek.
A gyakorlat pedig az, hogy ha az "előszerződés" tartalmazza a szerződés minden lényeges elemét, akkor az már nem előszerződés.
Egyébként az, hogy a vevő olyan kötelezettségét teljesíti, amely csak a szerződés alapján terhelné (t.i.: kiegyenlíti a vételárat), szintén arra enged következtetni, hogy a felek az okiratot adásvételi szerződésnek tekintették. Amikor úgy fogalmaztak, hogy majd megkötik a "végleges szerződést", akkor azt úgy értették, hogy bejegyzésre alkalmas formába öntik az egyébként már korábban létrejött szerződést.
(Szerintem, és amennyire egy ilyen vázlatos tényállásból tudni lehet.)
Az előszerződés
Ptk.208.§ A felek megállapodhatnak abban, hogy későbbi időpontban egymással szerződést kötnek (előszerződés). Az előszerződést a szerződésre előírt alakban kell megkötni. Az előszerződés alapján a felek kötelesek a szerződést megkötni.
(2) Jogszabály előszerződés kötését kötelezővé teheti.
(3) A szerződés megkötésének elmaradása esetén a bíróság bármelyik fél kérelmére a szerződést létrehozhatja és tartalmát megállapíthatja. A bíróság a szerződést akkor is létrehozhatja, ha az előszerződés a szerződés lényeges kérdéseiben való megállapodást nem tartalmazza, feltéve, hogy a nemzetgazdaság és a felek érdekeinek figyelembevételével, a felek tárgyalásai, korábbi szerződései és az eset összes körülményei alapján a szerződés tartalma meghatározható.
(4) A bíróság a szerződést kivételesen az előszerződésben megállapított feltételek módosításával is létrehozhatja, ha ezt nemzetgazdasági érdek vagy a felek különös méltánylást érdemlő érdeke indokolja.
(5) A szerződés megkötését bármelyik fél megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az előszerződés létrejötte után beállott körülmény folytán a szerződés teljesítésére nem képes, illetőleg a szerződés megkötése nemzetgazdasági érdeket sértene, vagy ha e körülmény alapján a szerződés megkötése után elállásnak vagy felmondásnak lenne helye.
(6) Az előszerződésre egyébként az annak alapján megkötendő szerződésre vonatkozó szabályok megfelelően irányadók.
Jó eséllyel nem is elő- az a szerződés. Pláne, hogy fizetett is a vevő.
Megköthetted, és érvényes lehetett ettől a szerződés. Az egy más kérdés, hogy nem évült-e el azóta a szerződés létrehozására irányuló igény. De ha a másik fél nem fellelhető, akkor talán nem. Bár, ismeretlen helyen tartózkodó személlyel szemben is lehet éppen perelni.
Mint tulajdonos vagyok jelen. Az adásvételi előszerződés ,mivel hagyatéki eljárást is kellet az ingatlanra csinálni,mivel erre vonatkozóan időpont nem lett meghatározva az előszerződésben,így rá egy évvel lett megcsinálva a hagyatéki. Az előszerződésben benne van,hogy a hagyaték átadó végzés jogerőre emelkedésétől 30 napon belül meg kell kötni a végleges adásvételi szerződést Ezután lett keresve,többszörösen. Leveleket küldtem neki,válasz nem érkezett,bejelentett lakcímén már nem él,ott is kerestem. Azon a tanyán él amit az előszerződéssel vásárolt.Viszont ott is többszörös keresés után sem jelentkezett. Tavaly kaptam egy 70.000ft bírságot a növényvédelmi hivataltól parlagfű miatt. Ismét keresés,üzenetek,és semmi,a bírságot én fizettem be. Mit tudok tenni? Érvényes még ez az előszerződés? Egy ügyvéd azt is mondta,hogy nem is írhattam volna alá az előszerződést mert nem volt még meg a hagyatéki amikor ez meg lett kötve. Ő nem vállalta az ügyet viszont tanácsra lenne szükségem,hogyan tovább.
Nem tett semmit, mondod. Azért a vételár kifizetése egy kicsivel több a semminél.
Mi is az igazi kérdésed? Te ki vagy az ügyben: eladó, vevő?
Üdv. Érdeklődni szeretnék,hogy egy adásvételi előszerződés érvényes-e abban az esetben ha már 7 éve lett kötve,és a szerződésben leírtak nem lettek megvalósítva egyik részről sem? Sem a leendő tulajdonos, sem a tulajdonos nem tett az ügy irányába semmit. Viszont a vételár kifizetésre került,de a tulajdoni lapon,még ugyan az a tulajdonos szerepel azóta is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02