Média - problémás


dr Zákányi Csaba # 2004.10.10. 16:15

A média ugyebár üzlet. Ezt mindenki tudja. De sokan azt is tudják, hogy a természetgyógyászat is jó nagy üzlet. És van benne csaló is, meg tisztességes is. Időnként az utóbbi is lebukhat, sajna.
Nekem erről az esetről a Friderikusz műsorában átvert két kiváló "ufológus " jutott az eszembe, akik kimérték a "földsugárzás" vagy mi az anyjuk kínja extrém mértékét az előzőleg bizonyítottan 2 gimnazista által letaposott gabonakörben. Szerintem az ő jó hírnévhez való joguk is csorbát szenvedett, de senki sem sajnálta őket - azt hiszem joggal.
Én - mint gyakorló orvos - társadalmilag hasznosnak tartom, ha diszkreditálják a csillagjósokat, aurafényképészeket, reikiseket és radiesztétákat stb., akármennyire is nagy igény van rájuk.
Ettől függetlenül a törvény azok jó hírnévhez való jogát is védi, akiknek nincs is jó hírnevük, és ez így helyes.
Mindazonáltal egy ilyen pernek a megnyerése - hát - enyhén szólva is bizonytalan. (És még ez is eufémia...)

Arionel # 2004.09.23. 12:11

Köszönöm a válaszodat.
Ismerős, amit modasz, hasonlókat mondtak ismerőseink is.

Ha nem számítana a pénz, akkor simán beperelhetnénk, egyszerűen csak azért, mert engedély és megkérdezés nélkül adnak le valamit, hamis képet alkotva a nézőben (újságírói szabályok régen felrúgva).

Azért az ORTT-nél még tehetünk egy feljelentést.

Nem tudom, pl. láttad-e a folytatást?

Hétfőn reggel korán a Mokka c. műsorban Béky László volt a meghívott természetgyógyász. Véletlenül-e vagy sem, szóba került az előző napi "Átverés teszt". Béky úr erősen közbevágott, és felháborodottan kijelentette, hogy az ott látott emberek egyike sem végzett természetgyógyász, mert az szigorú vizsgákhoz van kötve!
Hmmm... Pl. Milyen alapon vádaskodhat így, amikor a páromnak megvannak a szükséges vizsgái és papírjai, elvégezte azt a bizonyos Akadémiát.

Szerintem ez a két műsor így egymás után azért még durvább.
Nyilván, csak az fogja felismerni, aki már járt nála. De ez miért nem elég? Meg amit tettek?
Felismerték az ismerősök, sőt, olyan is, akivel egyszer találkozott. Másnap egy országszerte híres-neves természetgyógyász elmondja egy országszerte elhíresült TV csatornán, hogy akiket abban abizonyos műsorban láthattunk, azok kóklerek és nincs végzettségük!!!

A.

Sasfioka # 2004.09.22. 20:29

Ez a média, viszont egy per esetén sem fognak megriadni, maximum kaphatsz valamiféle kártérítést. De ebben sem vagyok biztos.

Én pl. láttam a műsort, de ha a férjed idejön és meglátnám, akkor nem ismerném meg, hogy ő volt a műsorban. Az, hogy te van bármelyik ismerősöd felismeri, betudható annak, hogy ő közelebbről ismeri, tudja, hogy kapcsolható ahhoz a tevékenységhez, stb.

Igazából elég necces lesz bizonyítani a felismerhetőséget, mert tényleg ki volt takarva minden.

A más érdekek a háttérben témához meg annyit, hogy a média mindig önös érdekből, saját gazdagítására aláz.

Itt egy olyan témát talált, melyben tudott ellentéteket bemutatni, meg tudta mutatni, hogy igenis ugyanazt a szakmát űzve három ember, három más dolgot állít. Hogy ennek mi a valóságtartalma, és mi az alapja, ezt már nem tudjuk. Mint ahogy azt sem tudhatjuk, hogy mennyire volt megcsinált a műsor, de azt már tudjuk, hogy az egyik szereplő egy megtévesztett személy.

SF

Arionel # 2004.09.22. 08:31

Sajnálom, hogy senkinek sincs hozzászólnivalója a témához, pedig a TV2 csúnyán rágalmazta és megsértette a párom személyiségjogait!

Kiderült, hogy más, nagyobb érdekek voltak a háttérben!

Gusztustalan, amit művel ez a TV csatorna, de már voltunk ügyvédeknél, és meglátjuk, mit tehetünk!

Csak ennyit szerettem volna közölni.

Köszönöm a figyelmet és a lehetőséget!

Arionel # 2004.09.20. 11:54

Közben beszéltem egy médiában jártas emberkével.

Azt már sikerült megtudnom, hogy nem volt joguk ahhoz, amit tettek.
Javasolták, hogy jelentsük fel őket azonnal, és súlyos összegeket követelhetünk kártérítésként, személyiségi jogok, hitelrontás, stb. címen.

Továbbra is várom a véleményeket, és ajánlást média ügyekkel kapcsolatos ügyvédekről!

Arionel # 2004.09.20. 08:59

Kedves Szakértők!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi helyzetben.

Páromat telefonon felkérték egy bizonyos munkára. (Adatai szerepelnek több intenetes adatbankban is.)
Házhoz kellett mennie, két fiatal lány fogadta. (Hú, ez így elég félreérthető, így leírom, hogy radiesztéziáról van szó :)

A bemérést elvégezte, távozott.

A mai napon egy ismerőse felhívta, hogy látták a TV-ben őt. Néztünk nagyokat, mert nem értettük a dolgot. Aztán persze beugrott a páromnak, hogy biztosan, ott a két lánynál történt a titkos felvétel, mert mostanában nem volt máshol háznál.
Kiderült, hogy a bizonyos TV-csatorna bizonyos műsorában rajta kívül még 3 másik \"meghívott\" is szerepelt.
Az arcuk ugyan el volt takarva, a hangjuk viszont nem volt eltorzítva, és elmondták róluk, hogy hány évesek és mióta foglalkoznak olyan munkával, tarifa, stb.

Azt hiszem, a kérdést már nem is kellene feltennem.

Eléggé felháborítónak tartom, sőt, személyes jogok megsértésének, amit tettek. Bekamerázták a lakást. Nem szóltak semmit a műsorról, így nem is láthattuk. Persze, a visszajelzések szerint egyértelműen fel lehetett őt ismerni.

Mit lehet ilyenkor tenni? Milyen jogai vannak, lennének ilyen és hasonló esetekben a páromnak?

Érdemes-e \"továbbmenni\" az ügyben?

Köszönöm a figyelmet!

Arionel