Egyesület megszűntetése


Trinity22 # 2015.05.15. 02:09

A bíróság kéri a "szervezet záró adóbevallását" beküldésre.

Mit értenek záró adóbevalláson? Amit a NAV-nak küldtünk be? (1471?)

Ill. még az a kérdésem lenne, hogy hiányzó bankszámla esetében mire számítsak? Mindenki mást mond. Nem tudom már, mi a jó megoldás...

van kiút? # 2015.12.09. 14:34

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem kissé bonyolult. Adott egy egyesület, amely sok éve jött létre, de tulajdonképpen már a kezdetektől nem működött, vagyona sincs.
A bíróság kimondta a megszűnést, de mivel Nav bírsága van, ami beszámolók elmulasztásából származik, és azt befizetni képtelenség, kényszer végelszámolás lesz, kijelölt végelszámolóval.
A kérdésem az lenne, hogy az egyesület volt vezetője mire számíthat végelszámolás esetén? Mi fog történni az adóssággal, ha az egyesületnek nincs vagyona?
Válaszát köszönöm!

pimre # 2016.02.28. 22:40

Tisztelt Szakértők!

Egy egyesület megszüntetését elindította az ügyészség. Az egyesület képviselője nyilatkozott, hogy az Egyesület valóban nem működik, és az ezzel kapcsolatos kereset benyújtását a bíróságra nem ellenzik.

A bíróság ki is tűzte a tárgyalás napját. Az ügyészség azt kérte, hogy a tárgyalást az ügyész esetleges távolléte esetén is kérik megtartani.

Az Egyesület képviselője ennek továbbra sem látja akadályát, de egyszerűbbnek látná a tárgyalás mellőzésével történő megszüntető ítéletet, akár a fellebbezés jogáról történő lemondással.

Kinél kell kezdeményezni a tárgyalás mellőzését? A bíróságnál, az idéző végzésről szóló válaszlevélre reagálva, vagy az ügyészségnél, akik a saját távollétük esetén is kérték a tárgyalást megtartani?

Egyáltalán van ilyen jogosultsága az alperesnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.29. 06:44

Nincs ilyen lehetőség.

valaki19 # 2016.04.20. 12:43

Tisztelt Forumozok!
Fel szeretnsm oszlatni az egyesuletemet. Sajnos a tagsag szet szeledt a Nav-tol meg most a Ksh-tol meg en kapom a leveleket es nekem mar nincs kedvem ezzel kuzdeni es ide oda jarkalni.
Amit tudni kell hogy ez egy sima egyesulet es kereken 10en vagyunk benne.
az lenne a kerdesem hogy mi az egyszerubb? Ha kilepek (elnok/kepviselo vagyok benne nem tudom szamit e?) az egyeduletbol es igy 10 ala csokken a letszam. Igy automatikusan megszuntetik?
Vagy mindenkepp taggyulest kell ossze hivni? Sajnos az egyik tag a volt baratnom a masik meg a baratnoje ok biztos hogy nem jonnek el es ala sem irjak harman pedig azota kulfoldte koltoztek ok csak ezert nem jonnek haza. Igy fel letszammal is lehet ervenyes a taggyules? Vagy hogy tudnam a legegyszerubben megszuntetni?
Koszonom ha segitenek

ObudaFan # 2016.04.20. 14:20

valaki19

Ha 6 hónapon keresztül van a létszám 10 fő alatt, akkor szűnik meg az egyesület. Persze hogy ez realizálódjon, ezt be is kell jelenteni az ügyészségnek.
Az új Ptk. hatálya alatt már az összes tag 3/4-e kell a megszüntetés eldöntéséhez közgyűlésen. Persze ti még vélhetően nem eszerint működtök, így viszont ismerni kellene az alapszabályotokat annak a megállapításához, hogy milyen arány szükséges.

valaki19 # 2016.04.20. 15:46

Koszonom a valaszt! Egyenlore nem talaltam ilyen pontot az alapszabalyban viszont olyat igen hogy 15 nappal a kozgyules elott ertesitot kene kuldeni amihez se kedvem se penzem nincs tekintve hogy a fele tagsag ugysem jonne el.
A legjobb megoldasnak az tunik ha kilepek belole igy 9 fore csokken a letszam.
Ezt meg lehet tenni? Tekintve hogy en vagyok az elnok es a kepviselo is?
Vagy inkabb kerjek meg valaki mast aki meg elerheto hogy lepjen ki? Ilyenkor a fel ev alatt ami alatt foloszlatjak nem kapok a Navtol vagy egyeb mas szervezettol birsagot hogy semmit sem csinaltunk?

valaki19 # 2016.04.20. 20:12

Sot ilyen bele sincs irva az alapszabalyba

ObudaFan # 2016.04.21. 04:57

Kiléphetsz te is, de végelszámolónak vélhetően te leszel kijelölve. Az alatt a fél év alatt, sőt utána is azért a hatóságokkal jó lenne, ha valaki még tartaná a kapcsolatot.

László_62 # 2016.06.20. 08:39

Nem látom a feltett kérdésemet, mi lehet az oka?
László_62

László_62 # 2016.06.20. 08:39

Elküldöm ismét:

Üdvözletem!
Tanácsukat, segítségüket kérem:

  • ismerőseimmel kb. 20 éve alapítottunk egy egyesületet és én lettem volna az elnök
  • emlékeim szerint hiánypótlásra szólítottak fel, de közben összevesztünk és a továbbiakban már nem foglalkoztunk az egyesülettel, úgy könyveltük el, hogy nem jegyezték be
  • nem nyitottunk bankszámlát, nem kértünk adószámot, semmiféle működés nem volt
  • teljesen megfeledkeztem róla, de áprilisban a Fővárosi Törvényszék küldött egy felszólítást, hogy nem tettem eleget (!) a 2012 és 2013. évre vonatkozó beszámoló letétbehelyezési kötelezettségnek....
  • válaszoltam, hogy kb. 20 évvel ezelőtti be nem jegyzett (vagy legalábbis én úgy tudtam egészen mostanáig) sohasem működő egyesületről van szó és nem rendelkezem semmiféle iratokkal az egyesületről, hiszen még közgyűlés sem volt és úgy tudtam be sem jegyezték, az alapító papírok meg sohasem voltak nálam, mert az ügyvédnőhöz aki akkor intézte nem mentem vissza (közben már jó 10 évvel ezelőtt meg is halt)
  • levelemre a Fővárosi Főügyészségtől kaptam egy Bírósági Idézést, mint alperes, azzal, hogy a egyesület megszűnésének tárgyalása augusztus végén lesz, és mindenféle szankciók mellett kötelező elmennem

Miben kérem a segítségüket/tanácsukat?
1./ ha egy egyesület 20 évig nem működik, nem kért adószámot, nem nyitott bankszámlát, nem adott be mérlegeket...stb. akkor nem kellett volna már -hivatalból- régen megszüntetni?
2./ 62 éves vagyok és sajnos elég sokféle betegségem van (magas vérnyomástól kezdve cukorbetegségen át vastagbélgyulladásig és ráadásul ízületi betegség is gyötör, vagyis nehezen mozgok) ezért azt kérdezném, hogy megbízhatok-e egy ügyvédet a képviselettel, annak érdekében, hogy ne kelljen elmennem, és kb. mekkora összeg lehet egy ilyen tárgyaláson való egyszeri ügyvédi részvétel? (tudnak-e ajánlani képviselőt?)

Megtisztelő válaszukat várja:
László_62

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.20. 08:57
  1. Pontosan az történik most. Nem kell pánikolni.
  2. Nem lesz mellőzhető a személyes meghallgatásod.
Dr.Attika # 2016.06.20. 09:00

obudafan@freemail.hu
Ezen a címen megkeresheti, ajánlom ObudaFan kollégát.

László_62 # 2016.06.20. 13:42

Köszönöm a válaszokat!

1./ nem pánikolok, csupán beteg vagyok és nehezemre esik a közlekedés
2./ ha tényleg nem lehet megbízni jogi képviselőt és személyesen kell megjelenni (bár nem értem miért), akkor -miután nincs takargatnivalóm- nem lesz szükségem ügyvédre, de köszönöm az ajánlott linket
3./ nem arra voltam kíváncsi, hogy "mi történik most", hanem arra, hogy miért nincs elévülési idő, ha 20 év alatt egy percig sem működött az egyesület és éppen ezért nem is adott be papírokat sem, nem kellett volna erre valamelyik hivatalnak figyelni és automatikusan megszüntetni? Nem most, 20 évvel ezelőtt! - ez lett volna az erre vonatkozó kérdésem....

László_62

ObudaFan # 2016.06.20. 16:15

Hogy miért lett bejegyezve az egyesulet, azt latatlanban nem lehet megmondani, mindenesetre a megszuntetes csak peres eljárásban kepzelheto el. Azért most kerul erre sor, mert az utóbbi időben kezdtem meg a hatóságok nagy számban hivatalból vizsgálni a be nem adott mérlegek mellett működő egyesületeket,legalábbis ezt tapasztalom.

László_62 # 2016.06.21. 07:52

Tisztelt ÓbudaFan!

Az ügyészség által küldött Idéző végzésben van egy tájékoztató a "képviseletről", melynek értelmében
"A perben eljárhat: c./ pont az ügyvéd és az ügyvédi iroda"
Kérdezném, ez nem azt jelenti, hogy képviselhet engem ügyvéd, vagy ügyvédi iroda is?
Az előző hozzászóló azt írta, hogy kizárólag személyes megjelenés szükséges....., de ha az idézésben van a fenti, akkor mégis van lehetőség megbízni egy ügyvédet, vagy irodát a képviselettel, ha valamilyen okból nem akarok, vagy nem tudok elmenni a tárgyalásra.
Kérem, válaszoljon, Ön hogy értelmezi?
Üdv:
László_62

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.21. 15:12

Képviselhet ügyvéd, de szerintem a személyes meghallgatásod akkor is nélkülözhetetlen lesz.

ObudaFan # 2016.06.22. 15:12

Elsősorban magát az egyesületet képviselheti a perben ügyvéd. Viszont nem ez az ügyvéd, hanem te vagy az, akinek volt rálátása arra, hogy az egyesület működik-e vagy sem, így a bíróság meg szeretne majd hallgatni téged.

KSZ91 # 2016.09.14. 18:09

Tanácsukat szeretném kérni:

  • 25 éve, akkori munkahelyem által kijelölve lettem egy társadalmi szervezet (szövetség) ügyvivő képviselője.
  • A szervezet alapszabálya szerint kétszer voltam ügyvivőnek választható. A harmadik vezetőválasztásra azonban már nem került sor, mert a működés okafogyottá vált, s a tagság i8s "elfogyott".
  • Pár évvel később munkahelyet váltottam, s 13 éve semmilyen tevékenységet nem folytattam a szervezet ügyvivőjeként, sőt 2009-ben a volt munkahelyemet - a szervezet intézményi alapító tagját - is felszámolták.
  • Pár hónapja behívatott az ügyészség, s kezdeményezték a szervezet bírósági megszüntetését.
  • A per tárgyának értékeként 600 ezer forintot jelöltek meg.

Kötelezhető vagyok-e az eljárás illetékének kifizetésére, annak ellenére, hogy a szövetségben nem egyéni tag voltam, hanem a szervezetet alapító egyik intézmény megbízott képviselője?

ObudaFan # 2016.09.14. 22:16

Illetékfizetésre nem. Arra, hogy végelszámoló legyél, esetleg igen, bár itt szerintem egyszerűsített törlés várható.

krepi # 2016.10.05. 15:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egyesületünk taglétszáma 10 fő alá csökkent, ezért kértem az Ügyészséget a megszüntetés kezdeményezésére. Rendben meg is történt a bírósági tárgyalás, majd mint korábbi elnök, engem jelölt ki végelszámolónak. Igyekeztem eleget tenni a jogszabályban előírt feladatoknak, de nem sikerült maradéktalanul. Most hiánypótlásban kért a Bíróság egy taggyűlést, amelyen döntünk meghatározott pontokban.

Kérdéseim:

  • csak a le nem mondott tagokat kell meghívni, és a jelenléti ívre rávezetni?
  • csak ők szavazhatnak?
  • én, mint végelszámoló vezetem le az ülést és írom alá a jegyzőkönyvet?

Segítségét előre is köszönöm:
Krepsz János

ObudaFan # 2016.10.05. 15:58

Igen, igen, igen.

ObudaFan # 2016.10.05. 15:58

Még persze a jegyzőkönyv-vezeto és két hitelesíto is aláírja.

krepi # 2016.10.06. 11:27

Nagyon köszönöm a megerősítést!

Egyember87 # 2017.01.29. 11:42

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni a következőkben:

  • Sportegyesület elnöki tisztségéről lemondok. Valószínű, hogy senki nem veszi át a helyemet.
  • Lehet e egyesület működését szüneteltetni? Vagy ilyenkor az Egyesületet meg kell szüntetni?
  • Nekem mint lemondó elnöknek, milyen kötelezettségeim keletkeznek? Ki veszi át a Sportklub sporteszközeit, felszereléseit?

Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel!