Vevő eltekinthet az energetikai tanúsítványtól?

Dr.Attika # 2016.06.11. 08:45

Az energetikai tanúsítvány megléte nem feltétele a tulajdonjog bejegyzésének. Ezt a földhivatal nem is kívánhatja meg.
Ennek a tanúsítványnak a lényege az, ha az eladó nem adta át, akkor később alappal perelhető kellékszavatosság miatt. Ha elkészítteti és átadja a vevőnek, akkor alappal védheti a fenekét az ilyen utólagos perben.

vop2 # 2016.06.11. 13:52

Köszönöm a válaszokat!

wers # 2016.06.11. 14:39

Ha elkészítteti és átadja a vevőnek, akkor alappal védheti a fenekét az ilyen utólagos perben.
Talán, mert a tanúsítvány is támadható.

gajoe # 2016.12.10. 19:27

Tisztelt Jogi Fórum!

Négyszintes lakóingatlan alatti különbejáratú,fűtetlen 55nm-es garázst szeretnék értékesíteni és nem tudom kell-e energiatanúsítvány az eladáshoz.

Várom válaszukat!

Köszönettel:
Tóth Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.10. 20:14

A törvény kötelezően előírja - más kérdés, hogy nincs szankciója.

lajcsó # 2016.12.11. 13:04

A vevő miért tekintene el az energetikai tanúsítványtól?
Nem akarja tudni, hogy mit vásárolt?
Meg aztán nem lehet tudni, hogy a jövőben mire lesz jó az energetikai tanúsítvány! Lehet, hogy az (esetleg bevezetendő) házadó mértékét is meghatározza!

wers # 2016.12.11. 15:54

A vevő miért tekintene el az energetikai tanúsítványtól?
Mert egy ingatlan állapotának felméréséhez, ez egy elenyésző kicsiny részletecske. Csak törvényileg fel vagyon turbózva.

Burn Out # 2016.12.11. 16:01

tuti nem hagynám ki az eladó helyében. most lehet jól együtt tud működni a vevővel, de ez az eladás után bármikor megváltozhat. a vevő most ettől eltekint, de később meg ezen fog problémázni.

Bea1 # 2017.02.14. 10:14

Az energetikai szakértő szerint 2 szer kell neki fizetnem, vagy 3 szor, merthogy
"1:lakóház
2:üzlet
3:gazdasági épület"

Ez tényleg így van???

Egy helyrajzi számon vannak.

lajcsó # 2017.02.14. 10:57

"Ez tényleg így van???"
Nézd meg!
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Bea1 # 2017.02.14. 11:56

Nekem ebből nem derült ki, vagyis az derült ki, hogy a "szakértő" jószándékán múlik, hogy értelmezi az ingatlant.

Szomorú örökös # 2017.02.14. 14:27

Bea1

Nekem 2 lakásom van egy ingatlanon. Ráadásul az egyik csak egy melléképület-bővítés, amit elhelyezkedéséből kifolyólag gyakorlatilag nem is lehet lakóépületté nyilvánítani. Mégis két díjat kértek tőlem az energetikai tanúsítványért. Ez nem jóindulaton múlik, hidd el. Mondjuk a gazdasági épületekért energetikai tanúsítvány-díjat kérni eléggé pofátlanság, de külön az üzletért és külön a lakásért már nem az.

Bea1 # 2017.02.14. 14:32

Értem, köszönöm.

Ráadásul az üzlethelyiség műhely megjelölésű, amire szerintem kitért a küldött link, hogy arra nem is kérhetne, de mindegy ez van akkor.

Zoltanuss # 2017.02.15. 09:37

Csak törvényileg fel vagyon turbózva.

írja w.. az energia tanúsítványról vagy 2 hónapja.

Így van, sokat nem ér és főleg nem érthető. Na de ha a vevő kéri, akkor adni kell, különben nem veszi meg az ingatlant.
És ami a lényeg, majdnem szarért- húgyért készítenek ilyen tanúsítványt. Néhol lehet olvasni a hirdetésben, hogy :

energiatanúsítvány másnapra /vagy azonnal / 10 eft -ért. Na az olyan is.

Viszont egy vevőnek elemi érdeke, hogy a vásárlandó ingatlant alaposan megismerje. És ebben benne van az energetikai tulajdonságok ismeret is. De nem egy homályos tanúsítvánnyal.

Zoltanuss # 2017.02.15. 09:52

Szomorú örökös !

Nekem 2 lakásom van egy ingatlanon.
Nekem meg három, a harmadik pont olyan jellegű mint a tiéd. egyszerűen nem kell lakásnak nevezni... épület és kész.

Sőt ez a harmadik 'a kis csoda', megmenekült a bontástól, valamikor terv szerint valami lakóépületnek készült ... úgy nevezte 32 -ben az akkori tervező, hogy 'házmester lakás'. Nem fehérembernek való építmény. Mégis laktak benne a 85 év alatt legalább 20 évet.. az arra rászorulók.

Majd 20 év lomtárkodás után megszületett a döntés : mi lenne vele, ha lakás lenne ? megkérdeztem az arra illetékes hivatalnokot / önkor ép. előadó / spekulált, majd azt mondta : semmi csak nem lehet lakásnak nevezni, ki akarja , én kiadni akarom. Sok pénzért és sok munkával lakás lett belőle, papíron mellék épület és azóta kiadom.
Szerény lakás , de van akinek jó !!

asztalos79 # 2017.04.25. 19:31

Üdvözletem!!
Nekem egy kérdésem lenne.Adott egy családi ház ami fele-fele arányban a párom és a volt féje tulajdonában van.Ezt a férj tulajdonában lévö részt én szeretném megvenni és a nevemre iratni amihez hitelt kivánunk felvenni.Az a kérdés ehhez a fél ház megvásárlásához vajon kell e energia tanusitvány vagy sem?A bank kérheti esetleg?

Bea1 # 2017.04.26. 01:38

50 nmalatt nem kell, ha jól tudom.

rita989 # 2017.05.17. 13:36

Üdvözlet!
Abban az esetben, ha a lakásban nincs kazán és radiátorok (az előző tulaj árverésen vette, gondolom leszereltek mindent) kell energetikai tanúsítvány? köszönöm előre is

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.17. 14:01

Azon nem múlik.

Gondos # 2017.10.13. 16:47

Tisztelt ozók!

A lakóingatlan életkorától függetlenül minden esetben szükséges energetikai tanúsítvány eladáskor? Nincs olyan kitétel, hogy bizonyos dátum előtt épült ház eladásánál nem kötelező az energetikai tanúsítvány?

Gondos # 2017.10.13. 16:48

Javítva:

Tisztelt Fórumozók!

A lakóingatlan életkorától függetlenül minden esetben szükséges energetikai tanúsítvány eladáskor? Nincs olyan kitétel, hogy bizonyos dátum előtt épült ház eladásánál nem kötelező az energetikai tanúsítvány?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.13. 16:55

Nincs.

lajcsó # 2017.10.13. 18:09

"Nincs olyan kitétel, hogy bizonyos dátum előtt épült ház eladásánál nem kötelező az energetikai tanúsítvány?"
Főleg annál indokolt az energetikai tanúsítvány elkészítése!

Dné # 2019.06.07. 18:42

Tisztelt Fórumozók!
Egy teljes felújításra szoruló ingatlanhoz is kell energetikai tanúsítvány? Az adásvételi szerződésben ez áll: teljes felújításra szorul.

Gitta01 # 2019.07.14. 04:41

2019-ben vásároltam árverésen lakást, ekkor nenm kellett energetikai tanusítvány most eladom kötelező-e készíttetni az adás-vételhez és az eladónak vagy a vevőnek kell elkészíttetni?
Köszönettel:Gitta