kölcsönszerződés


zoozii # 2021.04.22. 10:01

Üdv!
Munkatárssal kötnék kölcsönszerződést. 3milliót adnék neki és 350000 Ft/hó - t törlesztene utána 10 hónapig.
A kérdésem, hogy ez uzsoraszerződés kategória lenne e vagy ez még belefér? Ha az, akkor szerintetek jó megoldás, hogy az adott pénzösszeget nem írnánk bele a szerződésbe, csak a visszajáró összeget azaz összesen 3,5 milliót? Ha esetleg, nem fizetné, akkor melyik összeg alapján perelhetném a pénzemért? A szerződésben szereplő 3,5 millió szerint vagy a ténylegesen adott 3 millió szerint. Szerintetek a szerződéshez elég két tanú vagy ügyvéd jelenlétében kéne intézni?
Előre is köszönöm a válaszokat.

El Bömbölöm # 2005.11.25. 15:41

köszönöm a választ!

ObudaFan # 2005.11.23. 18:04

Közjegyzői okiratba célszerű foglalni, mert ebben az esetben nem kell pereskedni, ha nem fizeti vissza, hanem végrehajtható. Ezzel együtt ez nem érvényességi feltétel, sőt, magánszemélyek között még az írásbeliség sem. Viszont vigyázz ezzel a kamat dologgal, mert ha ez nem egyszeri jelenség nálad, hogy kamatra adsz kölcsönt, akkor bűncselekménybe (jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység) futhatsz bele. Éppen ezért ha nem indokolt mértékű a kamat, vagy felmerül, hogy gyakran adsz így kölcsön, akkor a közj. aligha fogja elkészíteni az okiratot.

Végrehajtás során a követelések lejáratának csak annyiban van jelentősége, hogy le nem járt követelés nem hajtható végre. Ugyanakkor több, lejárt követelés esetén a törvényben meghatározott sorrend, és nem a lejárat napja dönti el a kielégítési sorrendet, így a záloggal biztosított követelés megelőzi a nem biztosítottat, a tartásdíj a legtöbb követelést, stb.

El Bömbölöm # 2005.11.23. 13:49

sziatok!

kölcsönszerződéssel kapcsolatban lenne egy pár kérdésem!

az egyik ismerősöm építkezik és kifutott a pénzből. szeretné, ha kölcsönadnék neki 1 M ft-ot, megfelelő kamatra.
a ház lenne a fedezet, banki hitel nem terheli.

a kérdéseim a következőek:

  1. a kölcsönszerződést ügyvéd/közjegyző előtt célszerű megkötni?úgy tudom lehet magánokiratban is - ügyvéd/közjegyző nélkül-, de ez nem tűnik túl biztonságosnak.
  2. hallottam olyanról, hogy a közjegyző előtt elismert tartozást bírósági eljárás nélkül is végre lehet hajtatni.ez vajon igaz?

3.ha az ismerősöm házán banki kölcsön nem is áll fenn, magánszemélyektől felvett hitel még fennállhat.ha a hitelezők valamelyikének nem fizet az adós, mindegyik hitelező kérheti a kölcsön végrehajtását?

4.ha a kölcsönök visszafizetésének határideje különbözik, akkor az esedékességnek megfelelő a hitelezők kifizetésének sorrendje a végrehajtás során?

előre is köszönöm a választ!

sziatok!

Zoli78 # 2005.01.06. 11:19

Köszönöm szépen a segítséged!

Zoli

Lefty # 2004.12.23. 21:12

Annyi, minimum 3000 és maximum 450.000Ft

Ha ellentmondással él, és per lesz belőle, ki kell egészítened a peres eljárás illetékére (6%, vagyis még egyszer 3%)

Amíg le nem jár a szerződés, nem fordulhatsz bírósághoz.

Ne felejtsd el a kamatot is kérni, mert a bíróság nem ítélheti meg, ha nem kéred. Ha a szerződés kamatmentes, a jegybanki alapkamat a lejárat napja után jár.

Zoli78 # 2004.12.21. 10:21

Köszönöm a segítséged Lefty!

Még 1 kérdésem lenne.Az eljárás illetéke 3% ?

Zoli

Lefty # 2004.12.20. 23:01

Üdv!

Jogorvoslatra egyelőre nincs szükséged, viszont kérheted ellene fizetési meghagyás kibocsátását, vagy perelhetsz is.

De ha jól értem, nem maga az igény kérdéses, hanema végrehajthatósága.
Végrehajtást kérni lehet pl. a munkabérére, gazdasági társaságban fennálló részesedésére (Kft. üzletrész vagy részvény pl.), ingóságára mint autó, ingatlanára, szóval valamilye csak van...

Ha a tartozás fennállása alatt a feleségének elad vagy elajándékoz valamit, azt a polgári jog fedezetelvonó ügyletként értékeli [Ptk. 203.§ (1)-(2)], és a Te irányodban hatálytalan lesz, nem fogja akadályozni a végrehajtást.

Meg kell tudnod, mi mindene van, elvégre a Te "jóbarátod"

Lefty

Zoli78 # 2004.12.17. 11:50

Üdvözlök mindenkit!

A kérdésem az lenne,hogy kölcsönadtam egy "jóbarátomnak"(akkor már biztos gondban vagyok:) 800.000 Ft-ot max:2005 április 31-ei visszafizetéssel,kölcsönszerződés ellenében. Kérdésem az lenne,ha ne adj Isten nem fizetné vissza az összeget ,milyen jogorvoslattal élhetek ha nincs a nevén se ingóság,se ingatlan.Vagy esetleg ez idő alatt átiratja a felesége nevére.(ha megteheti egyáltalán ezt)

Előre is köszönöm!

Zoli