Kölcsönszerződés

attivad # 2013.03.20. 09:20

Tisztelt Fórumozók!

2009-ben kölcsönszerződést kötöttem egy magánszeméllyel közös vállalkozás beindítására. A kölcsön összege 5 millió forint volt amivel a kölcsönvevő heélyett kifizettem a közösen alapított cégünk 50%-os törzstőkéjét.
A kölcsönszerződésben a kölcsön céljaként a az üzletnyitással kapcsolatos beruházás, cégalapítás van megjelölve.2019-ig kellett volna éves részletekben megfizetnie a tartozását.
A kölcsönvevővel nem jöttünk ki egymással ő a tulajdonrészét 2011-ben harmadik fél részére értékesítette miután én az elővásárlási jogról lemondtam.

A kölcsönt azóta sem akarja visszaadni többszöri felszólítás ellenére.

Felmondhatom-e a kölcsönszerződést a kölcsön céljának meghiúsulása miatt és ha igen mikortól? Mi ennek a jogkövetkezménye? A teljes összeg a felmondás után visszajár? Kamatokat is kérhetek?

Mivel őmiatta szűnt meg a közös vállalkozás kártérítést is követelhetek?

Köszönöm előre is a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.20. 15:34

Ez így rendkívül ellentmondásos. Ha közös vállalkozáshoz adtad a pénzt, az nem kölcsön. Ha nem kölcsön, nem is jár vissza.
Látni kellene a szerződést, hogy mit ügyeskedtetek össze.

Dr.Attika # 2013.03.20. 17:08

Nem ellentmondás, hanem egyszerű átverés.Sokakat levesznek ezzel a módszerrel.

pirosnokedli # 2013.05.13. 16:09

Tisztelt fórumozók, Szakértők !
Ma a férjemmel együtt kaptunk egy fizetési meghagyást egy közjegyzőtől melyben 1,4 millió forint tartozást követel a férjem volt barátnője. (természetes magánszemélyként)
Ebben az szerepel, hogy ezt az összeget kölcsönadta és állítólag a felszólítására nem fizettük vissza.
A fizetési meghagyásban bizonyítási dokumentumként elismervény és tanuk szerepelnek.
A probléma az, hogy mi egyetlen fillért sem kértünk és kaptunk tőle. Nem is írtunk alá semmit sem, sőt én talán ha 2 szót beszéltem vele életemben.
Hamis elismervénnyel és tanukkal tud-e tenni ellenünk valamit.
Mit tehetnék ez esetben?

Lori97 # 2018.06.27. 14:57

Tisztelt Fórumtársak!

Magánszemélynek kölcsönadtam 120 000 Ft-ot, amelyből már 25 000 Ft-ot visszafizetett. (A kölcsönt közüzemi tartozás rendezésének és temetési költségek kifizetésének céljából adtam). Kölcsönszerződést akkor még nem kötöttünk, azonban később már igen. A szerződés géppel írott, általunk és két tanú által (családtagjaink) aláírt, közjegyző által azonban nem(!) hitelesített. A fizetés havi részletben történik, illetve történne, de az mindig is akadozott, mára pedig már teljesen elmaradt. Kérdésem, hogy a kintlévőség behajtására van-e némi esélyem, és ha igen, milyen módon.

Előre is köszönöm.

zoozii # 2021.04.22. 10:00

Üdv!
Munkatárssal kötnék kölcsönszerződést. 3milliót adnék neki és 350000 Ft/hó - t törlesztene utána 10 hónapig.
A kérdésem, hogy ez uzsoraszerződés kategória lenne e vagy ez még belefér? Ha az, akkor szerintetek jó megoldás, hogy az adott pénzösszeget nem írnánk bele a szerződésbe, csak a visszakapott összeget azaz összesen 3,5 milliót? Ha esetleg, nem fizetné, akkor melyik összeg alapján perelhetném a pénzemért? A szerződésben szereplő 3,5 millió szerint vagy a ténylegesen adott 3 millió szerint. Szerintetek a szerződéshez elég két tanú vagy ügyvéd jelenlétében kéne intézni?
Előre is köszönöm a válaszokat.