Vevő eltekinthet az energetikai tanúsítványtól?

Szomorú örökös # 2019.07.14. 05:15

Gitta01

Ha sima visszterhes vagyonátruházással adod el egy másik személynek, akkor én úgy gondolom, hogy nem lehet megúszni az energetikai tanúsítvány elkészítését. És hogy konkretizáljuk, mindenképpen az eladónak kell elkészíttetni tudtommal. De ez csak az én „laikus” tájékoztatásom.

Néhány kivétel amikor nem kötelező az energetikai tanúsítvány vagy lakás zöldkártya elkészíttetése:

az önálló ötven 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű ingatlanokra
éves szinten négy hónapnál kevesebb használatra szánt épületek esetében
maximum két éves használatra szánt épületek esetében
olyan ingatlanokra amelyeket egy évnél rövidebb időre szeretnének bérbe adni
hitéleti épületek esetében…. stb

Mondjuk az is furcsa, hogy én egyáltalán nem kaptam energetikai tanúsítványt, amikor a jelenlegi házamat vettem. Bár ha a pontos négyzetmétert nézzük, a lakóépületrész itt is kevesebb, mint 50 nm.

Zsina95 # 2025.04.03. 17:43

Szeretnék egy kis segítséget kérni!
Kijött az energetikai tanúsítvány miatt egy úr, akivel megállapodtunk szóban az árról.
Papírra is leírta. Majd megbeszéltük, hogy még egy dolgot el kell küldenem és utána fogja kiszámlázni.
Kiszámlázta az ügyintéző előbb magasabb összeggel úgy, hogy el se küldtem azt a dokumentumot ,. Ezt írásban elutasítottam, hivatkozva arra, hogy nem ebben állapodtunk meg.Majd hívott az úr, aki kint volt, hogy mindenképp fizessem be és mit számít pár ezer forint. Az ügyintézőt próbáltam háromszor is telefonon elérni, de nem vette fel, így írtam neki megint egy e-mailt. A magasabb összegről nem tájékoztattak, így én megírtam nekik korrektül, hogy nem szeretném igénybe venni az ő szolgáltatásukat több okból kifolyólag, amit fel is soroltam. Azóta még írtam nekik, hogy legyen szívesek sztornózni a számlát. Azóta se válaszoltak... Kérdésem a következő: Lehet ebből nekem bármilyen komolyabb problémám??? Bízom benne, hogy jogomban áll elállni ettől a szolgáltatástól, hisz teljesen olyan érzésem volt, mintha meg szerettek volna téveszteni. Illetve az sem volt szimpatikus, hogy a pénztárcámban turkál, hogy mit számít nekem pár ezer forint különbség.

Köszönöm előre is a választ!

eulimen # 2025.04.03. 20:20

@Zsina95
Itt az a nagy kérdés, hogy meló el lett-e végezve?
Az energetikai tanúsítvány elkészült-e, be lett-e iktatva? Mert számlázni meg fizetni mondjuk utólag szokás.

Lehet ebből nekem bármilyen komolyabb problémám???
Az simán előfordulhat, hogy a faszi utánad vág egy FMH-t Az komolyabb problémának számít?.
Akkor meg neked kell ellentmondanod, és adott esetben bíróságon alperesként is igazolnod, hogy a kezed-lábad összetörted (de minimum tértivevényes levelekben kommunikáltál velük) annak érdekében, hogy stornózzák a számlát, meg hogy a faszi gyakorlatilag semmit nem csinált azon íkvül, hogy egy sajtfecnire hümögve felírt egy összeget. Az "írtam nekik egy emailt" meg a "3x hívtam őket telefonon" akkor már édeskevés lesz.