Albérleti gondok


gerbera317 # 2020.04.17. 06:44

lehessen reptetni rögtön és nem hónapok vagy évek múltán.
Létezik ilyen is, mindig is volt, és mindig is lesz. Csak az állam nem asszisztálhat benne.

Csuklósbusz # 2020.04.20. 09:03

De hivatalos lehetőség nincs...

gerbera317 # 2020.04.20. 09:12

Hivatalos lehetőség nincs = az állam nem asszisztálhat hozzá. Sőt, kérelemre még üldözni is köteles az efféle magánmegoldásokat.

matthiasi # 2020.04.20. 09:56

Hát igen az ilyen torz, álszent megoldások miatt nincs bérlakás Mo. -on.

matthiasi # 2020.04.20. 09:58
Pedig sokan rínak érte. A lényeg -
  • más fizesse a lakhatást !!
Csuklósbusz # 2020.04.20. 11:18

Csak akik lakásról lakásra járnak ingyenélők előbb lesz meg a lakcímkártyájuk és a jegyzői birtokvédelmük mint nekem tudomásom arról hogy a kaukció után pénzt nem látok tőlük.

Ilyenekkel nem játszik a felújítás célú nyílászáró leszerelés, a verőemberekre rendőrt hív stb.

Persze előszeretettel választanak olyan lakást ahol bentvannak a mérők, esetleg pár közmű kikapcsolhatatlan, pl társasházi távfűtéses lakások, közös költségben lévő vízdíj stb.

De ha nem az sem baj, akárki nevén van az óra, nem kapcsolnak ki, most meg pláne nem a moratórium alatt.

Filewalker # 2020.04.26. 19:14

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Feleségemmel közös tulajdonú lakásunkat szeretnénk kiadni. Megvannak az albérlők, foglalóként ide is adtak egy havi bérleti díjat. Először adjuk ki a lakást, tudtok bérleti szerződésre mintát ajánlani? A második kérdésem, hogy mindkettőnknek, vagyis a feleségemnek is alá kell írnia a bérleti szerződést, vagy elég csak nekem? A harmadik kérdésem, hogy ismerősök azt javasolták, közjegyzőnél írassuk a bérleti szerződést. Ilyenkor az aláírt bérleti szerződésből készül egy közjegyzői okirat, vagyott más irat készül? Mert az új bérlők említették, hogy a mostani albérletükhöz is írtak ilyet és a tulaj ott sem volt. Ez milyen papír lehetett? Milyen tanácsotok van még esetleg, mire figyeljek, hogy minden flottul menjen?

drbjozsef # 2020.04.27. 05:33

Mondjuk kezdetnek olvasd el mind a 37 oldalt ebben a topikban. Ami kell, benne lesz.

Filewalker # 2020.04.27. 10:29

Ez így ebben a formában nincs benne. Olvastam penészes falakról, elromlott kandallóról, feltöltőkártyás villanyóráról, meg határozott idejű szerződésrlől. Tudom hogy létezik olyan, hogy kiköltoözési nyilatkozat, de mivel én még a szerződés aláírása előtt állok, nem tudom pontosan milyen szerződést írjak pontosan, hogy ne fussak bele semmibe és pontosan mit kell kérnem a közjegyzőtől....

drbjozsef # 2020.04.27. 10:56

Olyan nincs, hogy biztosan nem futsz bele semmibe. Az ellen nem véd semmi.
A közjegyző jó, mert az előtte kötött szerződés felmondását záradékolja, amivel közvetlenül, per nélkül végrehajtható.

Amire keress még rá : befogadói nyilatkozat. Ha biztos(abb)ra akarsz menni. Ne kiköltözési : befogadói.

matthiasi # 2020.04.28. 06:34

T. Filewalker
Már most több műhibát elkövettél, látszik kezdő bérbeadók lesztek/vagytok, de minden kezdet nehéz !
Megvannak az albérlők, foglalóként ide is adtak egy havi bérleti díjat. Először adjuk ki a lakást,

Leendő bérlőtől nem fogadunk el foglalót... előleget semmit. Viszont elfogadjuk a magukról való információt... ha adnak olyant és az nem hamis.
Tehát teszteljük őket ! Ők a lakást, mi őket.
Pl. rákérdezünk pl. mégis miért akarják otthagyni az előző bérletet , van e munkájuk anyagi lehetőségük egy bérlet fenntartására ??? A szerződés formájára van sok sok sablon azokat kell fazonra igazítani!
Mindez 2 - 4 nap alatt.
Tanács azonnal soha se menjünk be ilyen mókába, hogy azonnal kiveszem.
én pl. mindig azzal kezdem várjuk fiatalember, de be kell látni már vannak Ön előtt, nézze meg a lakást , mondjon magáról ezt azt... főleg amit kérdezünk... aztán leghamarább holnapután érdeklődhet.

Általában a 'svédekkel' van probléma, azok hajlamosak felhúzni magukat ha azonnal ne kapják meg. Legjobb a svédeket már az elején kiszűrni.
A másik a bérleti díj és a letét a 'kaukció'.
A bérleti díj legyen reális.... ez bizony nem egyszerű.. a letét a kaució legalább a bérleti díj 2, 5 x öse.
A hiteltelen ember aztán elkezd alkudozni. Van aki a bérletből van aki a letétből. A bérleti díjnál lehet az észszerűség határain belül a letétből , hát ha valakinek már a kezdetkor sincs pénze.. nem ád neki senki, attól jobb elbúcsúzni. Azért most nem a legideálisabb időszak a bérbeadásra... rengeteg kiadandó lakás van... mondják.

Filewalker # 2020.04.28. 09:24

Kedves matthiasi!

Először is köszönöm a segítséget! Azt viszont nem értem, miért ne fogadhatnék el bármit, ami garantálja a számomra, hogy a szerződés aláírásáig ne álljon el a bérléstől. A bérlők egy fiatal pár, 200 méterre laknak a lakásomtól, eladták a fejük fölül a lakást, ezért keresnek újat. Nem sietnek, nem kapkondank, megnézték a lakást, nagyon tetszik nekik, de ők sem szerették volna ha tovább hírdetem, ezért akartak adni valami féle foglalót, így abban állapodtunk meg, hogy adnak egy kis foglalót, ami így egy havi bérleti díj lett. Ezen felül adnak 2 havi kauciót is. Ráadásul a jelenlegi albérletük szerződésének megkötése után is el kellett menniük a közjegyzőhöz, ezt is természetesnek veszik. Viszont ekkor említették, hogy a közjegyzőhöz csak ők mentek, és az ott készült papírból adtak egy példányt a bérbe adónak, ekkor merült fel bennem a kérdés, hogy erre milyen opciók vannak? De inkább felhívok egy közjegyzőt, és egyeztetek vele erről.

matthiasi # 2020.04.29. 17:59

Ok. értem. Viszont azért az nem világos ,hogy a foglaló letéttől és a szerződéskötéstől mennyi idő telik el.
3 nap ?
1 hét ?
két hét ? stb. Abszolúte nem mindegy.
Sőt a foglalónak van olyan hátránya , hogy te sem állhatsz el csak ha a dupláját fizeted vissza.
Mi van akkor ha ők jönnének, de azért kiderül, hogy az a lakás eladás csak mese, egy notórius nem fizetőtől akarnak így megszabadulni, és számos egyéb ok.
Ha ez így van :
A bérlők egy fiatal pár, 200 méterre laknak a lakásomtól, eladták a fejük fölül a lakást, ezért keresnek újat.
semmi akadálya, hogy leinformáld őket !
A szerződésről . el kell kérni az ő régi szerződésüket.... ha már azt közjegyző készítette és ott a minta egy újra... fazonra kell igazítani !
Mint a korábbi bejegyzésemben is írtam 2 -4 nap áll rendelkezésre az információk begyűjtésére.
Amúgy tisztáztátok, hogy mennyi az a közjegyzői díj ? Elvileg persze elég csak az egyik félnek elmennie a közjegyzőhöz…. ha már kész a szerződés megszerkesztése. Ha bár a mai digitális világban az se gond. De a szerződést mindig a két szerződő fél alkotja, a 3. csak a szakszerűségre vigyáz... ha felkérik és megfizetik. Mondjuk mint bérbeadó azért ügyelek arra, hogy azért a tempót én diktáljam, formailag ugyan megengedem a másik félnek is a beleszólást, de ha nincs ínyemre … nem lesz szerződés.
De ha már elfogadtátok a foglalót… minél előbb szerződjetek, sok várakozásnak nincs értelme.
Ha megfelel nektek a bérlő... ami azért mindig zsákbamacska.
Tehát holnap nyélbe üthetitek az üzletet... hó vége van, aztán majd valamikor elviszitek szentesíteni a közjegyzőhöz azt a szerződést... nyilván átfogalmazza, de hát ha megfizetitek - ez a dolga.

hannah # 2020.04.30. 07:38

Kedves Szakértők,

1 éves határozott idejű szerződést kötöttem, mely 2020. 07.01-én jár le. A bérlőmtől kaptam most egy email-es megkeresést,(holott a szerződésben ki van kötve, hogy mi tekinthető hivatalos értesitési formának), hogy ők május 30-val elköltöznek. Nekem ezzel semmi gondom, tőlem bármikor költözhet, de a bérlet július 1-vel jár le. És többek között májusban nem is tudom átvenni a lakást. A kérdésem. A szerződésben van egy "szerződés megszünése" főpont, és alatta felsorolva, hogy milyen esetekben szűnik meg a szerződés.

  1. közös akarattal a szerződő felek megszüntetik (nekem ebben nincs benne a közös akartom)
  2. jogszabály vagy birói határozat rendelkezése folytán
  3. jogosult rendkivűli felmondásával
  4. határozott időtartam lejártával

A kérdésem a következő. Felmondhat-e a Bérlő,vagy ki kell fizetnie arra az egy hónapra vonatkozó bérleti dijat és költségeket, annak ellenére, hogy ő elköltözik, és hogy konkrétan nincs lefektetve a szerződésben , hogy rendes felmondás nem érvényes, hanem az van felsorolva, hogy a szerződés milyen esetekben szünhet meg. (ez akkor kizárja a rendes felmondást?)
Köszönöm szépen a szakszerű választ.

drbjozsef # 2020.04.30. 10:11

hannah,

Határozott idejű szerződésnél is engedi a Ptk. az ottani szabályoktól az eltérést, de ha a szerződésben nem szerepel a rendes felmondásra rendelkezés, akkor nincs rá lehetősége.
Ki kell fizetnie azt az egy hónapot.
Kauciód nincsen? Visszatarthatod.

Ptk.6:339.§(2) A határozott időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja a törvényes felmondási idő betartásával idő előtt gyakorolható felmondási jog esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig.

hannah # 2020.04.30. 10:25

Kedves József,

Köszönöm szépen a gyors választ. De, de van kaució, csak a gondom az, hogy legutóbbi látogatásom alkalmával a lakást olyan állapotban találtam, hogy remélem a kaució elég lesz arra, ha nem hozzák helyre, akkor abból tudom fedezni a költségeket. Természetesen, az átadáskori lakás állapotra vonatkozó feltételek is le vannak fektetve a szerződésben, és közjegyzői irat is van, tehát godnolom valahogy "futhatok" a pénzem után, ha nem jön ki a kaucióból. Azt még nem tudom, hogy ez milyen eljárás lenne, hogy a közjegyzőhöz kell fordulnom, vagy polgári peres úton kellene érvényesitenem a követeléseimet? Ha még van erre időd, válaszolnál?

drbjozsef # 2020.04.30. 12:10

Megmondom én mit tennék.

Tájékoztatnám őket előre, lehetőleg írásban, tértis ajánlott levélben, hogy a szerződésetek a rendes felmondást nem teszi lehetővé, a bérleti díjat 06.30-ig rendezniük kell. Ha a lakást a szerződésnek megfelelően az eredeti állapotába visszaállítva adják neked vissza birtokba - akár a szerződés lejártakor, akár előbb, amikor akarják -, akkor a kaucióból egy havi díjjal kevesebbet fognak visszakapni. Ha a lakás állapota nem megfelelő, akkor nem adod vissza a kauciót, sőt, a helyreállítás költségeit rájuk fogod terhelni.

A birtokbaadásra két tanúval mennék (ez most, a vészhelyzetben lehet problémás), fényképeznék (remélem, ezt megtetted kiadás előtt is), jegyzőkönyvet vennék fel az állapotról.

Ha olyan az állapot, nem adnám vissza a kauciót, pereskedjenek érte ők, illetve ha a felújítás többe kerül, akkor azt egy fizetési felszólítás után (térti, ajánlott) fizetési meghagyással hajtanám be rajtuk.

valamiva # 2020.04.30. 13:02

Tisztelt Fórumozók!

Még április 3-án tettem fel egy kérdést a bérleti díj utólagos visszaadásának lehetőségével kapcsolatban, köszönöm az arra érkezett választ is. Időközben úgy alakult, hogy sikerült dokumentálni az április 14-i kiköltözésemet (kulcsátadás, kaució vissza), viszont sajnos amikor kevesebb kauciót akart visszaadni a főbérlő a kelleténél, ennek tisztázása során sajnos elvonta a figyelmemet és bevallom, az átvételi elismervény utána következő részét (egy mondat) már nem olvastam el - a főbérlő meglehetősen sietett és gyorsan le akarta rendezni: a probléma az lenne, hogy utolsó mondatként a feljegyzésben az szerepel, hogy: "Felek kijelentik, hogy ezzel jogviszonyukat lezártnak tekintik és a továbbiakban semmilyen követelésük nincs."

Ezzel most végleg elástam magam azon reményemben, hogy részarányosan visszakaphassam a múltkori bejegyzésben említett bérleti díj töredékét?
Tudom, óriási hiba volt nem elég alaposan végigolvasni amit aláírok, mentségemre legyen mondva a figyelem elterelése és a főbérlő már szinte agresszív sürgettetése.
Véleményük szerint lehet még esélyem a fentiek ellenében a bérleti díj visszaigénylésére jogi úton?

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2020.04.30. 13:10

Ha aláírtad...

hannah # 2020.04.30. 14:07

Kedves József,

Szuper. Megnyugodtam. Igy tettem, értesitettem őket, hogy a szerződés egyes pontjai mit tartalmaznak, valamint a lakás állapotával kapcsolatos szerződés szerinti elvárásaimat. Én 3 emberre gondoltam :), messze van még július 1. Köszönöm az idődet.

Szomorú örökös # 2020.04.30. 14:08

valamiva

óriási hiba volt nem elég alaposan végigolvasni amit aláírok, mentségemre legyen mondva a figyelem elterelése és a főbérlő már szinte agresszív sürgettetése.

Olyan nincs, hogy a tulajdonos sürget és pattog, hogy miért nem írod mielőbb alá. Egy dokumentumot mindig átolvasunk, mielőtt aláírjuk. Ha a tulajdonos nagyon siet, akkor mondani kell ilyenkor neki, hogy hagyja ott, intézze el a dolgát és jöjjön vissza, addigra aláírod. Sajnos így jártál. :-(

ToRobi # 2020.05.06. 18:27

Üdvözletem! Olyan gondom lenne, hogy az elmúlt év őszén kötöttem egy határozott idejű bérleti szerződést, ami hamarosan lejárna, majd a nyár közepén. Amikor a szerződést kötöttem a tulajdonossal, nem tisztáztam, hogy valóban ő e a tulajdonos, illetve hogy egyedüli tulajdonos e. A napokban derült ki, hogy a volt házastársa is tulajdonos az ingatlanban, és akkor mivel nem szerepel a neve a szerződésben akkor érvénytelen a szerződés? Ugyanis a volt házastárs, illetve tulajdonos társ is, vevőt hozott az ingatlanra és követeli hogy azonnal hagyjam el az ingatlant, mert vele nem kötöttem szerződést, az ő tekintetében jogtalanul használom az ingatlant, bírtokháborítást követek el. Mi a helyzet ezzel? Én voltam a balfék és így jártam ?

ToRobi # 2020.05.06. 18:31

Vagyis én jóhiszeműen jártam el amikor aláírtam, nem gondlom, hogy az én kötelességem lett volna a tulajdoni lapot elkérni, illetve a tulajdoni viszonyokat igazoltatni.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.06. 18:55

ToRobi

Szerintem ne vedd a dolgot túl komolyan.
Első körben mutasd meg neki a határozott idejű szerződést és közöld, hogy amennyiben biztos, hogy az ő tudta és engedélye nélkül adta bérbe volt házastársa a lakást,
hát szerinted csalást követett el és minimum elvárod hogy feljelentse.
Ezt a feljelentést természetesen még megvárnád a kiköltözés előtt és szeretnéd alaposan áttanulmányozni.

Ilyenkor a legjobb taktika ha összeugrasztod őket, simán ellesznek amíg lejár a bérleti szerződésed.

ToRobi # 2020.05.06. 19:00

tamas9999! Nem opció, most beszéltem a bérbeadó hölggyel, aki egyébként nagyon rendes, és azt mondta, hogy sajnos a volt párja nem viccel, akár erővel akár rendőrrel kivágat, nem érdemes vele kekeckednem, mert egy vadbarom.
A hölgy 20 éve egyedül lakja a lakást, a volt párja eddig sehol nem volt, nem csalással adta ki, hiszen azt sem tudta hogy hol érhető el, de a pénzre szüksége volt, mert két gyereket kellett eltartania.